Aspergerov syndróm v puberte
Tie, ktoré máte skúsenosti.Ako postupovať, ak by som chcela dať syna zdiagnostikovat na AS.Uz dlho mám podozrenie, ale neviem či to prisudzovat puberte, sebeckosti, introvertnosti či čo ďalej.Je veľmi inteligentný študuje na gymnáziu 2 rok páli mu to nosí same 1, ale....nulová empatia žiadny súcit, žiadna pochvala, milé slovo skôr kritika.Na svoju osobu je práve naopak veľmi haklivy.Socialna oblasť povie, že nemá rád ľudí má svojich 2,3 kamarátov.Nerad sa s niekým zoznamuje, od detstva ho ostatné deti nebavili, išli na nervy.Presli sme v detstve zakryvanim uši pri splachnuti wc, prechode autobusu asi po 2 r to prešlo.Ma vyhranené jedla...už som toho veľa prečítala má byť po kom introvert.Rada by som v tom mala jasno či je voči mne tak krutý a kriticky, lebo puberta, alebo je to diagnóza a inak to nevie.

Je toho veľa ani ma všetko nenapadne.V škole tichší, veľmi rešpektuje autority, vonku sumbisivny, ale doma sebestredna do seba zahľadení puberťák.Priklad nerád telefonuje volá mu kamarát nezdvihne, ak sa spýtam prečo nezdvihne nechcelo sa mu, čo ho otravuje.Ked sa opýtam či to nie je trápne, keď vidí, že mu 3x telefonoval to je jeho vec.Do 13 r veľmi fixovaný na mňa.Nerozhodny všetko som mu musela odobriť.Potom prišla pandémia skoro 2 r bol doma puberta a začala som si všímať krutosť.Viem, že nadpriemerne inteligentní ľudia strádajú emočno kde im pridali, tam ubrali.Ale aj tak by som chcela vedieť na čom sme.Neviem ako to spraviť nechcem mu dať nálepku, že je iný zároveň by som chcela, aby mu spravili niekto aspoň IQ testy, keď už nie ďalšiu diagnostiku.Nejaku inakosť na ňom nie je vidieť, ale výchova a spolužitie je náročné.Skor ho má každý za introverta dokáže niekde v spoločnosti sedieť 2 hodiny niekto sa ho niečo opýtať odpovie ďalej nerozvija debatu.Sam mi povie, že nevie ako komunikovať...Že on je iný.Povedala som mu, že extrovert z neho nebude a aj komunikovať sa dá naučiť.na to mi povie, ale ako čo sa ich mám spýtať?Kazde ráno sa spýta ako si sa vyspala vždy sme sa ho to pýtali s mužom..zdá sa mi, že to má naučené vie, že asi to tak má byť a preto sa pýta.Jeho život je PC hry, dokumentárne filmy, filmy v angličtine všetko ostatné berie ako nutné zlo.S kamarátmi sa nepotrebuje stretávať komunikujú cez PC.Teraz sa našiel v tom, že spolužiakom vysvetľuje učivo pred písomnou a doučuje ich.Este ak k vlastnému psovi má zvláštny vzťah.Som chorá...povie mi, že tak mi treba, lebo som jedla zmrzlinu, má v miske chipsy chcem si odsypat poprosím ho nie ty si si svoje už zjedla a nedá mi🙂máme ísť k starým rodičom pomôcť raz za mesiac na hodinu s niečím nejde a, keď si zasadili v záhrade majú si to obrábať sami.
Veľmi ma trápi jeho krutosť ako vie ranit slovami.
Stále uvažujem je to pubertou?čo vidí vo videu je sväté ako si upravovať vlasy, ake používať prípravky, ako variť.