Asymetrické štvornožkovanie

malfea
15. jún 2022

Ahojte, dcerka mala od narodenia hypertonus na pravej strane tela, vojtovali sme od 2 m, no kedze bola velmi zrychlena vo vyvoji a stav sa jej podstatne zlepsil, na dva mesiace sme prestali cvicit a len sme chodili na kontroly. Ked mala 8 m {aktualne ma 9.5} zacala stvornozkovat, no asymetricky. Lavou nohou vykracuje dopredu po chodidle a pravu taha pod sebou skrcenu. Ide lava noha, prava ruka naraz dopredu a potom prava noha a lava ruka. Aj sa stavia iba cez tu pokrcenu pravu nohu, aj si cez nu sada. Opat sme s nou zacali cvicit, ale je uz bystrejsia a silnejsia, ako ked bola mensia a neviem s nou doma cvicit. Pohybovali sa aj vase deticky takto? Ako sa to neskor vyvinulo? Kamoskyn syn tiez takto stvornozkoval, zacal chodit normalne, no stale ma vraj jednu nohu slabsiu. Nas strasia, ze nebude spravne chodit, moze spickovat, potkynat sa a padat na pravu stranu, dost ma to nici...Vopred dakujem za vase skusenosti.

deedol
15. jún 2022

viem, ze je tazke ju udrzat, ja som cvicila s malym do 11m, ale ked vravia, ze treba, tak treba. pripadne mozete skusit rehab pobyt, ale treba vybavovat vopred, lebo su dlhe cakacky. my sme boli v tetise v luznej.

andreatytler
16. jún 2022

@malfea Urcite to rieste. V prvom roku dietata sa nervova sustava stale vyvyja. Vytvaraju sa nervove prepojenia medzi svalmi a mozgom a to sa deje tak ze svaly sa pohybuju a stimuluju nervy a tie sa utuzuju a vytvaraju. Ak sa dieta hybe nespravne, tak sa mu vytvoria nespravne nervove prepojenia a preto to moze mat nasledk na cely zivot. Nie koli zle vyvynutym svalom, ale koli zle vyvynutemu mozgu a nervovym spojeniam.
Velka skoda ze ste prestali cvicit. Teraz to uz bude ovela tazsie. Ak sa vam neda cvicit vojtovka, skuste ine formy fyzioterapie. Pocula som o cviceni podla Bobatha. Osteopatia je tiez skvela forma fyzioterapie, ktora je velmi nenarocna a deti ju dobre znasaju. My sme ju cvicili od 2 mesiaca na hypotonus, preferenciu na jednu stranu a vsetko sa krasne upravilo.
Neutesuj sa tym ze niekomu sa to same upravilo. Na vychode Slovenska je skvela osteopatka o ktorej mamicky tu na fore rozpravaju len to najlepsie.

malfea
autor
16. jún 2022

@andreatytler @deedol Chodíme do Tetisu v Dunajskej Lužnej. To primárka nám povedala, že máme prestať s cvičením a nechala nás len sledovať. Ono to vraj nie je nič vážne, že aj dva týždne správneho vojtovania by mohli pomôcť. Ďakujem za vaše prispevky každopádne. Ak by sa nasiel niekto, kto sa s týmto stretol osobne, budem rada, ak napíše svoju skúsenosť.

andreatytler
16. jún 2022

@malfea Chapem, tazko spochybnit nazor odbornika, ale napriklad aj nedavno som tu citala prispevok od mamicky, ktora tusim v 9 mesiacoch zacala riesit to ze jej dieta sa nepretaca, koli tomu ze pediater jej stale hovoril ze ma cas a ze je dieta len lenive.
Drzim palce aby vam to dobre dopadlo.

aneta129
14. júl 2022

@malfea Zlepsilo sa to?
Nasa takto chodi tiež... No stvornozkuje ale ma uz 13m a chodí cca 2m,nestihla som to poriešiť ale od kedy zacala chodiť, tak ked nevládze si sadne a ide kus lepšie pp štyroch... Uz nie ako opička... Ze presne takto ako píšete... Jedna nozka na chodidle a druha pod zadok ako keby...

malfea
autor
17. júl 2022

@aneta129 Zatiaľ bezozmeny. Aj sme zas mesiac vojtovali, no už nás zase stopli, že to nemá efekt. Vraj keď začne chodiť, tak sa to spraví. Doktorka hovorila, že žiadny z ich pacientov, čo takto štvornožkovali, nemal žiadne pohybové problémy neskôr. Tak dúfam, že to bude aj náš prípad, lebo sa mi dcérka zdá akási nemotronejšia, ako bol syn.

Tvoja malá najskôr takto štvornožkovala a potom sa naučila aj normálne?

alexandra_pavlova
10. okt 2022

@malfea
Dobry den,
Nasla som tuto diskusiu, ked som hladala koli dcere, ktora ma ten isty problem ako som nasla tu, len opacne strany.. ofic. diagnozu nema .
Chcela som sa spytat, ako ste to nakoniec riesili a ako to dopadlo? Dakujem

malfea
autor
12. okt 2022

@alexandra_pavlova zdravím, dcérka má už rok aj mesiac a v roku začala chodiť, úplne bez problémov, aj doktorka ju chválila, že má výbornú rovnováhu. Štvornožkuje však stále po svojom a má problém zdvihnúť nôžku, ktorú ťahá skrčenú keď napr vylieza na posteľ alebo niečo prelieza. Ak prelieza s vystretými nohami, tak ide bez problémov. Ale ak by ju niekto videl iba chodiť, nezistí, že jej niečo je.

malfea
autor
12. okt 2022

@alexandra_pavlova a teda riešime to stále u rhb doktorky, vojtovali sme triedavo, nemalo to už efekt, tak nám povedali, že to mame nechať na prírodu. Kúpili sme jej k prvým narodeninám piklerovej triangel aj hojdačku, aby sme ju motivovali dvíhať obe nohy, ale zatiaľ neviem povedať, či to má nejaký efekt. Ale baví ju to veľmi.

alexandra_pavlova
12. okt 2022

@malfea a tu nozicku, ktoru davala pod seba nedavala na spicku pri chodzi?

malfea
autor
23. okt 2022

@alexandra_pavlova nie, vobec, chodi naozaj pekne

aneta129
24. okt 2022

@malfea a keď sa ti chodí niekdy na 4 nechodí ešte tak divne po 4roch? Nasa chodí uz od jula, ale ked sa hráme, ze ju nahanam sa da na 4 a ide ako opicka stále 😄

malfea
autor
25. okt 2022

@aneta129 áno, stále si ide svojim štýlom po 4roch, aj keď sa hrá s autíčkom, tak tak vykračuje. Našťastie viac chodí po dvoch