Atopicky ekzém - dedičnosť

15. jún 2023

Ahojte baby, manžel má atopicky ekzém v dospelosti. Snažíme sa o bábätko, je vysoká pravdepodobnosť, žeby malé ekzém zdedilo? Trochu mám strach. Manžel sa na ekzem stále lieči
má lepšie a aj horšie fázy ekzému . Ďakujem.

jamimo
15. jún 2023

dedičné ochorenia a vrodená predispozícia je rozdiel, ale chápem ako to myslíš. Naša mama nikdy nemala ekzém, ja od hlavy po päty do veku 26 rokov, sestra nie, brat áno ložiská. Ja som sa z toho dostala pomocou fytoterapie, brat z toho vyrástol. Keď som bola na genetickom vyšetrení, kvôli podozreniu na inú diagnózu, vyšetrujúca lekárka si kreslila rodostrom so zdravotno-rodinnou anamnézou, starkej sestry, ich deti, babkine, atď... pokiaľ som vedela a zistila. Hrozivá diagnóza sa nezistila, ale dr. mi hovorí: Vidíte tie súvislosti? Máte vrodenú predispozíciu na autoimunitné ochorenia, a to už je len Čierny Peter, ktorého si z toho balíka vyberiete. Napr. mama má aj ochorenie štítnej žľazy, mala Crohnovu chorobu, (ja ulceróznu kolitídu) my ako potomkovia so štítnou žľazou zatiaľ OK. Nezúfaj si, mysli na to, že dieťa bude zdravé.

marci77
15. jún 2023

iba poradim, toto je baba, co vie, co robit pri atopickom ekzeme, keby sa nahodou vyskytol u babatiek
vraj vela zavisi od stravy, ale iba som ju zachytila na FB
nechcela davat detom kortikoidne maste, tak hladala ine sposoby a podarilo sa ....vela babatkam uz pomohla .....len je to zdlhavejsi proces asi

https://pauligalova.sk/kdo-jsem/

euka210
15. jún 2023

U nas exem nemal nikto ani som nevedela co to je, oco ma nejaku koznu chorobu. 2 z 3 nasich deti maju atopicky exem, ale vyzera, ze z toho vyrastu, vekom je to lepsie.
Svagor je alergik na pel..., svagrina nic...2 zo 4 deti vyzera ze budu alergici ako svagor.
Je to 1:1 podla toho ako sa zahra genetika.

heidy222
16. jún 2023

Každý má niečo. Ja ho mám tiež , aj alergiu a moje deti ho bohužiaľ zdedili obe, ale od narodenia som dbala na ich kožu , premastovala, nekupala často, nepreháňala to s hygienou doma, dala som im veľa ochutnať v imulogickom okne a nemajú žiadne alergie (ja nosím injekciu s adrenalínom), ekzém majú zvládnuteľny

mullerova46
16. jún 2023

Robia sa výskumy že by mohli pomôcť v tomto probiotika ktoré mamička berie v tehotenstve. Napríklad probiofix inum. Ja a polka mojej rodiny mame kožné ochorenia a probiotika beriem tak uvidíme ako sa bude mať bábätko po pôrode.

majamat
16. jún 2023

nejaka predispozicia tam moze byt,a le teda dolezite je, ci sa to spusti a ci to bude mat dovod spustit sa. treba eliminovat dovody spustenia sa ekzemu.
tieto dovody uplne nepoznam,a le v zasade plati, ze pri atopickom type pokozky je priblem, ez jej chyba mastny film, ktory ju chrani - cize dolezite je nevysusat a premastovat. a tiez vyhnut sa potencialnym alergenom v kozmetike. v strave neviem, to by bolo vlemi obmedzujuce, pokial potravinova alergia nie je dokazana.

nevysusat - babatko nie je vlemi spinave, staci kupat v cistej vode. vacsie dieta neviem - asi najst neico vlemi setrne, mozno bez SLS a pod vysusujucich zloziek.
mozno skusit lekarensku kozmetiku,c i prirodnu ( len pozor, aby neobsahovala nejake vytazky z alergizujucich rastlin )
a dokladne premastovat.

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenka7777
16. jún 2023

Ahoj. Odporúčam ti myslieť pozitívne. Ja som sa až bála mať deti, aby po mne nezdedili ekzém. Doslova ma už opantavali katastrofické scenare. Nakoniec ani jedno ekzém nemá. Klop klop.