Atopický ekzém u bábätká - čo pomôže?
Ahojte milé mamičky, prosím tie co mate da. Atopikov co vam pomáha? Ake probiotika ake krémy? Skúšam všetko možné aj nemožné :( maly ma 6 mes a dávam. Probiofix imun baby
Dakujem za každú radu 🤍
Skúste prírodnú kozmetiku ŤuliAŤuli. Nám pomáhalo mandľové maslo od nich.
@jana0608 náš drobec ma ekzém od 5teho mesiaca, teraz má 19 mes. na akútny stav mu pomáhajú len krémy od dr. bez kortikoidov, na bežné premasťovanie aspoň 3x denne každému pomáha niečo iné. Jemu Linola fet, CeraVe. A ovsený kúpeľ je super, dá sa kúpiť v lekárni aj v dm-ke. Hlavne dodržiavať pravidlá v stravovaní, obliekaní, praní... Je to beh na dlhé trate, ale dá sa to zvládať. Držím vám palce
@jana0608 mne dávala v lekárni ešte canaderm robatko, len je silnejší od bioderma. Ja som chcela najskôr slabšiu variantu a jemnejšiu. No a hlavne ako píšu iné mamičky je to strava, prášok. My sme vymenili gel na pranie, dokt nam odporučila vyradiť z jedálnička lepok potom laktózu, zakázané potraviny niektoré kým sa dostaneme na testy ak ovšem niečo zistia pri nás keďže mame 14m. Momentálne sa stravujeme bezlepkovo.
@jana0608 ahoj, tak moja mala napríklad nemôže žiadne krémy. Vyhodila som už takto stovky EUR naozaj po prvom použití rovno do kosa. Zo všetkého sa vyhadze omnoho viac. Jediné čo nám naozaj pomáha je klasická Modra indulona 🤷🏻♀️ Kortikoidova masť podľa mna nie je riešenie. Iba potlači príznaky, načas, ale potom to zvykne prepuknúť znova a ešte horšie.
Lipobase, tea tree
u nas nezabralo nic, iba prist na pricinu. neviem preco ale zubami nechtami som sa branila testovaniu potravin, vyskusali sme 18 kremov, aj na predpis aj volnopredajne, nezaberalo nic. ani oleje do kupela, ani vymenit pracie prasky, proste nic. ked sme po tristvrte roku trapenia zacali skusat vysadzat rozne potraviny, zlepsilo sa to. sli sme na alergologiu a zistili jej histaminovu intoleranciu. akonahle dodrziava dietu, ma to nadherne ciste a zahojene. kortikoidy su hnus a pri detoch by sa nemali brat dlhsie ako dva tyzdne a hotovo. kamoskina dcerka mala takisto velmi zly atopicky a tiez jej zistili rozne alergie, bezlepkovu a podobne. ja by som skusila ist touto cestou.
Nam dala doktorka Fucidin myslim ze sa to vola. A kyselinu mliecnu. Ten fucidin nam hned pomohol a to mal uz zapalene hocikde po telicku.
@jana0608 Z kremov pouzivame z lekarne kyselinu mliecnu na cele telo a ichtyolovy krem na loziska exemu, cez den na premastenie biodermu atoderm. 2x do tyzdna kupeme v hypermangane inak na umyvanie balneum hermal ( teraz ma vypadok vo vyrobe) Ak vidim, ze sa skrabe dam fenistil kvapky. Kortikoidne (napr fucidin a ine) masticky by som naozaj pouzivala iba v krajnom pripade, nie je to bohvie co. Pripadne robievam aj kupel z ovsenych vlociek. Boli sme nedavno 2 tyzdne pri mori a exem malej uplne zmizol 🙏🏼
@jana0608 akú máte vlhkosť v byte? možno prekvapivá informácia, ale môj drobec máva ekzém, lebo máme veľmi vlhko v byte.. pomáha len udržiavať vlhkosť v norme (nemôže byť ani sucho, lebo to tiež zhoršuje) a premasťovať, ja striedam Infadolan, krémy od LaRoche a kalciovú masť, nič z toho mu vyslovene nepomohlo k úplnému uzdraveniu, ale mastím mu to na udržiavanie.. jemu sa to uzdravuje, keď je vlhkosť v poriadku, ale akonáhle vyskočí, alebo sa zníži až veľmi (mrazy, sucho u rodičov), tak sme zas, kde sme boli
@jana0608 tak ono mozno budu pristupovat inak pri 6 mesacnom, moja mala dva roky ked jej robili testy. no klasika pohovor a anamneza s doktorkou, co bolo viacnmenej o nicom, lebo nema co povedat kym nie su testy, ale porozpravate uplne cele co ste skusali, v rodine alergie a hovadiny. potom jej vzali krv, vela ampuliek, zistovali celiakiu, intoleranciu na kravsku bielkovinu, zakladnu skalu alergenov - niektore potraviny a potom pele a travy (aj to vraj moze vplyvat atopicky), no a histaminovu intoleranciu. u nas ju ma aj manzel, ale asi to je nahoda. kamoskina mala mala hrozny ekzem, tiez jej vysla HIT ale plus k tomu aj alergia na ryzu a zemiaky. aj jej dcerke aj mojej sa vyrazne polepsilo po vysadeni problemovych veci. ak by sa zistila nejaka celiakia alebo to mlieko, vtedy je vraj lepsie ist este na gastro ale neviem ako sa postupuje pri tak malom babatku, a uz vobec nie teraz ked je covid. ak je kojeny stale, je dolezite sledovat aj vasu stravu, napr. moja sa vyhadzala na tvaricke ked som zjedla rajciny alebo kecup aj v malom mnozstve kym bola kojena. jaj a na vysledky tych testov som cakala 7 tyzdnov. vraj bezne u nas v meste, sme z piestan, inde to mozno bude skor
Ďakujem že aj nám ste dali rady. No vyskúšali sme ovseny kúpeľ a zmizlo nám to, no natierame ešte s domácim repikom

@jana0608 nam predpísala kortikoidnu robenu masticku. Prvý krát sme ju vybrali a natierali ekzém na chvíľu zmyzlo a teraz to ma ešte horšie. Vela mamiciek radili krém od bioderma po so zinkom ale už sa nevyrába. Dnes som mu kúpila na ekzém biodermu, je jemnejšia.