Atopik a domáce zviera

buba7
1. mar 2021

Ahojte
Máte doma malého atopika a zadovážili ste si domáce zviera ? ( konkr. mačku )
Poprosím o názory len tie, ktoré majú skúsenosť.
Ďakujem

karmen118
1. mar 2021

Záleží či má aj pridružené alergie, my teraz nemáme žiadne zvieratko. Ale ako dieťa sme mali doma psíkov a bratranec mal mačku, boli sme u nich na návšteve často a vždy sa mi zhoršila alergia, stačilo byť u nich chvíľku - spustili sa mi sople, začala som kýchať, stiahnutie priedušiek, po návšteve som často mala pískanie večer a v noci na prieduškách, a niekedy spojené aj so svrbením. Doma by sme mačku nemohli mať lebo to by sa mi zhoršil aj ekzém nielen dýchanie. Srsť a sliny mačky sú dosť silný alergén.

lija22
1. mar 2021

mam atopikov a zvery (pes aj macka) mame uz pred prichodom deti, ja nevidim suvislost

buba7
autor
1. mar 2021

@karmen118 a ty si mala v detstve potvrdene alergie na chlpy mačky, psa?

buba7
autor
1. mar 2021

@lija22 veľa alergologov tvrdi, že aj napriek alergii na potraviny sa atopikom neodporúča mať domáce zviera...viem aj, ze je to u každého individuálne, ale zaujímajú ma reálne skúsenosti.

potvorka88
1. mar 2021

S dcerou sme atopicky, ona ma diagnostikovane alergie a mame macku. Nevidim v tom problem. Dcera chodi k otcovi kde macka nie je a nic sa nelepsi ani nehorsi.

karmen118
1. mar 2021

@buba7 áno mala a mám doteraz, našťastie na psov mám slabšiu alergiu - tých sme mali doma, tak asi moje telo bolo na nich viacej zvyknuté, takže pri nich mi len tečie z nosa nič viac. No ale čo je sranda pri psoch čo majú vlasy -napr. yorkšírsky teriér - tak začnem pri nich kýchať. čo sa týka mačiek kým teta bratrancovi nekúpila mačku, tak mi na testoch nevybehla na ňu alergia, asi po roku, čo ju mal, na ďalších testoch už áno a ostala mi, dosť silná, takže mačkám sa vyhýbam. To isté napr na konskú srsť, nemala som na ňu alergiu, pokým sme jedno leto netrávili u uja, čo kone choval, takže sme sa o ne starali a jazdili na nich denne. Ono je to ale individuálne, ako píšu žienky vyššie, jedine skúsiť no. Celkovo moje telo má problém s chlpatými zvieratkami :(

jallka11
1. mar 2021

@buba7 ja by som to neriskovala, atopici sú väčšinou citlivý a môže dostať alergiu aj na to zvieratko, čo potom spravíš so zvieratkom a hlavne ako to vysvetlíš tomu dieťaťu?

buba7
autor
1. mar 2021

@jallka11 veď práve preto si to zisťujem dopredu...🙄🤷🏽‍♀️

buba7
autor
1. mar 2021

@karmen118 jasné, chápem, že je to individuálne...
Len neviem, či sa prejaví pri kožných testoch alergia na srsť, vlasy, mačky , psy, kone ...🙈 skôr ako príde dieťa s konkrétnym zvieraťom do kontaktu...
Dcérku by som aj dala vyšetriť, či je , alebo nieje alergická, ale keď píšeš, že sa to môže prejaviť aj neskôr ... 😔

karmen118
1. mar 2021

@buba7 veď toto je to inak reaguje telo, keď sa stretne s daným alergénom raz za čas a iné, keď je s nim v kontakte denne a ešte záleží aj od zdravia, ak sa pohorší imunita, telo odrazu môže zareagovať inak ako dovtedy. To sa mi stalo bohužiaľ tiež, ešte kým sme nemali deti, tak sme si s mužom kúpili zajačika, všetko v pohode, kým som neostala tehotná a zajačik nemenil srsť...ako tehu mi klesla imunita + predpísali mi aj slabšie lieky na alergiu, ktoré sa môžu v tehotenstve - takže ako chlpy lietali po celom byte a vyčesávali sme ju, tak som chytila neskutočnú alergiu, až astma sa mi rozvinula, takže zajko musel preč. Ale zajka sme dali mužovej mame, ktorá si ju veľmi obľúbila, nie niekomu cudziemu, má u nich v byte vyčlenenú celú izbu po mužovi 😀, takže sa má ako kráľovná.
Mohli by ste skúsiť dať dočasku nejakej mačičke z útulku, ako dieťa zareaguje, ak zle tak by ste mačičku proste vrátili. Dohodnúť sa proste s útulkom, alebo s niekým kto sa stará o mačičky v núdzi.

miskafilipkovab
2. mar 2021

@buba7 my mame atopika a chlpateho psa. (velmi chlpateho psa, tie chlpy su vsade aj ked stale vysavam 😄😄😄) a u nas to nema suvislost. U nas je to skor teply kupel a niektore potraviny, dokonca aj podarovane obnosene oblecenie mu robilo na začiatku problem. Dr mi povedala ze sa testy na alergiu robia asi po troch rokoch (nie som si úplne ista) ale ze bude mat atopiu z chlpov vylucila. No kagde babo je ine 😌

buba7
autor
2. mar 2021

@miskafilipkovab naša už bola na testoch , má alergie na potraviny, ale netestovali ju na zvieracie chlpy, len nám odporučila nemať žiadne domáce zviera...no niekde som čítala, že chlpy s atopiou nemajú nič spoločné , tak teda neviem

miskafilipkovab
2. mar 2021

@buba7 nam hned ako dr videla toe flaky po telicku povedala ze to ide, no, ako to napisat, ze to ide zvnutra, ze proste to vonkajsi vplyv nie je ale ze to co spapa ma na to najvacsi vplyv. No a medzi tym sa mu to upravilo a teraz to ma najhorsie po kúpeli. Mali sme v rodine co bola na srst alergicka ale to tiez na psiu a na kratku taku tu pichlavu... Ja som vyrastala pri mackach a tieto ekzémy som nemala v tom veku nikdy. Az teraz pred troma rokmi mozno sa mi zacali robit.