Autistické znaky
chcem sa poradiť.ma dcérka autistické znaky alebo je všetko v norme?viem, že na diagnostiku je ešte veľmi skoro.len či mám zbystriť pozornosť.má 18 mesiacov.do roka som si na nej nič zvláštne nevšimla.len to, že je dosť aktívna.s manželom sa o tom nedá porozprávať on ma hneď odbije, že si namýšlam a je zdravá.veľmi málo rozpráva.rozpráva dosť, ale len svojou rečou.zrozumiteľné slová povie možno 3-4.nechce po mne vôbec opakovať.napodobňovať zvieratká nechce. iba mačku vie.aj na psíka povie, že robi mau.nevie ani časti tela iba očko vie ukázať.stále jej ukazujem kde má ústa na seba na nej, ale aj na ústa ukáže na očko.vie pekne zakývať pritom aj pozdraviť ahoj a zatlieskať, ukáže aká veľká vyrastie.cudzích ľudí nemá veľmi rada, ale už je to lepšie ako bolo.ale o deti nejaví záujem.má staršieho brata a tohi má rada.len žiarli na neho keď sa s ním stiskam.pusinkovať sa chce len niekedy podľa nálady.na svoje meno reaguje asi tak na 70%.očný kontakt udržiava aj sa usmieva.je aktívna, časti kričí a behá.no možno je to tým, že opakuje po bratovi a ten niekedy tiež behá, tak začne aj ona.rozumieť rozumie aj mi prinesie, čo chcem vo väčsine prípadov.niekedy nie, ale možni je to aj jej povahou.hrať sa ešte tak nevie.ale keď už tak najradšej skladá kocky a potom také, že vyhádzanie šuflikov rozhádzanie hračiek, to ju bbbaví.hlasnýcg zvukov sa nebojí..je to notmálne alebi vidíte v tom popise znaky sutizmu?
@tiika asi áno niekedy ju porovnávam so synom aj keď si už veľmi nepamätám čo v tom veku vedel.tiež zvietatká nenapodobňoval. dlho len mačku, iné nechcel, ale časti tela už ukazoval.ale každý je iný.len tie myšlienky sú niekedy dosť dotieravé.
@evivb prstom ukazuje, ale nie vždy.niekedy ukáže celou rukou a niekedy ma skôr vezme k tomu, čo chce.ale ukáže aj prstom.hrá sa aj tak, že pije z pohára a tefonuje akože rada.už pozná koho je to telefón a prinesie keď je niekde položené môj mne manželovi manželov.dnes nechal kľúče od auta na stole. neskôr si ich malá všimla, vzala ich, prišla k nemu a chcela mu ich vopchať do vrecka.na meno reaguje tak na 70%.pokyny ak sa jej chce.nieledy ma poslúchne a prinesie niečo, ale niekedy nie.
@evivb deti su všimne, pozerá na nich, len k nim nejde.stalo sa aj tak, že išla ale až po čase.keď sa trošku osmelila.keď ja na niečo ukážem pozrie sa
no ved je to normalne dieta
Ahoj, ak si na pochybach, vyhladaj vo svojom okoli centrum vcasnej intervencie, kde ti odbornici poradia a navedu.
ďakujem vám všetkým za povzbudivé slová.
Úplne zdravé dieťa. Moja dcéra v 18m nehovorila absolútne nič. Od 2r zopár základných slov, o týždeň bude mať 3r a pusa sa jej nezavrie (hovorí v súvetiach, spieva pesničky, recituje básničky).
Je narodená o mesiac skôr a mala nejaké problémy (svalové), čiže bola sledovaná u neurológa. Ten jej niekedy okolo 1r napísal do správy, že ma autistické rysy, čo ma vystrašilo, no nakoniec "zo všetkého vyrástla". Ak by ta zaujímalo, čo u nej bolo nezvyčajné, tak - strach zo všetkých a všetkého, slabý očný kontakt a najmä silný trás rúk pri emócií. Dieťa, ktoré popisuješ ty, nemá podľa mňa anilen náznak autizmu. Ak si chceš byť istá, tak sa spoj s najbližším CVI, prosí ku vám domov na návštevu, dieťa odsledujú a budeš cca vedieť, či je dôvod na obavy.
PS: poznám aj 3r deti, ktoré ešte nerozprávajú, tam už je dôvod na obavu, nie u 18m dieťaťa.
Moj zdravy syn v 18 m reval a pytal sa na ruky ak sa mu nejake dieta na ihrisku prihovorilo😅teraz ma malo vyse 2 a az teraz si vsima cudzie deti, sam za nimi nejde ale posledne dni ked ho oslovia tak uz nekuka ako puk ale reaguje😅 Starsi autista nic z toho co tvoje dieta robieva v tom veku nerobil,ani neskor. Ale robil veci kt bezne deti nerobia, isli sme sa zblaznit z neho..
Nemas sa coho obavat. ❤️ 🙏🏼
@mima172 teším sa, že z toho vyrástla a je v poriadku.niekedy môže sa to dieťa správať tak podivne a nič mu nie je.mňa najviac zneistilo to, že veľmi nerozpráva, nenapodobňuje zvieratká.ale dnes po bratovi také všelijaké zvuky opakovala jedna radosť.verím, že je zdravá a rozprávanie nabehne

@elmivelmi smeje sa a aj sa teší keď ma zbadá.za mačkami a psami pozerá.ale od sliepok ide preč.asi sa bojí keď tak dotieravo pribehnú k plotu a čakajú, či niečo dáme