Autizmus u 7 mesačného bábätka
Zdravim vsetkych rodicov i buducich a aj nerodicov. Tazko sa mi zacina a hladaju slova. Len hy som chcela vediet ci moze byt pozorovany autizmus u 7 mesacneho dietatka? Dcera pri hre je zaujata ze ked sa k nej prihovaram ani sa neobzrie; pozera sa vsade inde len nie na mna,nakoniec sa ale pozrie. Neustale pohybuje rukami hore dole,stereotypne ma aj hypertonus takze cvicime vojtovku. Pisl.dva tyzdne uziva pyridoxin,prestala si gagotat, usmievat sa nahlas sa uz nezasmeje. Viem ze u tak maleho duetatka sa neda povedat ci na alebo nema. Chcem sa spytat rodicov ktori maju doma 5aketo deti,ake boli v mladsom veku ako dojcata? Kedy sste si zavli vsimat ze nieco je ine ? Dakujem vopred. Pred nesiavom sme boli ockovany...
Dobrý deň,
ja s tým skúsenosti nemám, ale chcem sa opýtať, máte aj nejaké iné indície na autizmus okrem toho čo píšete? Lekárky ste sa pýtali?
Za mňa chcem len povedať a možno povzbudiť, že netreba myslieť negatívne. Môj malý je tiež veľakrát taký zahľadený alebo zaujatý, že tiež na oslovenie sa neotočí až po niekoľkých a niekedy je viac a niekedy menej gagotavý. Deti sa každým dňom menia, mení sa im režim, možno to s tým súvisí. Má 6 mesiacov a tiež bol už dva krát plne očkovaný
treba sa pytat k odbornikom ,aby malu videli
matka predca vie,ked nieco nie je v poriadku
moja mala ma 7 r. a priznaky svojej choroby mala od malicka
drzim palce nech natrafite na odbornika ,ktory dokaze urcit aj diagnozu s cim sme mi mali problem
Nápis mi večer aby som nezabudla napíšem ti ako sa prejavoval v tom veku nás autik
Kamoska ma brata autistu, prisli na to tak, ze vobec neplakal.
prve prejavy autizmu, toho naozajstneho mozno badat az po 1,5 roku, stanovit diagnozu odobrnikom sa da az 3 rokoch, 100% po 5, dovtedy to su len rozne poruchy autistickeho spektra, ktore sa rozne menia etc....vasmu dietatu na skoro 99,9% nic nie je. 7 mesiacov je naozaj malicko, aby reagovala na meno, niekedy sa usmievaju viac, menej, gagotaju viac- menej, napr...prve take hlasky typu Aggggggg, Apuuuuu uplne zmiznu okolo tohto obdobia, objavia sa zvuky a etc. Zaujatie hrackou jej uplne normalne, opakovane pohyby tiez. Necitajte tolko na nete a radsej vaic chodte s makou v lete von a uzite si toto babatkovske obdobie.
skuste jej vysetrit sluch ak prestala gagotat, gagocu do urciteho veku aj nepocujuce deti a potom to vymizne v case ked uz ta detska rec zacina byt o napodobovani zvukov, to moze byt aj pricinou slabsieho ocneho kontaktu, dieta ta jednoducho nepocuje, ze sa mu prihovaras.
svagrovci tak zanedbali poruchu sluchu u chlapca, az ako 10 rocny dostal nacuvacie pristroje, on daco pocul ale len 40 percent sluchu. od mala bol taky ako "lahostajny" menej komunikoval, neukazoval veci...zrejme kedze nepocul ho komunikacia vycerpavala tak sa jej vyhybal.
a az potom ak bude vysetreny sluch v poriadku sa da uvazovat o inej poruche, a aj to mozno vo vyssom veku, a este to nemusi byt autizmus...moja druha dcera ma poruchu porozumenia a tiez to spociatku vyzeralo ako autizmus alebo ment. retardacia. sluch mala v poriadku, ale nevyhladavala komunikaciu, neotacala sa na meno, celkove bola menej vsimava k ludom, casto si len sama pre seba hrkala s hrackou mechanicky tie iste pohyby.
Na meno sa otocila 1. x az ako 2,5 rocna 😕 😕 a chvalabohu nie je autistka, na poruche porozumenia sme pracovali, rozvijali sme ju ako sa dalo, vysla z toho velmi dobre, uz je tretiacka jednotkarka. 😉
a kedy som si vsimla ze je kusok "ina" ...tak ak si spominam tak tiez okolo 7 -8 mesiaca, trochu ma zacalo znepokojovat, ze mala akoby nebola na mna priputana, nevadilo jej ze nie som pri nej, kazdy ma utesoval, ze "ako dobre, sama sa vyhraje, nelepi sa na teba" ale ked uz toho nelepenia bolo prilis a dcerka mala o mna prakticky nulovy zaujem, ked neratam zaujem o cicku 😵 a aj pri kojeni sa odtlacala a odvracala hlavu...tak mi zacala blikat kontrolka ze tu asi nie je vsetko koser...a potrvrdilo sa mi to.
obcas je materska intuicia spravna...obcas ide o zbytocnu hysteriu, to tazko rozlisit hlavne takto po nete.
este doplnim jej batolacie prejavy
-nereagovala na meno
-odmietala verbalny kontakt, cize ziadne citanie, rozpravanie, riekanky pesnicky..to bezala ako od moru
-neodmietala ale fyzicky kontakt ak slo o salenie typu tocenie, nosenie, hojdanie, hopsanie na lopte
-nemala separacnu uzkost, neplakala pri odchode, vedome ma nevyhladavala, nerozlisovala blizku a cudziu osobu
-neukazovala , nezdielala pozornost /POZOR, toto je velmi dolezite, vsimni si ci dieta ti ukazuje nieco a diva sa pritom na teba ako by chcela povedat "aha mami vidis to co ja?" autisti ci deti s inou poruchou reci, ci komunikacie...zvyknu bud nezdielat vobec alebo obmedzene, hranica pre zdielanie je 1,5 roka pre normalny vyvoj, 7 mesacne to este nemusi robit/
-uprednostnovala mechanicku jednoduchu hru, vkladanie vykladanie
-obmedzeny ocny kontakt, pri pohlade do tvare, odvracala hlavu alebo prizmurila oci
-nemala taku tu strachovu vzdialenost...ze matka odchadza a dieta po par metrov zacne plakat aalebo bezat, ale to suvisi s jej nepriputanim celkove
@jolinka presne toto iste mal aj moj maly, dokonca bol ako 2,5 rocny diagnostikovany ako pervazivna porucha auti spektra (voacerymi odbornikmi) a nakoniec sa z toho v 4 rokoch vyvrbila "iba" narusena komunikacna schopnost. Takze taketo prejavy mozu mat aj take deti ako spominas s NKS nie len cisti autisti. Kazdopadne @mms212 u 7 mesacneho dietata ani omylom nevies zistit ci je toto jeho normalny vyvoj alebo ide o nejaku poruchu. Ja som zastanca radsej skor ako neskoro, ale toto sa aj mne uz zda extremne skoro riesit.
@mojkamojka no presne, aj nam lepilo co z malej bude, pripadala mi fakt jak pribrzdena a mimo...ale nevlacili sme ju po odbornikoch v malom veku, proste sme sa snazili prisposobit jej chapaniu sveta, robit pre nu vsetko co sa da, venovat sa, mat ju radi ...dg. dostala az vyse 4 rokov, to uz dokonca prisla "na vrchol" a pomaly sa zacala zlepsovat a gulat z kopca... 😉
akurat sme chodili k logopedicke ktora s nou robila celkovy rozvoj, a to je vsetko, nik sa tak nepovenuje a nepozhrna info ako rodic, kolko x som mala pocit ze viem viac ako "odbornici" 🤐 🤐
@jolinka to mi hovor, ja som uz chodila za dr. s tym, ze prosim si taketo vysetrenie, prosim si taketo odporucanie a nedavno nasa dr., ze kam ste to chodili na tu super logo, ze chce tam odporucit niekoho z rodiny 😀
@tanapeta ono s tym ockovanim je to diskutabilne..
ja na jednej strane s urcitostou viem ze mala mala nabeh aj pred nim, bola "ina" uz doslova od malickeho babetka, pamatam ako som hovorila muzovi, ze aj jej rozpravam spievam, hojdam ju ale stale mam taky cudny pocit ze ona "nie je so mnou" 😕 😕
motoricky sa vyvijala ok, lozila, chodila tesne po roku, dokonca rocna mala 5 slov, co je priam tabulkove, aj sa smiala pri saleni.. a potom nas 14,5 mes. zaockovali mmr, co by nebol tak problem, keby mala neprekonala kratko predtym hnackovu virozu a nasledne sa zasoplila..ale doktorka, to nic, nevadi nema teplotu 🙄
a ten ubytok schopnosti bol plizivy, pomaly ze sme si to spociatku nevsimli.. ze stoji na mieste, nerobi nerozprava nic nove, dokonca zabuda co vedela 😅 takze ocko tomu nepomohlo ale urcite mala nabeh uz predtym a keby bola pri ockovani zdrava, mozno b y jej to neposkodilo, kto vie.
@mojkamojka tak doktori su vselijaki, niektori ta obhanaju zbytocne, aj kde netreba, u inych zase vydobijas listok na vysetrenie akoby slo o kosicky zlaty poklad 😕
@mojkamojka jo a este mi nebezala do narucia, ked sa rozbehla po chodniku a ja som rozprestrela ruky ze ju chytim...tak ma na poslednu chvilu obisla a uhla 😕 a furt sme ju obliekali do cerveneho, oranzoveho aby bola viditelna, lebo sa vybrala a isla kam ju oci viedli, kolko krat som ju v panike hladala ze niekde zaliezla potichu jak duch, 🙄 🙄
proste sama svoja
@tanapeta normalne vam to uznali? i ked neviem aky to ma prakticky osoh, ja som pravdupovediac ani nesla nejakou cestou vydobijania pravdy, o ktorej som si nakoniec nebola tak ista..
akurat ze nasledne chlapci uz mmr nedostali odmietla som, a dcera samozrejme odvtedy ziadne ocko. som rada ze je tam kde je, nepotrebujem riskovat, ze by nahodou dalsie ockovanie spustilo u nej daco, ak je na to vnimava.
starsia dcera ma vsetky ockovania a je ok. preto som aj nemala ziadne obavy u mladsej.
@tanapeta inak som pocula aj o takom vyvoji, ze dieta po ocko, zretardovalo vo vyvoji, zastava reci, celkoveho vyvoja, aj auti prejavy...ale po par rokoch pomaly sa z toho dostavalo, jedna mamicka tak rozpravala o svojom chlapcovi, velmi mi to pripomenulo nas vyvoj, lebo nam tiez akoby "vypadli" vo vyvoji 2 roky a male stopy ostali doteraz a uz taha na 10 rokov.
@jolinka ja som si u malej vsimla ze za vyssym zvukom sa otoci ale klasicke prihovaranie ani nie. Ked nieco buchne tak hned reaguje,aj sa zlakne. Casto si chyta usko ale neplace tak skusim to vysetrenie. Na separacnu uzkost ma chvilku este cas. Gagotala si ma-ma ta-ta ba-ba da-da a to prestala zo dna na den. Rano po zobudeni sa pozera na stenu,ona neplace caka ticho kym sa objavim,pizrie na mna a zas vsade inde a pritom sa prihovaram. Ha viem ze je skoro hovorit o takej poruche,ale zarazila ma ta zmena. Predtym sa pekne hrala aj somnou pozorovala ma, ked som chodila po izbe vzdy sa pozrela co robim dokonca ked som od nej odchadzala a videla to ze idem do inej 8zby zacla plakat,a teraz nic mamka pre nu neexistuje,takmer neplace len vyckava. Ockovanie mala druhe pred mesiacom trojkombinaciu lebo som dala aj rotarix... par dni bola zvlastna ale potom sa vratila do normalu. Ona bola stale usmiata vsetko ju tesilo je to prec..
@mms212 Boze zienka, deti sa menia, moj tiez ked sa zobudil sa aj polhodinu hral sam v posteli, ked mal tych 6_7 mesiacov, co by som za to dala dnes...to, ze na teba uz tak nereaguje, no je okolo plno veci, co ju zaujima, teba vidi kazdy den, moj 10 mesacny syn sa na svoje meno otoci na kazdy cca 3 pokus, gagotanie detto je OK, ked prestane a znova zacne...ved ju nepozoruj tolko. Je kludne mozne, ze budes mat take vazne introvertne dieta, nie blaznivu extrovertku a zacalo sa to prejavovat, preco hned mysliet na autizmus a ine diagonozy. Momentalne ti ju nikto nediagnostikuje ani nema ako a maximalne budu na teba divne pozerat.
Moze a nemusi to mat suvis s očkovanim. Aj moja bola po vakcíne na tom podobne. Materský instinkt neoklames, nikto nepozna nase dieta tak ako my samé. Mame ho odpozorovane. Ja som po takomto podobnom zazitku viac uz neockovala. Z obavy podobnych vedlajsich ucinkov. Proste som to nechcela uz viac zazit. A mala je nastastie OK. Pokusila by som sa o detox a zvysila davku vitaminu C. Vela stastia
@uskulienka ved prave ja som s nou denne vidim ze je ina.
@mms212 nestresuj sa dopredu. Sleduj si dcerku, ale neprehanaj to s tym. Aj tak nic nezmenis. Ona sa vyvija. Moze mat len take obdobie. Ale to ukaze az cas. A to, aby niekto povedal, ze je tam nejake riziko pervaz.poruchy, tak to chce poriadneho odbornika na autizmus. A tych je na Slovensku malo. Takze sa vopred netrap. Teraz je prilis skoro robit nejake uzavery.
@mms212 Tak super ze je ok. Moj drobec ma tiez 7 mesiacov a je presne taky isty. A vobec negagoce, iba vyska. Malo sa smeje, nahlas skoro vobec, iba ked sa jasime. Uz lozi, stavia sa, furt sa okolo seba obzera, na mna kukat moc nechce, skor na inych ludi. Tiez som z toho na prasky. Na meno reaguje iba obcas, vie akurat tapusky... 🙁

Naco ju rusis pri hre? Babatka bezne robia stereotypne pohyby