icon

Autizmus u 9,5-mesačného dieťatka

27. jún 2023

Ahojte. Mama 9 a pól mesačného špunta 🙂 v hrubej motorike je veľmi šikovný, sedí, plazi sa, stavia sa popri nábytku. Trápi má však jeho správanie. Buď bude obrovský flegmatik alebo má moja intuícia neklame. Ako malinké babatko bol úplne vporiadku. Nič zvláštne som nebadala. No postupom času , okolo 5-6 mesiaca som si zacla všímať že má vôbec nevyhľadáva. Nie je na mna nijak navizany. Ani na otca. Ráno keď sa zobudí ani sa na mna nepozrie, postaví sa v postieľke , a obzerá sa po izbe. To je tak každé ráno až doteraz. Led ho ukladám na poobedny spánok , ležím vedľa neho. Keď sa zobudí , hneď odo mna uteká, zas sa na mna ani nepozrie . Nemazná sa snami. Na meno reaguje celkom dobre si myslím. Očný kontakt má iba ak nie je na rukách , resp. v tesnej blízkosti . Inak uhýba pohľadu, a je pri tom nervózny. Na ruky sa pyta iba ak ho vyzvem a aj to sklony hlavu. Nechce nič opakovať po nás, ani papa nechce dať. Vadia mu dotyky, keď ho chytím za rúčku, hneď ju dá preč . Hračky ho zaujímajú, ale mám pocit že skúma detaily. Všetko škriabe. Pokazila sa mu aj chuť do jedla, trva to už asi dva mesiace. Najskôr musí ochutnať , pri tom place a potom doňho horko ťažko niečo dám. Aj mlieko začal odmietať. Máte niektorá babatko v tomto veku a nie je na vas akoby naviazané? :/ všade sa teraz rieši autizmus, mohlo by ísť aj o to? Ďakujem

Strana
z3
mbiresova29
28. júl 2024

O týždeň bude mať rok.... A myslím si, že je šikovný skoro už chodí, keď mu niečo ukážem vie pekne zopakovať, keď sa obliekame už pekne nastaví hlávku a sám si rúčky prevlečie cez rukávy, od včera už aj pápá začína dávať atď...jedine ešte do rozprávania sa mu moc nechce no a to, že keď ho mám na rukách nekukne sa na mňa.... Tak uvidíme ako to bude časom hádam sa to zmení.

autor
29. júl 2024

@drobec02 no ja som ho zacla sledovať tak okolo 5-6 mesiaca . Dovtedy som ani nevedela čo to slovo znamená . Proste bol strašný nespavec (ešte stále je), veľmi náročné dieťa, placlivy, aj cez deň aj vnoci. Nemal koliky. Keď som sa ho snažila pritúliť, odstrkaval sa. Zacla som si googlit ako to vyriešiť . No a všade na mna zaclo vyskakovať slovo AUTIZMUS . Zacla som si o tom viac čítať. Sledovať všetky príznaky. Neudrziaval očný kontakt, vyhýbal sa mu, neopakoval keď som ja chcela, nemal rad dotyky. Hral sa tak že si všetko točil. Proste všetko na nho sedelo. Mne viac netrebalo, ja som sa z toho tak zosypala že som dostala depky. Všetci mi hovorili že z toho vyrastie že proste je len taký. A všetci mali pravdu. Teraz je veľmi šikovný, pomaly začína rozprávať. Chce sa stále túliť, dokonca zaspáva tak že ho musím držať za ruku. Všetko sa to zlomilo okolo roka. A ja si to stále vycitam že som mu nedala vydýchnuť, ani sebe. Že som ho stále kontrolovala, až chorobne. A môj nazor je taký, ze to je všetko kvôli tejto dobe. Čumia do telefónu, do telky, tak sa trosku inak vyvíjajú ako ako my keď sme boli deti. Ja sa priznám , v tom čase som bola tehotna a chcela som aj oddychovať tak som mu zapla telku, a cumel do toho. Tak podľa mna preto sa tak inak správal. Inak sa vyvíja mozog keď pozeraju telku a vidia veľa rozptýlenia . Teraz sa to už snažím obmedzovať a hovorím, všetko je tak ako má byt. Ani náznak (klop klop).
A ako sa správa vaše dieťa? Koľko má?

drobec02
29. júl 2024

Nerozpráva iba blaboce a porozumenie je tiež slabšie,malo napodobňuje ale niečo už vie,inak pekne reaguje na meno aj očný kontakt máme občas slabší keď je v niečom čo ho baví ale inak dobre,rád sa mojka,dá pusu,taký smejko no tiež vidím že ten vivoj nieje správny

mbiresova29
29. júl 2024

Inak presne aj u nás bola TV a tiež si myslím, že to je následok toho... lebo veľmi často som sama a keď som už nevládala tak som zapla TV. A ako aj píšete tiež mi každý hovorí, že je v poriadku len ja som už taká zdeptaná, že vidím na tom dieťati každú chybičku a ničím tým jeho a aj seba.

skaja_111
29. júl 2024

@mbiresova29 toto presne inak aj u nás, každý ma presviedča že mala je ok ale ja mám pocit že na nej niečo vidím, bude mat o 2dni 16m začínala rozprávať a teraz povie už iba mama, baba, mňam, ham,hop, cau…. Ale už pekne rozpravala viac alebo opakovala a terat sa to zase stoplo a opakuje len zvuky a zvieratá

mbiresova29
Autor odpoveď zmazal
mbiresova29
29. júl 2024

@skaja_111 skaja_111 jednu mali naše mami výhodu, že nemali internet .... Všetko si tu nájdeme vygooglime a potom máme strašný stres a popri tom dieťa môže byť OK len proste má takú povahu.
A môže byť, že má obdobie, že sa jej nechce teraz rozprávať lebo, že vraj sú také obdobia, že jeden čas to robí a potom zas jeden čas nechce.
Môj malý bude mať teraz rok za pár dní a jedine čo povie je mama a brm brm ale zas džavoce si riadne ale rozprávať sa mu nechce. Ale zas niektoré deti začínajú rozprávať okolo 3 rokov. Takže možno aj vaša malá ešte potrebuje len čas 😊
Mňa len hnevá jeho zvláštny očný kontakt. Keď ho mám na rukách nekukne sa na mňa všade inde sa kukne všetko iné ho zaujíma len ja nie. Aj keď ho niečo zaujme ukáže prstom a začne hiiiikať ale na mňa sa nekukne. Ale zas keď si hovoríme riekanku alebo robíme varila myšička kašičku kuká na mňa ako na svätý obrázok, aj keď sa večer blázni v postieľke a schováva sa pod perinu a robí kukuk to sa pozerá a smeje sa.
Jeden deň si poviem, že je úplne OK a jeden deň mi začne kadečo vŕtať hlavou.
Tak uvidím časom ako sa to vyvinie😊

skaja_111
29. júl 2024

@mbiresova29 no to presne aj ja som taká, pričom my tiež nemame dobrý očný kontakt, zase keď niečo chce alebo potrebuje pozera na mna, ja už mám toľko veci pogooglenych že už ani neviem čo je normalne a čo nie lebo za všetkým vidím auti znak

mbiresova29
29. júl 2024

@skaja_111 musíme si povedať, že je toľko tých znakov, že každý si tam nájde svoje dieťa .... Ja tiež nemám rada osobne očný kontakt od kedy sa vnímam a tiež nie som autista .... A priateľ zas ako dieťa bol extrémne hyperaktívny a nemal žiadny pud sebazáchovy a tiež je v poriadku.

skaja_111
29. júl 2024

@mbiresova29 presne je toľko tých znakov že ja už vlastne ani neviem čo sa ako znak neráta a presne každé dieťa v istom obdobi asi nejake znaky ma, skôr je dôležité ako dlho to trvá, ci sa znaky pridávajú alebo miznú … neviem niesom odbornik ale tak keď niečo urobi dieta par x za deň asi to nič neznamena, s tým ocnym kontaktom to mám podobne ako ty

mbiresova29
29. júl 2024

@skaja_111 ja som sa pýtala susedy ktorá je psychologická síce pre dospelých ale ona hovorí, že podľa toho čo vidí malý sa absolútne nejaví na autistu , že pokiaľ ho zaujíma okolitý svet a ľudia, že nemám sa báť. A on je taký, že staré babky po ulici utekajú za mnou aby ho videli lebo on sa na nich vždy tak pekne usmieva a ja na to nervy lebo furt ho očumujú😅.
A tiež mi povedala, že často je to aj v nás mamach, že stačí, že sme trošku psichycky vyčerpané a hľadáme zlé veci aj tam kde nie sú.
Tak som si povedala, že počkám ako sa to bude vyvíjať a nebudem na to myslieť a budem si malého užívať.

Strana
z3