Autoagresivita u ročného bábätka. Poradíte?
ahojte,
Som maminka rocneho chlapceka a potrebujem vasu radu.
Velmi ma trapi ako moj syncek reaguje na zakaz robit nieco bud celkovo ako prejavuje nespokojnost v hociakej situaci. On totiz vtedy sa bucha dlanou na svojej hlavicke, cize ublizuje si sam. Zacal to robit asi tred tyzdnom. Takto prejavuje svoju nespokojnost a to dost casto, bud mu zakazujem nieco, napr hadzat jedlo bud vyberat veci zo suflikov, bud neidem tam kam on ma za rucicku vedie, bud neviem zrovna v tej chvili sa mu venovat lebo robim nieco ine...
K doplneniu poviem ze sa mu celkovo venujem velmi vela, nikdy nenecham ho plakat, som zastupca citovej vychovy. Doma mame uplny klud, a od nikoho to odkukat nemohol. Velmi sa kvoli tomu trapim.... Skusala som to ignorovat no neda sa mi to. Neviem pozerat ako si ublizuje. Zakazdym ho pohladkam a vysvetlujem mu ze nech si hlavicku hladka a nebije... Ale to voobec nezabera. Robi to aj vonku a ludi sa na tom smeju a on to robi este viac..co je pochopitelne ze asi si mysli ze ich tak zabava...
Ani ja ani manzel nemame ziadne nasilne prejavy a oboch nas az boli ked ho takto vidime... Zdoraznim ze zakazujem mu fakt len take veci co by boli nebezpecne bud su neakym sposobom nespravne. V celku sme taki rodicia co skor nechaju dieta sa volne vyvyjat a radi s nim objavujeme svet.
Prosim poradte ci ste mali skusenosti s niecim podobnym a ako ste to zvladli
Vopred dakujem
skús žiadne zákazy.....okľukou....ak to začne robiť...hneď ho zavolaj napr. že pozri aký vtáčik je v okne, mucha lezie, niekto prišiel. obľúbenú pesničku v mobile pustiť.....alebo rýchlo...utekáme....skáčeme....tancujeme......spievame.....pozri mucha lezie, poď si vybrať jogurt a pod........on s tým prestane, je to pre neho niečo nové.....ak ho nebudeš stále upozorňovať skôr zabudne na to.....potom ho pohladkať....pomasírovať....držím palce.....
Toto je pomerne bežné. Aj moje dieťa malo takúto fázu - dlaňou sa udieralo po hlavičke keď sa zlostilo. Len som mu chytila ruky aby nemohol pokračovať a povedala nech to už nerobí. Malo by to stačiť. Po čase s tým prestane. Trvalo to určite viac ako mesiac.
Moj sa stale prefackaval,ked bol na nieco nahnevany,ale to boli ine supy..je to obdoie vzdoru,ono to za nejaky cas prejde,je to uplne normalne
Moj maly 17m. si búcha hlavičku o nas. Len mu vždy povieme nech to nerobí lebo bude mať bobo. Taktiež sa hadzal o zem ale to uz troška poľavilo. Ked to zacal robit bola som aj ja nešťastná ale postupom času to ustalo. Začala som si to nevšímal kpudnym slovom som mu povedala ze mu to nepomôže a išla som ďalej. A ked nepomohlo zobrala som si ho k sebe a stale dookola vysvetľovala.
aj môj malý (15m) si búcha po hlavičke. Hlavne vtedy, keď mu niečo zakážeme. Len mu poviem "nono", alebo "po hlavičke sa nebúcha, bude ťa bolieť"... Alebo ho skús upútať niečím waw 🙂 Ukáž mu niečo, začni spievať... 😉
Odpútavať pozornosť od problému nie je vhodné vyriešiš tým len momentálnu situáciu z dlhodobého hľadiska to môže viesť k frustrácii a pocitu nepochopenia. Dieťaťu daj najavo že tým nič nedosiahne, časom to zistí a prestane. U malých detí dlhé vysvetľovanie nemá význam, stratia sa v tom a výsledok žiadny. Všetko treba prispôsobiť schopnostiam dieťaťa vo veku v ktorom práve je.

Ano, dcerka mala tendenciu si ublizovat, ked sme jej nieco zakazali alebo jej nevyhoveli, ona vsak uz bola o nieco starsia - mala vtedy 2-3 roky. U nej islo vyslovene o citove vydieranie - videla, ze nam to ublizuje, ze nas to vystrasilo. Museli sme sa k tomu postavit s chladnou hlavou. Vzdy sme jej chytili ruky a razne jej povedali, ze si ublizovat nesmie. V ziadnom pripade sme jej nevyhoveli v tom, o co jej tymto spravanim islo. Ked pochopila, ze takto nic nedosiahne, postupne to prestala robit.