Bezlaktózová intolerancia u bábätiek

jana2425
25. jan 2022

Ahojte devcence. Maly má 2mesiace papame momentalne 8den nutrilon advence(je to už 3mlieko), dosť mu vrči a bublinkuje v brušku a ma žltú ale veľmi riedku stolicu. Bolo to 1-2denne dneska už 3krat. Máte niektorá skúsenosti, popripade či sa robia niejake vyšetrenia, moja Pediatricka mi povedala že na vyšetrenie je moc maly a že nemam to riešiť je to normálne veď pribera a že sa mu formujú crievka.

P.S ja som bola a momentálne čiastočne som bezlaktozova a keď som bola tehotna tak som varenú stravu užívala normálnu len mlieko,jogurty,tvaroh,maslo a syr to mam bezlaktozove lebo tieto “surové” normálne mliečne výrobky mi robia problém. Nekojim vôbec. Dakujem

diamond007
25. jan 2022

@jana2425 samozrejme že to je normálne. Detičky môžu kakať aj 10x denne riedku žltú stolicu - z mlieka tvrdá nebude.
Do 3-4mesiacov sa detičkam čreva naozaj formujú, bublinkuje a vrci je úplne normálne. Ak neplače tak buď rada že je spokojný 🙂 nemáš žiaden problém, máš zdravé bábo z tvojho opisu 🙂

danielahamar
25. jan 2022

Deti do 3mesiacov nemajú vytvorený enzým laktozy, takže áno, kludne mu môžete dať bezlaktozové mlieko. Bezlaktozové sa dáva aj v nemocniciach, ak deti majú črevný problém a za mna bublikovanie a riedka stolica nie je ok. Mám doma bezlaktozového, aj ABKM. A kakanie 10x za deň nie je ok.

jana2425
autor
25. jan 2022

@diamond007 práve že on plače a prehýba sa ako luk

kittykat22
25. jan 2022

@jana2425 bublinkuje mu v brusku preto, pretoze ma pravdepodobne intoleranciu (po tebe) a je to z mlieka ktore pije. Tieto mlieka - vsetky maju v sebe znizeny obsah laktozy. Nie nulovy - to nie je mozne. Preto mu je zle. Ale nemozes mu dat ine mlieko - napriklad orieskove - ktore su vhodne pre ludi s intoleranciou, pretoze to v sebe nema dostatocne ziviny a dieta na nom neprezije. Preto mu je zle. Kup baby gaia probioticke kvapky a kvapkaj podla navodu. je to od 1 mesiaca myslim. To pomohlo mojmu synovi.

danielahamar
25. jan 2022

@jana2425 sú dve možnosti, skúsiť bezlaktozové, na druhý den už vidieť rozdiel určite, alebo Nutrilon Allergy Digestiv Care je na ABKM bez laktozy. A samozrejme probiotiká, môj má probiofix.
@kittykat22 všetky majú laktozu, okrem tých dvoch /samozrejme sú určite aj iné značky/, čo som napísala a Neocate.

makova333
26. jan 2022

@jana2425 no v prvom rade musi dieta prejst na bezlaktozove mliecko. Vyzrievanie crievok s laktozovou intoleranciou nema nic spolocne, v tomto veku ju ma dieta pravdepodobne vrdoenu (zdedenu po tebe). K mliecku mozes potom pridat probiotika (za mna porbiofix). Samotne probioticke kvapky bez vhodneho mliecka nepomozu. A ano testy existuju aj pre taketo malicke deti, Robia ich v nemocnici z krvi. Dieta dostane napit laktozu a v pravidelnych intervaloch mu budu odoberat krvicku. Vydychove testy su uz pre väcsie deti a dospelych. Z krvi sa robi v nemocnici. Kazdopadne, ak zmenis dietatku mliecko na bezlaktozove, zmenu uvidis velmi velmi rychlo. Priberanie deti nema suvis s laktozovou intoleranciou. Moj kym sme nevedeli priberal az velmi. Prosim, nenechaj sa ukazat na "vyzrievanie crievok" riest to hned. Speci mlieko vie predpisat aj pediater do urciteho veku.

makova333
26. jan 2022

@danielahamar to nie je pravda, ze nemaju do 3 mesiacov vytvoreny enzym laktazy, kezde to by vsetky deti netolerovali ani materske mlieko.

jana2425
autor
26. jan 2022

Ďakujem vam pekne, probiotiká (biogaja) mu dávam od narodenia a espumisan L, cvičíme, a dávam ho na bruch, hej kúpim nutrilon lactosefree a uvidim ako bude reagovať, a asi zmením aj pediatricku lebo na všetky otázky mám iba jednu odpoved: to je normálne, takéto male dedí sa ešte len vyvíjajú , nieste jediná čo to má.

jana2425
autor
26. jan 2022

@makova333 a na tie testy potrebujem výmenný lystok od pediatricky, že?

danielahamar
26. jan 2022

@jana2425 do konca februára netreba výmenný, ale tak bolo by dobre

danielahamar
26. jan 2022

@makova333 nemám prvé dieťa a určite som si to nevymyslela😁

nwnw
26. jan 2022

@jana2425 ved skus bezlaktozove mlieko alebo Colliprev a uvidis ci zabere.

danielahamar
26. jan 2022

@nwnw colliprev by som nedala, lebo nebude vedieť ci mlieko zabralo

jana2425
autor
26. jan 2022

Už som mu dala prvú dávku bezlaktozoveho nutrilonu, uvidim zajtra pozajtra ako bude reagovať, za každú radu som vďačná.

jana2425
autor
26. jan 2022

@danielahamar a to si len vyberiem gastroambulanciju a zavolám tam že sa chcem objednát na vyšetrenie ?

danielahamar
26. jan 2022
danielahamar
26. jan 2022

@jana2425 ja som tiež išla teraz pri treťom vylucovacou metódou, tuším 8 druhov mliek vystriedal, pokiaľ sme trafili, keďže prvé mesiace sa abkm neukázala, až po 3mesiaci po ocko sa objavila, ale dovtedy pil ako posledne bezlaktózove, lebo predispozícia tam bola, keďže mam stredného bezlaktózoveho a ja nemôžem tiež mlieko. Držím palce, aby ste mali už spokojne bábätko

makova333
26. jan 2022

@danielahamar tieto testy sa robia v nemocnici na oddeleni pre taketo babätka, takze ako by si sa nan chcela dostat bez odporucenia pediatra?
@jana2425 ano treba, aby ta tam odoslala pediatricka. Ale vidim, ze si nasadila to mliecko, tak pockaj ci sa stav zmeni ak ano, netreba testy, pockaju kym dietatko podrastie a bude schopne absolvovat vydychovy test.

danielahamar
26. jan 2022

@makova333 tie testy robí aj gastro 🙄 a eliminacny test vie spraviť aj obvodna

makova333
26. jan 2022

@danielahamar vydychove (vodikove) ano, tie gastro robi bezne, ale babätkam sa logicky robit nedaju. Ja hovorím o stanovení glukózy v krvi po zaťazi laktózou (casovo narocnejsi). Eliminacny resp. expozicny test. si spravi aj doma, ked prejde na bezlaktozove mliecko.

makova333
26. jan 2022

Este k tym vymennym listkom. Ak by aj isla na gastro bez vymenneho listka ad1 termin dostane tak o pol roka ad2 väcsina lekarov aj tak ten vymenny vyzaduje alebo aspon nejake info o tom dietati od pediatra, ci mu uz nieco bolo vysetrovane, ake ma tazkosti atd.
@danielahamar

danielahamar
26. jan 2022

@makova333 keď tam bude volať, tak jej povedia hádam co ma a nema robit, a ďalšia vec, ak s nou lekárka nespolupracuje podľa mňa sa nedostane ani ku karte

danielahamar
26. jan 2022

@makova333 len pri tom teste ma nárok na mlieko na predpis, takže sama len tak pri takej spotrebe by som nerobila, ale to je moja skúsenosť a nie som lietadlo, takže každá mame inú a pre mňa uzavretá téma.

ivkamt
26. jan 2022

@jana2425 náš drobec mal asi niečo podobné. Kakal riedko žlto bublinkovo a často. Začala som mu dávať bebu expert lactose free-je to jediné plne bezlaktozove mlieko.v oných trosku laktozy je..pomohlo to..Dr. našiel neposlal nikde na testy, že až keď bude väčší a bude ho to stále trápiť.uz ma 15 mesiacov.Stale dávame toto mliečko, ale popri tom pridávame aj normálne jogurty, syr, tvaroh.

jana2425
autor
31. jan 2022

Takze devcence idem si ďalej poradu, maly od toho bezlaktozoveho mlieka kaká síce už husté ale tmavo-tmavo želé až do čierna, či aj vaše to mali a či je to on, a strašne to smrdí, nie som fajnovka a nikdy má nenapĺňalo ani keď som prebalovala kamoskyne ale toto sa nedalo😅

adzy
17. okt 2022

@ivkamt prosím vás precitala som si ze dávate dlhodobo bebu lacktosse free expert pro prosím vás môže sa davat dlhodobo ?keďže píšu ze je na hnačky hlavne aj môj syn nemá hnačky ale vracia a dali nám v nemocnici ze skúsiť ma týždeň len a vrátiť sa pôvodnému mlieku ale si vravím prečo len na týždeň keďže mu toto robí dobre ďakujem

kattky
17. okt 2022

No syn tiez z obycajneho nutrilonu mal stolicu ako voda. Ale mal aj reflux. My sme sly na gastro a tam to vsetko dr riesila. Dala mu mlieko AR to mu robilo dobreebo dovtedy tiez mu hucalo po crevkach. Skusala mu dat aj ten hydroizolat co je nutrilon allergy car syneo, ale ten mi vobec pit nechcel ani zriedeny 1:1 tak nechala mu to AR mlieko aj ked a intoleranciu na kravske mlieko. No po uzivani AR mlieka sa mu stolica pekne upravilla a mal ju peknu kasovitu. Mlieko AR pil od 2 mesiacov

adzy
18. okt 2022

@kattky ar sme mali bebu ale stoho vracal ešte viac preto sme skončili v nemocnici a dali bebu lactose free ale nechápem prečo na týždeň a ísť k pôvodnému mlieku beby supreme pro ze nemám dávať žiadne ar mlieka sú ťažké a stoho vracia ešte viac

ivkamt
19. okt 2022

@adzy jasne, môže sa dlhodobo. My sme ju mali rok. Nam nesadlo žiadne iné mlieko len toto. Neboli sme na testoch ale pravdepodobne mu nerobila dobre laktoza, ktorá v tomto mlieku nieje.