Bolesť bruška okolo pupka u 8 ročného chlapca
Ahojte dievčatá......som zúfalá....môjho syna bolí bruško okolo pupka cca 4 mesiace myslela som ,že je to nástupom do 1.triedy je živý a každá učiteľka sa len na neho sťažuje jediný mal v družine len 2 červené body a ostatné čierne počas šk.roku. Ale sú prázdniny a relatívne kľud môj Maxík plače,behá ,kričí.Vždy je to po jedle tak cca do 20 min.plače že ho bolí okolo pupčeka a potom to prejde.Ale nechce jesť,má strach , že ho bude znova bolieť brucho.Časom som začala nachádzať poschovávané raňajky, desiate, ktoré sa bál zjesť. Bola som aj u lekárky jej rada pošleme ho psychiatrovi.....na môj protest mu teda v pondelok zoberú krv,malý dosť pije sem tam ho /zaujímavé /cítim len ja acetónom....pred cca rokom mal zvýšení cukor ale podla mudr. je dehydrovaní preto smrdí.....Poradte ako ďalej keď vám dieťa plače od bolesti....Nie som ani proti psychiatrovi ,ale to dávam na posledné miesto......Ďakujem....
má vyšetrenú krv na potravinové alergie a intolerancie???
nepredchádzali tým bolestiam bruška (pred 4 mesiacmi) nejaké klasické črevné virózy, ktoré by (dočasne) poškodili črevo? neužíval antibiotiká vtedy?
nebýva to viac po mliečnych jedlách?
príznaky sa hodia na laktózovú intoleranciu, ale aj na mnohé iné tráviace malabsorbčné syndrómy, ktoré sa však riešia úúúúúúplne inak ako posielaním na psychiatriu 😨
stačí triviálny odber krvi...
skús pouvažovať nad zmenou lekárky a daj si malého poriadne (fyzicky) vyšetriť... alebo si od tejto rovno pýtaj výmenný lístok ku gastroenterológovi a on vás už porieši...
rozhodne ho bruško nebolí len tak...
My sme mali to iste bolesti okolo pupka záchvaty placu môj od bolesti behal kričal po byte skákal to bolo niečo hrozne boli sme asi na 100 vyšetrení a nic mu nezistili povedali že si vymýšľa ja som si myslela že manžel ich tam pozabíja Jak to povedali tak to bola hádka stoho😬Požiadali sme o ďalšie vyšetrenia poslali nás ku imunológovi a výsledok alergia na mlieko mäso vajcia a na pšenicu a nejaký vírus v tele musím povedať náš imunológ nám veľmi pomohol😌 Predtým sme chodili aj ku gastroligicke do Prešova žiadna sláva😔 A od bolesti skúste mu podať kvapky hylak trvajte na tom nech vás pošlú na ďalšie vyšetrenia .
Ahoj, my sme mali to iste co opisujes.Velmy sme sa s bruskom trapili,presne v tom istom veku.Skusali ste uz vermox na mrle? Ked dodrziavam nasledovne,zda sa mi ze je to lepsie: vela pit ale len !nesitene!najlepsie cista voda.
Ziadne pikantne jedla
Kvalitne probiotyka aspon dva mesiace,vkuse.casto varim harmancekovy caj nesladeny.
Psychiater len tak ako lekar prvej volby? Najskôr nech mu porobi zakladne vysetrenia (krv, moc, parazity...), potom nech ho posle do odbornej ambulancie - chirurgia, gastroenterologia, alergiologia/imunlogia...nech mu urobia sono, spravia testy...a az ked nikde nic nezistia, tak potom by som zvazovala psychicku príčinu. To co je za lekarku? Zasnem...
@macenko1 Asi by som ako rýchlu pomoc na víkend vysadila mlieko aj lepok. Ryža by mu mala dobre sadnúť. Najlepšie natural. K tomu mierne tepelne upravená zelenina... a ostatné jedlá ako pri šetriacej diéte. Počuj a ako je na tom so stolicou - zápchu nemá?
Ale s tým acetónovým pachom je to už ozaj vážne. Myslím, že keby to bola cukrovka, tak by pri acetónovom pachu už nebehal... Takže v tomto súhlasím s lekárkou, že to môže byť dehydratácia a ak schováva jedlo, tak už aj hladovka začína robiť svoje. Takže voda voda voda (nesýtená a nesladená samozrejme) je najdôležitejšia.
Chudak chlapec, tolko mesiacov sa trapit. Ak ma bolesti okolo pupku, kam sa "premieta" tenke crevo, po jedle, a to pravidelne, na 99% bude problem v traviacom trakte (najskor alergia na niektoru potravinovu zlozku, alebo intolerencia, pripadne mozno problem so zaludkom ci pankreasom ci nieco podobne...), a rozhodne nebude problem v hlave, tam je to uz len prirodzeny dosledok strachu z bolesti pri jedle. Ak vam pediater nic nezisti, urcite sa pytajte na gastroenterologiu alebo aspon na alergologiu. Ak to pediater odmietne, zmente pediatra. A dovtedy sa snaz odsledovat, po akych potravinach byva syncekovi najviac zle, skus sa o tom s nim porozpravat, vysvetli mu, ze mu chces pomoct. Lebo asi v tomto doveru v nikoho moc nema, ked sa tolko mesiacov trapi a jedlo musi schovavat, aj to o niecom svedci...
Ďakujem za psych .podporu.... večer som skúsila pohotovosť hneď ako ho bolelo brucho no pokiaľ sme prišli na radu a pani mudr. prehmatala bruško už ho nič nebolelo jej diagnóza keby ho bolelo brucho tak by nebehal po byte a bol by stočený v klbku.Ale on plakal,behal, kričal a behal z jednej strany bytu na druhú cítila som sa hrozne akoby som si to celé vymýšľala....dnešné raňajky chlieb maslo,syr,šunka zjedol 4-5 malých kocečiek a do 20 min plač, znova bolesť, srdiečko mu bije jak na poplach tak to trvá 10 min, piť pije čistú vodu sladené nápoje moc nechce....poviem pravdu už aj môj muž si mysli, že mu hľadám choroby....teším sa na pondelok dúfam že sa už začne niečo riešiť.........ešte ma napadlo,že tak 4 mesiace dozadu sme dostali nejakú brušnú chrípku Maxík strašne vracal v tedy dostal 3 dnové antibiotika a vtedy sa sťažoval,že ho bolí ako keby žalúdok,ale mudr. to pripísala k chorobe,že je to normálne....
@macenko1 toto je klasický začiatok (snáď dočasnej) laktózovej intolerancie-začne to brušnou infekciou, antibiotikami a poškodením schopnosti čreva štiepiť laktózu (chýba enzým laktáza)... rozhodne to treba normálne vyšetriť...
všetky príznaky sedia, aj to, že to je chvíľu po jedle (maslo+syr) a aj to, že to potom o chvíľu prejde... treba vyšetrenia krvi, príp. test na laktózovú intoleranciu a potom sa nasadí diéta, a príznaky sa postupne zvolnia až úplne ustúpia...
po čase možno nebude ani diéta potrebná (ale to až po dlhšom čase), resp. nebude musieť byť tak striktná...
@macenko1 Pre vas nema vyznam "skusat pohotovost". Pohotovost je urcena pre deti, ktore maju akutnu zmenu zdravotneho stavu, napr.nahle, predtym nepritomne bolesti bruska, stazene dychanie, horucky a pod.. U takychto deti sa potom riesi, ci im dat antibiotika, ci maju zapal slepeho creva a podobne.. Vy nemate akutne tazkosti, ale chronicke, kedze trvaju uz niekolko mesiacov.. Preto potrebujete specialne odbery na specialne (nie akutne) diagnozy, ktore sa na pohotovosti vobec nerobia.. Preto, ak dr.na pohotovosti povedal, ze syncekovi nic nie je, znamena to, ze nema akutnu zivot ohrozujucu zmenu zdravotneho stavu, ale vobec to neznamena, ze je zdravy, kedze ho uz mesiace po jedle bolieva brusko.. Preto urob to, co som ti pisala vyssie.. Ziadaj podrobne vysetrenia na alergie a intolerancie potravin a ich zloziek u pediatra, zakladne sono brucha, vysetrenie stolice.. Ak nebude dr.suhlasit, ziadaj odborne vysetrenie, teda vymenny listok na gastroenterologiu a prip.aj imunologiu.. A ak nebude dr.suhlasit, zmen lekara.. Viem, co ti radim, sama som lekar.. Nema ziadny vyznam chodit po pohotovostiach...
Ahojte tak v pondelok sme boli na krvi a zajtra idem dať veľkú potrebu 2 nádobky na kontrólu a ešte +1 dávku z druhého dňa veľkej.....tak som zvedavá...,ale ďakujem za podporu,rady........dám vedieť...
Ahojte, ja mám doma 7ročnú dcérku, máme podobný problém, taktiež keď niečo zje ukazuje na bruško že ju bolí. .ale neplace, nereve, nelieta po byte, ostane sedieť alebo ležať. . Pred rokom sme boli na odber krvi,plus stolica,moč, sono brucha.. všetko ok, celiakia, helikobakter nič sa nenašlo.. na sone len väčšia plynatost v crievkach. . Teraz tie vyšetrenia opakujeme znova,lebo problém stále pretrváva a opäť sú výsledky ok.. rozmýšľam či nás neposle na gastro lebo toto už nieje normálne, aby dieťa nemohlo v klude jesť bez strachu či ho nebude bruško bolieť. . Čo myslíte?
Ahojte dievčatá,tak výsledky všetky sú o.k. krv,stolica cukor.....a tak nás konečne poslala na gastro ale tak sa na mňa pani mudr. usmievala ako, by som si to všetko vymýšľala...termín už máme a
čakáme....
@macenko1 Švagrove deti sa tiež sťažovali na bolesť bruška v okolí pupka (ale neviem, či to bolo v súvislosti s jedlom alebo len tak) a lekárka sa ich hneď pýtala, že či majú psa (majú čistokrvného poľovníckeho,očkovaného, odčerveného...) Že zo psíkov hneď na deti nalezú nejaké parazity a je to charakteristické tou bolesťou v okolí pupka. Dala nejaké tabletky a bolo po probléme. Neviem, či je to môže byť váš prípad, len ma zaujala tá bolesť v oblasti pupka.
áno máme 2 psíkov yorkshirskych ter. ale povedala, že žiadne parazity tam nie sú....

chirurgická amb.,v pondelok ber z domu aj ranný moč na vyš. ..a vymenila by som lekárku,ak bez odberov,ultrazvuku a vyšetrenia brucha posiela dieťa k psychiatrovi