Čakanie u lekára s deťmi, ktoré majú infekčné choroby
Dnes som bola s malym (6 mesiacov) na kontrole u lekara. Od minuleho tyzdna uziva antibiotika, cely vikend mal 39 horucky. Za uskom sa mu vytvorila hrcka, asi zdurena uzlina. K lekarovi som prisla rano o 8 hod. Cakali sme hodinu a vybavili sa dvaja. Tak sme to vzdali a sla som domov dat malemu o 9,30 antibiotika, prebalit ho a nakojit. Vratili sme sa k lekarovi okolo 11,00. Ordinuje do 12,00. Pred nami boli asi este dve deticky. Sestricka vysla von a zacala po nas kricat, ze co ideme tak neskoro. Ja som jej vysvetlila, ze som tam uz bola ale bolo tam vela ludi a musela som ist dat malemu antibiotika. Povedala, ze mam zajtro prist rano. Cize 2 x som isla zbytocne k lekarovi:( Este ze to mam 15 minut pesi od domu. Rano tam nabehnem uz o 7,30, aj ked do 8,00 robia odbery a okolo 8,00 pride lekar, kym zacnu ordinovat je 8,30 a o 11,00 uz vykrikuju, ze co tam robime. No ale este ma dorazila jedna vec, ked som sa okolo 11,15 obliekala, prisli tam dalsie mamicky s babetkami a tym tiez nadala, ze co tam robia. Ony povedali, ze ved im kazala do poradne prist po 11,00 hod. Vtom tam prisla mamicka s dietatom ocividne s ovcimi kiahnami. Tvar mal samy pupak. A v cakarni same babetka. Cize mozem cakat kiahne. Ako je to u vas, tiez cakate v cakarni s detmi s infekcnymi chorobami? Povedali by ste nieco sestricke, alebo by ste rezignovali ako ja? povedali by ste nieco matke s dietato s kiahnami?
sestricka je podla pristupu asi pako, ale co konkretne by si jej chcela povedat? ze im chyba napis: zakaz vstupu s infekcnymi chorobami? co by si chcela povedat mamicke s chorym dietatom? ze ma chodit, ked tam nie su babatka?
chapem, ze si vytocena, ale s tym nic neurobis...na chore dieta mozes narazit kdekolvek, aj vo vytahu, aj v MHD...
@junova tak ja neviem, ale u všetkých detských lekárov, čo som videla, bola zvlášť miestnosť - izolačka, kam mali chodiť rodičia s deťmi s vyrážkami alebo infekčnými chorobami.
naša má vchod do tejto miestnosti z predchodby do čakárne a z tej miestnosti je priamy vstup do ordinácie. čiže tak, že vôbec takéto dieťa nevojde do čakárne.
a k tomu, že ťa nevzala.
ja by som sa ozvala. veď si tam bola už druhý krát. a nechápem, prečo by ťa nemohli vybaviť 😒
ja neviem čo to máš za lekára, ale ja keď prídem s malou na dohodnutý čas, hneď ma púšta dovnútra lebo má oddelenú časť na preventívky a časť pre chorých. Ale aj keď som bola mimo dohodnutý čas, nečakala som dlhšie ako 15 minút
@junova Kiahne moze dieta chytit kdekolvek, nielen u lekara. Su infekcne 48 hodin pred prvym vysypom, ked su este priznaky len lahkeho prechladnutia (kolkokrat take dieta este ide do skolky).
Ale teda pristup sestricky je velmi divny, to ta s malym chorym dietatom necha sediet v cakarni 1.5hodiny? Nas lekar, teda sestricka objednava na presny cas a aj ked nestihaju, sme tam max. 2 v cakarni a ide to rychlo. A rozhodne neobjedna niekoho s infekcnou chorobou do casu, ked je poradna pre male babatka.
@junova fuha...teda aj naša pedina má ord.hodiny príklad Od 8 do 10 a iné dni od 10 do 12, no vždy je tam (každý den) natrepaných pacientov od 8 do 12 😅 a nikdy ... fakt NIKDY si nedovolila vyhodiť pacientov. Ordinuje, pokial sú !
A kiahne sa riešia cez telefon. Iba kontrola je povolená.
Ďakujem za rady. Ja sa bojím tých kiahni, malý je oslabený z tých horucok, nespali sme 3 noci a keby dostal kiahne, paráda. U nášho lekára sa bežné čaká s babom aj dve hodiny. Môžeš tam čakať aj od rána, sestrička aj tak prednostne zoberie známych. Doktor je fajn ale sestrička je otrasná.
@lays infekčne to nieje až po vytvorení chrastičiek.
@junova ano všade je na to infekčna miestnosť, ale pravdou je, že kiahne skutočne môžete dostať hocike. Môj maly ich dostal od susedov, ktorí to mali presne 3 týždne pred nami (ako inkubačná doba). Zrejme sme boli vo výťahu tesne po nich a malý mal 9 mesiacov, tiež na zimu. A teda zvladol to skvele. Omnoho lepšie ako už väčšie detičky, ani si to neškrabbal. Navyše tým, že som ho dojčila a ja som už mala kiahne prekonané, dostaval v mliečku aj moje protilatky, čo mu priebeh zrejme ešte ulahčilo. Ale nie každé dieťa v takom malom veku kiahne dostane. Napríklad mojej kamaratky synček bol v styku s infekčným dieťatkom ked mal asi pol roka a nedostal ich.
@junova
Mamičke s kiahnami by som nepovedala nič, veď tá prišla lekárovi.
Za ten systém môže lekár, aj keď sa to nedá celkom nastaviť tak, aby boli spokojní všetci.
Napr naša má izolacku a tam dá buď bábätko alebo veľmi chorého, poradnu má v určitý den v určite hodiny, ak ide dieťa na preventivku, zaklope a buď ide hneď alebo do izolacky aby neochorelo. Celkovo bábätka uprednostňuje. Na objednanych pacientov má vyhradená čas popoludní - teda po ordinacnych hodinách.
u nas lekarka ordinuje iba 3 dni v tyzdni od 7mej do 12tej ... a jeden den z toho konkretne stvrtok ordinuje iba do 10:30 a potom uz je iba poradna ..ludia to aj tak nechapu a stale sa tam trepu s chorymi detmi potom vela krat je doktorka nervozna ze tam ma babatka a zaroven aj chorych pacientov.. nam sa nastastie nestalo nic ale pristup tvojej sestricky je brutal...
Presne ako povedala Bosoriak,je to infekčné ešte pred vysypom,už pupaky,aj vodnate,infekčné nie sú..
@junova ten prístup lekára, resp. sestričky by ma asi nasr..., ale k tým kiahňam, my sme ich nemali, aj keď deti boli miliónkrát v kontakte s takýmito deťmi, no a teraz som dala staršiu zaočkovať proti kiahňam, vyšlo to cca 100 €, lebo ich nemala a ak ich dostane ako tehotná, nič z toho dobré nebude 😢 , takže ak by ste tie kiahne dostali, možno Ti len pomohla 😉
no tak to bych zmenila doktorku. my meli taky strasnou a v pul roce jsem presla k jine, mam to sice autem deset minut, ale za to mi to stoji. vecne nemam hlidani, tak kdyz jdu s jednim, beru i druheho. dr me bere presnostne a stredoskolakum vysvetli, ze stejne se ulejvaji ze skoly, tak jim v tom jeste pomuze 🙂 kdyz jsou chalani hodne chori, vola mi vecer domu a je uzasna. vsechno mi vybavi 🙂 a sestricka zakazdym chodi se mnou z ordinace az skoro k autu, aby mi pomohla aspon s jednim 🙂 takze urcite jinou dr
u nas ked su kiahne ... tak treba volat ... ze prides ... lebo aj kiahne mozu mat tazky priebeh ... a potom zavolas s mobilom a sestricka ta hned berie dnu ... necakas v cakarni ...
ale tak tej mamicke ty nemozes povedat asi nic na to ....ona nemoze ze je tam blby system u toho lekara ...mali ju hned zobrat ....
osobne si vyberam lekara najma podla sestricky ...moze byt super lekar ale ak je sestra na prd a nema system tak je to cele na figu .... a to chodim s detmi po doktoroch teda dost...
@junova neviem aku mas doktorku,ale dieta do 2alebo 3 rokov -neviem presne ma narok na prednostne vysetrenie.Aspon u nasej to tak je. Nikdy som s malou necakala dlhsie ako 15 min ked bola malinka. a deti s infekcnymi chorobami by do cakarne nemali vchadzat,ale to by mala vedet aj mamicka toho dietata
ja som u našej obvod. doktorky do 1 roka s malými nečakala vždy nás brala.a viem, že niektorý odborný to majú dokonca aj napísané, že deti do XY rokov vyšetrujeme prednostne.

@junova to je hnaba jak svet... jednoznacne si sa mala ozvat inak sa k nam nikdy nebudu chovat inak.
pre mna je to aj dovod menit lekara...