icon

Časté horúčky u detí: Mohol ich spôsobiť zubársky zákrok?

achileus
3. aug 2026

Ahojte rodicia.

Chceli by sme sa podelit o nasu skusenost za posledny pol rok. Mame synceka ma 6 rokov.
Je utlejsej postavy a nieje to, ako sa povie, papkac. Zena mala v tehotenstve preklampsiu a maly sa narodil mensi 2600 gramov, ked sme prisli domov mal 2400. Vzrastovo stale meskal za ostatnymi a velmi tazko sa nam pribera (o to mu ale lepsie funguje hlavicka 🙂 ). Momentalne sme si dali ciel pribrat za rok aspon 3 kila z 16 na 19. Momentalne ma cca 17 kg. Tato vaha sa drzi dlhsie. Velmi to riesime a snazime sa ale ide to tazko...Do teraz nemal ziadne zasadne problemy zdravotne. Len posledny mesiac nam v hlave visi vykricnik. Vysvetlim:

- V decembri prekonal chripku typu A - asi najhorsie ochorenie co mal kde ho horucka nad 39 drzala skoro tyzden.
- Nasledne nebol vobec chory 4 mesiace az kym sa mu nezapalila stolicka v aprili a to koli zanedbanemu vykonu zubara (dal plombu a nevyvrtal dobre kaz). Malemu sa od piatka do nedele zhorsil stav, stazoval sa na zub a v pondelok mu ho ten zubar vytrhol. Bol tam velky zapal. Maly nasledne dostal horucku cez 39 asi dva a pol dna bojoval, museli mu dat antibiotika
- do leta bol potom v poriadku
- nasledne mal zaciatkom jula zapal ociek - myslime ze to bolo koli plaveckemu kurzu alebo bazenu na chate
- hned ako sme ocka dali do kopy, dostal anginu a opat horucky niekolko dni cez 39...
- dostal sa z anginy, a opat mal problem s inym zubkom 5tka stolicka. Zmenili sme ambulanciu po predoslej skusenosti, a zubarka rozhodla ze netrhame zubok, pod nim uz je vidno trvaly. Tak mu len v beznom zakroku vytiahla nerv, a nechala otvoreny zubok, Bol tam mierny zapal ale niz zavazne....
- Po tomto zakroku maly dostal opat horucky na druhy den. Nerozumieme z coho. Volal som znamemu, co je zubar povedal ze pokial nieje opuch nema mat preco horucku. Malemu vysiel CRP 60 ale my nechapeme z coho. Vsetko to prislo po tom vrtani zubku.

Zaciname sa bat ci to nieje nieco vaznejsie. Boli sme na gastre aj na usno nosno krcnom - ziaden velky problem sa nenasiel. Na imunologiu sme objednani v septembri.

Otazka znie ci moze dieta takto reagovat na na zakrok u zubara? z coho moze mat 60 CRP ak nema ziaden viditelny priznak? dnes je to uz asi 5 dni a vcera bol bez teploty, dnes opat 38 rano. Riesim ci to nemoze byt tym ze papka menej, alebo ci to je fakt len obdobie....ale ako kazdy rodic sme z toho v strese, ked za Jul mal 2x antibitoika a 2x horucky cez 39...

Co si myslite? nejake podobne skusenosti?

jeennyv
3. aug 2026

Nie som odbornik, ale dnes nova doba, mliecny zub a idu ho liecit, vrtat atd…lebo sa posunu zuby atd …atd veci..ja mam po 30tke ked bol zly mliecny zub siel von a dovi a dobre bolo…potom dorastol trvaly…mozno maly je citlivy na zubne veci zapaly, ako to mate v rodine….mozno jemu pomoze zly mliecny, dat prec a dovi….

kikush182329
3. aug 2026

Tiez si myslím, ze problém je v zuboch a z tade sa zapal rozlieza do okolia. Treba poriadne vyšetriť okostnicu.

achileus
autor
3. aug 2026

No, v aprili mu trhali tu stolicku, ta sa velmi silne zapalila koli tomu zaplombovanemu kazu. Tam urobil jednoznacne chybu zubar. A mal aj opuch a ozaj sme prikladali horucky tomu zakroku. Maly mal strasny zazitok ani 2 injekcie na umrtvenie nepomohli a ked som po nich prisiel tak sa triasol...no katastrofa. Mal to opuchnute

Teraz slo o inu stolicku a aj zubarka aj my sme sa zhodli ze vyberat dalsi zub ked je uz pod nim trvaly a asi aj tak vypadne skor, ze to na teraz len otvoria, vytiahnu nerv a pockame...no ukazalo sa ze mensi zapal tam bol ale vraj len maly....ale z toho take horucky 5 dni? CRP 60? pride mi vela.

Ked si vezmem ze mal anginu nedavno, ocka zapalene. Trapi nas to

martinka17
3. aug 2026
@achileus

No, v aprili mu trhali tu stolicku, ta sa velmi silne zapalila koli tomu zaplombovanemu kazu. Tam urobil jednoznacne chybu zubar. A mal aj opuch a ozaj sme prikladali horucky tomu zakroku. Maly mal strasny zazitok ani 2 injekcie na umrtvenie nepomohli a ked som po nich prisiel tak sa triasol...no katastrofa. Mal to opuchnute

Teraz slo o inu stolicku a aj zubarka aj my sme sa zhodli ze vyberat dalsi zub ked je uz pod nim trvaly a asi aj tak vypadne skor, ze to na teraz len otvoria, vytiahnu nerv a pockame...no ukazalo sa ze mensi zapal tam bol ale vraj len maly....ale z toho take horucky 5 dni? CRP 60? pride mi vela.

@achileus problém sú zuby, skús si prečítať niečo o tom aký dopad na imunuitu a organbizmus majú pokazené zuby. A začnite tým, že navštívite iného zubára, možno v nemocnici a poriadne mu niekto skontroluje chrup a vytrhnúť všetky pokazené zuby. Ak má dieťa stres zo zubára, riešte to uspaním, ale nečakajte, kým stoličky vypadnú, veď to môže trvať roky.

farebnypapagaj
3. aug 2026
@achileus

@achileus Vytiahnut ten zub ,dat atb.CRP 60 je uz na ATB ,kludne to moze byt zo zubu,ten zaoal sa mohol rozvinut.

anonym_5f4ef7
3. aug 2026

syn mal ako po vytrhnutí také bolesti že dostal horúčky 40tky, ktoré mal 3 dni. Bral lieky. zub ho začal bolieť mierne v sobotu, v nedeľu už poriadne, v pondelok sedel ráno u zubárky ktorá po rTG našla pod zubom problém. Zub vytrhla, syn dostal slabosť, obrovské bolesti a horúčky. asi sa s tým zubárka stretla, lebo už dopredu mu napísala ako užívať. Mal zvýšené dávky liekov od bolesti.
môže to byť aj od zubov si myslím.

anonym_5f4ef7
3. aug 2026

Dcéra mala takú slabú váhu. tešili sme sa každému pribratému kg. za rok pribrala ak 2 kg tak sme oslavovali. brali sme Nutridrinky - mali sme na predpis. môžte vyskšať aj Peritol - predpíše lekár. akonáhle prišla do puberty - váha stúpala do výšin.
Ten istý prípad bol aj u brata a švagrinej. - ich deti.
nič nepomáhalo, žiadne lieky na jedenie, žiadne vyšetrenie - len puberta.

anonym_6ff525
3. aug 2026

@achileus Môj syn má o 4mesiace 6 rokov.A váha je 13,2kg.Keby mal aspoň tých 17kg tak som veľmi rada.

kvietok1233
3. aug 2026

Ja si myslím že to má zo zubov. Vyhľadajte vyslovene detského zubára a choďte na konzultaciu

achileus
autor
Včera o 07:16

Vcera sme skoncili v nemocnici lebo v nedelu uz bolo dobre a v pondelok nahle opat horucka a stazoval sa na bolest hlavy a hrudnika...nastastie krvny obraz aj EKG je ok, povedali nam ze to moze byt nestastna zhoda nahod ze CRP a zapal so zuba a zaroven virove ochorenie pretoze maly ma aj uzliny aktivne

jeennyv
Včera o 08:35
@achileus

Vcera sme skoncili v nemocnici lebo v nedelu uz bolo dobre a v pondelok nahle opat horucka a stazoval sa na bolest hlavy a hrudnika...nastastie krvny obraz aj EKG je ok, povedali nam ze to moze byt nestastna zhoda nahod ze CRP a zapal so zuba a zaroven virove ochorenie pretoze maly ma aj uzliny aktivne

@achileus si okolie ke pozeram skus kocikovu zubarku na davida feju ona aj detom robi zuby ja k nej chodim neviem ci bere novych ale ja napr mam aj s tlakom problemy atd a ponuka sj trosku prispatie a tak a nie ke to desiva zubarka a ja uz som mala tiez ako dieta sk vacok zuby su moj mordor aj ked sukromnu spravnu napises…treba poriesit….ja som cez kovid mala tiez taky zspal mediac sa vyvijal som skoncila na bacikovej a top mi pomohli kym som sa dostala k mojej zubarke, lebo su tahaci penazi niektori zubari, ze liecia a neliecia

anonym_38a35d
Včera o 09:22

Aj sa to zle cita, chudáčik. Dúfam,ze rýchlo zistia čo ho to tak trápi a bude uz len dobre. Skore uzdravenie