icon

Často choré dieťa

14. dec 2022

Ahojte. Ani neviem co cakam od tejto diskusie. Asi len podporu, ze niesom v tom sama.
Dcera chodi do skolky skoro rok a pol a stale je chora. Kazdy mesiac OCR v praci. Prave mi prisla vyplata.. je mi do placu. Neviem zarobit viac. Uz som zufala z toho, ze nechodim normalne do prace. Stale som doma.. tak velmi by som chcela normalne chodit do prace, mala do skolky, financne by nam bolo lepsie. :( a este takto pred sviatkami. Uplne mi to pokazilo naladu.

zmrzlinka2021
14. dec 2022

A to kazdy mesiac ma teploty a je na tom tak zle?
Pretoze so soplami ostat doma, ci s kaslom je blbost. Sople su bezna vec a kasel nie je priznak choroby ale jej dosledkom, tj. uz je po chorobe. Bezne dieta aj dospely clovek aj 2-3 tyzdne kaslu.

Tu na slvoensku deti s kazdym prdom su doma...

scorpionflower1
14. dec 2022

@nique sorry, ze.ti to takto napisem, ale cakala som kedy sa tu objavi prvy takyto koment "ja nemam deti chore a robim to a hento" ja tiez chodim s malou von kazdy den a aj tak je chora. To, ze su tvoje deti zdrave najpravdepodbnejsie nie je ani velmi tvoja zasluha, ale genetika alebo stastie alebo ina okolnost. Nerad matke, ktora ma chorlave dieta, ked ty mas zdrave a nezazila si, ake je mat chorlave dieta.

zuzuky
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 u nas ju do skolky so soplami nevezmu.

zmrzlinka2021
14. dec 2022

@zuzuky moje dieta a aj ja mame sople celu zimu.. .tak odidem z prace, ona zo skoly a budeme doma sediet...

Pekne krasne dones papiere od lekarky. V tomto rocnom obdobi su suple normalne. Pokial dieta name ine zavazne priznaky, nie je dobre ho neustale izolovat, drzat v uzadi, potrebuje behat vonka, byt s detmi... otuzovat sa.

ivanabat
14. dec 2022

@scorpionflower1 ono to dosť záleží aj od dieťaťa, môj syn mal vždy lepšiu imunitu, než dcéra. A môžem vymýšľať milión spôsobov ako do nej natlačiť, čo najviac zeleniny a ovocia, minimalizovať sladké, chodiť pravidelne von. Keby mám tú možnosť, tiež riešim súkromnú škôlku a pre syna úplne inú školu, aj pre seba inú prácu 🙂. Ale to sú len také pekné predstavy. V mnohých prípadoch treba jednoducho vydržať. Ja som to už nejak prijala, že teraz je to takto. Skôr ma vytáčajú fakt tí rodičia, čo konštantne nosia choré deti do škôlky nadopované liekmi, aby učiteľky nevideli, že majú teplotu alebo sople. Aj dnes som po chorobe doviedla dcéru s malou dušičkou do škôlky a učiteľka tam otočila matku s dcérou, ktorú včera s horúčkami poslali domov. Toto ide úplne mimo mňa. Peniaze sú peniaze, viem, že bez nich to nejde, ale na úkor zdravia detí by som toto fakt nikdy nerobila. A to fakt nemám extra chápavého zamestnávateľa, ktorému moje pravidelné absencie v práci nevadia.

scorpionflower1
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 a vies ty, ze tie sople aj ked su bez horucky sposobuje virus, ktory je nakazlivy? Moj muz mal teraz taku koronu - dvakrat fukol do kapesnika a bolo a dcera mala ten isty virus a mala desat dni vysoke teploty. Takze pre niekoho sopel a pre niekoho napr.aj zapal pridusiek. Kasel je priznak choroby ako ine priznaky choroby. Ked uz ma dieta po 5-6 dnoch len dojazdy tak nepoviem, asi uz nikoho nenakazi, ale davat ho do skolky, ked je zasoplene a kasle ako deravy hrniec, to nie.

dankabetka
14. dec 2022

Ahoj, tak u nas je to velmi podobne ako vsade inde, mam 3,5 a 6,5 rocneho...
Prvy bol viac doma ako v skolke za cele 3 roky, ale tak tam bola aj pandemia...len som si myslela a vsetci mi tvrdili, ze ak bude nosit choroby k mladsiemu...mladsi zvladne skolku lepsie...na to vsetko mladsi sa drzal priam super, do roka realne od starsieho nic nechytil.. potom ked uz tak soplili obaja...
No a dostavame sa do reality...tu a teraz... a v decembri mladsi bol v skolke 1 den, strarsi v skole 4,5 dna... to poldna bolo akurat dnes, kedy som pre neho utekala lebo vraj zvracal...ani by som sa nevyjadrovala k teme..keby som uz vazne nebola sklamana z toho ako nam to nejde... sept. okt. nov. to dali ako tak... tento mesiac des...
V polke januara nastupujem do novej prace, prehovorili ma, o detoch vedia, ale vraj to mam skusit...tak som zvedava ako realne dopadnem, babky po ruke nemam a muz tiez nemoze ostat doma tyzden alebo viac ..to uz je utopia...
Len dodam... s detmi sme vonku za kazdeho pocasia, kazdy den, ja neznasam byt doma zavreta, mame aj zahradu. Stravu maju pestru, pojedia ovocie a zeleniny, mliecne produkty, sladke korigujem, od okt. do aprila maju doplnane vitaminy. Starsi ma za sebou aj alergologiu, kde mu zistili kopec pelov..ide ma porazit z toho 😒...ja uz neviem kde robim chybu.. Ak ale chcem najst aj svetlu cast na tomto celom...tak vzdy su nase choroby len o soploch a kaslikoch... nikdy z toho nic vaznejsie nebolo, deti skoncili iba raz na antibiotikach ...zatial, a ani teploty nemavaju vysoke a dlho... takze ja dufam, ze vyrastu 🙂

zmrzlinka2021
14. dec 2022

@scorpionflower1 Kasel nie je priznak choroby, pretoze kasel znamena, ze neico, co v minulosti bolo zapalene, ti proste uz "odpadava" a drazdi a to sposobuje ten kasel. Bezne clovek 2-3 tyzdne kasle.
Je logicke, ze ak je zdravotny stav dietata zly, citi sa naozaj zle, vsetko ho boli, ma teploty, tak nijaky rodic ho nesupne do skolky ale s kazdym prdom dieta "trestat" izolaciou, to je taky slovensky fenomen + pravdaze extremne babusenie...

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
ivanabat
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 Kašeľ je príznakom ochorenia postihujúceho dýchacie cesty a pľúca. To je fakt.
A veruže logické aj pre mňa je, že ak má dieťa teploty a cíti sa zle, tak nemá byť v škôlke, ale verte mi, že do dcérinej škôlky chodia niektoré deti pravidelne s teplotami, sopľami a kašľom a rozhodne nie všetko sú alergie. Takže nijaký racionálne zmýšľajúci rodič to nespraví, ale mnoho iných áno.

bublinka1426
14. dec 2022

vy mate aspon narok na OCR a pracu , a ja sa ani na pohovory nedostanem co sme stale chori

sticker
zuzuky
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 ja som ti napísala ako je to u nás v škôlke. A naša lekárka zdravé dieta nevysetri ani ti nedá potvrdenie ze je zdravé. Je to začarovaný kruh.

jana_eyre_2
14. dec 2022

Samozrejme toto poznám aj ja.. mám tri deti čo sú alergici a astmatici, takže o to chorlavejsi a preto som bola s nimi dlho doma bez práce.. vždy som sa snažila aby sme zdravo zili, boli veľa vonku, veľa sa hýbali, furt jedli ovocie a zeleninu, otuzovali.. a potom ma porazalo ked tu na MK niekto mudroval ako posilňovať dieťaťu imunitu.. 😂 čím sú však deti staršie, tým viac je to lepšie.. napr 10r už bol chorý tento sk rok zatiaľ len raz.. 9r dcéra a 6r syn v tom stále lietajú, ale nejako som si tak zvykla, čo už, verím že z toho tiež raz vyrastú.. teraz už pracujem, našla som si prácu tak aby sme sa vedeli s manželom vystriedať keď sú chorí.. ale aj tak ma to hnevá, že mám stále niekoho doma.. a teraz to vyšlo tak, že konečne vyzdravel najmladší (angína) dcéra (chrípka) boli v inštitúciách tri dni najmladší dostal chripku a starším čo sú zdraví zavreli školu, lebo chrípkové "prázdniny" (v úvodzovkách preto lebo nám poslali kopa učenia, čo s nimi musím prebrat ja, fakt už ma z toho poráža lebo na to nie je čas) a keď sa tam starší od pondelka mohli vrátiť dnes nám došiel oznam, že zatvárajú škôlku najmladšieho 😬😬 a potom už dôjdu prázdniny, takže cely tento mesiac je úplne pase..

Práve dnes som rozmýšľala nad tým aká som bola kritizovaná že som bola dlho doma s deťmi.. keby som nemala taký dobrý prác.cas ako mám, tak som celý mesiac na OCR s deckami na striedačku, fakt ideálna kolegyňa by som bola.. 😏

scorpionflower1
14. dec 2022

@deadlylucy Pediatri mali nedavno konferenciu v Martine a konstatovali, ze deti maju tento rok problemy s imunitou kvoli dvom rokom izolacie, takze je to tohtorocny celoslovensky problem a nielen v detskej populacii, aj dospelaci su viac chori.

autor
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 nie nema teploty. Len kasel a zatekajuce sople. No ucitelka mi povie, ze kaslala a a druhy den nech nechodi. A vtedy na to pozeram sak doma jej nic nebolo.. a potom do vecera zacne kaslat a ma nadchu. Tak ju nemozem davat do skolky.. keby to bolo na mne neriesin sopel a kasel. Len asi by si ma pockali za rohom a dostala by som 😂

dankabetka
14. dec 2022

Ani u nas v skolke soplave deti nezoberu, ja som to sice nikdy neskusala, lebo som bola doma a ostal syn somnou, ale viackrat som videla aj teraz a aj pri starsom, ze ucitelka rodica otocila, ze dieta neberie do kolektivu, az ked bude doliecene. Alebo viem, ze volavaju v priebehu dna, nech si rodic pride po dieta. Dieta moze kaslat po chorobe...ale ako ucitelka povedala, ze uz vedia kedy je to po chorobe a kedy je to choroba este....ze to na tych detoch vidno...ocka sklenene, malatne, unavene...
No je to tak..ostava mam len vydrzat zienky... 🙄

annm81
14. dec 2022

@zmrzlinka2021 Inak ani to babušenie a nezdravá strava nie sú zodpovedné za všetko. Teraz žijem na mieste, kde sú deti oproti mne a mojim deťom strašne uzimení (asi ako na Slovensku), o zdravej strave sa tu tiež nedá hovoriť- typická stredoeurópska kuchyňa. A pritom nemôžem povedať, že väčšina detí je viac doma ako v škôlke. Možno už to samotné izolovanie dieťaťa vo chvíli, keď trocha zakašle spôsobuje, že slovenské deti majú mizernú imunitu. Sople a mierny kašeľ nikto nerieši. Dieťa má zakázané prísť do škôlky keď má dusivý kašeľ, vyššiu teplotu a je viditeľne unavené. Nikdy, ani pred životom v zahraničí som nechápala tú slovenskú posadnutosť obyčajným sopľom, keďže mne začne tiecť z nosa akonáhle sa ochladí a pritom chorá absolútne nebývam.

Ale na druhej strane, tento rok to bude horšie, všade na svete sa rieši, že opatrenia proti covidu bránili aj šíreniu ostatných respiračných ochorení, takže naša imunita zlenivela.

slavomira236
14. dec 2022

@annm81
Ja som dlhšiu dobu žila v UK keď som bola trhu privirabalacsom si v škole upratovaním a teda tam žiadne sople sa neriešili tam so soplom sa k lekárom nechodili deti normálne skola bývali sme s poliakmi ich dcéra tiež tak do školy musela chodiť 2 dní nebola v škole už škola sociálku ontaktovala proste pokiaľ dieťa nelezalo v horuckach alebo nekaslali jak tuberak v tej škole muselo byť tam sa doktor ani nebavil žeby dal ospravedlnenie do školy za to že dieťaťu tečie sopel alebo párkrát za deň zakasle

simik131
14. dec 2022

Jaaj dievčatá. Ja som od januára nemala jeden mesiac odrobeny. Vkuse ocr,každý mesiac. A tak som od septembra PN a dieťa mám 3 dní v škôlke,dlhšie ozaj ešte nebola, a 4 týždne doma. Celý november nebola, v decembri 3 dní a koniec. Už ani nepôjde do konca roka. Čistá psychiatria.

scorpionflower1
14. dec 2022

@annm81 ja nepoznam skolku v BA, ktora odmieta dieta, ktore ma trochu číreho sopla. Fakt nie. Moja chodi do sukromnej a tam maju 70-80 % chorobnost a nezavru, kym neochorie posledne dieta. A tak isto nerozumiem logike - ked budeme pustat do skolok soplave deti, budu deti menej chore. Vsak tie virusy sa siria aj vtedy, ked este nemaju príznaky, resp. ked ich maju este slabe. Ked su tie skolky take prisne, tak potom, kde sa beru vsetky tie virusy, ked tam nepustia nikoho so soplom? Osobne by som dceru nedala soplavu do skolky uz len preto, lebo jej treba poriadne a casto fukat sople, aby nedostala zapal ucha a to ona vo svojich 4 rokoch este dôkladne nevie a ucitelky nie su ochotne to robit.

scorpionflower1
14. dec 2022

@simik131 presne ako moja ☹ ta mala anginu, bola tyzden chora a hned ako dosla do skolky po dvoch tyzdnoch, prvy den tam chytila covid.

scorpionflower1
14. dec 2022

@slavomira236 Je rozdiel skolkar a skolak. Skolak, kym ma len sopel si vie vyfukat aj my sme chodili do skoly pravidelne soplave so sestrou. Iba, ked sme mali teploty sme boli doma. Ale skolkari si sople este nevedia poriadne vyfukat, casto im zatekaju a maju aj castejsie bakterialne zapaly hornych dychacich ciest lebo nemaju dostatocne vyvinutu imunitu.Ucitelky sa chore deti starat nebudu.

drahomirrra
14. dec 2022

@janett_332 Uplne si mi to vzala z ust - od zufalstva a nervov z neustalych chorob som uz uplne mimo.

annm81
14. dec 2022

@scorpionflower1 Možno je to tým, že matky, ktoré bežne riešia antibiotiká, berú deti zo škôlky už vtedy, keď majú trocha sopľa. Také dieťa, čo je potom viac doma ako v škôlke, nemá toľko možností trénovať si imunitu, ako dieťa, ktoré je väčšinu roka v kontakte s inými deťmi. Ty tiež neostávaš doma len čo dvakrát zakašleš a napriek tomu, že ti dieťa nosí neustále niečo domov, nenakazíš sa od neho 2x mesačne, nie?

drahomirrra
14. dec 2022

@slavomira236 UK nie je ziadne terno, co sa tyka stsrostlivosti o deti - tam fakt nie je co obdivovat, ani sa cim inspirovat

letfenixa
14. dec 2022

Vďaka tej "troche kasla a sopla, čo nič neznamená " som teraz 10.deň na PN, viete, tie vaše deti roznasaju bacily aj ucitelkam.

evika0890
14. dec 2022

@bagre píšete mi presne môj príbeh, nemám kde dať deti,som len ja a manžel, prisťahovalci čo nikoho okolo seba nepoznajú. Bojujeme s tým tiež, malý stále chorý, prácu nemám šancu si ani nájsť, stále chorý raz jeden,potom druhý......a top keď obaja!!!!! Tiež by som potrebovala zvýšiť deťom imunitu, pracujeme na tom ale nedarí sa nám moc!!!!! Som rada tiež že nie som sama v takejto situácii!!!!! Všetkým vám prajem krásny deň.....

scorpionflower1
14. dec 2022

@annm81 matky ATB neriesia, v BA ti malokto predpise ATB bez CRP testu. Ziaden pediater ti neda ATB len tak uz dnes. Dieta ma byt doma tak dlho, aby sa zotavilo. Moja tiez.nie je uz mesiac v skolke, lebo ma este dojazdy narocneho covidu. Je tam 60 -70 % chorobnost, co by tak asi nastalo, keby som ju tam teraz dala nedoliecenu? Stale o tom istom - keby hned uzkostlivi rodicia brali deti domov asi by sa to tam tak nerozsirovalo, nemyslis? Viac rodicov je takych, ze deti napchaju liekmi od horucky a ide do skolky alebo takych, ze dieta nechaju 3 dni doma a myslia si, ze je zdrave, ved to vidim v chatovacej skupine, kde odhlasuju deti "Janko ma zapal priedusiek, pride v stredu" a mamka pise v nedelu. Tam ti nikto nenapise, ze "Jano je chory, pride buduci tyzden" a su to permanentne tie iste deti a ti isti rodicia.. Ucitelky zavolaju, ze dieta ma horucku a rodic pon nepride cely den. Na mojej dcere ani nezbadali ucitelky, ze ma teplotu, ked mala covid, takze to tam tiez rozniesla. V bratislavskych skolkach nie su vobec taki uzkostlivi. Vsetky matky, co poznam sa ATB az chorobne brania. Dokonca moja eko bio sesternica tak nechcela dat ATB svojej dcere, lebo vsak imunita to vyriesi, ze mala dostala z neustavajucej horucky zapal osrdcovnika.
Btw. ked ma ten skolkar sople prip kasel, kto mu ma fukat nos a podavat sirupy od kasla. Ucitelky, co maju 22 deti na starosti? Ci nikto? Nech dostanu zapal ucha? Ci je treba zamestnat zdravotnu sestru?

autor
14. dec 2022

@letfenixa si ucitelka?

ivanabat
14. dec 2022

@annm81 viete, tá trocha sopľa pre moju dcéru znamená automatický dusivý kašeľ, z ktorého sa spamätáva minimálne týždeň a pol a som rada, že nedostane potom kortikosteroidy v inhalátore, ktoré jej fakt nepotrebujem a ani nechcem dávať. A taktiež sa snažím vyhýbať antibiotikám. Vy si myslíte, že úzkostliví rodičia, ale toto je trochu viac než len to. Želám si pre svoju dcéru normálne, zdravé prostredie, ja chápem, že kolektívna imunita sa buduje časom, ale netvárme sa, že dávať usoplené a kašľajúce deti do kolektívu je v pohode. A prosím neporovnávajte imunitu dospelého človeka so škôlkárom, to je dosť zásadný rozdiel.