icon

Celiakia u deti

loboka
20. dec 2016

Dobry den, chcela by som sa spytat mamiciek co maju deticky s celiakiou, intoleranciou lepku na zaklade akych symptomov zistili, ze nieco nie je v poriadku? Ake mali deticky prejavy? A kolko mali vtedy rockov? Dakujem

tzm1
•
20. dec 2016

Dobrý deň, moja dcérka má celiakiu.Prvé príznaky boli, keď mala 2 roky a mesiac.. Prišla zápcha, ktorú sme si nevedeli vysvetliť. Skončili sme na pohotovosť a stolicu dostali vonku klistyrom ☹ To trvalo pár dní, a počas nich sme papali takmer všetko

tzm1
•
20. dec 2016

...čo stolicu,, riedi ".Na pár mesiacov bol pokoj a znova to prišlo, keď mala 2 a pol roka. No to už bol hrozný priebeh ☹ Stolicu mala tak raz za 3-4 dni, ale to bol doslova pôrod. Ináč ako vo vani napustenej teplou vodou kakať nemohla. Trvalo to viac ako mesiac,striedavo sme boli u Dr. striedavo to bolo dobré. Na gastre z krvi zistili, že má na 90% celiakiu, a tak sme boli objednaný na biopsiu čreva v celkovej anestéze a genetické vyšetrenie. Potvrdila sa celiakia (zdedila ju po niekom z rodiny, a pritom nikto ju nemá)3. stupeň zo 4 (t.j subtotalna atrofia klkov) Teraz má 6 a pol roka je na bezlepkovej diéte. Nemala nikdy zlý krvný obraz (u celiatikov je jeden z príznakov chudokrvnosť), nikdy nezvracala, a ani nemala hnačku. Bolo to vyhodnotené ako atypická celiakia.

danieli
•
20. dec 2016

casta chorobnost a ekzem, celiakia potvrdena z krvi aj biopsiou, od nasadenia diety, ekzem uplne zmizol, imunita rovnako na jednotku

govinda
•
20. dec 2016

Ja sa chystá m s dcerkou na krvne testy. So stolicou problem nema, ale zelezo ma casto nizke a obcas sa stazuje na bolest bruska. Celiakiu mam ja, takze zdedit ju ma po kom ☹

govinda
•
20. dec 2016

A este doplnam, mava obcas atopicky ekzem, davam si to akosi vsetko do suvisu....Dcerka ma 4 roky.

loboka
autor
•
20. dec 2016

@tzm1 dakujem za info

loboka
autor
•
5. jan 2017

@danieli mozem sa este spytat, kedze ekzem a casta chorobnost vacsinou nie su standardne priznaky, na zaklade coho vas poslali na testy?

danieli
•
5. jan 2017

Kedze nevedeli co so mnou, sla som na komplexne krvne testy, ze ci nieco nenajdu, a nasli 🙂 protilatky na lepok a potom biopsia a uz to bolo jasne, nasledne mi potvrdili aj krehke kosti v dosledku toho, ze tam takmer 20 rokov nebola bezlepkova dieta...
este celkom z ineho kraja-ludia s autoimunitnymi ochoreniami, kam patri aj celiakia, by nemali brat lieky na podporu imunity-konkretne ja to mam potvrdene, 2 roky som brala imunogukan, dva roky som chytila kazdy soplik a liecila mesiac, kym som imunoglukan nebrala a aj teraz ked ho neberiem, som zdrava, decka choreeee ja nic, neviem, ako to je u inych ludi, u mna takto 🙂

marus1306
•
22. okt 2017

Dobrý deň.Nám zistili v dvoch rokoch celiakiu.Dcerka mala trošku nafúknuté bruško a od malička ju svrbela koža čo sa vždy do krvi dodriapala.Mudr.na to bruško povedala že je v pohode a s kožou sme isli na imunologiu.Menili sme detskú lekárku a ta dala kvoli koži a brušku vyšetriť celiakiu a potvrdila sa.Inač žiadne príznaky ani problémi len koža.Potom ju zistili aj mne ako 39 ročnej tiez žiadne problémy a teraz aj 9 ročnej dcérke ktorá mávala ekzem ako mala ale teraz úplne nič.Zdrava ako ryba.Takze bojujeme varíme, vsetko čítame ale da sa to 🙂 pozdravujeme všetkých

domie321
•
24. apr 2020

Dobrý deň!
Chcela by som sa opytat s malým som bola na alergologii a kozne testy mu potvrdili celiakinu no brala mu este krv ale ešte čakame za vysladkami. Aka? Je pravdepodobnost ze mu aj z krvi to potvrdia mozu ale nemusia nie? Ci uz ked mu to vyslo na kozných testoch tak to zrejme asi ma? Ci ako 😊 Dakujem

marus1306
•
24. apr 2020

@domie321 dobrý večer. Ak ju má tak je lepšie ak to zistia, lebo veľa deti ju má skrytú. Všetky testy sú v pohode a aj tak ju majú. Netrápte sa, počkajte na výsledky, držím palce nech ju nemá, ale ak by predsa, nebojte, dá sa s ňou žiť úplne v pohode. My ju mame 3 baby doma už 3 roky a dnes je kopec výrobkov. Naozaj sa nestresujte, sú ďaleko horšie diagnózy.

mariena100
•
1. jún 2020

@marus1306
Dobrý večer môžem vás poprosiť o nejaké recepty mi ju pravdepodobne mame a malinká 1,5 r ja vôbec neviem čo mám variť jej
Dakujem

marus1306
•
1. jún 2020

@mariena100 Dobrý večer. Stym varením je to u každého iné, ale moje dieťa jedlo vsetkí zeleninové polievky, paprikaš s bezlepkovou cestovinou, ryžu s mäsom + kompotik, zemiačiky no ťažko takto si spomínať. My už mame 5 a zjeme väčšinou všetko. Ale tie polievky sú fajn, vždy take husté niekedy s mäskom, potom zase s haluškami, cestovinou a tak na striedačku. V lidli som často kupovala kraličie kúsky a to som mala na pár krát. Taký vývar som spravila niekedy zelenina a zemiak, inokedy zelenina a cestovina, chutilo nám to. Všetko tak ako iné deti len že dáte bezkepkovu muku, aj cestoviny. Tak držím palce nech to zvládate v pohode.

aknel85
•
13. máj 2022

Ahojte… baby potrebujem radu mám 6 ročnú dcéru mame celiakiu- alergia na lepok… co dávate detom na imunitu vyskúšala som už všeličo… dajte radu co Vám pomohlo na imunitu je každú chvilu chorá

amsi
•
2. aug 2022

Ahojte, mne dnes diagnostikovali celiakiu, bol to pre mňa totálny šok. Keďže jedavala som biele pečivo denne a pravidelne a nič mi z neho nebolo. Bola som ako obarená, keď mi to sestrička volala. Stále si to neviem pripustiť. Neviem ako si navyknem, ale snáď to nejak zvládnem. Navyše sa bojím o deti, či to nebudú mať tiež. I keď bez príznakov sú. Viem, že sú aj horšie choroby, stále si to hovorím, ale som aj tak z toho nešťastná. To som nedávno zistila, že mám žlcníkové kamienky, budú musieť von a teraz toto. Potrebovala som si vyliať srdce. 🙄