Celiakia u dvojročnej dcérky
Ahojte, dcérka má 2 rôčky, zistili jej celiakiu stupňa 3C. Biopsiu máme chvalabohu za sebou.😢 Bola som na úrade pre žiadosť na kompenzáciu, pretože v lekárni jedlo a lieky sú nehorázne pálky. Najprv ma odbili, že 2-ročné dieťa nemá nárok, predsa žiadosť mi iná pani dala a bola zlatá. Ako sa to posudzuje, keďže manžel pracuje, ja som na materskej a synček má 11 rokov? Čítala som o tom tu, no zákony sa stále menia. Ak máte skúsenosti
Ja mam akurat prakticku skusenost, ze najlacnejsia je stravovat ju potravinami, ktore su prirodzene bezlepkove. Nie "nasilu" zotrvavat pri chlebe s natierkou. A druha vec, vela potravin najdes alternatívne bezlepkove a nie su drahe. Napr cestoviny robia kukuricne (su vyborne, mavaju ich napr v kauflande) , masiarstvo makovec ma tusim vsetky ich vyrobky bezlepkove... Atd
@evkamotka presne takto to praktizujem už 20 rokov pri dcére a rodina sa tak naučila,že si to už ani neuvedomujú😊
Neviem ake lieky spominas, potraviny su drahsie. No museli by ste byt v nudzi aby vam dali nejaky prispevok. Nie je to az take nakladne ak sa naucis spravne kupovat a po druhe 2rocne decko vela bezlepkoveho nepotrebuje, ovocie, zelenina, ryza,maso, a mnoho ineho je bezl. Ten kus chleba a nejake to kilo muky ci cestovin sa myslim da aj bez prispevku.
@ramona7 mas na mysli prispevok na stravu predpokladam, co je aktualne 39€/mes. Posudzuje sa to jednoducho- prijem rodiny nesmie prekrocit 3-nasobok zivot.minima. Je to tak uz roky, nemeni sa to. Dokladovat to vsak treba kazdy rok. Inak, ak mate biopsiu, gastroenterolog ti bude predpisovat potraviny na recept, v dr.max je najvyhodnejsia cena za doplatok. z vlastnej skusenosti vsak ti dam jednu radu nad zlato- stravuj dieta skor prirodzene bezlepkovo (zemiaky, ryza, maso, strukoviny, ovocie, zelenina) vyhybaj sa tym potravinam na recept, nie su to zdrave veci, maju vysoky glykemicky index, aby si dcere k celiakii neprivodila aj diabetes ( ktory ide casto ruka v ruke s celiakiou). keby nieco, pis, mam tiez dceru celiaticku.
@jamidea preco pises hluposti, ked o tom nemas ani sajnu? mas predstavu, kolko stoja 3 krajce bezlepkoveho chleba? 1.5€. mas predstavu kolko stoji 1kg bezlepkovej muky? 4.99€! mam pokracovat? ach zena, ked nemas relevantne info, zdrz sa komentara lebo o danej problematike ani netusis!
@matkahelka prečo pises hluposti ked o mne nic nevies? Pisem z 13rocnych skusenosti pani mudra. A ani pomaly nevieme ze riesime celiakiu v rodine. Stojim si za svojim.
@jamidea pises, ze by museli byt v nudzi, aby dostali prispevok. to je prva hlupost, ktoru pises. to, ze celiakia nie je nakladna je druha hlupost. citujem ta.. "kilo muky, trochu cestovin a kus chleba..." to dieta zje za mesiac len toto?! ja dcere kupujem kvalitne madarske cicerovo-tapiokove rozky a 2 rozky stoja 2.59€. pol kilovy chlieb stoji 6.99€. kvalitne cestoviny z jednodruhovych muk stojia 250g balenie 3-5€. ja neviem v akom svete zijes ty, ale v tom, v ktorom zijem ja, je stravovanie celiatika velmi nakladna zalezitost. samozrejme, ak neberiem do uvahy tie lacne skrobove zmesi.
Ano prexne to je podla mna nudza, nechcela som priamo pisat chudoba. 3nasobok ziv.minima.
Neviem co je skrobova zmes, prosim uz mi to ani nevysvetluj. Nebudem ani pisat ako ty aku kvalitu kupujem.
Ramona7 - neboj sa nic, ak si precitas o celiakii tolko co ja, skusenostami a radami inych postupne zistis, ze to je to najmensie a vobec nie najdrahsie zlo co mohlo tvoje dieta postihnut. A hlavne, vcas diagnostikovane.
Ak sa chces hadat, skus inde, ja sa snazim dat cloveku nadej. Viem ako som bola na tom, ked som zistila ze moja mala dcera je zrazu TZP.
@jamidea tiez nechapem o com pisses. suhlasim s @matkahelka
3-nasobok zivotneho minima je pre nas ako 3-clennu rodinu 1800e. pre 4-clennu je to 2400e. akoze nei je to ziadna ohromujuca suma,a le aj ked tolko my s mm nezatrobime, zas vyslovene chudobna sa necitim. a mame preto narok na prispevok,
neviem o com tocis, ze celiakia je najmensi problem. celiakia patri do skupiny dg.kde je najyssi prispevok an dietu. preco asi?
@majamat to je skoda slov. pre niektorych ludi su rodiny s prijmom 1800€ chudobina. na slovensku vsak zije kvantum rodin, ktore o prijme 1800€/mesiac mozu len snivat, pretoze ziju z nizsich prijmov a su to aj viacpocetne rodiny. myslim, ze ten prispevok na celi je nastaveny fajn a tych 39€/mesacne urcite pomoze.
@matkahelka pomoze,a le myslims i, ze by mal byt nadstaveny trochu aj podla veku. napr, dcera ma dietu od 3,5r a kolko zje take dieta a hlavne maly celiatik? malo. no taky 16r chlapec - celiaktik zje toho ovela ovela viac. a prispevok je rovnaky.
@matkahelka ďakujem za radu 🙂
@matkahelka súhlasím, ak som ešte na materskej, nie je to ľahké
@ramona7 dievčatá, prosila som o radu, nie o rozpútanie hádky. No myslím si, že ak naša menšina, aj iní (nechcem nikoho uraziť) môžu poberať rôzne príspevky, prečo aj ja by som nemala využiť, ak máme nárok, pritom pred materskou som bola pracujúca a po materskej budem tiež, takže aj ja odvádzam dane.! Nemám 20, no ani 40 a tiež mám zdravotné problémy (reuma) a makám na sebe, aby som fungovala. No je ťažké niečo vysvetľovať, ak to nezažil, ak má problém už len dieťatko prebaliť, lebo stuhnuté telo-ruky to nedovolia 😔

je tu skupina ztp pridaj sa tam zistis viac info