icon

Chlopňa zadnej uretry

kloranebb
22. okt 2014

Hladam maminy ktorych deti maju tuto diagnozu. Nakolko sa to riesi viacero sposobmi a su rozne nasledky, chcem o tom podiskutovat a vymenit si rady a skusenosti. Dakujem vopred za vasu ochotu. Prosim, piste len ti ktori to riesite.

sasyk
15. okt 2021

Stalo sa u niekoho z vás, že chlopňa sa znovu objavila aj po dlhšom čase?
My sme boli na pravidelnej kontrole a syn má vraj malú kapacitu mechúra, čo by mohlo byt spôsobené opätovným narástom chlopne.

alcinelle
17. okt 2021

@natalia52 moj syncek bral atb mesiac, prve 2t 2x denne, potom bral vecernu davku, teraz berue uroval. Ziadne zapaly ani problemy nema ziadne, robili mu cystoskopiu 31.8. ked mal 3mesiace. Buduci tyzden ideme na kontrolu na nefrologiu, tiez som zvedava co budd.

alcinelle
4. nov 2021

Ahojte maminky, my sa hlasime po kontrole u nefrologicky. Pochvalila nas ze je to super, hydronefroza stale je, ale nezvacsuje sa, parenchym na oblicke rastie co je super, ze ho neutlaca hydronefroza. Stena mocoveho mechura je uz len minimalne zhrubnuta. Zatial nie je nutna dalsia cystoskopia chvaaaalabohu, len kontrola na ambulancii o 3-4mesiace 😊🙏 všetkým nám a našim drobcom drzim prsty

zoe_2
15. jún 2023

Ahojte, ako sa maju vase deti, nas ide na druhu cystoskopiu, ma 4mesiace cize sme len na zaciatku no ja mam pocit ze uz nevladzem prvy krat mu chlopnu rezali ked mal 11 dni ziadny zapal nastastie nemal no po mesaci od cystoskopie mal mocovody aj oblicky rovnako diletovane preto ideme opat

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
sasyk
28. nov 2023

@ivankatal áno, hneď pri cystoskopii chlopňu odstránia

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
sasyk
28. nov 2023

@ivankatal môjmu synovi chlopňu odstraňovali 3 krát, je to nepríjemné po prebratí z narkózy a potom keď odstraňujú cievku, najmä keď sa treba prvýkrát vycikať. Inak samotný zákrok nie je bolestivý, keďže je v narkóze.

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
sasyk
29. nov 2023

@ivankatal toto už neviem ako to je keď nič nenájdu a neodstraňujú. Ale predpokladám, že kvôli narkóze sa nedá ísť hneď domov. Robili to priamo na oddelení, nejako je to teraz. Takže som ho sama položila na stôl a po zákroku mi ho priniesli. Ak chlopňu odstraňujú tak 3-4 dni max v nemocnici

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
som_ponorka
29. nov 2023

@ivankatal pokial by aj nic nenašli, bude mat kateter, takze skor az na druhy den pôjdete domov

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
som_ponorka
29. nov 2023

@ivankatal neviem, vzdy mi malého priniesli s katetrom a väčšinou po narkóze musi byt ešte sledovaný, niekedy nasadia aj atb. My sme nikdy nesli v den zákroku domov. Boli sme tam takto asi 4x

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
som_ponorka
30. nov 2023

@ivankatal obyčajne sono nie vždy pomôže, preto treba aj cystoskopiu. Pri tej sa najskôr pozrie sondou a pokiaľ nájdu chlopnu, tak ju narezu. Moj malý mal aj sirsie ústie mocovodu, vtedy tam vpichli vypln. Tiež mi nikto nedal dopredu viac informácií, ako to bude prebiehať. Az den pred pri nástupe. Takze vzdy sme tam boli viac menej 3 dni. Nastup, predoperacne, na izbu, kanyla, katater nam bud zaviedli pred alebo uz v narkóze, to aj s kanylou. V narkoze to bolo oveľa lepšie. Druhy den zákrok a tretí den, pokial nevystupila teplota a sam sa vycikal po vybrati katetru, nas pustili.

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
sasyk
30. nov 2023

@ivankatal my sme mali ísť dnes, ale odriekli sme lebo je syn chorý. Jeden deň prijmú, druhý deň zákrok, a ďalší deň domov.

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
zoe_2
30. nov 2023

Oni zavolaju par dni pred ci mate dojst v den zakroku alebo jeden pred, my vzdy chodime v den zakorku kedze to mame 10 min z domu….cystoskopia je este to najemenej a personal je tam naozaj velmi v pohode

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
zoe_2
30. nov 2023

@ivankatal na termin sa caka podla zavaznosti, urgenstnosti zakroku….vedia dat aj do tyzdna ak niekto vypadne. Zalezi aku prekazku tam ma chlopne zadnej uretry su vrodena vyvojova vada ked je v uretre pritomna prekazka ktora proom vracia moc do obliciek a moze z toho vzniknut hydronefroza reflux caste zapaly atd…
Tiez zalezi ake kontroly cystoskopia je vysetrenie ako kolonoskopia ci endoskopia no lkedze ide o deti tak sa uspavaju, pocas cystoskopie vedia odstranit prekazku, vpichnut instalacnu latku skrz reflux, zrezat hrdlo mocoveho mechura atd..cize zalezi aky presne nalez ma vas syn a aky postup navrhnu

som_ponorka
30. nov 2023

@ivankatal predoperačné robí pediater, ale potom sme mali vzdy este pokec s anesteziologom. Vypisala som dotaznik, opytala sa par info, pozrela malého. My sme z Kysúc, takze my sme väčšinou chodili den pred zákrokom. Raz nam volali, ze majú veľa hospitalizácii, ze nech prideme az v ten deň ráno. Ak je problém chlopna, zvykne dorastat, takze niekedy sa zakrok opakuje. Po zákroku samotnom byva väčšinou kontrola este cca o mesiac. Potom o dalsie 3. My sme chodili co 3 mesiace na kontrolu od narodenia do 4 rokov. Teraz nam dali kontrolu o pol roka. S termínom je to ako kedy. Vacsinou do tych 3 mesiacov max dávajú alebo podla závažnosti stavu. Zákroky plánovali podla toho, ako sa im zdali oblicky a mocovod na sone na kontrole.

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
ivankatal
Autor odpoveď zmazal
sasyk
30. nov 2023

@ivankatal už má 8. Ale absolvoval to 4x ako bábätko. Teraz musia riešiť iný problém cystoskopiou.

som_ponorka
30. nov 2023

@ivankatal bez. To je uz len sono normálne na urologickej ambulancii na 1. poschodi v nudch

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
som_ponorka
4. dec 2023

@ivankatal ja som si vzala príbor a aj nejakú stravu pre mna. Je tam kuchynka s chladnickou. Pre dieta sa da nahlásiť, to nosia na chodbu, ale matka si musí chodiť niekde do jedálne. Pohar som si vzala pre seba, malemu flasu na vodu, nieco na zabavenie pre neho, pre seba hygienu aj jemu. Uteraky svoje. Mozes si ist aj do bufetu kúpiť nieco, bud s malym, ak ho sestrička pusti, alebo sama. Plienky malému. Davala som dve na seba. To sestricky ukážu. Vlhcene obrusky. Papuče obom. Mala som aj svoj teplomer, toaletný papier. Ak by mi nieco napadlo, tak dopíšem.

som_ponorka
4. dec 2023

@ivankatal pozrela som, ze maly ma uz 6.takze jemu plienky nebude treba