icon

Čierny kašeľ u detí aj po očkovaní

mucuinka
5. mar 2025

Dobry den, prosim vas, mali ste vy alebo vase deti cierny kasel aj napriek ockovaniu? Aky bol u vas priebeh a prve priznaky? Moje dieta kasle strasne, dnes mal chvilu aj teplotu, ale tak do 37,5. Kasle drazdivo, sucho, celu noc sme nespali.... kedze viem, ze pripady cierneho kasla sa mnozia, tak uz uvazujem rozne. Maly mal preockovanie v 6. rokochteda asi pred 2 rokmi. Dakujem vam

Strana
z2
luliu
5. mar 2025

@mucuinka veď sa objednaj na krv a budeš vedieť, či je to čierny kašeľ. Môže byť, nemusí. Pravdepodobne nie je

dobryden
5. mar 2025

@mucuinka ahoj my ockovani sme CK nedostali,CK mala dcera neočkovaná,priebeh uplne lahky ,bez teoloty,to co popisuješ nevyzera na CK to by si spoznala,je to uplny iny zvyk a na konci pride ako keby dieta troska natiahli na zvracanie,trva len tak minutu a vecer alebo nadránom,cez den skoro nekašlala,bola čulá a fit.Kasel sa prejavoval tak vecer pred zaspávaním,v noci raz a nadránom.Ale ja muz a starsia dcera,co sme zaockovani na CK sme ho nechytili.

jakubrianka
5. mar 2025

@mucuinka ak sa ti dieťa nepozdáva, určite sa choďte otestovať. Kašeľ a príznaky sú u očkovaných miernejšie. Moje dieťa malo večerné pokašliavanie a výsyp a videla som výrazné oslabenie. ATB nasadené 13ty deň od prvého príznaku, zabrali. Nám lekárka v júli 2024 povedala, že majú plne oddelenie očkovaných detí s ČK 🤷🏼‍♀️.

luga_luga
5. mar 2025

kup test na covid, u nas presne takto zacinal...

nahodnemeno
5. mar 2025

som pediater...za poslednych par mesiacov sme mali pripady cierneho kasla ...pamatam si pripady 2 sestier, jedna cca 8 m, druha 2roky, obe ockovane, celkom cerstvo, napriek tomu extremne drazdivy kasel, dost tazko to niesli...nechcem si predstavovat co by bolo, ak by ockovane neboli vobec. Pri ciernom kasli neplati, ze je totalna imunita na ochorenie...len lahsie prebieha , tazsie sa siri pri dobre preockovanej populacii....netreba v tom vidiet uplnu zaruku a ak zlyha, vinit ockovanie, ze ,,nezabralo,, (apropo nedavno bol v BB pripad maleho dietata a nedavno v KE tiez umrtie novorodenca na cierny kasel...nie je to ziadna sranda...ako pediater to az teraz zacinam vidiet, naozaj sa zacina prejavovat haprovanie kolektivnej imunity...

mucuinka
autor
5. mar 2025

@nahodnemeno ved prave. Nechcem nic podcenit. My mame vselico odockovane a hneva ma, ze to ludia podcenuju, aj ked strachu rozumiem. Uvidime, co bude. Teplota sa vysplhala na38, kasle len 2. den. Takze to moze byt vselico, u nas to komplikuje aj silny reflux... ved lekarka poradi. A dakujem a zelam ti vela sily vo vasom krasnom, ale casto nedocenenom a nevdacnom povolani

jakubrianka
6. mar 2025

@nahodnemeno minulý rok tu písala pani z DE že sa šíri nejaký nový kmeň čierneho kašľa a upravujú preto vakcínu. Na Slovensku máme zas len čiastkové informácie.

jakubrianka
6. mar 2025

U osôb, ktoré boli v detstve očkované, však môže mať čierny kašeľ ľahký, atypický priebeh – často ide len o dlhšie trvajúci dráždivý kašeľ bez typických záchvatov. Naopak, u neočkovaných detí má čierny kašeľ veľmi ťažký priebeh (môže dôjsť až k apnoe – život ohrozujúcej zástave dýchania) a býva dôvodom ich hospitalizácie.

https://www.vasalekaren.sk/poznate-prejavy-cier...

dobryden
6. mar 2025

@mucuinka pri čiernom kasli sme nemali ziadnu teolotu,toto co opisujes bude viroza.Ten kasel by si pocula ,s takym si sa nestretla.

dobryden
6. mar 2025

@jakubrianka moje neockovane deti malo CK lahsi priebeh ako napr teraz virozu.Bolo to len nocne zastekanie(zákaslanie) nic zivota ohrozujúce,dokonca lepsie ako teraz co mame chripku uz 7 den. Ako CK kasel je nebezoecny pre novonarodené deti a tie co nemaju ten reflex.Ale pre vatsie deti je to lahsie ako viroza..

dobryden
6. mar 2025

@mucuinka a ty autorka ak mas podozrenie tak nepis ale chod si urobit stery aby vam dali atb a aby ste zabranili šíreniu CK.

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
tinna22
6. mar 2025

@mucuinka Moja 6 ročná dcéra kašle 6 týždňov. Nič iné len kašeľ, cez deň, v noci , dusivý. Niekedy až na zvracanie. Nič nezabralo, žiadne sirupy. Crp nizke, vytery nos a hrdlo čisté. Po 3 týždňoch kašľa som žiadala RTg pľúc, vraj nie je potrebný. Niekdy kašlala viac , niekedy sa zdalo že je už lepšie . Tento týždeň opäť zhoršenie a pridali sa 39 st.horučky. Už som si vydupala ďalšie odbery na mykoplazmy, chlamydie a čierny kašeľ. Dnes prišli výsledky. Čierny kašeľ potvrdený. Už síce nie je v akútnej infekčnej fáze, ale záchvaty kašľa sú stále. Nasadené má ATB na 14 dní. Potom kontrolný odber. Smutné, že ja ako matka musím žiadať a prosiť o vyšetrenia. Keby som nežiadal, doteraz nevieme ani čo máme.

carduelis
6. mar 2025

Na margo tvrdenia vyššie, že ČK je nebezpečný len ore novorodencov. Ja aj dćera (4r) sme očkované, a mali sme čk. Nič horšie som nezažila. 2 mesiace sme kašľali, museli sme ísť na liečenie k moru. Akútna fáza trvala 2 týždne, kedy sme sa v noci dusil, zvracali, dcéra nevedela dýchať. Absolútne to nie je nevinná choroba. Už to nechcem nikdy zažiť.

jakubrianka
6. mar 2025

@carduelis ako vám začal ak sa môžem spýtať? Hneď v prvé týždne ste mali silný kašeľ?

jakubrianka
6. mar 2025

@tinna22 ja už mám pocit, že to robia naschval - veď nech si nejako poradia, snáď prežijú.

beronsche
6. mar 2025

Poznám neockovane dieťa, ktoré to zvládalo veľmi dobre, aj keď nič príjemné, samozrejme. Očkované dieťa, ktoré to od neockovaneho ani nedostalo. Aj očkované bábätko, ktoré to tiež zvládalo relatívne dobre, ale kvôli veku to bolo veľmi, veľmi nepríjemné..
CK v oboch spomínaných prípadoch potvrdený.
Je to veľmi individuálne, ak máš podozrenie, trvaj na testoch. Skoré uzdravenie.

tinna22
6. mar 2025

@carduelis Boli vám aj nasadené ATB? Dcéra je už vraj podľa hodnoty protilatok na konci tej druhej fázy. Doktorka jej nasadila ATB Klacid na 14 dní. Ale že priebeh to už neovplyvní, kašľať bude ešte stále nejaký čas. Vraj sa majú nasadiť hneď v prvej fáze. Ale to sme ešte vtedy nevedeli. Bojím sa ,že užívanie 14 dní ju už oslabí úplne. Už je z toho teraz vyčerpaná.

dobryden
6. mar 2025

@carduelis no zaujimave ake rozne priebehy ,to moje neockovane baby zvladli lepsie ako bežnú virozu,a my ocko sme nedostali vobec.Druhej ani nic nebolo,len preto ze sestra mala potvrdený CK sme jej dali preventivne atb kvoli tomu aby sme to neroznasali dalej,kebyze ale nemusia ist do skolky,tak im atb nedam,kedze druha dcera z atb dostala krvavý výtok a museli sme ist na gyndu s nou,bolo to z tych atb kedze dr dal 2jitu davku.

carduelis
6. mar 2025

@tinna22 ano nasadili nam, nam to tiez zistili po, ale ze to treba preliecit (konzultovane s pneumologom), tiez brala Klacid ale kasel pretrvaval potom este niekolko mesiacov u nas oboch

carduelis
6. mar 2025

@jakubrianka nie, najprv to bola 2t ako mierna viroza, ja som mala jeden den zvysenu teplotu, ale kasel zacal byt drazdivy a nedal sa ziadnymi liekmi utisit, nic dostupne nezaberalo, ani Dithiaden na noc. To boli prve dva tyzdne, potom zacali take epizody kasla najprv len v noci ale neskor aj cez den, kedy sme sa nevedeli nadychnut, nalogali sme sa vzduchu co vyvolalo davivy reflex, toto trvalo zhruba 3 tyzdne a postupne boli tie epizody slabie a sporadickejsie a az kym uplne presli tak to bolo dokopy zhruba 8 tydnov. Dalsi mesiac potom sme dokaslievali, mna velmi bolelo hrdlo a pri prudsom pohybe, pobehnuti nas drazdilo kaslat. Po tomto vsetkom sme sli na mesiac k moru a to pomohlo

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
carduelis
6. mar 2025

@jakubrianka tak to naozaj stastie, aj mna pediater odbil ze to u dcery nebude ck lebo je ockovana, ale ked sa to zacalo zhorsovat tak som si vyziadala testy u mojej obvodnej a ked prisli vysledky (po 3t!) tak bolo jasne ze sme uz prekonali čk, dost ma to nastvalo, nemuseli sme sa s tym tak trapit, zrejme aj dcera bude mat oslabenu imunitu ked to jedina z 3 deti doma dostala, ona ma aj atopicky ekzem a nabeh na astmu

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
mucuinka
autor
6. mar 2025

Dakujem Vam. My sme mali pokojnu noc len 1 zachvat kasla, rano aj cely den bez teploty. Rano kasel silny, cez den lepsie, teraz na vecer znovu kasle. Zda sa, ze uz vlhkejsie, asi sa spusta aj soplik. Ale teraz mu zas vyskocila teplota na 38, takze zajtra smer obvodna a uvidime, ci nam spravi aj vyter na cierny kasel... rada by som to mala overene. Tak drzte palce

jakubrianka
6. mar 2025

@mucuinka výter nemusí ČK potvrdiť. Treba pýtať vyšetrenie z krvi.

kulumulu123
7. mar 2025

@dobryden by som ani nepovedala mam neockovane dieťa ktoré CK malo potvrdene z labaku a žiadny typický kašeľ ako CK sní nás pluciar nechápal že to môže byť CK takže k tomu asi tolko

tinna22
10. mar 2025

@carduelis Mali ste prosím vás pri CK aj bolesť hrdla a zahlienenie? Myslím zatekajuce hlieny z nosa.Mladšia dcéra ma CK potvrdený. Kašlala 6 týždňov. Staršia začala mať bolesť hrdla, zachripnutie a je celá zahlienená. Výsledok z krvi ešte nemáme, či bude u nej tiež potvrdený CK. Zatiaľ nekašle.

kaja0007
10. mar 2025

Ahojte. Môj syn má tiež pravdepodobne CK. Kašle už 5. Týždeň. Chcela som od pedi aby mu urobila výter z hltana, ale vraj na to nie sú testy, že možno na infekčnom. Krv mu nevzala. Bral 3 dni ATB ale stále to nie je OK. Išli by ste na pľúcne? Alebo kde s ním ísť? Ďalšie ATB uz nechcem, má teraz aj travacie problémy. Kašle najmä po behu, po jedle a počas noci. Vždy ho nakoniec napne na vracanie a vykašle hustý hlien.

tinna22
10. mar 2025

@kaja0007 Detská lekárka mu môže vziať odber krvi priamo na čierny kašeľ. Aj ja som si tak pýtala po 6 týždňoch kašľa, ktorý neprechádzal. Výsledky boli za 5 dní. Čiže treba určite od nej pýtať, môže urobiť odber.

Strana
z2