Čo dávate deťom, ktoré majú autizmus?
Mamicky ahojte som v koncoch.. Prosím vas co dávate vasim detickam ktore maju aitizmus. My sme len na začiatku ale uz teraz to nezvládam. Som psychicky na dne. Syn ma stavy kedy place, doslova huka, do toho este skace... prosim vas mam sa obrátiť na psychiatricku alebo ako postupovat dakujem..
https://ulozto.sk/hledej?q=syndrom-travenia-a-p...
Preštudujte, my sme išli podľa toho, veľmi to pomohlo.
@leknolina ahoj, ja mám doma VFA. Ideálne sa vyhýbať veciam a situáciám, ktoré mu spôsobujú stavy zúrivosti. Obrátiť sa môžeš na pedopsychiaričku - ale lieky by som na tvojom mieste riešila jedine keby to naozaj nezvládaš. Je to neskutočný bordel. Môj má 5 rokov a doteraz nemal ani jeden jediný liek okrem vitamínu EyeQ co je rybi olej. Osobne by som skôr šla cestou odborného poradenstva - psychologička, terapie ako napr Teach, Aba... skús si o tom pozrieť. Nečítala som všetky príspevky môžno ti to už kočky poradili. Ak budeš mať otázky kľudne sa ozvi 🙂 držím palce
@zuzanaam velky omyl môžeme napísať len vtedy ak dietatu bola nasadená len uprava stravy a potom žiadne terapie, žiadna motorika, žiadne cvičenia, žiadne cvičenia na rozboj soc, kontaktu nič len čisto strava
probiotka mohli pomôct v tom že sa pravidelnejšie a lahšie dieta vyprazdnuje a odpadol s tým pre neho stres typu napr dnes je to iné napr ked ho zapieklo
probiotika su predsa aj v kvalitnom jogurte čistom jogurte ako napr hollandia selsky
vitamín c neuškodí nikomu pokial nemá pravidelne prisun kyslej kapusty alebo citronov
akékolvek sladkosti plne E a stabilizátorov pomôžu absolutne každému telu nie to vždy vina len lepku
ak si pozriete stravu našich predkov vyslovene základ boli obilné kaše a chleba, lepku mali ovela viac ako my dnes
kto chce a je presvedčený nech si dieta nechá bez týchto potravín , je to jeho volba a rozhodnutie
ja som napr atopicky ekzematik od mala a vkuse strava atd , ale nie je to v tom teraz jem všetko aj najväčšie alergeny aké sú a ekzém nemám vôbec , v strave to nie je a lepku jem dost , mliekom sa nenadájam to je pravda raz za čas doslova , tiež mi mudr dali zoznam toto vylučit nutne , ano urobila som to aj mamina mi to robila pravidelne, efekt žiadny , myslím že po roku by tam musela byt zmena na koži a nebola akurat to šlo riadne na psychiku a cely den vkuse zabity o stravu, pre stravu, otročina jedla
ja to beriem aj z tej druhej strany ktorá to musela znášat 😢 ako 15r toto nebudeš jest lebo ....to žial bola vlna stravovacia velka by som to nazvala
@sara07 u nás bola nasadená len úprava stravy a doplnky výživy, pretože k diagnóze sme sa dostali len teraz v 10 rokoch! Takže dovtedy nám nebol nikto ochotný pomôcť a to sa naše dieťa nebolo schopné do 6 rokov odplienkovať, plus mnoho ďalších vecí! Ale bolo verbálne, takže podľa psychológov zdravé. Presná diagnóza je AS a dnes je na tom veľmi dobre aj oproti iným AS deťom, takmer nepoznať rozdiel od "normy". Takže na žiadnej "terapii" sme nikdy neboli, len na niekoľkých psychologických testovaniach...
Mimochodom splietate hrušky s jablkami, obilniny našich predkov sa s dnešnými nedajú ani porovnať. Prosím naštudujte si problematiku! Dnešné odrody majú omnoho viac lepku. Viem o čom píšem, mám vyštudovanú molekulárnu biológiu v odbore genetiky rastlín. A je rozdiel keď je lepok a kazeín človek so zdravým a priepustným črevom. A dnes má to črevo priepustné stále viac ľudí. Mne sa u seba rovnakou stravou podarilo zvrátiť autoimunitné ochorenie šž. Dnes som už takmer bez liekov (minimálna dávka, postupne vysadzujem) a to podľa doktorov som ich "musela" brať do konca života.Každý môže uveriť čomu chce, len neviem prečo píšete, že je to nezmysel, bez osobnej skúsenosti! Veď takých ľudí, čo im pomohla strava nie je málo. Nám obom pomohla a výrazne.
@zuzanaam nenatrafili ste na správnych psychologov, to ja za to nemôžem že nemal vás kto nasmerovat , ak dieta sa nevie odplienkovat v 6 rokov je tam problém , však to ste museli už aj sama vediet že nevedia ,pas má diagnostikovat správne pedopsychiater
dostupnu literaturu som študovala dost ,možno mali menej lepku v % ale ho v % ovela viac jedli, uprimne kolko z nás denne je obilnu kašu , tu som naposledy jedla ako dieta asi a iné veci, jedlo s lepkom máme nahradené zeleninovym šalatom, jogurtom atd
to je ako so stabilizatormi a E v potravinách ano, v tom jednom kuse je v norme ale nikto nejak nerieši ked človek zje či mu to za ten den neprekročí normu a ano potom su problémy s travenim a črevom, na to nemusí mať nikto ani školy
ja mám adhd dieta stačilo mu nahradit sladké kupované veci domácim kolačom a ma ho každy den pri tom, čiže sladké má a v spravani to bolo vidno do 7 dni doslova , kvalitnu čokoladu nie hocičo, domace pečivo, žiadne polotovary stačilo vyhodiť
na sk je velmi zlá diagnostika
a čo sa týka terapii na vela veci napr z ABA terapii maminky pridu aj samé bez toho aby to nejak študovali alebo vedeli, to isté aj montessori alebo špecialna pedagogika, ano ked sa dostanu niekam pridu na to skorej alebo lahšie ,
to že ste sa mu venovali aj to je terapia síce nie pod špecialnym dohladom ale je ,
pas dieta sa rozvija starostlivostou mi nehovorte že ste mu dali jest a cely den o neho nezakopli ano vtedy by to bolo len o strave
a mimochodom ochorenie autoimunitne štitnej žlazy mám aj ja a stravou to nie je , a lepkom vonkoncom nie - jedine mám omezené sladké napoje , kupované sladkosti , čo najmenej stabilizatorov a E v potrave - a tiež mám úplne najmenšiu možnu dávku lieku + 1 den som bez liekov v tyždni , takže aj mne sa to podarilo zvratit
a ano mala som obdobie že som bola vegeteriam vitarian obmedzeny lepok rok a ekzem a v prdeli štitnu som mala tiež, takže môžem dat ruku do ohna že v mlieku a lepku to nie je ,
takže osobne skusenosti mám aj menej by som chcela a tiež mi tvrdili do kosti mudr je to v mlieku, je to v lepku je to v strave , ano je to v strave ale v kvalite stravy
naši predkovia mali kvalitnu stravu bez polotovarov, E a stabilitzatorov
@sara07 no vidíte, že má strava vplyv. sama píšete že ste do 7 dní videli rozdiel pri sladkom z obchodu a domácom 😉. My rozdiel po zmene stravy vidíme tiež, aj keď zmena bola postupná a trvala roky. V mojom prípade to mám aj na "papieri", rapídne zníženie protilátok (dodržiavala som istý čas AIP, lepok nejem dodnes). A to endokrinologička tiež vravela, že mi vysadenie lepku nepomôže. Venovali sme sa asi ako by sa mali všetci rodičia venovať deťom a áno, mnoho vecí sme robili aj intuitívne. Ale k žiadnej odborne vedenej terapii sme sa nestihli dostať. A ja predsa nikomu neradím, aby sa dieťaťu nevenoval a zmenil len stravu. Naopak, treba "zabojovať" na všetkých frontoch. A pretože je dnes kvalita stravy úplne iná ako v minulosti, tak práve preto má význam pomôcť si aj kvalitnými doplnkami výživy.
@zuzanaam má ale jeme lepok - chleba ražny, špaldovy , prilohy - bulgur, quina, pšeno, pohanka, ryža
koláč pečeny každy den ,sladké maju ale nie z obchodu
nemáme vysadene mliečne, lepok, kazein
máme vysadené polotovary, E, stabilizatory z potravin
a ako vitarian s vysadenym lepkom a mliečnymi som mala protiloatky 4500 hodnotu ako všežravec doslova mám teraz 1500 na papieri krvny test , v podstate vitarina som bola rok a vysadenie a rôzne upravy som mala 5 rokov čiže času na upravu telo malo dostatočne , potom som s tým sekla lebo nebavilo ma byť otrokom jedla
jem všetko a je dobre
@sara07 Diky za shrnuti, mne vzdycky “pobavi” - “ono to zabere, ale musite mit trpelivost, za mesicee nebo roky” 🤣 kupujte kupujte
Zaklad je terapie, idealne ABA, zbytek pro radost (hipo apod.), nebo placebo (karnozin apod.). Samo, ze rybi tuk, vigantol apod. muze byt fajn pro kazde dite, navic ti nasi byvsji s jidelnickem na stiru, tak se snadno nejaky ten deficit objevi. My se treba “projedli”” k deficitu b12. Podle nekterych studii se casteji objevuji i poruchy vstrebavani b6, ale uz dlouho jsem o tom neslysela, jak to dopadlo, nevim).
Tam kde terapie selhavaji, pro preklenuti tezkeho obdobi - je na miste medikace s rozmyslem pro nej nebo pro me. (Na to jeste nedoslo, ale kdo vi.... 🤣)
@sara07 my ale jeme lepok : quina, pšeno, pohanka, ryža ? to myslíte vážne? A argumentovať tým, že na vitariánskom stravovaní sa malo polepšiť, no neviem, skúsila som pár týždňov a práve vtedy sa mi naštartovali problémy so šž! Ja mám teraz hodnoty protilátok medzi 20-30, po vysadení lepku za pol roka z hodnoty okolo 400.
@zuzanaam mne jeden endokrinolog povedal že protilátky u žien klesaju aj samé pre tehotenstov, že organizmus nevie proti čomu skorej , tak zloží zbrane a ženy maju po tehotenstve menšie množstvo protilátok
vidím že máte zalubu v natahovaní slovičok , nechcete pripustit ani len trocha z iného argumentu , že pokrok vášho dietata je čisto v strave
pas dietatu pomôže v rozvoji aj obyčajné objatie, šteklenie, smiech, prihovaranie atd ale to snad viete,
ostatné je zbytočne písat a stracat čas
ano vy ste vysadená na stravu, ja tomu hovorievam otrok stravy - to neberte ako uražku aj ja som bola otrokom stravy - ja som vysadena na inú zložku terapiu - pracu a socializaciu dietata
@sara07 ešte raz, nepíšem že pokrok sa dosahuje iba stravou, pozrite moje komenty vyššie. Nie som otrok stravy, ale strava je dôležitým pilierom nášho pokroku! Pretože my sme nevedeli ako pomáhať, na PAS sme podozrenie nemali, asi na 2 roky sme skočili s diagnózou ADHD. Dieťa sme rozvíjali vo všetkých smeroch, čo by sme robili aj so zdravým. PS: Mne sa protilátky prvýkrát objavili asi 6 rokov po tehotenstve.
V prvom rade zahojit zapal čriev. Dieta bez mliečna, bez lepku, bez cukru! Potom uvidis zlepsenie v spravani

@marca12 presne tak, dnes máme takmer normo dieťa vďaka takýmto intervenciám