icon

Čo je to za chrípka u detí?

17. dec 2022

Ahojte maminy... Neviem či to teda má aj môj malý (6), ale od včera kašle, príšerne... Neviem rozoznať ten kašeľ, či je suchý alebo sa mu to odtrha...kašle nonstop celý deň až ho napína, niekoľkokrát sa z toho dovracal. Nechce jesť, max jablko, piť pije. Dávam od včera rána paxaladin lebo som čítala skvelé recenzie...teda zatiaľ nič, nepomáha...malého ide zadusit.
Dávam aj fenistil kvapky a na noc mám pre istou pohotovostnú tabletku (prednison), včera som volala s lekárkou. Ale ako mu ešte môžem pomôcť. Je totálne vyčerpaný a to je ešte len ráno. Vincentku dávam do zvlhčovaču. Teplotu má našťastie len mierne zvýšenú.
Keď ste boli niekto na pohotovosti čo vám tam dali.
Ja mám doma aj ventolin aj flixotide, lebo starší ma nábeh na astmu, tak prípadne či by mu niečo také nepomohlo ...
Ja ho už nemôžem počúvať chudáčik

Strana
z2
dadis
17. dec 2022

Mne kazala dr. vysadit uplne sirup na kasel (tiez sme si skusili stoptussin, paxeladine, kalciovy sirup) a dat dithiaden, ktory jej predpisala. Kasel utichol do 24h uplne 🤷‍♀️

pribinak
17. dec 2022

Veď to vôbec nemusí byt chrípka. Sú aj iné choroby

autor
17. dec 2022

@pribinak šak to je úplne jedno čo to je...ten kašeľ je ale príšerný a otázka je, ako mu pomôcť.

pribinak
17. dec 2022

Ventolin je fajn

katkine_terapie
17. dec 2022

Autorka: Dieta by mal vysetrit lekar. Strielat takto "odbuka" lieky nie je uplne dobra cesta. Moze mat zapal pluc, laryngitidu, zapal priedusiek... Mozno treba dat atb. Zvaz, ci nie je dobre, aby ho pediater popocuval ev. spravil rtg.

autor
17. dec 2022

@katkine_terapie áno, zvažujem že pôjdeme na pohotovosť. Len keď všade píšu vydržať doma, nechoďte k lekárovi , už vôbec na pohotovosť...

slavomira236
17. dec 2022

Ako vieš že má chrípku? Ja tiež kašlem už od soboty nič viac len suchý kasel sem tam hrdlo škriabe hoci červené nieje najhoršie je to v noci a chrípka to určite nieje

nadej1111
17. dec 2022

My sme na tom boli rovnako a skončili sme v nemocnici zo zápalom pluc

amelia89
17. dec 2022

moj syn ma tento kasel uz 3.den. Nedavam mu ziadny sirup,nevidim v tom efekt. Dneska som mu spravila doma CRP test ci ma zmysel ist na pohotovost pytat antibiotika ale nic je negativny. Proste treba vydrzat. Ja s nim inhalujem,nonstop vyplachujem nos, od teploty nurofen- klasika. Verim ze to prejde. ale moj syn ma len 2 roky.
Mladsi (7m) ma bohuzial tiez ventolin a flixotide doma ale neviem, su to proste kortikoidy a fakt od oka mu to nechcem davat… Tyzden vydrzime nejako a snad to prejde. Ale ten kasel je hrozny on zakasle za minutu asi 15x to sa neda pocuvat. Raz je suchsi potom vlhky potom minutu vkuse. hrozne

katkine_terapie
17. dec 2022

Autorka: Áno, chodiť kvôli teplote na pohotovosť nie je rozumné, najmä v tejto dobe, ale keď dieťa celý deň, kašle, napína ho na zvracanie, nedajbože zvracia, dusí sa a nezaberajú bežne dostupné lieky, je lepšie na pohotovosť ísť, lebo naozaj môže mať zápal pľúc a niektorými liekmi mu môžeš viac uškodiť ako pomôcť. Prípadne si zavolaj na pohotovosť či máš prísť alebo počkať.

autor
17. dec 2022

@amelia89 áno presne...to sa nedá ani rozoznať ten kašeľ, raz tak raz tak... Ale už ani nevládze , úplne sa trápi...zvažujem tu pohotovosť, ale keď si predstavím aky prístup mávajú na pohotovosti k pacientom 😟

autor
17. dec 2022

@katkine_terapie áno, tiež ma napadlo tam najskôr zavolať. Ďakujem, skúsim

amelia89
17. dec 2022

Presne,uplne ma to odradza niekam ist. Neverim ze by mi dali nieco co nekupim v lekarni😞alebo atb ktore su mu k nicomu.. a navyse tam stravime pol dna a nachyta dalsie veci od deti co tam budu

kleopatra114
17. dec 2022

Ak sa niečo dozvieš , daj mi vedieť , moja 6 ročná má ten istý kašeľ a tiež voľne dostupné lieky nič .

dadis
17. dec 2022

@pribinak Dcera to mala potvrdene pcr testom - chripka typu A

svetlonos
17. dec 2022

@amelia89
@autorka
ahoj, asi ta sklamem. Moj muz mal tiez tento bordel a somoliecil sa 3 tyzdne. Bez uspechu. Dr mu zistila akutnu brinchitidu. Dala mu atb na 3 dni a bol fit, su dokonca aj pre deti, len neviem ci uz od dvoch rokov. Teraz to iste ma maly 2,5 aj ja. Ma prospan, nuroflex a infekto nexakrup - ten zabera. Sprej na astme mu dala tiez na vecer. Uz je to tyzden a kasle rovnako hrozne aj so mnou. Fakt treba nieco poriadne, lebo to prechadza na priedusky. Ten kasel je divny, raz suchy, raz s hlienmi.

jeanne14
17. dec 2022

U nás to iste, raz suchý raz akoby vlhký. Dcéra kaslala mesiac, vysadili sme všetky sirupy. Dávam jej piť čaj z majoránky. Začala už odkasliavat a konečne ju nedusi a môže aj spat. Syn 5r začal včera takto tiež ako píšeš 🥺

zuzkaa1991
17. dec 2022

Tak ako radila.vysse pani necitala som všetko tento rok od juna na kasel davam dithiaden 2 az 3dni na vecer sirup cez den do 5dni kasel zmizne....

ukulela
17. dec 2022

Zavolaj na pohotovost,( nie urgent, ale ambulantnu pohotovostnu sluzbu, byvale lspp), skonzultuj ci a kedy prist. Ja to tak robim.

slavomira236
17. dec 2022

Syn minulý týždeň mal strašný kašeľ nakoniec bral 3 daňové ATB sunamed a zabrali hned

anjelaa
17. dec 2022

Moji tiež tak mali, mali diagnostikovanú difteriu a zároveň dcéra aj stafylokokovu infekciu. Presne taký kašeľ ako opisuješ.

emka1
17. dec 2022
fiafia
17. dec 2022

Rozhodne by som dieťa netrápila a išla na pohotovosť. Dobre je zavolať predom, dohodnúť sa na ďalšom postupe.

autor
17. dec 2022

Ahojte tak sa hlásime. Na pohotovosť som najskôr zavolala, opísala malého stav a že už nevládze ani kašľať. Sestrička hneď že máme určite prísť. Spýtala som sa.kedy, či majú plno, vraj tam.nikto nieje. Sme z dediny, do hodinky sme tam.boli, pred nami2 detičky. Doktorka fajn, nebola moc zhovorčiva ale hneď medzi dverami ako ho počula vraj dobre že sme prišli, vyšetrila, dala summamed Forte, zelený trifed, pamykon do nosa, sinupret a veľa oddychovať a piť. Malý už hodinu spí...asi z toho trifedu, ten sme ešte nikdy nemali.
Dúfam že mu táto kombinácia rýchlo zaberie, lebo bol úplne vyšťaveny, len ho davilo a nevládal už kašľať
Prístup na pohotovosti tiež pozitívne môžem hodnotiť...na moje prekvapenie

autor
17. dec 2022

@emka1 ďakujem, to teda nebude náš prípad. Teplotu má miernu 37,4...len ten strašný kašeľ

veroniq85
17. dec 2022

mozem sa opytat robili aj crp ci len automaticky dali atb?

autor
17. dec 2022

@veroniq85 nerobila crp.

veroniq85
17. dec 2022

okej dakujem. Mam pocit ze kazdemu davaju automaticky bez crp ci vyterov. Aj moj uz kasle dva tyzdne (najprv horucka 3 dni a od vtedy kasel). Dr. cez telefon dala pamykon a solmucol. Nezabralo. Presli sme na erdomed a stale kasle (nie nonstop ale viackrat za den). Ale uz aj ja vypytam atb lebo nemam na toto uz nervy.

autor
17. dec 2022

@veroniq85 popravde ja som není fanda antibiotik, keď vidím, že sa dá zvládnuť bez, nenasadim, alebo sa rovno s pediatričkou dohodnem že skúsime bez...ale toto je príšerné, takýto kašeľ ešte nemal...takže som si povedala, že veď je to doktorka tak vie čo robí a ja.mu dám čokoľvek momentálne, len nech sa mu uľaví

veroniq85
17. dec 2022

Hej chapem. Moj uz bude mat 9r. a tri roky nemal ATB. Len akurat mal teraz v novembri (tiez kvoli kaslu asi od mladsieho syna) a sere ma ze nemal 3 roky a teraz ma mat druhe po sebe. Ale mam pocit ze ten kasel neprejde.

Strana
z2