icon

Čo môže byť príčinou nevysvetliteľného priberania u 7-ročného chlapca?

oblivian
Dnes o 05:11

Ahojte!
Po prekonaní vyčerpávajúcej črevnej virózy v januári 2025, môj vtedy 6,5 ročný syn začal prudko priberať. Tuk sa mu ukladal rovnomerne na celom tele. Dovtedy mal váhu v poriadku, bol chudšej postavy, svalnatý. Teraz je skôr taký "pri sebe", minimálne 5 kíl by mal zhodiť, možno aj viac. 135cm, 40kg. Nosí skoro rovnaké oblečenie, ako jeho o 3 roky starší brat...
Stravu mal vždy vyváženú, bez zbytočných cukrov, v tom je veľmi dôsledná celá naša rodina. Starší syn má váhu úplne v poriadku, my s mužom tiež... ešte aj naši rodičia a súrodenci. Športujeme, chodíme na túry, bicyklovať, každý deň sa hýbeme všetci.
Pediatra sme zmenili, lebo nespolupracoval, hovorila, že "no veď dnešné deti sú také, to je taká doba: čipsy, čokoláda..." a určite sa nestravujeme zdravo a pod. Ale to je smiešne, keď my ostatní sme zdraví a chudí, s normálnou hodnotou BMI...
Zatiaľ boli napr. krvné testy u syna v poriadku, ale to len u pediatra, inde sme neboli.
Zaujímalo by ma, či ste riešili podobný problém, hocičo konštruktívne, čo k téme viete povedať, si rada prečítam.

anonym_29d9b6
Dnes o 05:15

V tych krvných testoch mal aj hodnoty štítnej žlazy ?

anonym_9da147
Dnes o 05:25

@oblivian diabetes, štítna žľaza a ešte teda fakt, že niekedy chlapci pred pubertou priberú a potom naraz vyrastú a sú štíhli - takých som pár prípadov videla aj vo svojej triede ešte na ZŠ, aj neskôr.

aurelia2000
Dnes o 05:27

A čo v škole? Nemajú tam automaty na sladkosti a chipsy? Cez prázdniny schudol, keď bol len s rodinou?

anonym_8987ff
Dnes o 05:31

Dajte mu urobiť ako samoplatca odbery: TSH, fT4 (štítna žľaza), glukóza, inzulín, kortizol, prípadne lipidový profil.

stellarstar
Dnes o 06:04

Štítna žľaza a Diabetes

anonym_07651b
Dnes o 06:50
@anonym_9da147

@oblivian diabetes, štítna žľaza a ešte teda fakt, že niekedy chlapci pred pubertou priberú a potom naraz vyrastú a sú štíhli - takých som pár prípadov videla aj vo svojej triede ešte na ZŠ, aj neskôr.

@stellarstar
@anonym_9da147 Diabetes určite nie, pri nom deti prudko chudnu

pastinka
Dnes o 06:51

Pribral po tej viroze v kratkom case a odvtedy si vahu drzi? Alebo pribera stale viac a viac? Ak mu vyjdu krvne testy v poriadku, moze to byt reakcia tela po tej viroze, ked by nahodou znovu prisiel "hladomor", aby malo zasoby. Je to super vysvetlene v knihe Why we eat (too much), odporucam. Hlavne ziadne diety, lebo priberie po nich este viac. V tej knihe je rozpisane, ako a preco treba upravit jedalnicek (nie je to len o sladkostiach), aby sa telo prestavilo naspat.