icon

Čo robiť pri zvýšenom CRP u detí?

18. mar 2026

Ahojte syn mal od nedele horúčky ale takze ze som musela striedať panadol nurofen. Cize dnes je štvrtý den. Niekedy som mu nevedela dobre zraziť teplotu a uz hodinu po nurofene mal znova 39. Inak žiadne príznaky mierny sopel ale ani nie na odsávanie.
Dnes sme boli u dr a crp ma 24, mierne prekrvene hrdlo, jedna uzlina za uchom inak nic.
Predpísala nam antb s tým, ze mam doma urobit test chrípka covid (neg) a ak bude negatívny nasadiť antb a doniest moc dnes alebo zajtra aby sa vylúčil zápal močových ciest.
No ako na potvoru synovi (nastastie) konecne klesla teplota a vyzera uplne normalne. No a ja teraz neviem. Ci dat antb alebo nedať. Crp zvýšené ma. Lenže to môže byt aj pri šiestej chorobe a to sa dozviem az ked sa vysype. Uz jedny antb mal pred mesiacom pri laryngitide+rsv.
Na druhu stranu ak ma naozaj nejaku ľahkú bakteriálnu infekciu nechcem nic podceniť ak nedám antb a nahodou sa mu to zhorší. Neviem si rady. Budem pisat neskôr aj dr.

Niekto nahodou nemal podobný prípad?

Strana
z2
anonym_00c893
19. mar 2026

@anonym_autor Autorka a ja ti tlieskam 👏Konečne matka, ktorá rozmýšľa vlastnou hlavou a používa materinský inštinkt. Keď čítam názory, ktoré vravia "doktorka dala atb, tak co riešiš", tak je mi normálne smutno. Ja nie som proti atb, pred pár rokmi ich užívala aj moja dcéra ale neraz som ich aj odmietla a hádaj co? Dieťa bolo vždy do pár dní fit aj bez nich. Pri priebehu, aký popisuješ, výške CPR a ostatných veci, ktoré uvádzaš by som atb nedala. Prajem dieťatku skoré uzdravenie 🙂

snugglingduckling
19. mar 2026

Naša mala šiestu chorobu pred dvomi týždňami
Tiež mala na tretí den crp 23.8 a antibiotika teda nedostala. Na ďalší deň horučky prešli a vysipala sa. Takže sa len potvrdilo že by ich mala zbytočne. Antibiotika su dobra vec ale ak sa podávajú často vznikne na ne rezistencia a to je problém. Preto by sa mali podávať iba ked je na ne jasná indikácia. A crp 24 veru jasná indikácia nie je.

autor
19. mar 2026
@anonym_00c893

@anonym_autor Autorka a ja ti tlieskam 👏Konečne matka, ktorá rozmýšľa vlastnou hlavou a používa materinský inštinkt. Keď čítam názory, ktoré vravia "doktorka dala atb, tak co riešiš", tak je mi normálne smutno. Ja nie som proti atb, pred pár rokmi ich užívala aj moja dcéra ale neraz som ich aj odmietla a hádaj co? Dieťa bolo vždy do pár dní fit aj bez nich. Pri priebehu, aký popisuješ, výške CPR a ostatných veci, ktoré uvádzaš by som atb nedala. Prajem dieťatku skoré uzdravenie 🙂

@anonym_00c893 jeej ďakujem za pekný komentár. No ja sa priznám že som posrata z chorôb mojich deti a to sú choré minimálne, teraz len staršia nosí z kolektívu. Proti antb nie som vôbec, sama mám dokafranu imunitu a bohužiaľ som ich mala často aj ako dieťa. Vzala som malého dnes ráno do lekárne a crp kleslo na 16 tak ste mi tu dobre radili 🙂 dakujem

autor
19. mar 2026
@snugglingduckling

Naša mala šiestu chorobu pred dvomi týždňami
Tiež mala na tretí den crp 23.8 a antibiotika teda nedostala. Na ďalší deň horučky prešli a vysipala sa. Takže sa len potvrdilo že by ich mala zbytočne. Antibiotika su dobra vec ale ak sa podávajú často vznikne na ne rezistencia a to je problém. Preto by sa mali podávať iba ked je na ne jasná indikácia. A crp 24 veru jasná indikácia nie je.

@snugglingduckling ďakujem za skúsenosť. Áno crp malému už kleslo. Aj ma uz menší vysyp tak to nakoniec možno bude šiesta choroba 🙂

anonym_0eadea
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_0eadea tak som mala z tvojho komentáru preboha ty co riešiš pocit, ze ti nieco prekáža. Riesim uplne normálnu vec. Nie som typ co sa riadi bezhlavo pokynmi ale rozmyslam, ci je to to najlepsie riešenie. U doktorky sme boli, dýchanie ma ciste. Zajtra sa rozhodnem co dalej. Dakujem za zdieľanie skúsenosti

@anonym_autor Hlavne nech je všetko v poriadku.

autor
19. mar 2026
@anonym_0eadea

@anonym_autor Hlavne nech je všetko v poriadku.

@anonym_0eadea jasne ďakujem 🙂

johankaivanka
20. mar 2026

@anonym_autor ja by som atb urcite v tomto prípade nenasadzovala. Pockala by som, ako sa situácia vyvinie dalej a dala si urobiť kontrolné CRP, ktoré momentálne aj tak nie je vysoké.

autor
20. mar 2026
@johankaivanka

@anonym_autor ja by som atb urcite v tomto prípade nenasadzovala. Pockala by som, ako sa situácia vyvinie dalej a dala si urobiť kontrolné CRP, ktoré momentálne aj tak nie je vysoké.

@johankaivanka nedávala som. Crp kleslo dnes uz na 7 a ma siestu chorobu. Len ma zmiatli horúčky 5 dni ktoré vystúpili az nad 40.

Strana
z2