icon

Čo robiť pri zvýšenom CRP u detí?

Dnes o 10:18

Ahojte syn mal od nedele horúčky ale takze ze som musela striedať panadol nurofen. Cize dnes je štvrtý den. Niekedy som mu nevedela dobre zraziť teplotu a uz hodinu po nurofene mal znova 39. Inak žiadne príznaky mierny sopel ale ani nie na odsávanie.
Dnes sme boli u dr a crp ma 24, mierne prekrvene hrdlo, jedna uzlina za uchom inak nic.
Predpísala nam antb s tým, ze mam doma urobit test chrípka covid (neg) a ak bude negatívny nasadiť antb a doniest moc dnes alebo zajtra aby sa vylúčil zápal močových ciest.
No ako na potvoru synovi (nastastie) konecne klesla teplota a vyzera uplne normalne. No a ja teraz neviem. Ci dat antb alebo nedať. Crp zvýšené ma. Lenže to môže byt aj pri šiestej chorobe a to sa dozviem az ked sa vysype. Uz jedny antb mal pred mesiacom pri laryngitide+rsv.
Na druhu stranu ak ma naozaj nejaku ľahkú bakteriálnu infekciu nechcem nic podceniť ak nedám antb a nahodou sa mu to zhorší. Neviem si rady. Budem pisat neskôr aj dr.

Niekto nahodou nemal podobný prípad?

anonym_f43c9c
Dnes o 10:21

@anonym_autor prečo potom idu matky k lekarovi? tvoje dieťa ma 5 nasobne zvýšene CRP, dala ti antb a teda trošku sa polepší a zvažuješ že mu ich nedas 🤐

autor
Dnes o 10:27
@anonym_f43c9c

@anonym_autor prečo potom idu matky k lekarovi? tvoje dieťa ma 5 nasobne zvýšene CRP, dala ti antb a teda trošku sa polepší a zvažuješ že mu ich nedas 🤐

@anonym_f43c9c vies citat? Pýtam sa na skúsenosti žien, co mali nieco podobne. Ak ma siestu chorobu antb na to nezaberajú zbytocne mu zaťažím organizmus, znicim mikrofloru a prispievam k antb rezistencii. A nema 5 násobne zvýšené crp. Naštuduj si hodnoty dokedy je vírusova infekcia a kedy uz pravdepodobne bakteriálny zápal. Ked nemáš radu k veci nerýp

autor
Dnes o 10:30
@anonym_f43c9c

@anonym_f43c9c

anonym_8da35a
Dnes o 10:33
@anonym_autor

@anonym_f43c9c

@anonym_autor CRP 24 nie je na ATB ani náhodou, čudujem sa lekárke, že ich dala, bez ďalšieho vyšetrenia

anonym_acc2a9
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 10:34
@anonym_8da35a

@anonym_autor CRP 24 nie je na ATB ani náhodou, čudujem sa lekárke, že ich dala, bez ďalšieho vyšetrenia

@anonym_8da35a no vidis a hore pani uz zo mna robi krkavčiu matku za to ze rozmyslam.
No keby ide o mna nedám si ale pri deťoch vsetko otacam a rozmyslam z každého smeru aby som im neuškodila

anonym_f43c9c
Dnes o 10:35
@anonym_autor

@anonym_f43c9c vies citat? Pýtam sa na skúsenosti žien, co mali nieco podobne. Ak ma siestu chorobu antb na to nezaberajú zbytocne mu zaťažím organizmus, znicim mikrofloru a prispievam k antb rezistencii. A nema 5 násobne zvýšené crp. Naštuduj si hodnoty dokedy je vírusova infekcia a kedy uz pravdepodobne bakteriálny zápal. Ked nemáš radu k veci nerýp

@anonym_autor vždy nám vraveli že norma je do 5 a všetko nad je zvýšené, takže len opakujem čo mi bolo povedané..

autor
Dnes o 10:36
@anonym_acc2a9
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_acc2a9 dnes ma štvrtý den. Len si pamatam, ze staršia mala tiez tri dni vysoké horúčky a potom vysyp a bola z toho šiesta choroba

anonym_acc2a9
Dnes o 10:38
@anonym_autor

@anonym_acc2a9 dnes ma štvrtý den. Len si pamatam, ze staršia mala tiez tri dni vysoké horúčky a potom vysyp a bola z toho šiesta choroba

@anonym_autor tam su atb ozaj zbytocne.

Šiesta choroba, známa aj ako roseola alebo exantém subitum, je vírusové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti do 3 rokov a prejavuje sa vysokými horúčkami a ružovou vyrážkou.

autor
Dnes o 10:42
@anonym_acc2a9

@anonym_autor tam su atb ozaj zbytocne.

Šiesta choroba, známa aj ako roseola alebo exantém subitum, je vírusové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti do 3 rokov a prejavuje sa vysokými horúčkami a ružovou vyrážkou.

@anonym_acc2a9 Ano. Tie antb mam doma mozem si ich zarobiť hocikedy to nie je problem. Skor by som sla znova zajtra na crp. Dakujem

anonym_acc2a9
Dnes o 10:47

potom do nas budu tlacit len probiotika, dobre drahe, aj to je riadny biznis

anonym_8da35a
Dnes o 10:49
@anonym_autor

@anonym_8da35a no vidis a hore pani uz zo mna robi krkavčiu matku za to ze rozmyslam.
No keby ide o mna nedám si ale pri deťoch vsetko otacam a rozmyslam z každého smeru aby som im neuškodila

@anonym_autor Rozmýšľaš veľmi dobre, dávať dieťaťu ATB zbtyočne, je horšie ako keď si ich dá zbytočne dospelý človek

anonym_acc2a9
Dnes o 10:53
@anonym_autor

@anonym_acc2a9 Ano. Tie antb mam doma mozem si ich zarobiť hocikedy to nie je problem. Skor by som sla znova zajtra na crp. Dakujem

@anonym_autor ATB pri viroze su zbytocne, ozbvlast ked vam crp bolo merane 3-4den...a tu nech sa idu bit lekari, co studuju za nase peniaze a hovno vedia alebo maju dotacie od farmako firiem ! potom sa cudujeme ze maju 40r ludia Raka Hrubeho creva, ked podavAME DETOM atb ako lentilky a zabijame si svoj prirodzeny mikrobiom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anonym_034902
Dnes o 10:55
@anonym_acc2a9

potom do nas budu tlacit len probiotika, dobre drahe, aj to je riadny biznis

@anonym_acc2a9 máš pravdu Big Pharma biznis, ale probiotika nemusíš kupovať, mala by si ich každý deň prijímať v strave z fermentovaných potravín.

thirstymonk
Dnes o 12:48

Bože moj, toto sa tu zas hemží medicínskymi expertami :D Naša predošlá doktorka dávala decku ATB pomaly aj na zubný kaz :D CRP 24 je na ATB tak akurát. Netreba zbytočne demonizovať ATB (a na druhej strane schvaľovať blokatory puberty, lebo "sloboda"). Je to normálny liek, ktorý pomôže. 24 CRP je dosť na to, aby som užíval ATB podľa predpisu. Ale zrejme aj to musí človek zistiť sám.
Môj prípad: Kašel, bolesť jak sviňa, angina, čo je typicke bakterialne ochorenie. Doktor mi dal unasyn. Užil som dve tablety a začal som sračkovať jak besný. Vysadil som. Vyzdravel som. Za 8 dni sa to vrátilo v oveľa horšej sile. Dostal som sumamed, užíval tri dni, vyliečil sa. Už nikdy "nenedoberem" antibiotika, keď ich raz začnem. Ale aj to si asi musí skúsiť každý sám.

autor
Dnes o 12:53
@thirstymonk

Bože moj, toto sa tu zas hemží medicínskymi expertami :D Naša predošlá doktorka dávala decku ATB pomaly aj na zubný kaz :D CRP 24 je na ATB tak akurát. Netreba zbytočne demonizovať ATB (a na druhej strane schvaľovať blokatory puberty, lebo "sloboda"). Je to normálny liek, ktorý pomôže. 24 CRP je dosť na to, aby som užíval ATB podľa predpisu. Ale zrejme aj to musí človek zistiť sám.
Môj prípad: Kašel, bolesť jak sviňa, angina, čo je typicke bakterialne ochorenie. Doktor mi dal unasyn. Užil som dve tablety a začal som sračkovať jak besný. Vysadil som. Vyzdravel som. Za 8 dni sa to vrátilo v oveľa horšej sile. Dostal som sumamed, užíval tri dni, vyliečil sa. Už nikdy "nenedoberem" antibiotika, keď ich raz začnem. Ale aj to si asi musí skúsiť každý sám.

@thirstymonk ale tu nikto nepíše o nedobrati začatej antibiotickej liečby. Kazdy vie, ze ak začneš brat antb a zlepšia sa ti príznaky musis vzdy dobrat celu liecbu. Ja som rozoberala nieco iné.
A co su blokatory puberty? To nerozumiem ci je na mna myslené alebo iba tak

agnes28
Dnes o 13:26

@anonym_autor ja by som počkala do zajtra

autor
Dnes o 13:27
@agnes28

@anonym_autor ja by som počkala do zajtra

@agnes28 dakujem, idem rano s malym na crp podla toho sa rozhodnem/e. S dr som v kontakte