icon

Čo spôsobuje autizmus?

15. okt 2022

Čo vlastne spôsobuje autizmus u detí? Súvisí to aj s tým, že sa matka dieťaťa napríklad nevhodne “správala” už počas tehotenstva? Napríklad fajčenie, alkohol? Alebo môže byt autizmus aj dedičný, keď má niekto z rodiny, napríklad sesternica matky autizmus? Všade čítam len spojitosť autizmus+MMR vakcínou. Čím to je?
Čo myslite?
Podľa mňa 20-30 rokov o tomto nikto nerozprával a teraz o tomto roztrhlo vrece. Dokáže sa dospelý autista normálne začleniť do spoločnosti?

Strana
z2
deti95060810
15. okt 2022

@viestta dnes je deti veľa a ústavov málo.. takže do ústavu dostať dieťa je problém..

viestta
15. okt 2022

@deti95060810 ja o voze, ty o koze. Vôbec si podstatu nepochopila. Chystáš sa slovicok

77daniela77
15. okt 2022

@matana2 Ano,mas pravdu,su o tom odborne clanky.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
15. okt 2022

@viestta len reagujem o čom nemáš ani potuchy...

viestta
15. okt 2022

@deti95060810 ale mam. To mi ver. Kedysi asperger skončil na osobitnej škole a autista na meprobamate v ústave. Dnes asperger vystuduje vysokú školu a aj autista sa dokáže pri istej pozornosti začleniť do spoločnosti. Nie každý, ale určite všetci nekončia vyčleneni zo spoločnosti. Pretože už aj laická verejnosť má aspoň aké také povedomie o týchto diagnózach a už je o nich postarané aj po odbornej stránke.

euka210
15. okt 2022

Nasa detska Dr.na to spojenie s MMR povedala, ze to je somarina, ze to vypustil neoverene nejaky lekar v Usa a uchytilo sa to...

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
matana2
16. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl Plastics contain and leach hazardous chemicals, including EDCs, which disturb the body's hormone systems and can cause cancer, diabetes, reproductive disorders, and neurological damage in fetuses and children.
Vzane z netu odbornej stranky. Nie nevylucuju hormony, som sa zle vyjadrila ale ovplyvnuju hormonalny system cloveka.

petik22
16. okt 2022

@viestta mam dieta s Pas a to vzdelavanie a socializovanie to je len mylna predstava. spytaj sa rodicov pas deti co si myslia o tej slavnej integracii v skolach. pozri si realne situacie ako su stale ti ludia vyclenovani z kolektivu, v skole a pod... nehovoriac o tom,ze vsetky terapie,mnohokrat i vysetrenia si rodic plati sam. a to nechci vediet do akych vysok sa splha 🤷‍♀️

sisaka
16. okt 2022

Matka sa nemusela nevhodne spravať, ale to ešte neznamená, že nemohlo dôjsť k poškodeniu počas vnútromaternicového vyvinú - sú to vplyvy životného prostredia, rôzne toxiny, s ktorými prichádzame do styku, znečistené ovzdušie, taktiež vek rodičov (teraz čakám, že sa tu do mňa pustia, že mladé ženy maju tiež autistov) a v neposlednom rade dedičnosť.

Ja som sa kedysi dávno pred takmer 30 rokmi starala o jedného autistu, jeho otec bol “iný” možno Asperger, sestra tohto otca bola ešte divnejšia a chlapec bol čistý autista - našťastie celkom dobre komunikoval, ale správanie bolo strašné a špecifické pre autistu, žili v UK, tým pádom mal celkom dobrú starostlivosť, chodil do normálnej školy a mal tam asistenta. Bola som tam na viacerych kurzoch, aby som lepšie pochopila, o čo ide, v slovenčine som sa nedokázala v tom čase dostať k žiadnym zdrojom.
Tiež mám pocit, že počet autistov narástol a nie je to len tým, že je lepšia diagnostika. Počet narastá a nevedia prísť na to, prečo…

heln
16. okt 2022

necitala som diskusiu, najskor napisem.
keby sme vedeli pricinu, asi by bolo vsetko jednoduchsie...
podla mna je to multifaktorialne podmienene, geneticka predispozicia a nieco sa pokazi, pocula som, ze su studie, ktore davaju do suvislosti metabolicku poruchu matky (cukrovka, celiakia...) s autizmom dietata, zial nemam zdroj tejto informacie....
to ze by mala mat mmr vakcina vplyv na vznik autizmu bola na zaciatku fama, ktoru rozsiril lekar, ktory chcel, aby sa pouzivala jeho vakcina, par pripadov dokazali, ze suvisi s vakcinou, inak je to len casova korelacia.... keby to bolo len tou vakcinou, tak by sme boli vsetci autisti, nie? preco by sposobila u jedneho a u druheho nie?
preco je ich vela za poslednych 30 rokov? lebo sa jednak zlepsila diagnostika, pred tym boli povazovani za mentalne retardovanych a davali ich do ustavov, a tiez media, internet a socialne siete, teraz hned vies co sa deje na opacnom konci sveta, pred tym si nevedela, co sa stalo vo vedlajsej dedine, ak to nebolo v novinach.

laurikagab
16. okt 2022

ja som mala podozrenie a potom som vela googlila a bola som uz tak psycicky z toho zle, ze som syna nedala ockovat na MMR.. syn sa z toho dostal okolo 2 rokoch sa to zacalo opat normalizovat. Viem, ze vela deti ma nejaky regres v tom obdobi 1,5 roka..mame aj dceru a ta nemala take spravanie, cize som mohla porovnavat. Preco mas pocit, ze tvoje dieta ma znaky autizmu? Ja som na synovi vtedy nasla snad vsetky ale ako hovorim, moc som googlila

viestta
16. okt 2022

@petik22 mam možnosť porovnať ako sa s autizmom pracuje teraz aj ako to bo v minulosti. A nie, nie je to ani teraz ideálne, ale na míle vzdialené tomu co bolo. Už aj ta mizerná integrácia je viac ako osobitná skola a potom ústav.

panelacikova
16. okt 2022

@deti95060810 vážne? možno tie najťažšie formy... autistické deti normálne chodia do škôl. slabšie stupne sú integrované do ZŠ a SŠ a ťažšie do špeciálnych. ich matky a otcovia chodia do práce...

panelacikova
16. okt 2022

@laurikagab dieťaťu do 3 rokov ťažko diagnostikuješ autizmus. s ťažkosťou psychiater, psychológ a iní odborníci, nie ešte vlastná matka. keby som takto pristupovala k vlastnej dcére, keď bola vo veku do 3 rokov, tak by mala minimálne 5 diagnóz. jednoducho deti sú všelijaké v tomto útlom veku a niektoré fakt pôsobia isté obdobie akoby mali nejaké "poškodenie". potom z toho vyrastú. mne je už až smiešne, keď čítam tieto obavy rodičov, pričom dieťa má možno 1-2 roky.
@viestta súhlas. a to nehovoríme ešte o rôznych dys-poruchách, kde by tie deti v minulosti na 100% končili tak, žeby 5x prepadli a potom šli pásť kravy. dnes majú možnosť integrácie a ak nevyniknú v slovenčine, lebo jednoducho majú poruchu, je dosť možné, že ostatné predmety im celkom dobre idú, môžu ukončiť ZŠ, SŠ, ba aj niektoré odvetvia VŠ. to isté asperger či autista. iste, ak ide u autistu o ťažké postihnutie, vtedy jedine ústav alebo rodina. bohužiaľ, kedysi to bolo ešte horšie, než teraz.

laurikagab
16. okt 2022

@panelacikova mas pravdu, moje prve dieta..a sustredila som sa na google a hladala diagnozy🙈 ale syn ma poruchu pozornosti, cize nieco tam ostalo

15katka11
16. okt 2022

@marca12 presne tak niečo na tom bude

silvia2013
11. mar 2025

@sisaka ja mám od špičkovej lekárky info, že vela detí sa zle zdiagostikuje, nema autizmus, ale lekar napíse diagnoza autizmus.

Strana
z2