Črevná viróza u dvojročnej dcéry

Zodpovedané
6. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej dvojročnej dcérky. Žijeme v zahraničí a včera sme boli u pediatra. Dcérka pol dňa zvracala. Dostala liek na okamžité zastavenie zvracania. Potom som jej po lyžičkách podávala vodu každých 10 minút. Vôbec necikala, tak sme s ňou išli na pohotovosť. Donútili ju vypiť asi 0,5 dcl vody. Ráno cikala a odvtedy zase nič. 1x mala úplne vodnatú stolicu. Na obed a v priebehu dňa vypila cca 2,5 dcl vody a chce stále len spať. Nezjedla už druhý deň absolútne nič a odmieta piť aj vodu. Dnes som jej podala Hylak forte 3x po 10 kvapiek. Včera mi kázali vynechať akekoľvek lieky na zastavenie hnačky.

Existuje ešte niečo, čo môžem doma vyskúšať, aby som zastavila hnačku a aby mi mala začala zase piť? Ako zistim či tekutina, ktorú vypila jej stačí a nie je dehydrovaná? A ak sa nepociká celú noc, je to v poriadku?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

doma na zastavenie hnačky jej dajte rozmixovaný banán s trochou čierneho čaju, tak aby vznikla kašička v podobe detskej výživy.

Dvojročné dieťa by malo vypiť aspoň 0,5 litra vody. Nedávajte jej len čistú vodu. Ale aj minerálnu vodu, nakoľko potrebuje aj soli.
Odbublinkujte ju miešaním lyžičkou. Podávajte každých 5 min jednu malú lyžičku - celú noc.

Alebo ihneď choďte na pohotovosť kvôli dehydratácii, dajú jej infúziu. Dehydratácia sa dá zistiť aj príznakmi: suché ústa - málo slín, biely povlak na jazyku.

U nás v lekárni sa dá pre takéto detičky kúpiť rehydratračný prášok Kulíšek. Skúste si niečo také vypýtať v lekárni.


Pekný zvyšok dňa prajem.
PharmDr. Kristína Kobezdová