icon

CRP 77 bez atb

alex1212
15. nov 2019

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či máte niekto skusenosti s tým, že dr na crp 77 nedá atb, pričom teploty nad 38,5-39,5 trvajú 3 dni ale dieťa je bez kašlu, soplov, kýchania. Nemá hnisavé mandle ale má herpetickú angínu slabú. Výter z hrdla streptokok beta hemolitcký..

sapetka
17. nov 2019

@alex1212 a kedy robili vytery? V piatok? Uz ked horuckovala?

alex1212
autor
17. nov 2019

@sapetka výter robli 7.11. na krčnom, ked vobec nemala horúčku... náhodne.. boli sme na kontrole po výbere mandle a vyšiel jej streptokok a ešte včera po horúčkach som jej urobila výter a dnes boli výsledky predbežné.

sapetka
17. nov 2019

@alex1212 tak mozno sa fakt s tym popasovala. 👍my sme boli na vyzeta v utorok a streptokokov rychly test vysiel negat. Ale o dva dni na to zashnisane mandle takte berieme atb 10dni.. ale tie ustupila teplota po 3dnoch este pred podanim atb

alex1212
autor
17. nov 2019

@sapetka hm. a teda čo syn Váš mal nakoniec tiež streptokoka? či nevie sa z čoho boli hnisavé mandle?

tslobik
17. nov 2019

Ja myslím, že každý streptokok (s príznakmi, keď nejde len o nosiča bezpríznakového) sa má preliečiť penicilínom, resp. antibiotikami.

sapetka
17. nov 2019

@alex1212 nerobila opakovany vyter. Vydela hnis na mandliach nasadila atb. Mohol ale aj nemusel to byt streptokok🤷‍♀️Ale zjavne nejaka bakteria to bola pretoze syn z toho dostal este mierne petechie po tvari.. ale uz je v liecbe tak verim ze to porazime🤞💪

alex1212
autor
17. nov 2019

@sapetka tak držím palce.. hádam trafili účinnú látku..

alex1212
autor
17. nov 2019

@tslobik veď toto. krčná si myslí, že je len nosič streptokoka (pričom ho má teraz prvý krát) a do toho dostala vírusovú angínu.

beata85
17. nov 2019

@alex1212 ja by som sa chcela spýtať vo všeobecnosti, všetkých mamiciek v diskusii. Momentálne je crp vyšetrenie smerodajne pri nasadení atb a často sa po tomto teste siaha. Našťastie su moje deti v tomto ohľade fajn(syn 6 rokov zatiaľ dvojo atb a dcéra dva roky zatiaľ len raz atb liečba), ale predsa vnímam aké sú rôzne názory. Nasa Dr nasadzuje atb hneď nad 40 bez debaty, takto ma aj instruovala v prípade, ze by sme potrebovali pohotovosť alebo sa dostali k inému Dr,proste pri crp nad 40 sa nenechať odbiť a žiadať atb. Ale vidím ze kazda Dr inak, stretla som sa s tým aj vo svojom okolí. Ma potom tento test význam, keď sa tu bavíme o dosť rozdielnych číslach? Radili ste sa niekto o tomto s Dr? Ďakujem 😉🙂

alex1212
autor
17. nov 2019

@beata85 ahoj, preto som napísala na MK, aby som zistila, či sa s týmto postupom niekto už stretol, pretože mňa dr šokovala.. doteraz som sa nestretla s takýmto prístupom a diskutovala som s ňou o tom. Povedala, že pokiaľ sa dieťa cíti dobre a nemá hnisavé čapy aby sa počkalo 2-3 dni, či sa telo nevie s tým vysporiadať samo a ak nie, tak atb.. že podávaním atb sa znižuje deťom imunita atd, atd, ved toto vieme a že tými dvoma dňami vôbec nič nestratíme.. My sme tam boli na tretí den horúčok, povedala, že 4 den je rozhodujúci a čuduj sa svete,na štvrtý den bolo po teplote a sme prežili teda už dva dni bez.. uvidíme, čo dalej. dcéra sa má dobre, hrdlo už má len mierne červené.

izabela333
17. nov 2019

@beata85 je to dobrá otázka..ja zareagujem s mojou skúsenosťou. Od októbra sme boli chorí - moje dve deti a ja. Najskôr dostal ATB starší syn - hoci mal CRP 12, podľa nálezu v hrdle mu dala krčná ATB - mal začiatok herpesovej angíny, ale nepáčilo sa jej to hrdlo a nasaidila ZINNAT....Do týždňa nasadila obvodná lekárka ATB mladšiemu synovi, mal CRP len 5 ale mal počiatočný zápal priedušiek. A ja som bola u dr. v piatok - mám CRP hraničné, ale odišla som bez ATB - vzhľadom na čisté dýchanie. Podľa mňa nezáleží len na hodnote crp ale celkovo asi na stave pacienta a vyšetrení aj pohľadom.

alex1212
autor
17. nov 2019

ja ešte podotknem, že v celej situácii sme sa ocitli náhodne... dcére vyberali nosnú mandlu v marci.. stále však chrápe a tak som si povedala, že pojdeme na kontrolu po pol roku, čo na to krčná.. tá jej našla vo výtere toho streptokoka.. po týždni od nálezu dostala horúčky.. nebyť však toho, že viem o tom, že má streptokoka, tak s nou vobec nejdem na pohotovosť. proste štandardne prečkáme s horúčkami doma 3-4 dni a pokiaľ neprejdú, ideme k dr.. No keďže som vedela, že má streptokoka a išiel víkend, tak sme išli na pohotovosť už v tretí den večer a to na mna dr pozerala, že chcem crp, lebo dcéra vyzerala byť ok (bola po nurofene), dr sa teda čudovala, že CRP 77 a teda podla stavu dieťaťa zhodnotila, že počkáme ako sa to vykryštalizuje.. Čiže a TERAZ POINTA: nebyť toho, čo ideme ku krčnej na kontrolu z vlastnej vôle a nebyť toho, že ideme na pohotovosť zo zvedavosti, aké má crp, tak proste túto horúčku trojdnovú prežijeme bez vedomia, že má streptokoka a bez vedomia, že má crp 77 a ide do školky.. tri dni horúčka a všetko ok a ide sa. Tým chcem povedať, že kopa detí mohla byť na tom tak ako my, no Sladká to nevedomosť.. Proste mali len horúčky 3 dni, ktoré prešli a ich mamičky vobec netušili, že majú dákeho streptokoka a crp v pásme bakteriálnej infekcie..

beata85
17. nov 2019

@alex1212 áno, asi je to častokrát o náhode 🙂 Ja len ako laik nechápem, prečo v tomto neexistuje nejaký všeobecný uzus že raz je to crp povedzme nad 50 a už sa to musí riešiť. Hovoríme teda o stave, keď dieťa nekasle, nesopli, čisté hrdlo, bojuje s teplotami a prichádza tento test. Nasa Dr tvrdí že to už je nad 40 bakteriálna infekcia a pomôžu len atb. Ja sa nerada púšťam do debat a konfliktov s Dr, rešpektujem ich, ale z tohto som dáky jelen 🤷‍♀️🙂(inak dcérka atb nasadené na pohotovosti, kde sa ani neobtazovali s crp a samozrejme boli zbytočne, preto ma Dr poučila že žiadať crp test a vyšetrenie moču vždy pri teplotách)

alex1212
autor
17. nov 2019

@beata85 presne ako vravíš. .ja som si už povedala, že ak dcéra nebude mať crp nad 49, tak atb nedám, že proste, ked bude mať tých 49, tak už naozaj nemôžem nič robiť a ustúpim... a teraz toto.. nech čítam ako čítam všetky možné články, nikde nepíšu aj túto možnosť. dr mi tam povedala, že ona vie, že doktori dávajú na toto atb, ale že to nie je správne a znižujú deťom imunitu.. že ide zjavne o vírus a streptokoka má len ako nosička.. zajtra bude výsledok z pomnoženia z výteru a opäť dám urobiť crp a to som teda zvedavá. pre mňa zajtra teda deň D v oblasti zdravotno-liečebných záležitostí od kedy som na materskej. a ešte jedna vec... keby naozaj nebola len nosičom, tak podla mna už doho 7.11., ked robila krčná výter má problémy zo streptokoka. .no nič na nej týžden nebolo vidno.. sedí mi to teda na tú kombináciu nosičstva a vírusu v jednom.

alex1212
autor
17. nov 2019

@beata85 ale dám jej odobrať aj krv, lebo sa na druhej strane bojím, či nemá niečo skryté.. trojkombinácia: nosič streptokoka, ale v spiacej forme, vírusová angína a do toho zápal vnútorného orgánu, ktorý spôsobuje to vysoké crp. .toho sa bojím.

tslobik
17. nov 2019

@beata85 No veď toto sme riešili aj my celý rok. Ano, hovorí sa, že nie je dobré dávať atb hneď - ani pri angíne (hlavne ak sa opakuje) - keď sa nasadia o cca 4 dni až, tak sa podporí vlastná imunita organizmu (akoby telo má šancu zabojovať samé). Ale na druhej strane pri streptokok.angíne je zase včasné neliečenie nebezpečné. Tak aby si laik vybral.....Ono sú to veci často na hrane....Ja nie som zástancom liekov hneď a za každú cenu.....naozaj - organizmus, ak nie je oslabený ochoreniami vážnymi a pod. si dokáže poradiť (aspoň ho v tom treba podporiť), ale zase za každú cenu vystavovať riziku....Dlho sme toto riešili (aj alternatívne...a všelijako), ale z vlastnej skúsenosti viem, že najmä angíny (streptokokové) sú vážna vec a treba liečiť zodpovedne, vzhľadom na možné ďalšie vážne a niekedy aj trvalé následky.

alex1212
autor
17. nov 2019

@tslobik áno, tiež mi to nie je jedno. veľmi som zvedavá na ten zajtrajší výsledok výteru a crp..

alex1212
autor
17. nov 2019

ešte ma teraz napadlo. Boli sme u zubára pred mesiacom a zubárka vravela, že dcére začína odumierať zub, že z úrazu. Inak má zuby pekné, no v predu som si všimla trošičku zmenenú farbu na jednom zube a teda urobila test citlivosti a vravela, že ešte je citlivý, no odumiera.. nemôže spôsobovať takýto zub vysoké crp????

sapetka
18. nov 2019

@alex1212 vyzera ze ano, maly ma mandle uz v poriadku. A po predchadzajucich zlych skusenostkach so streptokokom na by som nebola kludna bez liecby

alex1212
autor
18. nov 2019

ahojte, tak v pomnožení streptokok stále je.. o týchto výteroch však dr nevie, lebo sme to dali urobiť cez školku, máme takú možnosť a dnes ked sme boli na kontrole, tak CRP 21 a dr aj ked o streptokokovi vedela ale len z predchádzajúceho výteru a vobec neurobila kontrolný.. pretože klinika ok, dcére nie je nič. a teda hmmmm. má podozrenie na autoimunitné ochorenie, neviem presne ako sa volá, ale že sú to opakujúce sa horúčky v intervaloch.. nejaký fa syndrom.. nájdem si niečo o tom.. čiže atb nemusí brať asi je len bezpríznakový nosič streptokoka, to sa nerieši, ak nie je v aktívnej fáze a teda takto.. hm.

alex1212
autor
18. nov 2019

pfapa syndrom

sapetka
18. nov 2019

@alex1212 to som pocula ze nelieceny streptokok b moze sposobit autoimunitne ochorenie, ale ci je na tom pravdy

alex1212
autor
18. nov 2019

neviem no. ona má toho streptokoka od 7.11.. čiže to by asi nespustil..

alex1212
autor
18. nov 2019

takže plucny, u ktorého sme boli dnes, krčná, pediatrička a dr z pohotovosti, ktorí dcéru videli povedali, že atb netreba aj ked je streptokok, kedže ju pozreli ako vyzerá, ostatní na slepo, čiže známy dr by atb dali.. takže tak.. čiže klinický obraz je dôležitý, čiže to, ako dieťa vyzerá a nie výsledky..

tslobik
18. nov 2019

@alex1212 Tak už len veriť lekárom🙂 To aslo si v budúcnosti môžete dať skontrolovať pre pokoj duše.

alex1212
autor
18. nov 2019

@tslobik áno, len teraz sa to vraj nedá hodnoverne, musíme čakať vraj 2 týždne.. a potom odber

sapetka
18. nov 2019

@alex1212 moj mal v marci zapal pluc. Ped nas poslala na konzilium za detskym pneu lebo jej nesedelo ze dieta klinicky dobre ale nalez. Doktorka na plucnom ma po telefone odpinkala ze je na odddleni a nema cas.. nedalo mi to hladala som ju po 5tich oddeleniach. Ked som ju nasla a vypytala si ju najorv mi “vynadala” ze ona sa na jiske stara o chore doeta a ja tu s dietatom ktore vyuera v poriadku “otravujem”.. vzala odomna cd z rtg a potom si ma zavolala ze ten nalet nie je vobec dobry a je na hospitalizaciu.. sposobene streptokokom pritom moj syn bol taky culy ako zdrav keb mebolo rtg a krv a neviem coho ani sa to nezisti.. nie vzdy klinicky stav je dolezity to len na margo. Su deti ktore znasaju chorob alo zapal pluc napriklad,” lavou zadnou””ako moj syn a su deti ktore to prelezia v nemocnici

sapetka
18. nov 2019

Pisem ako mantak lebo tukam z telefonu, takze sorry za chyby😊a drzim prsty nech je drobec cim skor zdravy
@alex1212 👍

tslobik
18. nov 2019

@sapetka
@alex1212
Presne, môj mal aj šarlach a potom tie posledné streptokokové angíny už aj bez horúčky, bez únavy, bez hnisu. Jeden deň teplota a škrabanie v krku, potom už ani nevyzeral ako chorý, ani sa tak necítil a výtery pozitívne a aslo vyššie a vyššie. Čiže kardiologička potom jasne napísala, že každý pozit. výter nutne preliečiť antibiotikami. Proste streptokoky sú vždy vážna vec.

alex1212
autor
18. nov 2019

4 doktori zo 4, čo ju videli, povedali, že atb nepotrebuje. hm .. dnes sme boli na rtg pluc, pluca vraj ukážkové a aj priedušky, srdce ok.. hm.. no dúúúfam, teda, že som urobila dobre, že som sa na nich spoľahla. už neviem, čo viac urobiť v tejto veci..