Cukrovka u detí: Ako zvládnuť starostlivosť a stravu?
Ahojte, mamičky a ockovia,
obraciam sa na vás s prosbou o radu a vaše skúsenosti. Mojej 7-ročnej dcérke prednedávnom diagnostikovali cukrovku 1. typu (Diabetes mellitus). Chodí do škôlky (nemá odloženú školu). Sme z toho celá rodina v šoku a momentálne sa učíme žiť úplne nový život – meranie glykémií, rátanie sacharidových jednotiek, pichanie inzulínu. Momentálne si neviem predstaviť, že by som ju nechala v škôlke bez dozoru, keďže je ešte malá a nevie si glykémie ustrážiť sama.
Potrebujem s ňou zostať nejaký čas doma a stabilizovať ju, no musím vyriešiť prácu, financie a to, že mi odmieta jesť. Chcela by som sa opýtať na vaše reálne skúsenosti z praxe:
Dlhodobá OČR (90 dní): Máte s tým niekto skúsenosť pri čerstvom záchyte diabetu u dieťaťa? Schválila vám to Sociálna poisťovňa po prepustení z nemocnice, alebo s tým robili problémy?
Opatrovateľský príspevok / ŤZP: Ako dlho trvalo vybavenie na Úrade práce (ÚPSVaR)? Uznali vám pri DM1 opatrovanie, resp. preukaz ŤZP hneď na prvýkrát?
Ako ste riešili škôlku po záchyte? Boli ste s dieťaťom doma na opatrovateľskom, alebo vám v škôlke pomáhali učiteľky? Prípadne ste do škôlky chodili počas dňa merať cukor a pichať inzulín?
Štrajk s jedlom: Dcérka mi odmieta jesť jedlá podľa jedálnička z Ľubochne. Z obeda zje len trošku a stále dokola pýtame len chlieb s maslom. Ako ste riešili začiatky s jedlom vy? Má zmysel ju nútiť do nových jedál, alebo mám jednoducho počítať sacharidové jednotky len z toho, čo chce (napr. z toho chleba s maslom)?
Čo je podľa vás v tejto situácii najrýchlejšie a najlepšie riešenie, kým sa zabehneme v novom režime? Klasická 14-dňová OČR mi totiž stačiť nebude.
Ďakujem za každú jednu radu a osobnú skúsenosť, veľmi mi to pomôže.
Veď jej daj senzor. Neviem či čerstvo zachytené dieťa dostane pumpu. Skôr nie.
Ale senzor vyrieši veľa. Budeš na mobile vidieť glycky.
Nenut ju jesť čo nechce. Pozor aby si nespustila nejaké poruchy príjmu potravy. Chce chleba? Kúp alebo upec kvaskovy spaldovy daj jej maslo a zelenú jej k tomu ponukni. Kvalitnú šunku a syr
od septembra je este v skolke ? dlhsiu OCR mozes mat ak bola v nemocnici aspon 5 dni
Opatrovatelske skor nie pri DM1, TZP ano, treba riesit senzor a pumpu, zatial rataj SJ z toho co je postupne pridavaj a obmienaj
@anonym_d2d5f9 práve bola v nemocnici 5 dní + teraz Ľubochňa asi 8 dní budú a teraz možno dochodi škôlkub skôr len posledný týždeň chceme to vyskúšať ako to bude a pôjde do školy len malá si nepichne ten inzulín sama keď bude chodiť do tej školy v nem jej dva krát dávali tu kanilu potom jej ju vybrali a keď mala ísť do Ľubochňe ale prišlo k nejakému nedorozumeniu tak jej 3 pichli že pri prevoze ju musí mať zavedenú a teraz má fóbiu aj sa inzulinoveho perá ...a ešte v škole nemajú žiadnu asist na to alebo školenu osobu tak neviem
Veď jej daj senzor. Neviem či čerstvo zachytené dieťa dostane pumpu. Skôr nie.
Ale senzor vyrieši veľa. Budeš na mobile vidieť glycky.
Nenut ju jesť čo nechce. Pozor aby si nespustila nejaké poruchy príjmu potravy. Chce chleba? Kúp alebo upec kvaskovy spaldovy daj jej maslo a zelenú jej k tomu ponukni. Kvalitnú šunku a syr
@anonym_e4701a syr šunka zelenina nič od malička ani maslo nechcela do teraz
ahojko neporadim v medicinskom probleme ale v skolskom, urcite si daj termin v centre poradenstva a prevencie cim skor (maju dlhsie cakacky a cez prazdniny dost nerobia) so spravami od lekara, pripravia ti plan ako pracovat s dietatom v skole a v čom vsetkom jej mozu v skole pomoct v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. a urcite by som to riesila aj so skolou obrat sa na riaditela a skolsku specialnu pedagogicku poradia ti ako dalej a hlavne budu vediet pripravit ucitelku na to ze v triede bude mat dieta s cukrovkou. u nas v skole (tiez som skolsky specialny pedagog) sme tak od 1r. "tahali" dieta kym sa nenaucilo fungovat s inzulinom samostatne. drzim palceky
@anonym_autor opatrovanie ti nedajú určite.
ahojko neporadim v medicinskom probleme ale v skolskom, urcite si daj termin v centre poradenstva a prevencie cim skor (maju dlhsie cakacky a cez prazdniny dost nerobia) so spravami od lekara, pripravia ti plan ako pracovat s dietatom v skole a v čom vsetkom jej mozu v skole pomoct v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. a urcite by som to riesila aj so skolou obrat sa na riaditela a skolsku specialnu pedagogicku poradia ti ako dalej a hlavne budu vediet pripravit ucitelku na to ze v triede bude mat dieta s cukrovkou. u nas v skole (tiez som skolsky specialny pedagog) sme tak od 1r. "tahali" dieta kym sa nenaucilo fungovat s inzulinom samostatne. drzim palceky
@anonym_autor odporucam presne to,co napisala
@kacena4 Ked dostane mala senzor,musi dostat povolenie na pouzivanie mobilu v skole.Tr.ucitelka musi dostat instrukcie,ako reagovat v pripade hypoglykemie.V skole, by mala mat nudzovu glukagenovu injekciu v chladnicke,pocas celeho sk.roka.Druhu odporucam mat doma.
Informacie, by mali dostat aj spoluziaci,aby vedeli,ako reagovat v pripade mimoriadnej situacie.Zaciatok bude narocny,ale neboj sa,zvladnete to.Malá v priebehu par tyzdnov,pride do toho a bude samostatna.Ak mas otazky,kludne sa pytaj,mozes aj do spravy.
@anonym_autor odporucam presne to,co napisala
@kacena4 Ked dostane mala senzor,musi dostat povolenie na pouzivanie mobilu v skole.Tr.ucitelka musi dostat instrukcie,ako reagovat v pripade hypoglykemie.V skole, by mala mat nudzovu glukagenovu injekciu v chladnicke,pocas celeho sk.roka.Druhu odporucam mat doma.
Informacie, by mali dostat aj spoluziaci,aby vedeli,ako reagovat v pripade mimoriadnej situacie.Zaciatok bude narocny,ale neboj sa,zvladnete to.Malá v priebehu par tyzdnov,pride do toho a bude samostatna.Ak mas otazky,kludne sa pytaj,mozes aj do spravy.
@tundra učiteľka nemôže podávať nič. Takže to tam bude zbytočne
@anonym_7b880b glukagenova injekcia sa podava v pripade,ked diabetik odpadne a nie je mozne prijat džus alebo hroznovy cukor.Picha sa do svalu na nohe.Tvoj prispevok je irelevantny,nakolko ide o ohrozenie zivota zverenej osoby,preto som pisal,ze musia absolvovat skolenie,instrukcie alebo nazvi si to ako chces.
Ahoj. Dcéra Dia presne na Valentína tohoto roku ,takže sme tiež nováčikovia (4mes). Dcéra ma 5rokov o mesiac má 6 je predškolská od septembra ide do školy.
My sme mali edukáciu z rychlika. V sobotu sme mali zachyt (sobota nedeľa nikto nepodávali informácie). V pondelok nám potvrdila Dia, začal kolotoč Dia lekárka, diétna sestra, sestrička Dia nás učila pichať. Edukacia 2 dni v stredu ráno sme išli domov 🫣
Moja mala minimálne dávky, keď sme prišli domov mala inzulín vysadeny úplne (remisia).
Boli sme týždeň doma, potom chodila asi 3t na pol dňa a potom na celý deň.
My momentálne pichame dlhodobý inzulín 1x denne, nepicham pred jedlami takže bude to zrejme niečo iné ako vy.
Jedlo (nosí veľký desiatovy box na celý deň + obed) jej varím pripravujem ja. Sledujem počas celého dňa senzor a píšem uictelke kedy jej majú dať jesť prípadne napíšem symbol napr jahody dcére ( musí mať telefón pri sebe keďže má senzor).
Pre dcéru by bolo horšie keby ostatné doma a sledujeme ju ako supy ako byť v škôlke s deťmi a žiť normálny život. Tiež som mala v hlave čo moja práca, čo škôlka ale všetko ide. Neviem aké máš možnosti ak pichate aj pred obedom či si ďaleko od škôlky alebo ako...
Boli sme už aj na krátkej dovolenke na SVK, chodíme na kúpaliská, chodí na bicykel, korčule žijeme život ako predtým.
Sú dni kedy si poplacem a mám výčitky prečo práve my, prečo moja dcéra ale nikdy nie pred ňou (okrem nemocnice kde som sa prvý deň zložila). Je to ťažké, bude to ťažké ale oni nás potrebujú a potrebujú nás silne 🩷
Keby čokoľvek napíš správu a v skupine na FB Dia mamičky sú úžasne maminy bez ktorých by som nedokázala fungovať kedze lekárka necháva zodpovednosť a všetko na nás.
Veľa síl, poplac si sama, naše deti sú silné 🩷❤️
Do školy jej zbal balíček kde budú malé sladké dzusiky, gumové cukríky, mliečna cokoladka, hroznovy cukor, pripadne mala Vinea
To daj učiteľke, keby jej náhle padol cukor, tak týmto to rýchle dvihne
To glukagenovw pero jej určite daj tiež, myslím učiteľke. Jw to život zachraňujúca vec
Nápis na papier koľko je už nízka glykemia, že keď sa dcéra zmera, aby vedela ucitelka, ze už ide do hypo
A chápem, že chceš ostať doma v hlave si to upratať ale cukrovku nedostaneš do stability .. Každý deň je iný, každý deň telo reaguje inak aj keď budeš robiť každý deň rovnaké jedlo a robit rovnaké veci.
Teda myslím tým, že vieš udržať vysoké čísla v rozsahu a peknu priemernú gly ale vždy príde niečo čo nebudeš chápať prečo je cukor nízky a naopak prečo vysoký..
@anonym_7b880b určite? Naša podáva lieky, len my sme špec. zš.
@anonym_7b880b určite? Naša podáva lieky, len my sme špec. zš.
@anonym_18c8a2 určite už som sa pýtal pracuje tam znama
@anonym_7b880b glukagenova injekcia sa podava v pripade,ked diabetik odpadne a nie je mozne prijat džus alebo hroznovy cukor.Picha sa do svalu na nohe.Tvoj prispevok je irelevantny,nakolko ide o ohrozenie zivota zverenej osoby,preto som pisal,ze musia absolvovat skolenie,instrukcie alebo nazvi si to ako chces.
@tundra už sú spreje do nosa namiesto injekcií
@tundra sú spreje ktoré sú momentálne nedostupné ..
@natalia328 mozbyt, že aktuálne nie sú. Dcéra dostala cca. pred rokom prvý. Vyzerá,že na Kramaroch to automaticky dávali všetkým deťom, práve kvôli lepšej obslužnosti. Navyše ho môže mať stále pri sebe, netreba držať v chlade.
@anonym_autor žiaľ ani škôlke ani škole to nieje také ľahké .
Škôlke je to ešte ťažšia (mám info od kamarátky ktorá rieši cukrovku u 4 ročne od decembra 2025 dieťa bolo v nemocnici aj stim že boli potom prevezni do Ľubochňe 13 dní pustili ich deň alebo dva pred vianocami.)
Do škôlky dievčatko nastúpili až vo februári stim že dievčatko môže so škôlky iba z mamou nikto mu nepichne inzulín lebo to si ucitlaky nezoberú na svedomie ani kontrolovanie cukru.a. Plus jej škôlka nevie zabezpečiť diabetickú stravu a museli riešiť aby mohli nosiť svoju aby jej kamoška mohla robiť škôlke astenta.
Z medicíne stránky viem poradiť že na meranie glykemickým je senzor a aplikácia senzor je maličký a vyzdrzi cca 14 dní a tým pádom jej kamarátka sprsta berie krv len keď sa jej zdá že senzor zlyhal lebo nemieria správne prípadne keď nastrelil noví či sa hodnotí zhodujú .
A na nohe má tiez kamarátka to volá port ale neviem ako sa to reálne volá a menia to každé 3 dní .
Jej mala ide od septembra do predskolej triedy škôlke ale už vie že v škole budú musieť žiadať o vinnimku že môže mať dieťa mobil. Keďže na našej škole sú mobilu zakázané ale zatiel kamarátka nemá istotu že by ju v prvej triede nechala samu bez jej asistenciu ale za rok za môže veľa ešte zmeniť .

od septembra je este v skolke ? dlhsiu OCR mozes mat ak bola v nemocnici aspon 5 dni
Opatrovatelske skor nie pri DM1, TZP ano, treba riesit senzor a pumpu, zatial rataj SJ z toho co je postupne pridavaj a obmienaj