Cumeľ - za a proti
Ahojte maminy,
pôvodne som nemala v pláne ponúknuť cumel môjmu drobcovi, ale žiaľ, stalo sa. Ešte v pôrodnici. A teraz by som chcela svojho 2 mesačného syna odučiť. Máte s tým niektorá skúsenosti?
ked mu robi dobre, preco ho odnaucat? Moje najstarsie dieta cumel potrebovalo, prostredne cumel vobec nechcelo a tretie uprednostnuje svoje prsty.
Ja mám taký istý problém, nevie bez neho zaspať a ešte aj v noci keď jej vypadne z pusy tak spustí plač. Malá ma 9 mesiace
Moj chlapek (16 mesiacov) je s dudlom od narodenia stale v kociku, v posteli. Napriek tomu stale uspesne kojim a aj zuby mame rovne. Za mna dudel urcite ano. Upokoji kedykolvek
Ja by som mu ho uz nechala. Ked sa nim da utisit tak preco mu ho brat ? Mi sme mali od narodenia dudel a casom som to skresala len ked isiel spat. A dovrsil 2 roky a sme bez cumla.
Ja som detska zubarka, tak myslim ze k tomu viem povedat hodne 🙂
Takze takto - bez mucenia - mame cumel 🙂. Ale mame ho len na zaspavanie, po zaspati ho vypluje, ked nie , vyberiem. Inak ho necmula. Takze nie, nie je to ziaden hrozny satanov nastroj, aj my ho mame 😀
Ale teraz trochu teorie. Je zauzivana fraza, ze cumel krivi zuby a preto je zly. A nasledne su mamy, ktore povedia, ze no a co, mne nevadi ze bude mat krive zuby, dam mu ho aj tak. Alebo povedia ze aj ja som mala cumel a nemam krive zuby.
A tu je ten zaklad. To, ze cumel krivi zuby je naozaj len ten najmensi a druhotny problem. Celust dietata je spojena podnebnym svom, ktory rovnako ako napríklad fontanela na hlavke nie je hned zrasteny. Tlakom cumlika sa tento sev vyduje dohora a teda z podnebia sa laicky povedane stane strieska. Podnebie je zaroven spodinou nosovej dutiny. Tym ze sme spravili striesku, zuzili sme nos. S tym suvisi chrapanie v noci, dychanie s otvorenou pusou, tvorba nosovych polypov, castejsie anginy, vtaci profil tvare a ano, nasledne aj krivenie zubov a predskus. Ale z toho co som vymenovala je ten predskus to najmenej. Ak sa to ale s tym cumlom naozaj poserie, da sa to riesit len operacne, v lepsom pripade teda strojcekom uz v rannom veku na opatovne roztiahnutie celuste...
Cize - ano - mame cumlik. Ale v rozumnej miere. Rozhodne nemaju deti behat s cumlom cely den, rozpravat s nim atd...ked to vidim idem do vyvrtky. mam chut spustit na takých rodicov 5 rocnych deti v autobuse a vysvetlit im to...ale asi by ma poslali do kelu. Radsej mi to o rok neskor zaplatia v ambulancii.
Moj starsi synator nemal dudlik a tento mladsi ma, chcela som ho naucit nan, pretoze som nevedela ako utisis toho starsieho...ale tiez je pravda, ze som ho naucila len ked ide spinkat a ked ho vypluje uz nedam. A ako napisala tu jedna maminka zubarka, ano dudlik v rozumnej miere.
Za mna cumel jednoznacne nie...mam susedu ktora davala cumlik prvej dcerke, ta sa uspesne dojcila 2 roky aj napriek nemu, ale potom pri druhom dietati to "nevyslo", odstavila nechtiac predcasne...ono treba si uvedomit, ze pri pouzivani cumlika zena nemoze dojcit na poziadanie, lebo ona a nie dieta rozhoduje ci pri zaplakani da prsnik alebo cumlik...nemoze teda reagovat na potreby dietata, aj ked sa dieta cumlikom utisi, jeho potreby nemusia byt uspokojene a to je to co treba rozoznat, ci chcem len aby bolo ticho, alebo chcem mat spokojne dieta...ale to je len jeden z mnohych moznych negativnych vplyvov cumlika. Mna osobne najviac desi ze dieta ma cumlat niekolko hodin denne umely material, ktory obsahuje zmakcovace (ano, aj toto moze byt sposob akym sa deti dostavaju na oddelenie detskej onkologie). Ked by som uz musela dat cumel tak ten z prirodneho kaucuku, ale ten ma dost zvlastny tvar, neviem ci by ho male babo bolo schopne vziat do ust. ...Co sa odnaucenia od cumlika tyka, tak to tazko radit, zalezi velmi od toho za akym ucelom ho dieta pouziva, ako casto a ako dlho...ale verim ze u takeho maleho babatka by sa to mohlo podarit. 🙂
@nikulka1 ...mozem sa ta spytat na nazor, ci ma zmysel riesit krivo rastuce zubky u 1,5 rocneho dietata? Dcerke rastu horne zubky nie uplne vertikalne, ale os maju naklonenu trochu smerom dovnutra pusinky....moj muz to ma rovnake a spodnymi zubami si akoby okusuje tie horne, takze si nici sklovinu...podotykam dcerka vylucne dojcena, cumlik nepouzivame...aj ked ona ma len mliecne zubky a hore len jednotky a dvojky, tie zuby su doslova zmensena kopia trvaleho chrupu mojho muza.
@canama preco by zena nemohla dojčiť na požiadanie, ked ma babo cumlík?
Deti nie su hlúpe, z cumlíka nic netečie co utíši hlad a smäd
Každá matka rychlo zbadá ci dieta plače od únavy, nervozity, bolesti ci hladu a potreby maznat sa
Dojčila som vyše roka a pol a syn mal aj cumel, dojčila som na požiadanie, nie dom zástanca dojčenia v nejakych intervaloch
Moj nazor
@nikulka1 Velka vdaka za Tvoj prinosny prispevok.
( ja neviem preco,ale ja "vas zubarov" odjakziva velmi lubim- bez ironie)
obaja moji synovia mali cumel...kym boli malicki a boli hladni tak cumel vypluli a plakali kym nedostali mliecko takze kojili sme sa bez problemov.ked boli starsi mali ho na zaspavanie na ukludnenie pri raste zubkov a pod. cez den s nim nebehali po vonku nosili sme ho do auta a na spanie
@nikulka1 Velka vdaka za Tvoj prinosny prispevok.
( ja neviem preco,ale ja "vas zubarov" odjakziva velmi lubim- bez ironie)
@pribinak co je to prilis silny saci reflex? ako vies ze tvoje dieta prave nepotrebovalo tvoju blizkost ale malo "len" neukojeny saci reflex ked plakalo a dala si mu cumlik? ano, ked je dieta hladne, cumlik nezasyti, takze tu sa dieta oklamat neda, ale pri uspokojovani psychickych potrieb to nie je ani zdaleka take jednoznacne.
@pijavickaa co sa tyka cumla, mne samej utkvelo v pamati, ze som mala skoro 3 roky a nechcela som cumel dat,stane sa... ono su deti, ktore maju silny saci reflex, proste potrebuju dudlat, ak zena priklada, vie rozoznat, kedy sa dieta len "hra", ze by dudlalo a kedy papa, je rozdiel ked je hladne a ked len cmula...uprimne sa neda s dietatom chodit na prsu 24 hod, ked sa chce v niektorych pripadoch len pohrat....za mna to nie je o tom, ze sa rozhodnem strcit cumel, dieta vie rozoznat a najcastejsie ked je hladne cumel hned vypluje a ma ho daleko v pazi a reve ako o zivot lebo chce papat...@pribinak ma za mna pravdu v tomto...
@canama dojcila som oboch do cca roka a pol.papali na poziadanie lebo cumlik vypluli ked boli hladni a vtedy som mohla robit cokolvek plakali kym nedostali prso.priberali ukazkovo prosperovali aj s cumlom takze nemyslim ze by boli o nieco ochudobneni.a laska sa neprejavuje iba tym ze je dieta non stop zavesene na bradavke.nosila som ich v nosici hrala sa s nimi lubila rovnako ci s cumlom ci bez.zubky krive nemaju. cumle mali do dvoch rokov zo dna na den sme ich vzali a bez problemov.
@pijavickaa ja som tiez neplanovala a mal ho...najprv menej...vzdy ked zaspal a vypadol,nechybal mu...potom ked sli ocne a stolicky od roka, tak mal cumel akosi radsej a radsej,lebo ho v bolestiach upokojoval...teraz ma 2roky a cumel stale aj ked hlavne na noc...ale na upokojenie si ho sam pohlada a da aj cez den niekedy... ja by som tak male babo neoducala...a ked som pred asi polrokom videla fotky palcov u deti co si ich cmulaju, tak som veru bola vdacna za cumel...ten sa raz da odlozit a "nenajst", ale palec ma k dispozicii navzdy
@nikulka1 ahojky...mozem sa opytat? Ten predkus vznika aj z ineho nez cumla? (Prip aj zhorsene dychanie a anginy?)... pytam sa za seba..tiez som bola velmi anginova (kym som si mandle nedala v dospelosti vybrat),predkus od mala mam a cumel som jakziv nemala 🙂 dakujem 🙂 len ma to zaujima, lebo ma zaujal tvoj prispevok a dozvedela som sa nieco nove 🙂
Inak aj moj 2rocak ma predkus...aj priatel...moze to byt aj dedicne?
@pijavickaa keď si mu ho raz dala, tak mu ho ešte neber. Načo ho trápiť. Ja teda nie som za cumle, či akékoľvek zastupne "veci", predmety v pusach, či ruckach deti, ktorými si nahrádzajú ľudskú blízkosť. Moje deti nemali ani cumle, ani kadejaké handričky, dečky, či mojkacikov..... Ale ak im tú možnosť uz mamičky ponúknu, nech ju odstraňujú veľmi citlivo a nech zvážia vek a správny čas. Je to závislosť ako každá iná, takže podľa mňa by malo dieťa chcieť a vedome s odputanim sa od toho predmetu aj pracovať. Ja si napríklad normálne pamätám, ako mi môj starší brat schovával cumel a akú strašnú chuť som na neho mala. Reči, že už som veľká som absolútne nevnímala. Pamätám si len ten pocit, ako sa musím k nemu za každú cenu dostať... 🙂
Ja som tak malej nedavala cumel.resp.mala ale ten jej rozhryzli chalani tak som kupila novy ten bol ale velky tak miesto dudla si cumlala flasu s mliekom tak aj niekolko razy v noci.teraz som jej opet dala cumel je jej uz dobry v noci svieti tak viem kde je pekne jej ho dam a spi dalej.
Cumel vie byt dobry sluha ale aj zly pan....my sme najoev rceru na cumel ucili pretoze si cucala palec a moja teoria bola lahsie oducim od cumla ako od palca,mala ho len na spanie na upokojenie neskor len na spanie nikdy nemala dovokene vypravat s cumlom v puse...v 2 rokoch ho dala jeziskovi pid stromcek ale neskor si zacala obhryzat nechty neviem ci to malo suvislost s odlucenim od cumla al nie .... Poznam ale aj 9 rocne dievcatko co ma dudel na spanie...problem so zubkami nema
@katka253111 áno môže. Nie som zubarka, ale môj malý sa narodil a mal hornú pericku úplne predsunutu pred dolnú ako taký zobacik. Aj preto som mu nedávala cumel vôbec a snažila sa dojčiť (predpokladá sa že to napomáha správnemu formovaniu vzájomnej pozície čeľustí. Chodievame k zubárovi na preventívky a ten mi neverí že malý nemá ani cumel, ani si necmula palec 🙂 Uz som mu sľúbila že mu prinesiem fotku keď sa narodil. Teraz je to omnoho lepšie 🙂 ...ale riešiť to aj tak bude treba. Vraj okolo 6 roku

Aj moj mal cumlík, mal silný saci reflex, radsej cumel ako plač takeho drobca
Ani dojcenie nam to nepokazilo