icon

Cumeľ - za a proti

pijavickaa
2. okt 2016

Ahojte maminy,

pôvodne som nemala v pláne ponúknuť cumel môjmu drobcovi, ale žiaľ, stalo sa. Ešte v pôrodnici. A teraz by som chcela svojho 2 mesačného syna odučiť. Máte s tým niektorá skúsenosti?

sardinka336
3. okt 2016

@pijavickaa za mna cumlik ano, naši by cucali furt - prsnik nie je cumlik 🙂
Cumel znižuje vyskyt SIDS, uči dieta dychať nosom. Určite z dudla nerobim dramu, mne nevadi ak dudluju na noc, spanie, syn sa odučil kratko pred nastupom do MŠ a druhe dieta dudlik nemalo, tretiemu som znova dala - noc bez dudla je smrrrrrrt.... 😀
V zdravej miere nema dudel ako škodit, smaozrejme mat ho non stop v ustach je nezmysel.

canama
3. okt 2016

@monilik vsimni si ten rozdiel, co si napisala ty a co ja....ty si napisala "papanie na poziadanie", ja som napisala "dojcenie na poziadanie". dojcenie ani zdaleka nie je len papanie.

nikulka1
3. okt 2016

@katka253111 ahoj, ono to byva aj genetika nemusi tam byt mechanicky faktor. Okrem cumla ovela oveereela horsi je palcek kedze je tvrdsi a je stale k dispozicii. Obcas aj roh vankusa. Taktiez ak je prekazka v nose - nejaka prepazka atd a dieta dycha vela pusou.

monilik
3. okt 2016

@canama 🙂 ano chytajme sa za slovicka...a ja som dalej napisala - laska sa neprejavuje iba tym ze je dieta non-stop na bradavke.dojcenie nie je vsetko.ale ako pisu baby...kazdeho osobna vec.pisem iba moju skusenost.nikoho neodsudzujem za cumel a nikomu nebranim dojcit pre mna za mna aj 24hodin denne do 5rokov dietata.ked to komusi tak vyhovuje je to iba jeho vec. 😉

canama
3. okt 2016

@sardinka336 a dojciace sa dieta dycha podla teba ktorym otvorom? 😀 ale inak sila, ze ako mame hlboko v sebe zakorenene stereotypy, ktore sice vobec nedavaju logiku, ale stereotyp je stereotyp...."prsnik nie je cumlik" je komunisticky slogan chladnej a nekontaktnej vychovy, ktory v preklade znamena "matka ma mat svoje pohodlie a dieta si ma uspokojovat svoje potreby umelymi nahradami"....nuz co sa deti za mladi naucia... 😒 ...potom je zbytocne sa stazovat ze tento svet je plny egocentrickych materialistov.

nikulka1
3. okt 2016

@canama paneboze daj jej uz pokoj !!! Ja tiez dojcim ale tieto matky co potrebuju davat kuly dojcenia kazdemu pod nos a stale niekoho presviedcat o svojej pravde to je na porazenie !

canama
3. okt 2016

@monilik to su ale podstatne slovicka. ja do suvisu lasku a cumlik nedavam, toboz nepisem ze dojcenie je vsetko. tvrdim len ze dojcenie je prirodzene uspokojenie potrieb dietata...jedine co by som k tomu este dodala a co ma mrzi je ze castokrat vidim ze to zeny zbytocne vzdaju, kvoli uplnej prkotinke. na prvy pohlad sa pouzivanie vseliakych "pomocok" ako cumlik a spol. zda jednoduchsie, ako sa naucit dojcit, ale v dosledku je to naopak. mam kamosku s rovnako starou dcerkou co dojcenie vzdala po par tyzdnoch, vela sme spolu kocikovali vonku a ten casovy rozdiel v starostlivosti o dieta (kym sme obe deti nakrmili, upokojili a uspali) sa nedal nijako prehliadnut.

canama
3. okt 2016

@nikulka1 mrzute ze lekarka nechce vidiet pravdu a radsej ju relativizuje...kde je teraz lege artis pristup? ja dojcenie nikomu netiskam, nie je to totiz ani mozne, ci? 😉 pisem objektivne informacie (nie svoju pravdu), ktore zeny nemaju alebo in nedochadzaju a preto sa velakrat neslobodne rozhoduju. zien ktore citia vinu ze nedokazali svoje deti dojcit chodi po svete ovela viac ako zien ktore lutuju ze dojcili pridlho...o pocte dojceneckych umrti, ktore su priamym dosledkom nedojcenia ani nehovoriac...ale to uz odbieham od temy.

monilik
3. okt 2016

@canama a za to vzdanie sa dojcenia mohol cumel???poznam tri zeny ktore cumle nikdy nepouzivali a aj tak dojcili len max.mesiac. ja si tiez myslim ze dojcenie je to najprirodzenejsie a najkrajsie co mamka miminku moze dat a tiez ma mrzi ze vela zien sa prikloni radsej k UM ale nemyslim si ze dovodom je pouzivanie cumlika.priklad z mojho zivota...sla som s malym v kociku von v zime.na druhom konci sidliska zacal ziapat.ked som nemala cumel
nahodou pri sebe,jacal celu cestu domov ci v kociku ci na rukach skratka nepomohlo nic.dieta sa zachadzalo,bol cely spoteny.doma sme sa vyzliekli a na prse sa utisil.ked som cumel mala,pomohol sice iba na pol minutky potom ho vyplul a plakal podala znova zase vyplul ale takto sme sa s miernym placom dostali domov dieta nebolo vo vyvrtke upotene uziapane a v klude sme sa isli dojcit...tolko odo mna.

candii
3. okt 2016

neoducaj.. co by som ja dala za to keby moj mal cumel.. babo sa same upokoji a taktk si urobil cumel zo mna.. je to naozaj super pomocka

canama
3. okt 2016

@monilik ano, a ona nie je jedina. ale to uz boli vacsie deti, 8 mes. az cca rocne...tym ze mamky dali cumlik, deti si postupne zvykli na rezim ze prsnik=strava a cumlik=upokojnie, uspanie, atd. potom ked uz papali dostatocne vela prikrmov zacali prsnik odmietat a odstavili sa aj ked mamky odstavit tak skoro neplanovali.

monilik
3. okt 2016

@canama ved to je skvele.tak by to malo byt.prsnik=papanie a nie hranie sa a cmulanie a natahovanie a cele noci nespat lebo ked sa prsnik z ust vyberie tak rev prevelky...mna napriklad toto odradilo od nocneho kojenia ked mal syn 14 mesiacov.nespali sme ani ja ani on cumel nechcel iba prso pritom vobec nepil iba hryzol a cmulal.zacal ho uspavat muz dali sme mu cumel.dojcili sme sa dalej cez den a dieta zrazu prespalo celu noc.spokojni obaja.

nikulka1
3. okt 2016

Ok, ja som naozaj nechcela toto pisat, lebo mi staci ze to musim dokola tocit maminkam v ordinacii a musim si tam vyargumentovat svoje...Ale napisem vam este toto.

Dojcenie je MEGA VEC...uzasna. Naozaj ta imunita ktoru dietatko dostane je perfektna, aj to ako zazracne moja mala zrazu skludnie ked jej dam prsko.

ALE !!! Po prvom roku dietata, ma dietatko v noci spat, nema jest. Je uz velke. Ani dospely ked sa v noci zobudi, nejde vyjest chladnicku. A je uplne jedno ze si to nazvete ze to nie je jedenie ale dojcenie, ide mu do pusy mlieko, je to jedenie !

Dietatko je v noci v horizontralnej polohe, traviace stavy sposobuju ze ma v pusine kysle ph. Ked dame mlieko - z prsa ci z flase, ph este viac klesa, zubky sa naleptavaju...potom dopije, ph sa chce uz uz vratit a bum - zas mu tresneme prso a ph ide dole. Vznikaju potom tzv cirkularne medove kazy okolo krckov, aj na predných zuboch. mamicky chodia a vravia mi ze detom sa "z nicoho nic lamu zubky, pritom iba koja" - a ja poviem - ved prave...

A ano, ano, teraz pridu biomatky a budu sa bit do prs ze moje dieta som kojila do troch rokov a ma super zuby. Ano, su vynimky. A nikto predsa nevravi ze treba prestat s kojenim. Ja napríklad chcem urcite kojit apson do dvoch rokov. Ale nie v noci !!! V noci sa spi, v noci sa neje. Ak je dieta smadne, ma dostat vodu.

Jasne, pride este oblubeny argument so spankovymi cyklami. Aj dospelak ma spankove cykly a prechadza v noci z jedneho do druhého. Bud sa pokuka po izbe, alebo sa vycika, alebo zaspi a nevie o tom. Dieta sa tiez zobudi. Pomrvi, obcas zablaboce daco...Nie je to impulz nato ze sa mu ma do pusy strcit prso.

A ze sa to neda? My tak fungujeme uz teraz, mame 6 mesiacov, v noci spime, cez den sa kojime. A mam najstastnejsie babatko na svete.

jamika27
3. okt 2016

@nikulka1 prečo tu neprispievate častejšie ... vôbec Vás tu nie je vidno ... krásne opísané a hlavne z odborného hľadiska. To by bolo super, keby sa do každej diskusie pripojí aj odborník a takto to vysvetlí, nebolo by toľko odvážlivcov na blbosti.

ďakujem

trisp
3. okt 2016

@nikulka1 Ahoj, môžem sa spýtať na tvoj názor? Môj 4-ročný syn má tieto tzv. "medové zuby". Riešia sa tieto zuby nejako? Alebo len vypadnú? Môže sa to preniesť na trvalé zuby? Boli sme s ním raz u zubárky, a ona to nerieši nijako. Treba im venovať nejakú špeciálnu starostlivosť? Umývame elmexkou pastou 2x denne.

veronika295
Odpoveď bola odstránená
nikulka1
3. okt 2016

@trisp ktore zubky to su? Predne ani ja moc neriesim nakolkp vypadnu pred skolou a predstavuju skor esteticky problem. Ale stolicky samozrejme riesit treba. Maju dlhe korene ktore obopinaju stale zuby a preto infekcia z korenovych kanalikov mliecakov ohrozuje trvale zuby. Taktiez nie je dobre to nechat vykazit z celustnoortopedickeho hladiska - ak prideme o mliecak pred zaradenim trvalych sestiek, prerezanie tychto sestiek potom poposuva zuby smerom do medzery po mliecaku o ktory sme prisli.

canama
3. okt 2016

@monilik no ja myslim ze by to tak byt nemalo. to, ze dieta nema cumlik, neznamena ze mamu dudla a natahuje nonstop dnou aj nocou, alebo ze by si to ta mama mala nechat lubit, lebo to tak dieta chce. ja som svojim detom nikdy nedovolila hrat sa prsnikmi alebo robit cokolvek co by mi bolo neprijemne alebo bolestive. dojcenie ma byt prijemne nie len pre dieta ale aj pre matku. ked ma moje dieta horucky alebo ho nieco boli, tak v taky den bude urcite casto na prsniku a ja mu to dovolim, lebo viem ze mu to pomoze. ale ked zakopne a buchne si kolienko a zaplace tak mu nebudem strkat nasilu prsnik do ust lebo zaplakalo...lebo je to banalita ktoru dieta hravo zvladne samo a to by som asi rovno chodila hore bez keby mam pri kazdom pade hned tasit z podprsenky. 😀 takisto to ze dieta nema cumlik vobec neznamena ze dieta nutne musi zaspavat na prsniku a inak to nedokaze alebo ze ho neuspi nikto iny ako mama. moj muz tiez uspaval obe deti aj v case ked este boli dojcene.

dominikav123
3. okt 2016

@nikulka1 super príspevok! Chcem sa opýtať tiež malú kojim a rozmýšľam kedy v noci prestať, bude mat 6 mesiacov. Vy ste nejak oducali alebo prespí sám celu noc ?

sardinka336
3. okt 2016

niektore deti utiši len to sanie aj ked su na rukách mojkane,nosene to ich najistejšie upokoji, v noci stači dat cumlik a nasa prestane plakat, mrnčat a spi dalej aj 2 hodiny čo je super lebo ved spat ,,zial,, musim aj ja, nasa proste inak nezaspi len s dudlom - nevidim dovod si to komplikovat bez dudla a počuvat revy vresky na cely barak len koli nejakym aj ked dobre mysleným teoriam o škodlivosti dudla. A to nehovorim o tom, ze sa mi budia staršie deti, ked mala vyrevuje holt v noci všetko počuť akosi viac a ktore idu rano do školy a potrebuju byt oddychnute. Ono teorie su krasne a na niektore deti aj funguju ale na niektore nie. A to druha dcera dudel vobec nemala...a tejto davam lebo inak si naše noci a niektore situácie zatial neviem predstavit, mozem ju mat na rukách mozem aj exorcizmy robit ten dudel pomoze aj v tom naruči, a nevadi mi to, oduči sa tak ako sa aj syn odučil takze o to strach nemam. Takze nejake demonozovanie dudla mi pride prehnane, nehovoriac o tom ze kazda kamoška čo dojčí dava aj cumlik a kojenie si nepokazili, lebo z cumla neteče. Svagrina dava cumlik lebo maly by bol non stop na prsniku a ma 4 deti o ktore sa musi starat...takze nie je to take čierno biele s tým dudlom a švagrina je skvela mama, tým ze jej dieta ma dudel netrpi nedostatkom lasky.

nikulka1
3. okt 2016

@dominikav123 mam slecnu 🙂. Neoducala som...my mame od mala vlastnu izbicku a postielku a islo to samo a podotykam ze nikdy som ju ani na 10 sekund nenechala plakay. Najprv vstavala 4x potom 3x potom dvakrat, nakoniec velmi dlho 1x o tretej. Potom som jej do mojho odsateho materskeho mlieka zacala robit kasu na noc a odvtedy vstane o 6, nakojim a este do 7-8 spinka. Ale kazde dieta je samozrejme ine.

sakura77
3. okt 2016

Ja by som zaňho dala Nobelovu cenu!😁keďže sme strávili 6 pobytov po nemocniciach tak to bola neocenitelna pomôcka 😊nedala by som ho za nič 😁mau som odučila v cca 2,5 roku, úplne bez problémov, taktiež aj staršieho. Takže za mňa Áno. Nemali ani abstaky bez neho ,ani krivé zúbky a podobne. ...uplnE v pohode😊

beton
3. okt 2016

@sardinka336 cumlik nie je prevencia SIDS. To je len taky sikovny marketingovy tah, ktory nie je nicim podlozeny. Jedinou prevenciou sids je spolocne spanie s dietatom (dojcenym aj nedojcenym)...materinske senzory su daleko spolahlivejsie ako vsetky ostatne pomôcky mechanicke (cumel) alebo elektricke (podlozky).

stellasweet
3. okt 2016

Ja som z poridnice prisla s poranenymi bradavkami a jednou paradne velkou ragadou. Na bradavkach mi vznikla kandidoza/mykoza. Maly mal totiz velmi pevne uzdicky v puse,a v nemocke to povazovali za ok, a mohla som sa akokolvek snazit o spravne prisatie,ked jemu sa zle salo. No ale mal vyse 4kil,tak sal odusu. Ja som prstami na nohach skrabala parkety a tak kojila. Ktora zazila,pozna.... Porod oproti tomu malina.
Bala som sa dat dudlik, lebo to je hotovy demon, koniec dojcenia,krive zuby, som zla mama, bude ho mat do maturity, bacily, skodliviny v dudli....nebude chciet odo mna sa dojcit a plno ineho....
Nakoniec som dala. Cely den si nespomenie

beton
3. okt 2016

@canama suhlas. prsnik nie je cumlik, ale je AJ cumlik. podla toho, na co ho treba pouzit, to je :o))

stellasweet
3. okt 2016

...ze dudel existuje,ale pri zaspavani ho obcas chce... Hoci je na prsniku naozaj kedykolvek chce. Nie, nemyli si ho s bradavkou, ani bradavku nedudluje. Vsetko je ok. Naozaj, nic nie je cierno-biele,ako niektora hore spravne podotkla...

sardinka336
3. okt 2016

@beton pozri nepodlozene je akurat tvoje tvrdenie ale neunuvaj sa moj nazor nezmeniš ani x linkami tak ako ani ja tvoj a o to mi ani nejde. Moje senzory su uplne ,,ól rajt,, ja sa zobudim aj na to ked mala v noci kadi, nemusi nutne s nami spat to je tiez marketingovy tah len z ineho sudka. 😀 😀

stellasweet
3. okt 2016

Takze hoci som bola velmi proti nemu- nakoniec ho maly obcas ma. Niekedy je lepsie zmenit nazor,alebo uhol pohladu. Kazda sme mama, pozname svoje dieta,tak sa nebojme urobit nejaky krok- lebo to tak citime. Napriek tomu,co robi a mysli si okolie. Vzdy sa ozvu radikalne hlasy pre aj proti presviedcajuc o svojej volbe....

beton
3. okt 2016

@sardinka336 ??? a este raz ??? nazor zmenim, ked su k tomu podklady (neberiem PR clanok vyrobcov cumlov).... predaj coho podporuje spolocne spanie, ked je to marketingovy tah? hm. ja sa nehadam, respektujem tvoje rozhodnutie a nespochybnujem tvoju materinskost. len som chcela poopravit tu vetu o cumliku pre ostatne citatelky.

stellasweet
3. okt 2016

@nikulka1 ... K tomu pitiu pocas noci verzus kazenie zubkov... Nemam k tomu argumenty, ani poznatky. Len mi to stale vrta hlavou od precitania toho prispevku... Zeby to priroda takto nedomyslela s materskym mliekom a zubkami.... To ma u mna cierny bod.