Cystografia - máte skúsenosť?
Moja 22mesačná dcérka mala dva krát po sebe v jednom mesiaci zápal močového mechúra. Pediatrička nám navrhla vyšetrenie - cystografiu - môže mi niekto prosím objasniť, ako vyšetrenie prebieha? podľa všetkých dostupných článkov ide o dosť drastické vyšetrenie, hlavne pre dieťa. nechcem dieťa zbytočne traumatizovať, neviem, ako by takéto vyšetrenie zvládla, je veľmi citlivá, už len pri samotnom odbere moču sa nám často povracia zo strachu, neviete, či dieťa pri takomto vyšetrení môžu uspať?
Ďakujem za každú jednu odpoveď a skúsenosť.
@denduska nám sa zápal minulý mesiac zopakoval, počas zápchy. našťastie sme nemuseli brať ATB a po týždni bol moč negatívny. boli sme na kontrolnom vyšetrení, so zápchou statočne bojujeme, niekedy to ide, niekedy nie. musím byť prísna a dbať na pravidelný stravovací režim a dostatok vlákniny. nefrologička mi podala papier s tým, že už nemusíme chodiť na kontroly, len podľa potreby. hneď som sa jej pýtala na cystografiu, či nie je potrebné urobiť toto vyšetrenie, povedala mi, že toto vyšetrenie zatiaľ dcére neindikuje, pretože nie je na to dôvod, jedine ak by sme ako rodičia chceli mať istotu, že tam nie je reflux.
@muffinka a do akej nemocnice nastupujete? potom mi napíš, ako to prebiehalo, držím vám silno silno palce, nech je všetko v poriadku.
Moaja dcerka mala pred siestimi tyzdnami tiez zapal oblieciek sprevadzaby vysokymi teplotami. Stravili sme na Kramaroch 4 dni. Rovnako ako muffinka teraz v pondelok anstupujeme na dalsiu hospitalizaciu a malej budu robit cystografiu. Podla osetrujucej lekarky je to takto po zapale obliciek vzdy. 6 tyzdnov po zapale je cystografia a o 6 mesiacov este dasia hospializacia, ale to uz mi presne nepovedali o co ide. Vraj sa dohodneme potom.
K cystografii som sa pytala na presny postup a dr. vravela, ze malu oblbnu, vstreknu jej tam tu kontrastnu latku a rontgenom budu sledovat. Mala ma 15 mesiacov, cize spolupraca je u nej vylucena. Viac vam tiez mozem napisat potom. Budeme tam od pondelka do stredy a zakrok trva vraj pol hodku.
@felixko no to je blbe, ale super ze ste to zvladli bez atb 😉 aj bez cystografie 😅
@mirka2710 mozem ti odprisahat ze to vzdy tak nie je, dokonca vacsinou to tak nie je, mam skusenosti aj od znamych a nikomu to "neponukali", takze bohvie kde je pes zakopany...mozno zvyklost daneho pracoviska alebo maju velky limit od poistovne alebo neviem 😒 kazdopadne vy ste uz teda tam, tak drzim palceky a urcite sa ozvi potom.
Mirka tak daj vediet ako to prebiehalo a ako ste dopadli. my mame bohuzial zlu skusenost ☹ drzim palce
Ahoj. Len náhodou som sem nakukla. Tak sme po cystografii. Malej nevedeli napichnuť kanilu, či čo. A tak jej dali dithiaden ústne a nejaký oblbovák do nosa. Aj bola omámená, ale kým sme sa dostali k vyšetreniu úplne sa mi prebrala. Kedže ju ráno pichali skoro hodinu 1 sestrička a 2 doktorky, bála sa už aj fúknutia :( Bola veľmi vystresovaná. Dali ju na taký ten rentgenový stôl, priviazali jej nohy, pustili jej kontrasnu latku a sledovali ju na rentgene, len chudera sa tak strašne zľakla, keď jej ten retgen posuvali nizsie, že ho držala len aby na ňu "nespadol" :( Potom sa mala vycikať - čo pravdaže neišlo, a tak nás po dlhom prehováraní poslali na wc-ko sa vycikať a kukli ju ešte rentgenom. To bolo všetko. Na druhý deň sme museli odovzdať moč, kt. bol negatívny a šli sme domov.......
tak sa pridávame nedobrovoľne do klubu "cystogarfie". my sme dnes boli na kontrole a mladšia dcéra má dilatáciuu na 11mm, behom mesiaca sa zväčšila o 2 mm, tak nás objednajú na cystografiu ☹ Bojím sa toho ako čert kríža, lebo Anet keď ešte len vidí lekárov tak chytá amok ☹
muffinka, tak vy ste si teda užili 😕 ☹ Ja si to celé neviem predstaviť, lebo Anet absolútne nespolupracuje, aj sono jej dnes dokina robila obtiažne, lebo plakala, ale ona sa nedá ani utíšiť . Minulý rok sme mali ísť len na sono bruška a poslali nás na detské oddelenie, aby ju "oblbli", lebo sono sa nedá urobiť, ale našťastie mali vtedy príjem a nemali na nás čas, tak potom sono urobili aj bez toho, ale napísali aj do správy, že je to len približné sono pre nekľud dieťaťa.
@ada11 to ma mrzí, že ste takto dopadli, myslela som na vás, chcela som ti písať..a kde vám to vyšetrenie budú robiť? v Nitre, či v TO?. Adi presne ako píšeš, aj Ninka pri vyšetreniach absolútne nespolupracuje, sono vždy absolvovala s plačom, nehovorím o tom, ako sme vždy odoberali moč, doteraz má hystériu, keď ju kúpeme a prebaľujeme, vykrikuje "nie sáčok dávať, nie sáčok..". Nám dokina nekázala nosiť ani moč na kontroly, zdá sa mi to trošku divné, neviem, či je to správne a kontroly máme len podľa potreby. Až keď som sa jej pýtala na cystografiu, povedala mi, že ak chcem mať pokojné svedomie, môžme prísť o tri mesiace na kontrolné sono. Tak neviem.
Strašne by som chcela, aby sa Ninka naučila pýtať na nočník, aspoň by som si sama doma kontrolovala moč papierikmi, lenže ona je taká ustráchaná z celého toho kolotoča, ktorý sme od leta mali, že odplienkovanie nehrozí. Anetka ti aspoň trošku spolupracuje? Tuším si spomínala, že moč odoberáš rovno do skúmavky, že sa vyciká.
Ahojte žienky, som tu nová a začala som hľadať nejaké informácie ohľadom vezikorenálneho refluxu. Dcérka má 12mesiacov a pediatrička jej zistila v moči baktérie s diagnozou akutna pyelonefritída, brali sme Suprax a na nefrológii doktorka upozornila na podozrenie na ten reflux. Navrhla nám cystografiu, keď mi to vysvetlila ako to bude prebiehať, tak ma až zamrazilo, že čo to moje dieťatko má absolvovať. Už beztak má panický strach z lekárov, ideme z choroby do choroby (staršia je školkárka, tak pravidelne nosí nejaké bacily). Tak sa chcem spýtať, čo už ste boli na tomto vyšetrení, dávajú detičkám aj nejaké utlmovacie lieky?
Ahojte žienky.Tu je moja skúsenosť. Mojej dcére robili cystografiu, keď mala 1,5 roka. Vtedy ešte používala plienky. Dali sme ju ľahnúť na stôl, pod rontgenový prístroj, lekárka jej zaviedla cievku, naplnila močový mechúr, a čakalo sa , kým sa vyciká, aby to mohli nasnímkovať. Žiadne oblbováky nedostala, len nejakú mastičku, aby sa jej ľahšie zaviedla cievka. Najťažšie ju bolo udržať na stole v danej polohe, kým sa vycika. Plakala, ale skôr preto, že bola vystresovaná z toho čo sa okolo nej deje a z "bielych plášťov" ako preto, že by jej to sposobovalo nejakú bolesť. Ak vaše deťúrence plienky nepotrebujú, dajte im poriadne napiť, a potom sa na stole "na povel" vycikajú. Bude to jednoduchšie.
U nás sa táto choroba zistila tak že sme dostali strašne vysoké teploty a nemohli sme ich zbiť tabletky nezaberali tak sme boli desať dní v nemocnici-to bolo vo februári. A potom sme mali zápali každý mesiac pravidelne a v máji dva krát za sebou tak nás nasa poslala za nefrologičkou do Košíc. V stredu sme boli na cystografii zistili nam na pravej obličke reflux 2.stupňa no zatial nám povedala ze stačí ak budeme brať atb. každý večer a o tri mesiace ked sa nám to nezlepší tak sa uvidí. Moja skúsenosť s cystografiou bola: veľmi som sa bála čo budu robiť s mojou malou dcérkou ale lekárka nás upokojila všetko podrobne vysvetlila a div sa svete celkom dobre to prebiehalo mala neplakala ked ju cievkovali troška vystrájali ked sme ju s manželom držali v takej polohe aby sa nemohla ani hnúť ale inač žiadne liečky jej nedávali. Máme ísť este na nejake DMSA vyšetrenie ale neviem čo to je tak ked niekto má s tým skúsenosť prosím napíšte.
renija: ja tiež mám syna ktorý začal chodiť do škôlky a každý druhý týžden bol chorí tak tiež nám lekárka povedala ze možno nosí nejake bacily domov.
Ahoj Eviku86, neviem presne či je to presne to isté vyšetrenie ako sme absolvovali my,nám to označili ako statickú gamagrafiu. Tiež sme to absolvovali po cystografii. to vyšetrenie malo potvrdiť, alebo vyvrátiť existenciu jaziev na obličkách po prekonanom zápale, zistiť veľkosť, tvar, uloženie obličiek, ,,,. Deň pred vyšetrením som dala vypiť malej roztok, ktorý jej mal chrániť štítnu žľazu. Na druhý deň ráno jej do žilky podali kontrastnú látku, ktorú jej mali vychytať obličky. Počkali sme asi 45 min. Malá my medzitým zaspala, čo bolo nakoniec aj dobré, takže som ju počas vyšetrenia držala ja pred nejakým prístrojom, otáčala som ju z predu, z boku, od chrbta. Vyšetrenie nie je bolestivé, až na aplikáciu kontrastnej látky. Celé vyšetrenie trvalo asi 10-15 minút. Výsledky poslali k našej nefrologičke, Chvalabohu, všetko dopadlo výborne. Držíme vám palčeky 🙂
Dobrý večer. Mám 16 rokov a idem na cystografiu ☹ strašne sa bojím ☹ ešte som aj staršia, takže sa budem hanbiť ☹ vôbec si to neviem predstaviť.. Prosím vás ako dlho to trvá ? a vycikám sa kde ? ☹ ja tomu nerozumiem!
Ahojte, my sme na cystografii boli zhruba pre pred 3 mesiacmi ked mala 1 rok, a mala ma reflux III. st. Na vysetrenie nas poslali uplne nahodou. Nikdy nemala ziadne teploty, ziadne bolesti, uplne zdrave dieta, ani soplik. Len kedze chodime na endokrinologiu lebo mala zvyseny vit. D, tak nas poslali s oblickami, lebo ze sa moze vapnik ukladam v makkych tkanivach. A tam jej nieco zistili, tak chodime aj na nefro. Tiez sme nosili moc v sacocku (2x) a za pol rok a oba nalezy boli poz. tak nam povedala nefrologicka, ze moc moze byt kontaminovany, lebo sme mali E coli a ze pojdeme na cystografii, Nam dali na utlmenie nejake kvapky do nosteka, mala nespala, len bola oblbnuta ale strasne plakala, co bolo mozno aj dobre, lebo podstata vysetrenia je ta, aby sa naplnil mechur latkou a potom sa treba vycikat. a ked dieta place tak sa zvycajne pocika,,, cele to trvalo cca 10 min. po pol hodine mala ani nevedela ze sme niekde boli
Absolvovali ste uz aj gamagrafiu????
mile maminky .som tu nova a tak by som bola rada ,keby si niektra ,hoci aj vsetky popisali o problemoch,vysetreniach atd.....Moja dcerka ma 6 rokov a caka nas 28.11. cize v pondelok cistografia ☹ ,mam y toho strach kedze je uz velka a vnimava ,ma strach uz zo samotnych lekarov.vedela by mi niektora z vas napisat ako prebieha to vysetrenioe aby som ju mohla na to trochu pripravit???????????bola by som vam vdacna. pred dvoma rokmi prekonala zapal moc.ciect,potom znovu,a teraz po dvoch rokoch sa nam to zacalo zasa boli sme aj na scane obliciek kde nam potvrdli jazvicky po prekonanych zapaloch na oblickach a to bol uder pod pas .objavuje sa nam bakteria e coli znovu aj po uzivani biseptolu,supraxu,NEVIETE MI PORADIT AKO SA HO ZBAVIT NELI STE TAKY PROBLEM____________????????PRAVE TATO BAKT.NAM VYVOLAVA ZAPALI A TOMU BY SME MALI PREDCHADZAT ABY NAM OBLICKY NESTRACALI FUNKCNOST????????????????????????? 😢 SOM Z TOHO UZ SMUTNA.MAM STRACH CO BUDE DALEJ!! DAKUJEM
Ahojte zienky, my sme sa dnes vratili s 2,5mesacnym babatko z nemocnice. zapal obliciek :( Dali nam termin na cystografiu. Vobec neviem ci to mam podstupit. Strasne sa bojim, moj malinky pokladik ako to vydrzi. Nemate niektora skusenost? Boli to tie deticky? neviem co robit. Ci to odmietnut ...
@zz134 aj ja som sa bala,,,,, moja nemala nikdy ziaden zapal, len nefrologicke sa nepacil moc, ze nebol nikdy uplne cisty, tak nas objednala na cystografiu. Prisli sme tam, malej striekli nieco do nosteka (na ukludnenie) a vlastne je to skoro ako cievkovanie. Pri tom sa zvykne vziat aj moc. Najlepsie ak ides s mm lebo to treba drzat poriadne dietatko. Neviem ci mate dievcatko alebo chlapcek. Do mocovej ruru sa strci hadicka, podla vahy dietatka, sa vstretkne kontrastna latka. Ked je mechur naplneny, tak sa to zrengenuje a potom sa rengenuje ked piska. Ale take male deti piskaju automaticky. takze cele vysetrenie trva cca 5 min. tot vse. Nemusi mat reflux, je vela inych "ochoreni" a nemusi mat vobec nic. My sme brali cca pol roka antibiotika vecernu davku. Potom sli na kontrolnu cystografiu a bolo to ok. Ale pri refluxe sa caka do dvoch rokov ci sa to samo nenapravi. Ale urcite to bude ok. Mali ste opakovane zapaly?
@chryse mame chlapceka..ma 3 mesiace a mal iba jeden zapal ...v nemocke mi hned povedali ze na to vysetrenie treba ist. A ze to je hospitalizacia na 3 dni. Jezisi to ho este budem musiet drzat pri tom? no zblaznim sa...uz teraz v tej nemocnici to bolo strasne ked mu brali krv a pod...som si to snim odrevala. A este toto... A v nemocnici bol taky prievan neustale ze teraz je chudatko taky chory - sople ako stary chlap a kasel ako tuberak. Chudatko moje
@zz134 my sme to absolvovali, nie je to take hrozne, neboj sa! cele to trvalo chvilu a ani neplakal drobec
@tortelinka tak to ste mali super, ked neplakal...... nasa revala ako o dusu,,,, a metala sa ako diva, dokonca doktorka hucala po mm, ze co je za chlapa ked si nevie udrzat dieta,, 🙂
@chryse nas to nejako prespal, trochu sa pomrvil a bolo
@tortelinka a boli ste hospitalizovany???
@chryse dva dni sme boli, ale mali sme viac vysetreni
@tortelinka ale to musel byt malinky ze???lebo my sme boli ked sme mali cca desat mesiacov, takze uz dost vnimala ☹

@muffinka no po jednom zapale by som urcite nesla.. tie krce su blbe 😒 ale same osebe vobec nesuvisia s mocovymi cestami.
A na oblbovaky by som sa uz vobec nespoliehala, niektore deti su po nich este viac excitovane (ako to moje).
Ale teda dufam ze to u vas prebehne bez problemov uz ked ste sa na to dali, potom urcite napis, lebo ked sa nam zapal zopakuje, urcite budu chciet robit aj nam 😖