icon

Cystografia - máte skúsenosť?

felixko
2. aug 2010

Moja 22mesačná dcérka mala dva krát po sebe v jednom mesiaci zápal močového mechúra. Pediatrička nám navrhla vyšetrenie - cystografiu - môže mi niekto prosím objasniť, ako vyšetrenie prebieha? podľa všetkých dostupných článkov ide o dosť drastické vyšetrenie, hlavne pre dieťa. nechcem dieťa zbytočne traumatizovať, neviem, ako by takéto vyšetrenie zvládla, je veľmi citlivá, už len pri samotnom odbere moču sa nám často povracia zo strachu, neviete, či dieťa pri takomto vyšetrení môžu uspať?
Ďakujem za každú jednu odpoveď a skúsenosť.

Strana
z4
chryse
8. okt 2013

@helika81 Ahoj, my sme mali reflux. Zistili to ked mala rok. Ked bol cas ockovat, na 16-18 mesiacov. To sme uz na ant, neboli no pozriadala som o odklad. takze ak ste este na ant. tak by som urcite nedala ockovat. Predsa su to ant. aj ked len udrziavacia davka.

julkasilko
10. feb 2014

ahojte..moja dcerka bude mat styri rocky a sme odporuceni na cystografiu..uz zajtra mame termin..len dnes som si to zacala pripustat, ze ci mam alebo nie..dcerka je velmi velmi statocna a rozumna, ale cez to vsetko sme mali katastrofu, ked sme boli na gynekologickom vysetreni..dlho sme to mazali z hlavy..neviem, co bude mat z tohoto, ako to bude zvladat. po pravde mame v nasom okrese jednu detsku nefrologicku, takze nemam na vyber a nieje mi osobne najmilsia..a to ma tiez dost ovplyvnuje..sestranica moja mala skusenost, ze pri cievkovani jej zaviedli infekciu a ako 20rocna uz bola na polovicnom invalidnom..neviem sa rozhodnut, ale nechcem samozrejme nic zanedbat..potrebovala by som viac dobrych skusenosti si precitat..mame aj take??

petra93
16. feb 2014

@julkasilko ahoj, boli ste na tej cistografii, ako ste to zvladli?

julkasilko
16. feb 2014

ahoj..sme sa rozhodli to zrusit..nejak som sa toho bala, pockam teda ked troska vyrastie a ci sa nam budu problemy opakovat..nepekne veci som nato pocula veru..aj vas to caka??

petra93
16. feb 2014

@julkasilko no nas to caka 10.3 ale uz nam dva terminy usli co sme boli chory, v stredu sme sa vratili 4x s nemocnice zo zapalom oblicky, nemame na vyber musime to dat spravit a ak sa to potvrdi tak jej tam spravia nejaky zakrok hned. Malinka ma 21 mesiacov a stale je na liekoch. Som s toho zufala. Je s dvojiciek mam aj starsieho 4rocneho tak je pre mna strasne vsetko to prezivat.

julkasilko
26. feb 2014

to chapem, my nemame az taketo problemy s tym. my sme to mali robit, len aby sme vylucili reflux a to som sa rozhodla nedat. a casom uvidim, ci sa nam udu opakovat problemy. ked je malinka 21-mesacna, este to tolko nechape, bude to dobre pre nu a aspon vy sa dozviete nieco nove, co vas mozno posunie dalej..dcerka ma 4 roky a uz take veci preziva a moc vnima, navsteva u gynekologicky ju tiez zmenila v postoji k doktorom. pre mna najdolezitejsie by bolo aspon vyber dobreho doktora s ludskym pristupom v tomto..drzim vam palce, dajte vediet, ako ste to zvladli a nech sa vam podari aspon zistit, co je povodom tych tazkosti..

minyminy
5. mar 2014

baby ahojte.. cita m tuna vase prispevky .. a bojim sa stasne.. mala ma zväcsenu oblicku.... je 4 mesiaice po zapale obliciek.. a mudr nam o mesiac dala konrolu... ze ked sa oblicka nezmensi musime na cistografiu... aj vase deticky mali zväcsene oblicky? moze to byt nebezpecne? ☹

martinaxx
5. mar 2014

@minyminy my sme mali rozšírenú panvičku na obličke a ako malá rastie tak sa to zatiaľ vytráca 🙂 tiež sme boli na cystografii ☹ držím palce nech sa zmenší 🙂

minyminy
5. mar 2014

@martinaxx dakujem za odpoved..ale ono to nie je to iste ☹ ona mala zapalne oblicky pred 4 mes.. a ta oblicka je zväcsena stale..☹ ... som rada ze sa VAm to vytraca..a mala ma kolko?

martinaxx
5. mar 2014

@minyminy my sme tiež mali zapálené obličky,je to niečo iné-ale jedna známa mali tiež zváčšenú a už sa im to zmenšuje,moja malá má teraz 2roky aj 3 mesiace a mali sme to približne pred rokom 🙂

minyminy
5. mar 2014

@martinaxx ... juuj ja sa taaak bojim.. ☹ a chcu ju poslat na cistografiu ☹ ak sa to nezmensi... moc sa toho bojim ako to zvladne

martinaxx
5. mar 2014

@minyminy a malá má koľko?Ja som sa toho tiež strašne bála ☹ ale dá sa to zvládnuť

minyminy
5. mar 2014

teraz ma 10 a pol mesiaca.. ale ak jej to nedaj boze budu robit .( dufam ze to nebude nutne) .. tak vtedy bude mat rok....

pistialko
6. mar 2014

ahojte maminy, aj nás čaká o mesiac cystografia a po tom čo som si tu prečítala mám z toho strach, dcérka má 20 mesiacov, od narodenia má zväčšenú obličkovú panvičku a pred mesiacom prekonala zápal. zákrok nám odporučil urológ, máte niektorá skúsenosti s cystografiou v Martine?

chameleon87
6. jún 2018

@helika81 ahoj dala si zaockovat?

chameleon87
6. jún 2018

@helika81 nasla som tvoj prispevok a tiez sa mame ockovat po cystogr.a bojim sa.dala si ?

alieena
19. sep 2018

Ahojte maminy, my sme dnes absolvovali cystografiu s mojou 14mesacnou dcerkou. Poviem vam cakala som katastrofalny scenar po tom ako som si precitala niekolko clankou. No nakoniec to vobec nebolo take hrozne. Isli sme tam rano o 7.00 nalačno od večera ani nepila ,sestricka jej dala "oblbovak" nejaku rozdrvenu tabletku. Bolo to vraj horke, ale bez problemov to spapala. Pockali sme cca 15min. kým to zabralo a išli sme na RTG oddelenie. Priamo na tom stole ju nacievkovali. Naplnili mechúr tekutinou a 2x zrengenovali. Raz plny mechur a raz prazdny. Esterka bola uplne kludna, neplakala ani nevyzerala, že ju to bolí. Iba raz sa mikla, keď je tam dali cievku. Celé dokopy to trvalo asi 30minut so všetkým. Chvalabohu reflux nemá tak som šťastná a prajem každej jednej z vás ak už na takéto vyšetrenie príde aby ste mali rovnako pozitívny zážitok ako my. My sa zbavíme zapalov len odplienkovaním, taak ideme sa o to pokúsiť.

anita1978
Autor odpoveď zmazal
chameleon87
10. sep 2020

@alieena ahoj aj my to isté reflux nezistili, tak isto sme ryco bez plienok museli byť len gatky sú stále mokré aj napriek tomu ze sa pýta, no asi to chce cas

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4