Dá sa zistiť autizmus, keď má dieťa jeden rok?
musi mat uz dieta v sebe autizmus???a MMr ockovanie to len urychli???
@misaelka totiz mojho syna aj mna skoro zabili pri porode a bol aj ozivovany mesiac lezal na iske a mal aj opuch mozgu ale som rada ze uz nebere ani lieky a uz je ok a neugologicka a doktorka s patologyckych novorodencou mu to dyagnostikovali tak mam strach lebo ma moc nastrasili
@lucinka1989 tak je mozne ze bude drazdivejsi, labilnejsi, mozno zacne neskor vypravat... aj ta hyperaktivita je mozna...ale ja na tom tiez nic autisticke nevidim.
@lucinka1989 tak urcite moze byt, ze sa mu rec bude pomalsie rozvijat, ze radsej bude behat ako sa tisko hrat v piesku. Moj nepovedal v 12tich mesiacoch ani tolko, co tvoj... Az teraz po 2. roku pomaly pribudaju zrozumitelne slovicka, vacsinou rozprava po cinsky. 😀
@majka99999 ale chodit nechodi a ani nchce skace a stvornozkuje postavit sa postavi iba v postielke alebo o skrinku a doktori povedali ze uz mal chodit a tak mu dali rehabylitacie podla mna ich nepotrebuje ale co myslite podla mna robia s mojho syna pokusneho kralika aby mali preplatene ukony ale stale ma iba strasia preto mam strach
@misaelka ako myslite drazdivejsi a labilnejsi?
@lucinka1989 cas chodit ma do 18 mesiacov, ale ked doktori vidia problem, tak preco by nemohol chodit na rehabilitacie? Nasi kamarati maju o 2 mesiace starsieho syna a nas bol vzdy popredu motoricky. Dr. ich tiez poslala na cvicenia, teraz je chlapcek sikovny, nic mu nie je. Svaly treba niekedy usmernit, aby ti trebars nechodit po spickach, nech sa mu nozky dobre vyvijaju...
Cim ta strasia?
@lucinka1989 nerozumiem čo za lekári to určili hyperaktivitu u ročného dieťaťa, že nechodí? a kto povedal že musí a rozprávať? neblázni, má dosť času
@zaira301 ahoj. Iba pre ukludnenie;moj syn je taky isty igborant ako tvoj. Na just vsetko urobi. . . Uz je to na nervy. Niekedy neviem,ako dalej a aj si poplacem. Spanok ako kedy -posledne noci iba vrieska. Neplace,ale proste vrieska. Ma vyse rok a pol a ledva povie mama. A co sa tyka toho vyzliekania- mam naj kamaratku a jej mala (dievcatko,ktore je v poriadku a je sikovna, spieva tancuje a ma.dva roky) tak sa jej vyzlieka este aj na ulici 😀 prajem,aby sa malicky ukludnil a zacal posluchat a tebe pevne nervy 😉
@tortelinka presne to su blbosti ako traky. ja som psycholog a definitivne stanovujem dg hyperaktivity az u 5-6 rocnych deti. ked bude mat tak 2 roky zbehni za detskou psychologickou nech ti vysetri vyvin, skor to nema zmysel. pripadne zbehni za nou, ty ak ta lekari takto strasia a citis sa neprijemne... k detskej psychologicke moze na konzultaciu u dietata.
a drazdivejsi pravdepodobne bude, uz len kvoli tym okolnostiam porodu, takze predpoklady na hypersktivitu u neho su, ale nie v takom malom veku preboha. @lucinka1989
Nechcem sa vam tu miesat do diskusie, ale podla najnovsych sprav (UK) sa da autizmus diagnostikovat u 6 mesacneho dietata MRI (magneticka rezonancia).
@barborav ...ďakujem moc za ukľudnenie...ja si tiež niekedy poplačem a len sa bojím toho, keď pôjde do škôlky, lebo najnovšie zasa čo počul u muža nadávku, tak to opakuje v jednom kuse...a zasa sa už aj hanbím ísť vonku a rozprávať sa s niekým, lebo ak mu niekto povie, že nemôžeš toto, alebo toto...tak začne nadávať, no a teda plus to pištanie a som z toho nešťastná...
@zaira301 to pistanie je hrozne!!! Maly napr par tydnov nic a potom to zase pride. . . Teraz ma take dni a viem ze to vyznie hrozne ale ked na obd zaspi a je ticho,tak som rada. Aj to.nadavanie som pocula u vela deti. 😀 treba davat pozor pred nimi. Basnicky mozes do nemlatom opakovat a nic si nezapamataju ale jedno skarede slovo preklzne a uz opakuju 😀 😀 mne sa zacal hadzat o zem ked mu nieco nedovolim. Z nasho dvora ide furt len krik a rev. A je mi to hrozne luto,citim sa ako zla mama,ze nemam nervy na neho a kricim po nom. A niekedy mu capnem a potom revem este viac. Lebo to absolutne nepomaha a este ma potom chyti to,ze co som to za mamu. . A zo skolky podla mna prinesu nove nadavky😀 😀 niekedy davaju tu na MK rady mamicky,ktore maju ukazkove deti a nikdy nezazili ten stres,ked.pozeras na dieta,ktore nici nabytok a pod,a absolutne nevies,co urobis,lebo cokolvek spravis,bude to potom este horsie.
@lucinka1989 syn zacal chodit v 15mes, a dcera 18mes. bez rehabilitacii, boli opatrnejsi, dnes ich postavis na ihrisko s dietatom ktore zacalo chodit v 10 mes. tak ho este aj predbehnu
@barborav ...toto presne akoby som ja hovorila....ja tiež sa snažím mu vysvetlovať, ale on jednoducho príkazy ako nerob, nemôžeš, neakceptuje....a fakt bez kriku to nejde...mám kamarátku, a ona tiež má takého syna...tiež hovorí, že len podobrotky naňho išli a on je taký zlý, že nechápu, ako je to možné....je to jednoducho v nich a nič z tým nenarobíme...ja sa chystám aj k psychologičke...ale vopred viem, že nič prevratné mi neporadí, len keď bude chodiť do škôlky a tam určite budú problémy, tak či tak oni ma budú posielať s ním k psychologovi, tak už idem vopred, aby nehovorili, že som to neriešila skôr...ale hovorím, ak on dokáže pekne sa vypýtať cikať, vypýtať piť, tak musí dokázať aj poslúchať a ak tieto príkazy ako nerob, nebúchaj...tak to je už to, že to robí napriek.... skúša, čo si môže dovoliť...a ako ty hovoríš, že mamičky píšu, že to je náš zlý prístup k tým deťom, že sa to dá aj inak, tak by som im synčeka požičala na jeden deň a videli by, čo to je....moja mama mala nás 4 deti a hovorila, že obdivuje ma, že ja dokážem pri takom dieťati aj uvariť, že ona je z neho hotová, keď ho má len na jednu hodinu.... že my ako malé sme poslúchli na slovo, keď povedala nerob to...a že môjmu synovi môže x-krát opakovať, ale ako keby hrach na stenu hádazal...jednoducho, nezáleži mu na pocitoch iných...je taký egoista....a toto isté povedala syčekovi mojej kamarátky psychologička, že je to jeho egoistické správanie...a že je to jeho povaha, a že bude mať v budúcnosti problémy, pretože on nedá na pocity iných....robí si všetko po svojom.... tiež im nič nepomohla, len im povedala, že treba z toho vyrásť...a pretrpieť toto obdobie...
@zaira301 ja si myslim,ze preto je takychoto deti viac v dnesnej dobe,lebo maju hrozne vela podnetov,hraciek a vsetkeho. My sme takyto neboli. . . A tiez mam problem,ze nam ho nikto nechce varovat. Akoze raz za cas babky,ale to vidis,ale su unavene z neho ☹ ☹ ☹ aj ma to mrzi. Ale co uz.asi len pevne nervy 😀 😀 😀 a poviem pravdu,my uz dalsie nechceme. On je od troch mesiacov hrozny cert,urevany,upistany. . A minule sme poculi u znamyh plakat dieta a po ceste domov sme si to jednohlasne odsuhlasili. Ja pritom chcem obrovsku rodinu,ale nestoji mi to za lexaurin 2x denne. Mozno sa zmenia z dna na den. Ale plane nadeje si nerobim 😀 😀
@tortelinka ako aj ja mam ten nazor ze ma dost casu ale oni ma strasia a vymyslaju si stale daco az mi je do placu
@misaelka to povedala aj moja mama a mna posielaju s nim aj specialnoliecebnej pedagogycke a psychologicke ze je hyperaktivny a to treba liecit podla mna je to chore stale mi len take veci hovoria podla vas ako to mam riesit
@tova podla mna je ako v tomto smere oj syn lenivejsi a oni to hned riesia a to je pravda ze to dobehne ale poviem vam pravdu mam uz tych doktorou plne zuby stale si daco najdu len aby mali ukony preplatene
Ano jeden druh autizmu sa da spozorovat uz od babatka.
Ale ako pisu z baby tak z profesionalnych dovodov autizmus oficialne potvrdzuju najskor v 3r.
@lucinka1989 urobit si vysetrenia u vsetkych lekarov ORL neurolog vsetko co ti nakazu lekari a sledovat spravanie
@zaira301 preco zartovala, preco hlupost? Vacsina rodicov si problemy s dietatom co sa tyka sluchu nevsimne, alebo vsimne velmi neskoro. Odsuvaju to na nechut pocut, zamyslenost, hranie sa, spomalenu rec.. Deti to vedia velmi dobre vyvazovat. a aby niekto povedal, ze je trojrocne jeho vlastne dieta extremne zle, no skoda reci 😝 Daj ho prosim ta aspon vysetrit, kym povies, ze uplna blbost, mozes byt dost prekvapena. Hlavne, ze ta ako diagnoza tvojho "zleho" dietata hned napadol autizmus 😕 Deti sa nestanu zo dna na den "zle a nezvladatelne", su to chyby vo vychove a nepochopenie robene jedno za druhym..
ttctwins....je zrejme, ze nemas osobnu skusenost s tym, co pise zaira301, ono rodic, ak trosku rozmysla vie celkom dobre urcit, ci dieta ma, alebo nema problem so sluchom (vie vyskusat ako reaguje, ci nereaguje na zvuky a pod...).... a ak niekto napise, ze dieta je zle, predpokladam skor, ze je narocne na zvladnutie, jednoducho neposlucha, odporuje, krici a pod., ale bohuzial podla mojich skusenosti to vacsinou vychovou nie je, to je skor predstava mamiciek, co take dieta nemaju, a vedia to mamkam deti problemovych pekne "osladit" svojimi taktnymi poznamkami, ci pohladmi....nevravim, ze to hned musi byt autizmus, ale su tu i ine veci ADHD, opozicna vzdorova porucha a pod.... a to, ze to vychovou vazne nebolo, o tom sa mamicka takto narocneho dietatka naozaj presvedci pri druhom dietatku, ktore prekvapivo automaticke reaguje na vsetko ako ine deti a "necha" sa vychovavat....
@ttctwins ...keď sa niekto bojí, čo sa deje s jeho dieťaťom, tak predtým než ide k doktorovi si prečíta čo-to na internete...samozrejme, že pôjdem sním...ale ja viem, čo je choré dieťa, mám 43 rokov, pred tromi rokmi som potratila v 6 mesiaci dieťa s daw. syndromom....síce pri tomto dieťati mi nezistili nič zlé...ale ako som počula, autizmus by mi ťažko zistili pri odbere plodovej vody...a preto sa bojím...nič viac.... a napadlo mi to preto, že má nejakú formu autizmu, kedže nedokáže akceptovať žiadné príkazy, robí si čo chce....a počuť počuje dobre...skúšala som to....keď som povedala potichu že či chce cukrík, skríkol áno...hluchý by ťažko niečo počul.....no ak to niekomu vadí, že som tu a možno, že nemám také dieťa, tak nech mi prepáči....

@lucinka1989 ja nic autisticke na jeho spravani nevidim...