Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@henrieta7 pozri do mojho fotoblogu na clanok o nosnej mandli..ci nema priznaky..je tam aj liecba ako neoperacne zmensit
co sa tyka teba..tam by som skusila rovnaku liecbu ako mam v tom clanku..cize kombinacia antihistaminika a lokalneho kortikoidu do nosa, ak to nezaberie, je moznost operacneho zakroku
Dakujem este raz.
@strapco13 ahoj, pisala som uz v maji /s.89/ Maly ma velku nosnu mandlu odvtedy bral sirup Aerius, v pondelok sa minul, chystam sa v pondelok k nasej Repkovej, ci mi ho predpise, v auguste ideme k Tanuskovej na kontrolu Je mozne, ze to ze ho neberie par dni, a zasa ma taky skaredy kasel? Alebo len zhoda nahod? 😕 Nie je ani suchy, ani vlhky, len taky divny, ani neviem popisat. Presne taky jak mal v maji, a pred tym tiez ☹ Dakujem.
@zuzikmeduzik vyter na kvasinky robili u pediatra alebo u ORL? sestricka u pediatra sa niekedy mandli ani nedotkne ☹ /cest vynimkam/..cize ak ste neboli na ORL, nech tam spravia vyter na mykozy
pediater by mal spravit odery..krvny obraz, zapalovky, vylucit infekcnu mononukleozu
@bibi1711 to co vam povedal prvy lekar..to je v podtate tiez zapal ucha..zapal stredneho ucha sice najcastejsie vznika z nadchy, ale moze aj z alergie alebo ak sa cez nos dostane do uska nieco co tam nepatri
pokial ti babo grcka...tak po kazdom krmeni, grcnuti preplachni nostek /pozri moj clanok o toalete nosa/..nech mliecko neostava v nosohltane
bohuzial ak je hnis v strednom usku, treba ATB, cize uz ich mohol dat aj prvy dr..ja tiez nerada davam ATB, ale zapal stredneho uska nie je sranda
a mate celkove ATB alebo kvapky do nosa a ucha?
pozri moj clanok v mpjom fotoblogu o zapale stredneho ucha..mam tam rozpisanu liecbu
@strapco13 dakujem ti za odpoved ,bola som už u lekara a urobil mi všetko čo čo si napisala,RTG a bohužial aj punkciu s vyplachom,ale asi sa už inak nedalo a konečne sa mi uvlavilo 😒 V stredu mi už riadne slzlili oči tak som letela na ORL nech už som nou robia čokolvek nemohla som dychat nosom asi 3 dni predtym vobec. Ešte sa chcem spytat teba ta punkcia sa vraj opakuje na dalšej kontrole? Idem v pondelok na kontrolu.Inak dali mi ATB amoksiklav.
@strapco13 , dakujem za odpoved.prvy lekar nam dal lokalne atb kvapky do uska a ten druhy celkove-augmentin.uz som ich vecer dala.teplota stupla, zacal byt nepokojny a placlivy, a jasne ho to usko bolelo.on je navyknuty spat na brusku na lavom usku a nevedel sa ulozit, prehadzoval si hlavku zo strany na stranu a plakal...
velmi ma to mrzi...
on nevrackava.obcas mu vyjde z pusinky za malu lyzicku mliecka, ale ozaj malinko...aj vtedy mu mam ten nostek preplachnut?ň
este raz dakujem..
@strapco13 môžem poprosiť o radu? 😅 nejedná sa síce o moje dieťa ale o mna. Som momentálne v 22tt tehotenstva a dlhodobo som mala v hrdle prítomného BHS streptokoka anginozneho typu. Pred týždnom mi robili nový ster ,dnes som si volala o výsledky-avšak moc dobre som dr.nerozumela, Mám tam prítomnú nejakú baktériu,,klebsialis" tak som to nejak zachytila. Dr mi teda vravela,že sa to vyskytuje pri chronickom zápale mandlí,tak ak mám problémy tak mandle von a ak nie, tak sa vyvarovať bublinkovým nápojom, silne mentolovým žuvačkám a podobne. Tak teraz neviem presne o akú baktériu ide a či môže uškodiť nejak plodu,poprípade či sa neprenáša pri porode..
@strapco13 Dobrý deň, aj ja by som poprosila o konzultáciu. Skúsim popísať čo najstručnejšie. Vopred ďakujem za Váš čas. Dcéra už 3 t. kašle bez teploty, výrazného sopla. 1t bol kašel suchý dráždivý hlavne v noci aj 1,5 h s cca 3-5 min. prestávkami kašľala, vždy si sadla a potom chcela piť. Lekárka nasadila Stoptussin, Calciový sirup + Fenistil kvapky. Po Stoptussine reakcia musela som ho vysadiť, nahradila ho Stodalom a Ambrobene, kde sme však museli znížiť dávky, lebo ju veľmi z neho napínalo na zvracanie. Kašeľ trocha ustal no opätovne sa koncom 2 t. vrátil, ale už nie taký suchý. Zasa Calciový sirup + Fenistil v PI na obed dusivý záchvat, pomohlo keď som zúfalá vyšla na terasu (vonku pršalo a bolo 13 C) myslela som, že budem volať záchranku... Cez vík. sa to ukľudnilo v STR zasa hlavne večerné kašle cez deň tak max. 5x a nie dlho. Opäť u lekárky CRP 8mg/l výtery z nosa a hrdla sú OK. Na krčnom zistené len zatekanie hlienov z nosohltana. Laryngologicky sa nedalo vyšetriť len epiglotis bez zápalu. Mám dávať Fenistil. Každý deň som jej začala čistiť noštek s Mar Plus tak 3x /D. Dcéra je sledovaná aj na alergo kvôli Non - IgE na BKM (má AE pod kontrolou) má diétu a pije len Nutrilon AC. Pri posl. krvných testoch zistené aj nejaké potravin. + inhalač. alergie (bez liečby, doteraz nemala ani raz ATB, nekašľala, nekýchala, oči neslzili). Kašeľ začal po expozičnom teste či už bude tolerovať klasické UM, odvtedy sa trápime a nespíme.... Môže zatekanie hlienov spôsobiť len alergia, alebo ešte aj niečo iné? Ako by som jej ešte mohla pomôcť? Čítala som, že zatekanie hlienov môže spôsobovať aj reflux, aký máte na to názor. Ako malá naň trpela. Ešte raz ďakujem za odpoveď.
Ahoj
@strapco13 - dakujem, myslim, ze lepsie. bolesti sa na uz neopakovali, a teplota tiez nebola. dcerke nakoniec z kontrolneho vyteru vysiel opat pozitivny streptokok a haemophil, a na uvedene atb boli oba citlivy. ale je pravda, ze aj na predchadzajuce lieky boli citlivy, a prezili. dnes doktorka brala malej kontrolny vyter, tak uvidim,a pevne dufam, ze v tomto vytere sa uz neobjavia. dakujem
@strapco13 Ďakujem Ti za Tvoj čas a radu, zájdeme za pediatričkou... výter robila sestrička u pediatričky, pravdepodobne aj pretlačila nejaké ložisko, lebo na vate bola krv...dúfam, že to nebude ta mononukleoza...maj sa pekne.
@bubinko83 ano zvykne sa robit minimalne 2 pukkcie..prva a potom kontrolna, ci sa dudtina uz vycistila..ale druha punkcia je jednoduchsia a menej neprijemna..ak sa lekar trafi do tej istej diery, cize uz nemusi prerazat dutinu
okrem ATB, by som dala antihistaminikum, nasivin sinus, preplachy nosa, nosne kvapky
@bibi1711 ak mu vybehne mliecko tak preplachni radsej, toho sa nemusis bat
plus pomaha nosenie
pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..ako sa starat o nostek pri zapale, tam to treba pouvolnovat
inak ak je zapal tredneho ucha tak je problem za blanou bubienka a vtedy je zbytocne kvapkat do ucha, liek sa tam nedostane, a ak je derava blana bubienka, vtedy opatrne do ucha sa nesmie hocico kvapkat
@petka035 zrejme Klebsiela..pri porode sa neprenesie /predsa len iny otvor/..ale potom ako pusinkujes tak mozes a nemusis nakazit
cize by som preliecila..gynekolog ti doporuci vhodne lieky
mandle pocas tehu si nedaj vybrat, ale potom zopakovat odber, ASLO, a zapalove parametre a podla toho
teraz kloktat, vela vitaminov
@ewellina dlho..no to je individulne..ale vacsinou dlho znamena minimalne ten rok ak sa stav neriesi, a su opakovane zapaly ucha, porucha sluchu ..ono to zavisi aj od toho aka silna porucjha je tam, ci je alebo nie je v strednom uchu tekutina a pod..
ale terba vystetrit sluch a to povie ci bolo pri infektoch postihnute vnutorne ucho /to sa tako naprava/ alebo stredne
proste na tuto otazku sa neda dat konretna odpoved
@saskarisko tak snad ste ich vyhubili, bohuzial vysledky v testovacom labaku nie vzdy zodpovedaju konkretnemu cloveku, pretoze metabolizmus, imunita a to ostane sa v labaku neotestuje
navyse niekedy je bacil proste odolnejsi a treba vysie davky alebo dlhsia liecnba.-.toto vsetko je vysledok zbytocneho davania ATB alebo ked uz daju, daju nizke davky ☹
@zuzikmeduzik daj potom vediet..nech mam spatnu vazbu

@strapco13 a poradis mi aj nieco na podporu imunity pre Teri? V septembri ide do skolky a rozmyslam ze od augusta jej nieco preventivne budem davat. Dakujem Ti.