icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

41zubrienka
21. júl 2012

Dobry den. JA som sa chcela spytat,co to moze byt,ked malemu chrapci v nose,vzdy ked ho ulozim spat.Je to uz stvrty den,skusala som morsku sol do nosa,odsavat,ale nic sa nepodarilo,takisto sinupret,ale nepomaha.Dakujem za kazdu radu🙂

petka035
21. júl 2012

@strapco13 dakujem za rady 😵

strapco13
21. júl 2012

@ewellina ak nie je obsah, tak je tio zrejme podtlakom, to sa spravi urcite /ak sa teda mandla vyberie

@bubinko83 prejde to ked sa vyliecis ..druhykratz ta punkcia naozaj nie je tak zla, ano prvykrat je to neprijemne ale da sa to prezit

strapco13
21. júl 2012

@41zubrienka ake velke dieta?
skus preplach nosa podla mojho clanku v mojom fotoblogu o toalet nosa
moze to byt alergia, sucho v nose, nosna mandla, polypy..tazko povedat, strasne malo si napisala
ako dlho to uz ma? leici sa na niecco ine? ine priznaky, teplota a pod?

41zubrienka
22. júl 2012

@strapco13 MA 18mesiacov,trva mu to asi 5dni a ziadne ine priznaky nema,cez den je to vpohode,len ked si lahne to chrapci,ale nemyslim,ze by ho to nejak extra rusilo,len to znie neprijemne.Ked sa da do urcitej polohy,tak to prestane.Na nic ine sa nelieci,prislo to znicoho nic.

kaselka
22. júl 2012

@strapco13 Ďakujem za odporúčanie, vyskúšam to. Ešte pekný večer prajem.

denisbg
22. júl 2012

ahojte baby, je tu niekto komu nevyšli otoakustické emisie-ušné vyšetrenie u novorodencov. aký je ďalší postup?

denisbg
22. júl 2012

@strapco13 ahoj, prosím ťa keď nevyjdu otoakustické emisie u novorodenca-ušné vyšetrenie, aký je ďalší postup? čo za tým môže byť? malý bude mať 3 týždne. Ďakujem

strapco13
22. júl 2012

@denisbg treba ich zopakovat, lebo mohli nevyjst len kvoli tomu ze sa dieta pohlo napr, ak by boli znovu negativne,. tak ist na ORL nech skontroluju usi, ci nema mazivo /to mozes aj tzeraz dat vysetrit/ a ak vyjdu aj tak negativne, tak treba ist na specializovane ORL pracovisko nech oddiagnostikuju, ci sa len nedari to vysetrit alebo ci je a aka je porucha sluchu
a zmen si v pase udaje, uz nie si tehu 😉 a gratulujem k malinkemu

strapco13
22. júl 2012

@41zubrienka moze to byt slabsi infekt, ze len opuchol nos, alergia a preto opuchol nos, sucho v nose
preplachy by mali zabrat, ak je velmi zle vtedy nosne kvapky proti opuchu, lezat na vyvysenom matraci
a ked to do 1-2 tyzdnov neprejde, tak by som sla na ORL nech spravia vyteri, skontroluju nosnu mandlu, pripadne alergoiminologa
ale skor si myslim, ze lahsi infekt a prejde to

41zubrienka
23. júl 2012

@strapco13 Dakujem Vam. Snad to bude tak jak vravite,len slabsi infekt.

41zubrienka
23. júl 2012

@strapco13 DAm vediet,ako to dopadlo. Este raz dakujem.

andrea2603
23. júl 2012

@strapco13 ahoj, dcéra momentálne celý júl prázdninuje u starej mamy a že hlava ju trošičku bolí každý deň a že keď má nejakú super zábavu, tak ju nebolí vôbec 😅

strapco13
23. júl 2012

@andrea2603 pije dostatocne? zmena vzduchu? nema nadchu?

karmelka77
24. júl 2012

@strapco13 Ahoj, chcela by som ta poziadat o radu - nie sme chori ale maly mi zacal kazdu noc kaslat taky akoby suchy drazdivy kasel, ono to trva uz dlhsie, aj cez den pri zatazi pri behu alebo tak...pri smiechu alebo placi...proste viem ze to zacina mat priznaky astmy aj s imunologickou sme sa o tom bavili ze to mam sledovat...ked sme mimo BA nekasle tak na jednom mieste skoro vobec, tam je strasne vlhko este doobeda je tam rosa, to mu asi vyhovuje...vcera v noci uz tak kaslal ze si aj grcol, zapla som zvlhcovac vzduchu a potom do rana spal, len raz som ho pocula kaslat ale uz nie tak...teraz mi aj cez denny spanok kasle...neviem ako mu mam pomoct , termin na imuno mame mat v spetembri kde ho maju aj zas komplet pretestovat. Co mu mozem davat aby sa to zmiernilo? Mam doma aj ventolin sirup dakujem🙂)

liviadanova
24. júl 2012

@strapco13 Ahoj, prosím o radu - pre seba, od decka mám problémy "s nosom" , cca vo veku 5, 7 a 13 rokov mi vyberali nosné mandle - posledný krát pod celkovou anestéziou + obrus sliznice, medzitým mi 8 krát prepichovali polipy - po každom prepichu som mala chvíľku pokoj a dobre sa mi dýchalo, som často chorá, mám celoročnú nádchu, alergická som len na roztoče, môj veľký problém sú ale obrovské krčné mandle (také ich mám čo sa pamätám) sú veľké asi tak 3 cm, skrátka na celý otvor, ono nevadilo mi to dokedy som nezačala mávať časté zápaly hrdla (mám na mysli začervenalé okolo hrdla) a po pôrode sa to zhoršilo, keď mala dcérka 1 mesiac našla som si na mandliach biele bodky, ktoré som si vytláčala a vyšla z toho biela zapáchajúca hrudka o veľkosti 1-2 mm, tých ložísk bolo viac, šla som k lekárovi a ten mi kázal vytláčať, a dať jox - ten som sa ako dojčiaca mamina neodvážila dať, tak som si ich potierala genciálkou, po cca 3 mesiacoch to prešlo, teraz má dcérka 11 mesiacov a mám ten istý resp. obdovný problém teraz sú to už neni hrudky ale po stlačení mandle vyteká z jedného ložiska pravdepodobne hnis - bieložtlá tekutina, celé ich mám ešte viac zdurené, z tej ktorej hnis vyteká je ešte väčšia. Kloktám si slanou vodou, no bolelo ma to ešte viac a keďže mám zase hrdlo zapálená tak šalviou a striekam si na to florsalmin, tieto bolesti trvajú od soboty a neustupujú, prosím ťa preto o radu, čo by som mala spraviť. Bojím sa hlavne o dcérku aby jej to neprechádzalo do mlieka. Ďakujem ti za odpoveď! Lívia 🙂

strapco13
24. júl 2012

@karmelka77 moze to byt suchym vzducom, skus inhalacie a zvlhcovace vzduchu
pozri na moj clanok o toalete nosa v mojom fotoblogu
ale moze ist o alergiu, cize ak to nezaberie tak antihistaminika..ale tie minimalne 3 dni vysadit pred terminom u imunoalergologa

strapco13
24. júl 2012

@liviadanova v prvom rade do mlieka rto neprejde..skor ju nakazis dychanim..ale to by uz ochorela
skor to vidim na chronicke ochorenie mandli, a teraz k tomu nejaky infekt
spravit vyter, zapalove parametre, CRP, ASLO a podla toho bud ATB /ideal je penicilin, snad nie si alergicka/ alebo ak to nie je bakterialne tak klokatt..napr tantum cverde..jox mozes tiez ale nie dlhodobo, nakolko jod ovplyvnuje stitnu zlazu, cize skor by som doporucila tantum verde
pozor na salvoiu..znizuje mliecko

liviadanova
25. júl 2012

@strapco13 Ahoj, na penicilín (ospen) som alergická od decka ☹ Keď som bola pred 9 m. u ORL vravel mi, že mi ich vyberie, ale s ohľadom na dojčenie mi povedal: až keď mi skončia materské povinnosti....dojčiť nechcem prestať tak som na vážkach a neviem čo spraviť. Šalviu kloktám od soboty, zároveň pijem 3-4 x čaj pre dojčiace maminy a v zásobe mám ešte senovku a benedikt keby niečo, tá čerstvá šalvia mi robí asi najlepšie, skúsim ešte tantum verde a jox - ten môžem po akú dobu cca? Viem, že v letáku písali, že dojčiace maminy nemôžu. Vďaka, si zlatá, že si mi hneď odpísala! 🙂

nefertitka
25. júl 2012

ahojte....mozem sa opytat?moja 3.5rocna dcerka bola teraz vyse mesiaca chora. Hlavnym problemom bol kasel. Normalne ma na pravej strane krku zhluk malych uzlin, kt. sme mali sledovat, ci sa nezvacsuju. Teraz jej teda celkom dost narastli. Je to po chorobe? mam to natierat octanovou mastou?Dokedy by sa mali zas zmensit?a pri tej octanovej masti staci, ked jej to natriem a necham na volno, alebo je lepsie jej obviazat krk?popripade kedy uz mam zacat stresovat a ist s nou k dr?mala aj atb sumamed ...
inak celych 5 tyzdnov sme vyuzivali rozne sirupy od kasla ...doteraz brala este aj mucosolvan junior, uz nekasle, ale v noci sa este sem tam zobudi na kasel, ale to tak 1 az 2x a spi dalej.Ten Mucosolvan dnes uz berie 14 den, takze uz viac ho nemoze. Mame to uz nechat bez akychkolvek kvapiek?este pocujem, ze je zahlienena trochu, ma aj zastrety hlas. Okrem toho jej davame Bio gaiu uz mesiac a zacala teraz aj s Imunoglukanom ....
no a manzel zacal teraz strasne kaslat, moze to chytit od neho spat alebo sa mozme spoliehat na kratkodobu imunitu? 😒

liviadanova
25. júl 2012

@strapco13 A Livika chorá nie je - zatiaľ, má dva tri dni kašlík resp. znie to ako keď ti voda zabehne - nie je to ale po dojčení, že by jej mlieko zabehlo, takto zakašle za deň asi 10x, na noc som do izby nakrájala cibuľu a spravila jej cibuľová sirup, tuším to zabralo lebo dnes ani nezakašlala klop klop 🙂

strapco13
25. júl 2012

@liviadanova ako samotny zakrok aj lieky pri nom a po nom..mpozes pocas dojcenia úsu akutne stavy ktore vyzaduju vybrat mandle kedykolvek..nieco ako slepak/..ale zas potom hrdlo boli tak, ze mas co robit starat sa sama o seba nieto este o dieta 😅
mozno by bolo dobre vylucit ci slo naozaj o alergiu /spytaj sa alergoimunologa/ ..mohlo ist o 6. chorobu v detstve, nevedelo sa o nej, dieta dostalo ATB, na 3 den vysyp /ktory by bol tak ci tak/ a automaticky napisana alergia na ATB
pripadne to mohla byt alergia na pomocnu zlozku lieku..bohcieco sa vtedy davalo do sirupov 😅
jox..max tyzden
co sa tyka dcerky..zrejme vdaka dojceniu, ten infekt zvladla lahko a cesnak a ciubula su genialne veci pri infektoch

strapco13
25. júl 2012

@nefertitka daj vysetrit ci nesklo o infekcnu mononukloizu..tam byvaju uzliny zvacsene - krvny obraz, pecenove testy, protilatky proti virusom EBV a CMV, Paul-Bunnelovu alebo Eriksonovu reakciu
mozes aj octanovku dat na ne, nemusis zavazovat krk, ak sa jej to nepaci, ale mozes
manzel ju moze a nemusi nakazit

billam
25. júl 2012

@strapco13 ahoj, chcela by som sa ta len opytat - je mozne, aby po odstránení nosnej mandle ešte raz narástla?...dcere odstraňovali minuly rok v celkovej anesteze...a zda sa mi, že opäť začína "fufnat"...prepac, píšem ako madar, snáď mi rozumies 🙂

maznacik007
26. júl 2012

@strapco13 jaaj aj ked nerada ale znovu sa musim pripojit... moja 9 a pol rocna dcera ma imunodeficienciu co dostala po tej mononukleo... devatmesiacov sme uzivali penbene nepomahalo aslo stupalo isli sme na mandle... vybrali ich von aj krcne aj nosne v CA vycistili loziska hnisu...
teraz sme boli na kontrole na imuno v aprili hodnota ASLO 212 vcera na kontrolnom odbere hodnota ASLO 510 mame davat penicilin prosim porad co treba urobit aby jej to nestupalo uz ma to stve.... dokelu ... ake vysetrenia alebo co sak mandle uz nema tak ja neviem ze z coho jej to stale stupa

ivana2301
26. júl 2012

@strapco13 ahoj, chcela by som Ta poprosiť o radu.Mám strašne malé bradavky,ale dosť veľké prsia.Pri prvej dcérke som mala problém s dojčením ragady, mala sa nevedela prisať tak som kojila cez klobúčiky..Noo prvý mesiac bolo každé prisatie utrpenie.Kojila som 3 mesiace a potom rok odsávala..(8 krát denne):teraz čakám druhé dieťatko som v 23 týždni a chcela by som sa trošku vyhnúť takýmto problémom a kojiť normálne čo najdlhšie.Na internete som pozerala formovače bradaviek od medely...Čo na to hovoríš?Môžu sa pužívať už od 6 mesiaca.Vôbec neviem ako postupovať aby som mala lepšie bradavky lebo sú úplne maličké a široké....Či tieto formovače pomôžu alebo neaký spôsob nájsť ako vyformovať trošku bradavky.A ešte by ma zujímalo už teraz treba natierať bradavky (okrem kremu čo každý den natieram)ale neaký špecialny aby potom nepraskali a neboli bolestivé?Tiež som sa dočítala že výborný je od multimam lanolin je síce drahý ale čo už.Budem Ti veľmi vdačná ak si nájdeš čas a poradíš mi.

liviadanova
26. júl 2012

@strapco13 Ahoj, hlásim ústup bolesti 🙂 už takmer necítim bolesť pri prehĺtaní, takže zabrala čerstvá šalvia - kloktanie a užívam aj homeogene 9 od firmy Borion. Nos mám upchatý tak, že to nerozťahá ani vysavač 😀 ale som zvyknutá na tieto stavy, že dýcham iba ústami, chrápem ako starý dedo, až budím mm 😀 Pchali do mňa už asi všetky možné tabletky typu xyzal, aerius a spreje ani nehovorím, mám takú "dodžubanú" sliznicu, že som rada, že mám ešte čuch 😅 Moja karta má asi 3 cm, keďže som bola ako decko stále u pediatričky, mama dávala na jej rady a bohužiaľ taký orl ako je tu teraz ešte len sedel v lavici na vš a oň nebolo chýru ani slychu. Takže sa spolieham, že ten výber mandlí mi raz pomôže a konečne nebudem musieť pri sebe nosiť dva balíky kapesníkov a sprej do nosa 🙂

evelyin
26. júl 2012

Zdravim, chcela som sa spytat @strapco13 : moja 11 mesacna dcerka je prvy krat prechladnuta, zacalo
to tak, ze si vcera stala strkala prstik do laveho uska, ako keby ju v usku nieco bolelo.
Rano sa zobudila s hnisavym ockom, na tej istej strane a znovu davala prstik do uska.
Isla som s nou teda k pediatricke, aj ju popocuvala, pozrela do krku, do uska, vsetko sa jej zdalo okrem mierne zapaleneho ocka v poriadku. Predpisala nam do oci antibioticku mast opthalmo-framykoin a do uska preventivne
usnu instilaciu burow. Dcerke sa vsak teraz k veceru zhorsil stav, uz sa objavil aj vodnaty ciry soplik,
doslova jej to tieklo z nosa, tak sme jej to odsali. Bola placliva, unavena a podrazdena, teraz zaspinkala od unavy.
Mam jej dat ked sa zobudi panadol alebo nurofen?
Vyzera, ze bude prvy krat chora, ja ani neviem, ako postupovat a ci jej mam nieco dat. 😅
Dakujem. 🙂

strapco13
27. júl 2012

@billam bohuzial je to mozne, aj po celkovej, aj ked vacsia pravdepodobvnost je po lokalke..ide o to ako sa odsrani nosna mandla /sikovnost operatera/, ci je dieta v kontakte s chorobami, stav imunity
pozri na moj clanok o nosnej mandle..je tam aj neoperacna liecba, niekedy zaberie

strapco13
27. júl 2012

@maznacik007 skontrolovat ci neostal zvysok po mandliach, vysetrit zuby, mocove cesty, spravit vyter z nosa, nosohltana, z lozka po mandliach, rtg prinosovych dutin
preliecila by som imunitu..napr bronchowaxom alebo pod