icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

adinko13
28. okt 2013

Dobry den mam 16 rok a mam takyto problem:neustale sa mi ziva cely den a aj ked si odzivnem stale pocitujem ten pocit ze potrebujem zivnut a skusam to ale nada sa a mamaj taky pocit knedliku v krku. Takyto problem mam asi mesiac. Vopred dakujem za odpoved. 🙂

reht
2. nov 2013

Ahoj.Mam deti 5 a 8 ročné.Obidve su ako cez kopirku .Stale dokola maju bolesti usi,Dg.chronicky zapal stredneho ucha.Mandle nosne su von ,trubicky mali tiez a stale dokola antibiotika.Momentalne zasa dostala starsia Augmentin ale sme sa rozhodli že budeme hladat inu alternativu liecby.Doktorka stale tvrdi že s toho vyrastie.Ha Ha......niekedy v nose nema ani žiadny nalez a napriek tomu ma hnis v usiach.Chodime aj na imunologiu,alergologiu a poslednej dobe sa casto stazuje na brucho.Detska doktorka nam dala vermox,tak cakam ako to dopadne.Už si neviem rady.ďakujem

kvietok2021
12. nov 2013

Dobry deň. Môj maly ma 3 mesiace a uz 7 tyzdnou ma soplik...1. tyzden bolo soplikou viac odsavali sme 4x denne....potom boli niekedy silnejsie niekedy slabsie....nejaky ten den ziadne.....teraz ho ma hlavne rano tak odsavam iba 1 x....tie sopliky mu v nosteku nevidno iba ich pocut ked dycha....maly sme na to pamycon, potom nejaku hnedu vodicku zarobenu v lekarni, fenistil, sinupret davam aj physiomer, libenar....prekurene nemame, v spalni mame rozvesane mokre plienky a pred spanim mu vzdy vyvetram...zda sa mi to uz strasne dlho.....doktorka mu dala spravit vyter ale tvarila sa ze je zdravy...tak ja neviem ci je normalne ze soplikuje.....ja tiez mam celu zimu kazde rano upchaty nos tak neviem...teraz ho maju ockovat este k tomu...mate aj vy skusenosti s takymi dlhodobymi soplikmi? dakujem

valy
13. nov 2013

@kvietok2021 ahoj, no moj maly ma 6 tyzdnov a sopliky ma uz viac ako mesiac, kychal uz v porodnici. nemoze kvoli tomu poriadne papat (kojim), je to na nervy. ale pribera pekne, takze ked poviem, ze sa mu zle papa, pretoze sa aj trikrat pocas jedenia zacne dusit, tak mi povedia, ze pribral a papa teda pekne. zijem v zahranici a tu to vobec neriesia, doktori mi povedali, ze priedusky ma v poriadku a ze to nic nie je, doteraz sme davali len fyziologicky roztok a teraz mi kazali sterimar baby a este mu dali nieco na zriedenie hlienov. antibiotika ani pocut, lieky na alergiu mu vraj netreba, lebo ho kojim. takze tak. a ockovat ho tiez chcu bez ohladu na sopliky. ziadne vitaminy ani nic na imunitu vraj nepotrebuje.

valy
13. nov 2013

@kvietok2021 a este ked v porodnici kychal a ja som povedala, ze ma to znepokojuje, tak mi povedali, ze to je super, ze kycha, lebo si cisti nostek. parada, mam sa tesit, ze kycha.

lucinenka001
13. nov 2013

Ahoj 😉

prosim o radu. Dnes sme boli s malym 3,5 rocnym u pediatra, kedze cca 2,3 treti den hlavne rano pri kasli ho dusi a nevie sa riadne nadychnut lapa po dychu, stiahne mu priedusky a dnes ho aj tak naplo z toho. Doteraz sme davali len STODAL, ale uz nam to nedalo, ze ho dusi tak sme dnes sli k pediatrovi. Dostali sme od pediatra STOPTUSIN a ZYRTEC a calciovy sirup, ze este k tomu mame davat. Ok jasny mi je Stoptusin ale ZYRTEC ma dostal, kedze sa tam pise o sennej nadche a svrbiacich ociach, ale na to sme sa mi nestazovali, ci ma ucinok aj iny? Niesme lieceny na alergo. Hlavne sa mi jedna o ZYRTEC co je to zac, lebo niesom ten typ, ze dam vsetko malemu co nam predpisu lekari. Kasel s dusenim sme mali vlastne prvy krat, tak hladam kazdu pomoc a radu. Este do rezervy sme dostali silnejsie lieky ak by prislo k stavu horsiemu . Ale maly spi krasne celu noc len rano torsku pokasle, ale cez den je klud. Dakujem .

bigfree
13. nov 2013

Dobrý deň.

p. doktorka, prosím o informáciu.
5 ročná dcéra má podozrenie na ojedinelú diagnózu Erythema nodosum, má "štípance" na predkolení i zadočku, má ich už dlho, nemá ich bolestivé, je bez teploty. Na kožnej ambulancii nám robili všetky možné odbery. KO, základná hematologia, enzýmy, hormony, proteiny, lipidy, substráty mala negatívne (mierne zvýšenú kyselinu močovú a eozinofily), ostatné vyšetrenia ako borelioza, chlamýdie a pod. budú zajtra, ALE - na ORL jej robili odber krvi aj výter.
Dnes mi povedali, že má pozitívne výsledky z "antidenézy?!, antidenózy?! neviem, či to nie je skomolené .... môžete mi, prosím, napísať čo je to a či s tým tá diagnóza môže súvisieť (má zväčšenú nosnú i krčné mandle, na tympano krivky C ...
Môže tá pozitivita hovoriť o nejakom streptokoku, ktorý sa drží práve v mandliach?
Vďaka za info.

kivinka
13. nov 2013

@lucinenka001 detskí lekári predpisujú pri ochoreniach sprevádzaných zúžením priedušiek aj antihistaminiká (lieky proti alergii - fenistil, zodac, zyrtec) práve kvôli tomu, čo ty píšeš, že sa malému stiahli priedušky

lucinenka001
13. nov 2013

@kivinka

Ahoj, nemam skusenost absolutne tak preto hladam pomoc. Cize teda ten ZYRTEC malemu dat? Nie je to silny liek? Znamena, ze ked ma take prejavy moze to byt nabeh na alergiu pripadne astmu, kedze ma problem s nadychnutim?

lucinenka001
13. nov 2013

alebo zyrtec mozem nahradit fenistilom, je to to iste? dakujem

kivinka
13. nov 2013

@lucinenka001 patrí do tej istej skupiny liečiv, ale nie je to to isté, takže by som to na vlastnú zodpovednosť nemenila. tiež to neznamená, že bude mať neskôr astmu alebo alergiu. len malé deti reagujú na ochorenia inak ako dospelí (napr. sa skôr začnú dusiť) a tieto lieky sa pri chorobách dýchacích ciest veľmi osvedčili. neviem, koľko tvoj synček váži ani aké máte dávkovanie, ale toto je liek, ktorý veľa ľudí berie denne celé roky, takže by som sa ho nebála

lucinenka001
13. nov 2013

no vidim, ze mate velky prehlad a skusenosti, nakolko ja nemam vobec. Prvykrat sa nam take nieco stalo u maleho. . Maly ma 3,5 roka , cca 18kg, a lekarnik nam vyratal ZYRTEC 2 x denne 5kvapiek.
Myslis prosim Ta, ze zo stavu nasho syna moze vzniknut aj laryngitida? Ked sa mu nezlepsi stav do nedele, mame mu dat PLEUMOLYSIN 3x denne 7 kvapiek. A este mame cipky ak by nastal stav laryngitidy . JE to dost hrozive pre mna ked lapa po dychu. vobec neviem ako by som reagovala, keby k nieco prislo kedze hrozne stresujem pri takych veciach. 😢

kivinka
13. nov 2013

@lucinenka001 dávkovanie zyrtecu je určite v poriadku
ak sa začne dusiť, tie čípky vraj zaberajú dobre, ja som ich našťastie nikdy nemusela použiť
nepočula som ho kašľať, ale detskí lekári majú s chorobami dýchacích ciest bohaté skúsenosti, takže by som verila, že vedia, čo robia
isteže to môže prejsť aj do niečoho vážnejšieho, ale to môže vždy. ak sa to zhorší, radšej choďte k lekárovi znovu, prípadne cez víkend na pohotovosť. inak pleumolysin na dráždivý kašeľ veľmi dobre zaberá, ak by sa aj po stoptusine v noci budil kvôli kašlu, tak mu na noc daj pleumolysin

lucinenka001
13. nov 2013

verim, ze ich tiez nebudeme nikdy musiet pouzit 🙂 . Verim, ze nic vaznejsie to nebude. Len to cloveka vylaka, ked zacne kaslat a zrazu sa dusi , uzavrie sa mu to v plucach ako keby ☹ . Ale noci mame klopem chvalabohu kludne. Aj teraz spinka v pohode. Verim, ze do rana vydrzime v klude. Dakujem este raz , ak mozem napisem vam zajtra ako sa drzime 🙂. Dobru noc a dakujem krasne. 😉

kivinka
13. nov 2013

@lucinenka001 super že spí dobre, tak to potom nebude nič strašné
takéto niečo vystraší asi každého
zajtra dajte vedieť. a zatiaľ sa držte 🙂

012bosorka
18. nov 2013

Awojky , chcem sa len opytat . 4.novembra mi zistili z krvi ze mam infekcnu mononukleozu mandle som mala zapalene , horucky a vsetko co k tej chorobe patri samozrejme bola som na infekcnom a uz som v domacej liecbe este tento tyzden ma doktorka nechala doma lieky uz zachvylku doberie. Uz 2 tyzden ma bolia klby nie kazdy den len ked dlhsie stojim a podobne a hlavne vecer to pocitujem len na nohach a chcela by som sa opytat ci to mozu sposobovat aj tie krcne mandle a newem ak ano tak sa bojim si ich dat vytiahnut lebo mam oslabenu imunitu uz dvoje lieky berem na imunitu (isoprinosine a broncho-vaxom) a bojim sa ze bez tych mandli budem castejsie chora a pod. Tak dakujem za odpowed.

lucinenka001
22. nov 2013

@kivinka

Ahoj, ozyvam sa az dnes kedze maleho stav sa nezlepsuje len zhorsuje, a este sa pridali asi kiahne ovcie, takze je absolutne odpisany. Chodime hore dole po lekaroch a ziadne zmeny, kazdy nam radi iny sirup a ja som uz fakt bezradna. Z vytetu nosa a hrdla nam vysiel stafylok alebo ako sa to pise. Cize uz som nasadila malemu po tyzdny ked nezabral Euphorbium , dala som od vcera do nosa PANICON, a sirup vraj mame teraz brat Erdomed. Absolutne nenam s nim skusenost. Je na predpis a urobili nam ho v lekarni, drzi sa v chladnicke. A este k tomu tie kiahne. Akurat zistujem o sirupe Erdomed ale neviem ci mi ho maly vypije. Zatial tolko v rychlosti. Dakujem a pekny den. 😉

kivinka
22. nov 2013

@lucinenka001 a na kiahne mu nedali nič? ak ho to bude svrbieť, mal by dostať buď fenistilové kvapky, alebo ak ešte beriete ten zyrtec, môžeš mu dať aj to (aby si nemiešala jedno cez druhé). pamycon uvidíš či zaberie, ale keďže sú to antibiotické kavpky, na stafylokoka by zabrať mohli. no a erdomed ja na ochorenia dýchacích ciest.. držím prsty nech je mu čím skôr lepšie, toto je také dosť náročné obdobie..

lucinenka001
23. nov 2013

Ahoj, na kiahne sme kupili volne predajny chladivy gel. Inak nic len fanistil kvapky 3 x denne mu davam. Treba este nieco ine? Mate skusenost? Pamycon berieme, a sirup erdomed je na ochorenie dychaich ciest? Ale on ma dychacie cesty v poriadku aj ked ho pocuvala obvodna v poriadku.
Ci mate nejaku skusenost, ktory iny sirup vyskusat? Jemu skor zatekaju tie sopliky z nosa a nimi sa dusi.

kivinka
24. nov 2013

@lucinenka001 ak by sa tie kiahne začali zapaľovať, ešte sa môže kúpať v hypermangáne. ale ak sa to dobre hojí, netreba.
my sme erdomed nikdy nemali, takže neviem, ale ak ho lekárka počúvala a aj tak mu ten sirup predpísala, tak by som ho dávala, aspoň kým sa to trochu nezlepší
na to zatekanie soplíkov je najlepšie vytiahnuť odsávačku a odsávať koľko sa dá, často totiž ani väčšie deti nevedia dostatočne silno smrkať. a okrem pamyconu môžeš doma zarobiť slanú vodu, kúpiť kvapátko a kvapkať do nosa

lucinenka001
27. nov 2013

@kivinka

Ahoj kiahne sa krasne hoja, uz mame na vacsine aj chrasticky, je to ok. Len nemate skusenost prosim, mozem syna zobrat aspon na 15 minut na vzduch ci je to zakazane?, ze prechladnu kiahne? Len okolo domu myslim 🙂, predychat sa. Od minulej stredy sme mali prvu kiahnu 😉 . Len neviem ci sa moze troska ci ako. Lebo od stredy sme nevystrcili nohy z domu, len sme sa presuvali autom k babkam 🙂. Dakujem.

kivinka
27. nov 2013

@lucinenka001 my sme mali kiahne v lete, takže neviem. ale v princípe, ide skôr o to, aby ste nenakazili ostatných podľa mňa. ak nemá zvýšené teploty tak chápem že sa to už doma nedá vydržať. len hovorím, neviem čo môžu spraviť tie vyrážky v takejto zime. aj keď si myslím, že by ho to mohlo menej svrbieť a teoreticky, koža sa v takom chlade vysušuje. asi by som zavolala lekárke a spýtala sa pre istotu

lucinenka001
27. nov 2013

@kivinka

Ahoj, dakujem za odpoved. 😉 . A vy ked ste mali cez leto kiahne, chodili ste vonku normalne? nemyslim medzi ludi, ale na prechadzky len s detickami. Zajtra zavolam, dnes sme neboli, ale dnes je presne 7 dni co mame kiahne a vacsina bodiek uz ma krasne chrasty 😉

kivinka
1. dec 2013

@lucinenka001 jasne chodili sme von, každý deň 🙂 a tiež sme po 10 dňoch už nič nemali

lucinenka001
2. dec 2013

@kivinka

ahoj s kiahnami ste chodili von? A kedy ste ich mali v lete ci zime?

kivinka
2. dec 2013

@lucinenka001 kiahne sme mali v lete a boli sme vonku každý deň. aspoň v záhrade, ale v lete si neviem predstaviť udržať doma dieťa, ktorému v podstate nič nieje

ivan12323
14. dec 2013

dobri vecer mam problem zo sincekom on ma problemi s hlasivkami ja sa bojim toho ze nebude rospravat je taki zachripnuti davam mu kalcium aj teple opkladi na hrdlo namocim do oleja co navarene a dam mu ho nakrk doktor mi to hovoril ak viete tak vas prosim pomoste mi mozno mate take problemi tak viete jak sa citim

dara2583
20. dec 2013

@strapco velmi by som vas chcela poprosit o radu, dcera rok aj devat mesiacov ma siestu chorobu a zaroven zapal priedusiek, dostala Sumamed, kvapky do nosa Pamycon a sirup Trifed expectorant. Vsetko uziva 24 hodin, v noci spala vynimocne vyborne, vobec sa nebudila, rano vstala so silnym kaslom a uz som pocula ze ma aj soplik, tak som jej isla vytiahnut odsavackou a isli jej same krvave sopliky, tak som prestala a uz som jej len utierala do servitky ako sa dalo. Po asi 1,5 hodine jej to preslo a uz jej isli iba zlte sopliky, tak som sa jej snazila co najmiernejsie odsat sopliky a dala som jej Pamycon. Teraz mala opat slabucko krvavy soplik, moze to byt tym Pamyconom? Je lepsie ho nepouzivat? Dakujem

suezana
20. dec 2013

@dara2583 Darinka, strapco tu už dáááávno nie je ☹