Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Ahojte, syn ma 3 roky, ma trosku zapalenu celustnu dutinu.na lavej strane. Upchany nostek nema, bolesti ziadne, vecer zacina kaslat a cez den nic. Doktorka kazaka nahrievat. Mozem ho dat do skolky?
moja dcerka mava casto anginy, .... je "anginove dieta" statisticky sme zredukovali pocet antibiotik cez rok, ale kazdy mesiac je doma, zacne sa to s teplotou, obycajne po nejakom narocnejsom dni, a potom kloktame, zazvorujeme, .... a ono to prejde, ... no niekedy je to hnisavá angina a nic s tym neurobim, skoncime na antibiotikach. .... ako predchadzat anginam ? kedy urcite vybrat mandle ?
ahojte chcem sa spytat dnes som si vsimla ze moja mala neviem ci to napisem dobře ma v hrdle ako je stena při mandli taku gulicku neviete co to moze byt?
Ahojte..Vedel by mi niekto poradiť?
Mam 5r syna, ktorý má od marca v kuse sople... Boli sme aj na ORL, podľa lekára má vekú nosnú mandlu a treba mu ju vybrať...Začalo to tak, že začal mať vždy na večer upchatý nos, pokračovalo to do rána, ráno si nos vyfúkal, a celý deň bolo dobre až do večera.. Antihistaminiká nezaberajú (predpísala nám ich naša pediatrička, aj alergologička), dokonca sa mi zdá, že je to po nich ešte horšie. Teraz začala škôlka, už týždeň je malý doma, soplí aj cez deň, soplíky sú občas priesvitné a riedke, občas žlté až zelené, hustejšie. Momentálne máme do nosa Pinosol a Quixx. Ale nič moc. Výberu mandlí som sa bránila, ani teraz z toho nemám dobrý pocit, ale silno nad operáciou uvažujem, keďže problém je dlhodobý. V utorok sme objednaní k inému ORL... Mám mu dať tie mandle vybrať? Alebo čo už mám robiť... Vo výtere z hrdla podľa posledných výsledkov, ktoré prišli tento týždeň, má Haemophilus influenzae, v nose nič...pôdy ostali sterilné.. Už neviem ako ďalej.. Ďakujem za každú radu..
ahojte... neviem, či tu bola spomenutá aj otázka - krčných mandlí... Môj syn má 8 rokov a večný problém s krčnými mandlami... Trikrát na atb za polroka - angína, prekonaná mononukleoza, "nezničiteľný" streptokok ... keď je chorý zduria sa mu mandle a ťažko prehĺta, po čase to prepukne na hnisavú angínu. Neviem ako to mu predísť, užíva dostupné sirupy na posilnenie imunity, kalciový sirup, vit. C, + vit. v strave (cesnak, zázvor, citrón)... Dr. ORL nám odporučila výber nosných+krčných mandlí, ale mám obavy,aby baktérie neprešli na plúca a priedušky. Poraďte mi prosím, či ich dať vybrať, či sa pokúsiť liečiť mandle....???? Ďakujem.
@enrikad ahoj chcem sa opýtať či si mu dala tie mandle vybrať lebo mi máme ten istý problém. Keď čítam tvoj príspevok tak to je presne ako by si písala o mojom synovi. A tiež riešime dilemu či to dať vybrať alebo liečiť. Malý začal chodiť do školy v septembri a už sme boli asi 4krát chorí. Teraz pred dvoma týždňami prekonal zas mononukleozu. Nám to trvá už tretí rok. Ale jedna doktorka chce vyberať mandle, ktoré už mali ísť vonku minulý rok ale zakaždým ochorel a druhý doktor hovorí aby sme počkali že sa to samo upraví do 5 rokov, tak neviem komu veriť. Ináč malý má strašne veľké mandle aj keď není chorí a bojím sa že keď mu ich dám vybrať tak dostane astmu, ktorú už má najstaršia dcéra.
@silvia0412 presne... ako u nás... môj syn má 8 rokov, chodí do školy... min. rok bol za 6 mesiacov trikrát na atb - angína... ešte sme ich nedali vybrať... tento rok prekonal mononukleózu, ale ani sme o tom nevedeli, liečil sa na angínu... až neskôr, mu urobil test a v krvi sa zistili protilátky na mononukleózu... ja mám tiež obavy, vybrať mu krčné mandle, predsa majú nejaký význam pre telo... mám obavy, že by mu choroba prešla na plúca, priedušky... že tie mandle zachytávajú bacily... aj ked máme na nich dlhodobo streptokoka, ktorého nevieme vyliečiť... podľa dr. na ORL povedala, že ked si už tie mandle neplnia funkciu a je tam bacil, tak ich treba dať von... tiež má veľmi veľké mandle, už viem, ked sa mu zduria a ledva prehĺta, je zle...☹... nechcem aby sa ich uplne zbavil, dajú sa zmenšiť, len asi tým nič nevyhráme? !?!... teraz mal vyše mesiaca chytené hlasivky, liečila som ho kalciovým sirupom a dostupnými tabletkami na cmulanie... je už lepšie... neviem, čo robiť... je to tak 50 na 50... nie som rozhodnutá...
@enrikad ahoj no tiež neviem či je dobré to dať vybrať. Lebo čo chodíme ku súkromníkovi tak ten je jednoznačne aby sme ich zatiaľ nechali, len neviem keď už chodí do školy ako to budeme zvládať, lebo tie neustále pn-ky sú hrozné.
Ahoj, moja 8r dcera mala teraz prvy krat problem s upchatym nosom, zapachajuce hlieny v nose nas vlastne donutili navstivit ORL amb; preliecujeme aj antibiotikami, nasli jej zvacsenu nosnu mandlu, lekarka hned odporucila jej vybratie. Doteraz ziadne problemy nemala, chora nebyva, aj chripkove obdobia prezila max so 1-2 dni zvysenou teplotou, ziadna PN.. Aktivne sportuje. Zarazilo ma, ze hned po prvom probleme hned operovat? Nemala by sa jej v tomto veku uz mandla zacat zmensovat?
@kamajka ahoj, ako ste dopadli na tom druhom ORL, prípadne dali ste vybrať tie mandle? Bola som s malou (v marci bude mať 5) na ORL už druhý krát, a až teraz nám povedali, že má zväčšenú nosnú mandlu, že vraj by bolo dobré ju vybrať....tiež sa u nás opakovali sople a aj kašeľ asi rok to počúvame doma... a stále len buď pamycon alebo trifed. Len váham nad tým vybratím...ešte chcem ísť inde na ORL čo nám tam povedia. A ešte ideme aj na alergologiu.
Ahoj, chcela by som poprosiť o radu ........... má 6-týždňové bábätko, ktorému zatekajú hlieny, má soplík, aj biely aj žltý ...... najprv sme boli u lekárky, ktorá suplovala nášho doktora a povedala, že máme čo najviac odsávať, dala nám pamycon, fenistil, ale nezlepšovalo sa to a pri odsávaní sme mali aj krv, aj keď sme noštek navlhčili pred tým a tak sme ešte išli k nášmu lekárovi a ten mu nasadil mucosolvan, dithiaden a ďalej používame pamycon, pričom zakázal odsávať, tak ja neviem ..... malý má ale stále sople a zatekajú mu, nemôže poriadne jesť a budí sa .........
Dobrý deň,
Chcela, by som touto cestou odporučiť portál www.necakajulekara.sk
Objednala som sa online prostredníctvom tejto stránky ku doktorovi, ktoreho som potrebovala 🙂
Kto hlada doktora a nechce cakat urcite odporucam
Dobry den ja pisem ohladne nosnych polipov.bola som na CT mozgu a tam mi vyslo ze mam nosne polipi.a dnes som bola na orl a tam mi doktorka vravela ze to co CT zaznamenalo nie su polipy ale nosne musle.a moze byt take?
@janula2511 Ahoj, nosne musle je normalne tkanivo v nose, ma to takyto smiesny nazov. Takze ak tam su len musle a ziadne polypy tak je vsetko OK.
@maminecka2 ale CT mi ukazalo polipy a doktorka to spochybnila ze to niesu polipy ale nosne musle.ja si myslim ze CT je presneisie ako toze doktor ti pozrie len do nosa a shodnoti.alebo by si CT splietlo polipy s muslami?
@janula2511 Doktorka to CT pozerala? Alebo len do nosa? To by bol rozdiel. Nejde o to, ci sa CT pletie, vzdy potom snimky popisuje lekar, od neho zalezi co popise. Ak chces mat istotu obrat sa este ne ineho ORL lekara, ale vezmi so sebou aj snimky z CT.
@maminecka2 ano pozerala Snimky aj mne do nosa.lekar na ct shodnotil ze to su polipy.viac kusov.a doktorka na orl ze to su musle nie polipy.tak teraz comu verit.ale chystam sa aj za inym lekarom.
@janula2511 No, je to jedna k jednej, tak naozaj Ti uz zostava len treti lekar. Daj potom vediet kto mal pravdu 😵
Ahojte mozem sa spytat ci ma niekto skusenost s vybratim krcnych mandli aj nosnej naraz?syn ma 9 rokov vdaka
Ahojte.dcerka ma 6,5 roka.4roky je od vybratia nosnej mandle modernou technikov.
Asi uz od novembra min.roku zacala chrapat PRI akej kolvek polohe.
@ala76 nosna mandla neratie vraj.dobrala atb a to 3 x od 7.12.2015.posledne mala hemofila.ibcas striekam nasonex na odporuc.imunol..zvlhcujem aliamare a inhaluje aj vincetku obcas.a Nic Sa nemeni.bud chrape alebo ma suche dychanie.alergia na prach nieje.obvodacka kazala davat aerius ze to je pocasim.prosim o radu.doteraz nikdy nechrapala ani s n.mandlou.dakujem.
dobry den...moja 20 mesacna dcerka ma 2 dni take huste zelene sopliky, no vzdy len rano, ked vyfuka nostek po prebudeni...potom cely den je to len priesvitna vodicka z nosteka. nekasle ani nema teplotu. Pred tromi tyzdnami bola chora, mala trosku zvysenu teplotu, drazdivy kasel a biele sopliky. Boli sme u lekarky, predpisala jej Trifed. Vsetko uz potom bolo v poriadku. Potom som ochorela ja. A teraz sa jej objavili tie zelene sopliky, ale len rano. Tak jej davam do nosteka morsku vodu Sterimar. Prejde to same alebo mam s tym ist k lekarke? dakujem
Dobry den, mojmu synovi v piatok vybrali nosne mandle. Boli sme v Detskej fakultnej nemocnici v BB. Operacia prebehla v poriadku, hned v ten den nas pustili domov. Uz je to 4 den a syn ma stale upchaty nos, ale nic mu z neho nejde, ziadny soplik. Cez den je to celkom v pohode, ale v noci nemoze vobec dychat, chrape, neustale sa budi. Bola som aj u lekarky a ta tvrdi, ze je to normalne. Dostal uniflox do nosa a preplachovat slanou vodou. To aj poctivo robime, ale je to stale horsie, uz ma upchaty nos aj cez den. Teplotu nema, robili mu aj crp a to bolo v pohode. Mate niekto podobnu skusenost? Co vam pomohlo? Este dodam, ze syn ma 4 roky a 7mesiacov. A zacal aj kaslat.
@strapco13 Dobrý den, sme objednaný na alergo vyšetrenie 4.5. a mame cerstvo za sebou /tento piatok orl vys./ - ziadny zapal. Maly ma ale stale sopliky, huhnavy nos, zle spava...nemozem h aspon na tyzden niečím preliečiť? 10 dni pred vyš. ma byt bez liekov. A bolo by lepšie byt s nim doma alebo može isť medzi deti do MS? Ma 4r. Dakujem.
Ahojte maky prosim ake mate skusenosti s vybranim nosnich mandli ako to prebieha jasi to pametam s pred 35 rokoch
@ivet37 Ahoj, my sme dali dcerke vybrat mandle pre mesiacom, robili jej to v celkovej anesteze, vsetko prebehlo dobre, bez komplikacii. Od prichodu na operacku sme ju cakali asi 1,5 hod., potom sme boli este par hodin na oddeleni, potom nas pustili domov a na kontrolu sme isli na treti den. Zatial je vsetko ok, lepsie dycha, v noci nechrape a "musim poklopat" este nebola od vtedy chora 🙂

@cubanka jasne ze mozes