Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@monalisatko Tak škoda, ale zase aj horšie sa mohlo stať, treba myslieť pozitívne. 😉 Aj my sme boli u obvodnej, lebo som potrebovala potvrdenie pre staršiu dcéru, tak Emku vyšetrila a už sa uspokojila. Ale tiež sa čudovala, že nenasadili celkové ATB, len tie kvapky. Vravela, ako sa o Emku bála, a verím jej, lebo fakt panikárila.
@strapco13 A vravela, že mala najhorší druh streptococcus haemolyticus, tak že to treba potom riadne odkontrolovať.
@strapco13 ahoj, tak mam novinku, je to neuveritelne...ale dnes sme boli na konzultacii v sukromnom orl centre na Kramaroch, kde si pytaju prachy pomaly aj za to ze sedim u nich na sedacke, pozreli obidve decka a krutili hlavami ze preco by mali ist na vyberanie nosnej mandle.Urobili im niekolko vysetreni...najprv len svetielko do ucha, nos a hrdlo, potom nejake akoby gumove stuple do usi, to bolo pripojene na pristroj a kreslilo to nejake grafy ci co.U mladsieho vobec nic nenasli,ziadna tekutila, ziadna zvacsena mandla,bubienky hladke, ciste, vsetko...a starsi ma v lavom uchu nieco, povedala mi aj co si mysli ze to je ,ale to som v momete zabudla...nieco v trubici...a dala mu na to Livostin sprej.pytala sa ci su casto chori, ci chrapu, ci mavaju zapaly atd...a ked som jej povedala ze vobec a ze len starsi mal 1x zapla stredneho ucha, tak povedala ze nevidi dovod, ale ze nech sa prideme ukazat v septembri po dovolenke, ze pozrie ci zabral sprej plus ze mozno pomoze aj more a vzduch a tak a ze ak chceme, ze mu to mozu vybrat ( zakrok u nich stoji 230 e),ale ze nevidi dovod.Co si o tom myslis? mne sa samozrejme strasne ulavillo, potom som bola vytocena na nasu orl doktorku ze by ich zbytocne poslala na zakrok,hlavne maleho, vsak ma len rok a mesiac.Neviem co si mam o tom mysliet..keby chceli, mohli na mne v tomto centre dobre zarobit, doktorka sa mi zdala byt naozaj starostiva,pozrela vsetky spravy od nasej orl ,ale ziadnu tekutinu( kvoli ktorej mame zakrok naplanovany) v stredousi nenasla.Myslis ze mam ist do tretice k dalsiemu doktorovi? Lebo teraz mam dva nazory, odlisne a bez ohladu na to, co vyhovuje mne ( samozrejme nedat ich operovat ak to nie je nutne) chcem sa rozhodnut samozrejme spravne, teda tak, aby decka nemali ziadne nasledky.Co by si urobila? ja mam pocit ze uz mam z tychto nasich orl veci hlavu ako balon a to sme len zaciatocnici :D
Ahojte, dakujem za podporu 🙂
uz mame mandle uspesne vonku... no bolo toho dost , teda pre mna. Mala v poho, len 3 dni v nemocke , uz ma porazalo... problem sme mali a teda este mame, bo moja mala este na spanok potrebuje dudel.. 😠 a ten nam zakazali, co ma ani nenapadlo.. takze som ju uspavala na rukach... no mam dost.-.. ale aspon sa uz konecne oduci.. este mi treba vydrzat a budeme aj oddudleny konecne 😉 Inak narkoza OK, personal na prd, jak vsade, ale prezili sme a celu noc som chodila pozerat na malu, ci zije, lebo taaaak potichu este nikdy nespinkala.... ziadne chrapanie, tak este nech sa nauci dychat nostekom a snaaad uz bude pokoj 🙂
@jamaat no ano. Našťastie je už v poriadku. Za mesiac uvidíme čo povie dr. Zajtra doberie atb., ale veľmi rozmýšlam, že preložím oslavu pre istotu na budúci týždeň. Neviem sa naisto rozhodnúť, ale do piatku to musím spraviť, lebo musím upiecť tortu 😅
Tak super, že aj tvoja malá pekne napreduje s liečbou. Ja viem že by sa atb. nemali tolko papať, ale u nás fakt väčšinou musíme ☹ ☹ ☹
@monalisatko Na samotnú tú mononukleózu vlastne lieky nie sú? Liečia sa len sprievodné infekty? Či ako to je? Veď väčšina detí ju prekoná tak, že o tom ani nevedia. @strapco13
@jamaat pokial dobre viem, tak na to špeciálne lieky nie sú. Je to vírus a na ten atb nezaberajú. No ale to ti vie najlepšie napísať strapco.
@jamaat @monalisatko na mononukl. naozaj nie je specificka liecba, lebo sa jedna o virusovu infekciu, cize ATB tam nezabera, napriek tomu sa ATB dava, lebo mononukl. ide casto s pridruzenou bakterialnou infekciou. plus sa liecia pridruzene symptomy..teplota, bolesti, pri poskodeni pecene lieky na podporu pecenovych funkcii, plus nieco na podporu imunity
@jamaat hej streptokoka na mandliach treba preliecitr a skontrolovat..lebo ak sa nevylieci mozno aj mandle von
@noraf no ak dieta bolo prvykrat hodbotene kratko po infekte, tak tam mohli byt este zle vysledky a potom s odstupom casu uz boli v poriadku ..mozno len potrebovali viac casu na to aby sa telo dalo do poriadku..nie ste prvy ani posledny pripad co sa vyliecil...kiezby ich bolo viac 😉
uvidite v septembriu na kontrole..zatial lieky, plus toaleta nosa..a verim , ze sa zakroku vyhnete 😉
@strapco13 žial ano, ona dostala atb na hemofila a hnisavú angínu. Môžem ešte poprosiť vysvetlenie výsledku z labáku? Je tam okrem toho hemofila ešte 3 krát písaný nález, ale neviem prečo a čo to má byť. dúfam že to na tej fotke bude vidno
@strapco13 no nevidieť, skúsim dať bližšie foto
@monalisatko no to na prvom obrazku..ten hemofil..toho treba preliecit..podla citlivosti
to druhe tie alfahemolyt. streptokoky a neisseria..to su bacily ktore sa bezne nachadzaju v ustach a su sucastou nasej normalnej bakterialnej mokroflory..tie preliecovat netreba, ale ma tam ojedinele kvasinky...oni sa tiez nachadzaju normalne v ustach, ale nemali by byt zistitelne vyterom..proste je ich malo /menej ako ojedinele/..ale kedze su len ojedinele /nasledkom castej ATB liecby, mozno oslabena imunity, kortikoidy/ tak preliecovat antimykotikom netreba, mali by stacit probiotika, podpora imunity /to berete tusim isoprinosin..ak si dobre pamatam, nechce sa mi hladat spatne/..keby ich bolo vela, vtedy treba cielenu antimykoticku liecbu
@strapco13 ďakujem za vysvetlenie. Ano berie isoprinosin a máme spapať celú flašku. No tie kvasinky tam ona pravdepodobne má už dávnejšie, lebo som si všimla, že máva také biele na mandliach (aj som sa na to teba pýtala a spomenula si kvasinky) a povedala som to našej dr. ona hovorila, že to nič, to zmizne. Tak asi predsa nie, lebo tomu je už asi 2 mesiace 😒 Teraz jej dávam probiotiká (keď nezabudnem) tak sa jej to hádam konečne upraví. Za mesiac ideme na kontrolu krvi, tak dám spraviť aj výter.
@monalisatko no to moze byt, ze su tam dlhsie premnozene...ale pokial ich nebude vela, tak probiotika a ten isoprinosin by mali stacit /len ich trebva davat pravidelne 😉 /...a samozrejme kontrolny vyter na kvasinky
zatial by som sa antimykotikam vyhla...su to silne lieky, aj na pecen su tazke....a vy mate dost liekov ☹
@strapco13 dúúúúfam že jej stačí táto liečba, lebo keď v zime brala tolko liekov a na jar mala krvné testy, tak jej tam tie pečeňové testy neboli úplne v poriadku. Našťastie teraz sú OK. Už teraz sa bojím čo bude keď v septembri nastúpi do škôlky ☹
Ahoj Strapco, prosim Ta o radu.
Syn ma 4 roky, v aprili sme boli vyberat nosne mandle, mal ich podla lekarov moc velke a mal problemy s dychanim. No vzdy len pri spanku, ci bol zdravy ci chory, tazko dychal aj chrapal.
Stavalo sa, ze na hodnu chvilu prestal dychat a potom sa strhol zo spanku s tym ze sa potreboval nadychnut.
Po vybrati nosnych mandli sa to na par tyzdnov zlepsilo a je to tu zas...tazko dycha a prestava dychat v spanku s tym, ze sa strhne a musi sa nadychat.
Krcna povedala ze ona uz pomoct nevie, na Alergo mu zistili len znizenu imunitu a detska si tiez nevie rady.
Ma velke aj krcne mandle, je mozne ze sa mu tak zle dycha koli nim?
Ja uz neviem ci mu ich mam dat tiez vybrat....som zufala...v noci sa nevyspime ani jeden, je to hrozne taka bezmocnost.
Ani Fenistil ci Zodac mu nejak vyraznejsie nepomaha, co mam este skusit?
@bambulka026 kedze ma velke aj krcne mandle tak je za tym to...ten stav ze prestane dychat...sleep apnoe syndrom...on tym ze su krcne mandle velke atk pri dychani vlsatne zapadnu a uzatvoria vcod do dychacich ciest
treba vysetrit /vyter/ ci su mandle zdrave /v tom veku pravdepodobne aj budu/ ..ak su zdrave tak sa zvykne robit tonsillotomia - cize zmensenie krcnych mandli, nie ich uplne odtranenie, cize ich imunitna funkcia je zachovana
robi sa to v celkovej a treba pocas operacie skontrolovat novu nosnu mandlu, niekedy dorasta rychlo /hlavne ak bola operovana v lokalke/
ahoj @strapco13, mala by som otázočku ohľadom seba. dostala som od malej nádchu a obávam sa aby sa mi to nerozvinulo do zápalu prínosných dutín, čo som mala v máji. vtedy som tam mala pneumokoka, ale preliečené atb a kontrolný ster bol negat. som aj alergik, beriem rupafin. no a teraz ma pobolieva od nádchy aj hlava, dutiny a uši. nie je to zatiaľ hrozné, len by som rada tomu zabránila, aby sa to zhrošilo. robím si toaletu nosa, pridala som otrivin. a dnes aj sinupret ma napadol a ešte biolampa - to som si aj predtým nahrievala. no a snažím sa pomôcť si aj stravou - veľa ovocia, cesnak a tak. stačí to taká liečba? a do kedy čakať s návštevou orl? orl lekárku mám totiž v inom meste, tak sa mi tam nechce, lebo mám doma aj chorú malú 😝 Môže to byť, že to len tak pobolieva, lebo som mala ten zápal nedávno a prejde to? dík
@lindulak pridala by som do liecby NAsivin sinus sirup alebo tablety...pomaha na uvolnenie dutin
hlva moze boliet rovnako aj pri upchatom nose aj pri zapale dutin..cize to sa neda hned rozlisit...moze ta obvodak poslat na RTG prinosovych dutin..ak tam nieco je tak potom na ORL, ak nie je tak by mala tato liecba co mas zabrat
treba co najskor uvolnit nos..potom by mali prestat bolesti hlavy
Strapco dakujem, dnes som volala o vysledky vyteru, ma tam masivneho pneumokoka.
Uz sa zacal stazovat i na bolest uska takze rano ideme zas k lekarke. 😒
Objednala som ho do RK do nemocnice na vysetrenie, som zvedava co mi povedia tam....
Este raz Ti dakujem.
A...este otazka, ked mu uz maju robit nieco s krcnymi mandlami, nebolo by najlepsie ich hned aj vybrat?
Viem aka je to bolest, presla som si tym a nerada by som, aby mu ich zmensovali a potom zas popripade vyberali...
@bambulka026 krcne mandle maju ulohu v imunite, cize pokial su zdrave, tak by mali ostat.
Zmensenie krcnycgh mandli nie je sprevadzane takou velkou bolestou ako ich vybratie /ale zas su individualne odchylky ako vsade/
mozno ich bude potrebovat do buducna vybrat a mozno nie..treba ich riadne vysetrit.
ale stale su nemocky kde mandle rovno vyberaju...ono totiz este nie je zmensovanie mandli na svete tak dlho, este sa nedaju urobit studie, ze ako dopadli tie deti ked dovrsia 50, 60 rokov ...cize nevieme kolko deti si svoje zmensene mandle ponechalo az do konca a kolko ich odovzdalo a z akych dovodov im boli neskor tie mandle vyberane a po kolkych rokoch po zmenseni museli ist na vyber celych mandli.
Zalezi to aj od prostredia v akom sa dieta pohybuje, aku ma imunitu, ci je niekto z blizkych bacilonosic a pod
Ale podla mna je velmi skoro aby v 3 rokoch prieslo dieta o mandle, pokial nie je dokazane, ze telu skodia aj inak ako len velkostou.
@strapco13 ďakujem za odpoveď. pozerám na nete ten Nasivin sinus a vyzerá to byť podobné niečo ako Sinupret, ktorý mám doma a dávam si ho už... Včera som ešte večer mala zvýšenú teplotu, ale dnes mi je už lepšie - ťuk ťuk 🙂 Už necítim hlavu a uši, tak hádam to prejde. uf, som sa zľakla, že to budú zas tie dutiny 😝
@strapco13 Aj ja sa chcem podakovat strapco za rady. Vdaka nej sme sa dopracovali k tomu, ze mam nadprodukciu. Dovtedy som ani nevedela, ze nieco take existuje. Aspon som uz vedela preco mam take problemy pri kojeni a mohla to riesit. Teraz uspesne kojim a som rada, ze som to vydrzala.
@strapco13 ahoj. chcem sa opýtať, že ako dlho by malo trvať vyliečiť tie kvasinky, čo má malá v hrdle? neviem či sa pamätáš, písali sme si na tejto strane a dala som foto z lab. výsledkov dcérky. Dobrala ten isoprinosin a dávam jej probiotiká ale stále má v hrdle na mandliach také biele akoby zbytky tvarohu 😒 Na kontrolu ideme až 29.8. mám čakať do vtedy, alebo ju mám zobrať na kontrolný výter zajtra? Môže jej to nejak uškodiť?
@monalisatko kvasiniek sa telo zbavuje tazko, lebo su v malom mnozstve nasou sucastou...pockaj na toho 29.8. ..ale mozno bude treba antimykotika..ale to podla vyteru az
uskodit..no jednak mozu ale nemusia boliet, no a su znamkou poklesnutej iminity, a tym, ye su premnozene mozu telu branit odolavat infekciam, a ak sa rozsiria do traviaceho traktu tak traviace tazkosti, v dychacom systeme tiez mozu spravit zapaly
@strapco13 Ďakujem za odpoveď, tak mám asi pokračovať s probiotikami, že? Zajtra máme termín na kontrolu k alergologičke, tak som zvedavá, že čo povie na tie jej všeliaké blbosti čo pochytá 😢
Ešte by som sa opýtala, že čo môže spôsobiť, že na večer vela krát zachrípnem. Je keď 1-2 dni nie, ale je, že aj 2-3 dni na večer zachrípnem. Nie som chorá a ani alergiu nemám. Vlastne na testoch som bola asi pred 5 rokmi, tak neviem.

@strapco13
@jamaat takže sme doma a mononukl. sa potvrdila ☹ Za mesiac máme ísť na kontrolu krvi. Dr. hovorila, že aj 5 mesiacov môže hoci koho nakaziť, ale že ju vôbec nemám izolovať, len dávať pozor aby si s nikým nevymieňala sliny 😅