Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 RTG som mala robený ja pri tom zápale dutín. Malej robili len to sono dutín teraz. Aby som upresnila to často chorá - keď ju porovnávam s rovnako starými deťmi, čo chodia do škôlky, tak si myslím, že je to taký priemer, sú oveľa chorľavejšie deti v okolí aj niektoré, ktoré sú menej často choré. aj naša pediatrička sa vyjadrila, že mám byť kľudná, že na to, že na jeseň nastúpila do škôlky, to nie je zlé. veď u detí je bežné, že majú často nádchu nie? ako ja sa apriori nebránim výberu mandle, ale predsa všade sa píše, že je nosná madnľa v tomto veku často zväčšená - súvisí to s tou chorobnosťou po nástupe do kolektívu. proste dať tomu čas /ak dieťa nemáva zápaly priedušiek, uší, nechrápe a pod./, možno sa sama zmenší...
@lindulak dieta po nastupe do kolektivu sa musi zoznamit s novymi bacilmy /a aj jeho rodicia/...niektore deta to zvladne bez zvacsenia nosnej mnadle a niektoremu uz po 2 infektoch narastie nosna mandla tak, ze musi co najskor von..to vsetko zavisi od imunitneho systemmu, ci bolo dieta adekvatne preliecene, ostatnych chorob /napr alergia/
pediater nehodnoti nosnu mandlu..len ORL..a casto sa stava, ze dieta po objednani na zakrok pride a pri prijme sa zisti, ze nosna mandla sa zmensilatak sa oper. zakrok rusi..proste rodicia sa natolko snazili, aby dieta vydrzalo do operacie, dodrzali vsetky odporucania a zabralo to
@drzubok nechapem ten nestatsny usmev...pisem, len ked nic nenajdem..cize si dietatko dokladne vysetrim aak nic nenajdem, znamena to, ze bud je to ochorenie natolko slabe, ze ho netreba specificky liecit, alebo je tam nieco mimo ORL
a ja robim v krpatej nemocke, kde diagnostika virusov a ich identifikacia je dost nedostupna
cize skor mi ide o to..ci dieta treba nejak specificky liecit alebo nie, teda ci staci symptomaticka liecba..samozrejme po vysetreni...tym myslim aj KO, diferencial, CRP, vyteri...proste co mam dostupne...pokial je nieco mimo normy tak to zubky nie su
@strapco13 a to ze sa bezne serol.na virusy nerobí- samozrejme viem ze teraz je to nerealne- to neopravnuje na zubky zvalovat kde co ci? ked budes mat cas pozri o.i http://www.aapd.org/upload/articles/King-14-02.pdf
@drzubok jasne..beriem to bez ironie..proste kolegialna debata na urovni 😉 sice momentalne chces vela od matky na MD 😀 😀 😀 a budem pisat tak, aby to aj mamicky citajuce tuto diskusia plne pochopili
ja netvrdim, ze zubok je jediny na vine..ale moze to byt prvotna pricina, ktora napr oslabi imunitu a tak nasadne infekt, ktory by sa inak mozno neprejavil
a navyse treba brat aj psychologicke gladicko..bolest z prerezavajuceho zubka moze byt natolko stresujuca pre dietatko, ze moze spustit aj hnacku..su ludia co si kazdy stres odbehaju na zachod
dalej napr opuch ktory moze byt pri prerezavani zubka sa moze preniest na makke podnebie a tlacit tak na ustachovu trubicu, cim sa zhorsi prevzdusnenie stredneho ucha a tak vznikne vlastne neinfekcny zapal stredneho ucha, lde ATB netreba, len to treba uvolnit
@strapco13 ďakujem za vyčerpávajúce info. ešte by som prosila - tak zhrnúť, aké sú tie odporúčania? teda čo všetko môže pomôcť k zmenšeniu mandle? viem, že toaleta nosa - stačí počas obd. zdravia raz denne - večer? asi aj tá podpora imunity celkovej, kortikoidné spreje. ale to asi nie dlhodobo u detí, nie? ďakujem a dobrú noc
@lindulak ak chces zmensit nossnu mandlu..tak toaletu aspon 3x. kortikoidne spraye sa daju od 3 rokov..tie pokila zaberaju tak je vidno vysledok o mesiac..pokial po mesiaci nevidno an trosku zlepsene tak to vyznam nema
podpora imunity --prirodnej baze, ci od alergologa, takisto je dobre dlhodobo atihistaminika
@drzubok ano vlasy vyrastaju stale, rovnako aj chlpky na tele, ale to je mala plocha, nechty nam vyrastaju len raz /pokial nedojde k odrthnutiu nechtu/..cize tu prerezavanie nie je...ale zubky sa nam prerezavaju len 2x za zivot..cize to je trosku rozdiel
a to je to co pisem..ze zubok moze byt prvotna pricina choroby...lebo svrbia dasna a tym padom dieta vopcha vselico do ust a uz na to sadne infekt
ja nemyslim bezne nadvihnutie gingivy /dasna/ ..to nepovazujem za opuch..ale su deti ktory to dasno az zfialovie a dost opuchne..ako to teda nazvat ked nie opuch ? /bez ironie teraz/
oslabena imunita...lebo stres oslabuje munitu
ahoj @strapco ,
moja mala ma od narodenia viac usneho mazu hnedastej farby. okolo 6mesiaca som to hovorila nasej pediatricke, ktora mi povedala, ze to moze znamenat alergiu v neskorsom veku. na ziadne vysetrenie na neposlala, uska nebolia. len ich cistim 2x denne (nevtlacam, vytieram smerom von vatovymi tycinkami). obcas sa mala zatne a usi si zakryje, takze sa hygiena nepodari 😖 . toto nemame silit, usi sa vedia cistit same...
je potrebne trvat na vysetreni, alebo sa to upravi?
@drzubok ja viem ake je to tazke..som aj laktacna poradkyna a tam su predsudky tiez, a mozno este vacsie rovnako je to tazke aj ako ORL Dr...vyvratit preco netreba ATB zakazdym, preco treba operaciu, a kedy ju netreba
nemyslim ale ze su navine len pediatri...bola ina doba, inak sa pozeralo na vsetko a v ludoch to pretrvava..kolko krat mam pacientov ktory vystriedali niekolko Dr, lebo im nechceli dat ATB a pod...alebo pacient vytrvalo chodi po roznych ORL aj ked uz ten prvy ho poslal k zubarovi 😉
@strapco13 preco myslis žesvrbia?? 6stky rodičia nevedia že sa prrezali už supokazene, nehovoriaco 345 na zaciatku puberty... zuju zuvacky.... a píses infekt- aký infekt-infekt niesu zubky infekt-co ta hnacka-teplota?? zubky?? a tak sa maminy venuju prerezavaniua a kaslu na prev.kazu... 🙂
@katka.ott neviem o tom ze by usny maz mal nieco spolocne s alergiou 😕
podla mna skor privela cistis usi...tym padom ich ovytieras do sucha a ucho sa chrani zvysenou tvorbou maziva..a tak sa dostanes do bludneho kruhu, navyse castym vytieranim ucha porusis ochranuu funkciu maziva, to chrani kozu v uchu pred poskodenim, mozes poskriabat zvukovod..staci mikroskopicke poskodnie koze a ucho na to reaguje zas zvysenou tvorbou maziva
cize cistit len to co je vytecie z ucha von
je mozne ze uz mate vytvorenu zatku mazovu v uchu a na tp tiez ucho reaguje, lebo sa chce tej zatky zbavit
cize sla by som na ORL..teraz uz netreba vymenny listok..nech sa kuknu, ci tam nahodou nie je stupel
@drzubok nocne kojenie..ma svoj vyznam, aj hladiska vyzivy, psychiky...len treba sa starat o zubky
pockaj je rozdiel prerezavanie zubkov u malych deti a pubertiakov...a nikde som nenapisala ze zub sa rovna infekt a tiez som nenapisala, ze prevenciu robit netreba...ako vsade prevencia je dolezita a menej narocna ako liecba nasledkov
@drzubok ...moze zub aj za smrt..ale nie prvotne..ale je to zdroj infektu, moze bakteria z pokazeneho zuba putovat kade tade a usaasit sa v srdiecku na chlpniach
ale je rozdiel zvalovat nieco na zub a nieco na to, ked sa zub prerezava...ale ako som aj doteraz tvrdila..to je len prvotna pricina preco sa nieco stane, preco dieta ochorie
dobre..a ako by si odovodnil to, ze niektore deti, maju vzdy pri prerezavani zubka zvyseny pocet stolic a akonahle sa zub prereze je po probleme?

@strapco13 to bolo na okraj témy inf. prejavov v ustach lebo som sklamný z nasich pediatrov a ich vedomosti. neverila by sico vsetko sa da zvalit na zubky- a dockas sa to aj od %najvychytenejsich pediatrov v meste