Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Ahoj, môžem poprosiť o pomoc aj s banálnym problémom? Syn (6 apol) mesiac po operácii nosnej mandle prechladol a má to iný priebeh ako som zvyknutá. Dýcha nosom, všetko mu steká dole hrdlom, má z toho suchý dráždivý kašeľ, vysmrká len málinko ráno, sople sú úplne priesvitné. V noci spí pokojne, po tom ako pri zaspávaní pol hodinu v kuse kašle. Dávam mu Sinupret, len neviem, či to nie je pri takýchto soplíkoch viac na škodu a nespôsobujem mu tým ten kašeľ. Nos len preplachujeme, na včerajšej kontrole u ORL mi povedala Dr. že kvapky netreba, lebo, že sliznice nie sú opuchnuté, že má len trošku zdurené mušle v nose vpredu a mám mu kúpiť niečo s morskou vodou. Vravela, že má len málo priesvitného sekrétu. Tympanometriu mal ok, obe krivky A, reflexy výbavné, len na jednom ušku mal nižší vrchol krivky. Na zmiernenie kašľa mu dávam Kaloba (odporučila Dr., pre mňa novinka) a cibuľový sirup. Prosím o radu čo s tým kašľom, treba sinupret, či radšej nie? Alebo vysadiť všetko a dať napr. Ditustat?
V noci si malá pýtala mlieko asi 5x, počula som trochu sťažené dýchanie nosom a teraz trocha kýcha, žiadne soplíky nemá, ale v puse prezeraná posledná trojka (som vedela, že ide, už týždeň má ekzém vybehnutý). Nos jej preplachujem pravidelne, treba niečo pridať? Ďakujem 🙂
@modra1 no ak su opuchnute musle, plus pises ze si pocula stazene dychanie nosm....znamena to ze nosne kvapky proti upchu treba...opuchnuta musla produkuje viac hlienov ako neopuchnuta.
Pises ze to steka dole hrdlom..ak kasle aj nieco vykasle? ako to vyzera?
Syn je alebo nie je alergik? Berie este nejake lieky okrem teraz c mu davas na toto ochorenie?
@strapco13 sťažené dýchanie som počula u malej iba v noci.
Syn dýcha normálne nosom, má alergie potravinové, neberie žiadne lieky, pri kontrole keď bol zdravý sa iný ORL lekár vyjadril, že sliznica nosa vyzerá trochu ako u alergika. Nič nevykašle a vlastne ani nevysmrká, vreckovka je len trošku mokrá, skôr to bude tá vincentka, kt. striekame ako preplach. Kašeľ je suchý dráždivý, podľa ORL dr. má len málo riedkeho priesvitného sekrétu, vraj ľahký vírusový infekt.
Len by som chcela vedieť, či mu neškodím práve podávaním sinupretu a odvčera aj Kaloba a cibuľový sirup, či ho tým nenútim viac na kašľanie, hoci odkašľať ani nemá čo. Tieto prípravky som spomínala aj ORL dr, vravela, že môže byť (kalobu mi odporučila ona), že postačuje symptomatická nechemická liečba, akurát , že syn včera pri kontrole ešte toľko nekašľal.
@strapco13 Ahoj, môžem poprosiť aj ja o radu? Syn (1 rok) od stredy teplotuje. Zväčša má do 37,5, raz mal 38 stupnov. Niekedy je aj pol dna bez teploty, potom mu vystúpi znovu. Nekašle, nesoplí. Dnes rano som s ním bola u lekárky (blíži sa víkend), ktorá ho vyšetrila, povedala že hrdlo je v poriadku, dýcha čisto, proste nenašla nič. Napriek tomu mu predpísala ATB, s tým, že ak by teplota neustúpila, mám mu podať. Povedala, že má zdurené ďasienka, ale ja neviem, môžu byť takéto teploty aj od zubov? Už má štyri zuby, ked mu vychádzali, bol uplakaný, ale teploty nemal. Tak ja neviem, počkať ešte, podať tie ATB, alebo čo mám robiť?
dnes sme boli aj nausnom aj u vseobecnej...tak prave usko je ok a mame kvapkat do laveho teraz...ach dokolu nechapem z coho to ma stale..a sopik tiez pretrvava dostali sme od vseobecnej pamycon do nosa a ospen uz mame vysadit...a vraj nemame pouzivat odsavacku na vysavac..tak skusime skusala som aj to mliecko do nosteka...
vsimli sme si ako sme boli vonku ze maly vonku sopliky nema take len doma...
k tej alergii dokotrka povedala ze je maly a tak to asi nebude ono...
@strapco13 no super, mám "vyriešený problém" malý má zas teplotu, už 38, tak som bola vybrať tie ATB, že mu dám. Ale bola som už v troch rôznych lekárňach a všade mi ho vrátili s tým, že nevedia prečítať názov lieku! Je toto vôbec možné ?! Snáď neskončíme ešte v noci alebo cez víkend na pohotovosti 😖
@strapco13 tak dnes som malu zobrala k doktorke, a ta cumela, ze naco sme prisli, mala je OK, dala nam papier do skolky ze je zdrava 🙂 , tiez nechapala, ze ako je mozne, ze v skolke ma vraj strasne zelene sople a doma nie... asi ucitelky skusaju, alebo neviem... no zobrala vyter z hrdla, pre istotu- vlastne som o to poziadala ja tak uvidime. Pre istotu nam dala pamicoion, neviem ako sa to pise 😝
@157misicka len doma sopliky?...nemate doma prilis sucho alebo prilis vlhko? zvieratko nejake?
@strapco13
no zvieratko nemame ale moze byt ze je tu skor sucho
@strapco13 ďakujem, skúsim to tu dať, ale neverím, že to niekto vylúšti. V prvej lekárni to pozerali tri magistri a každá prečítala niečo iné. V noci mal ešte vyššie teploty, až do 39,2 - bojovali sme čipkami a zábalmi, teraz zaspal, má už "len " 37,7. Nechcem ho budiť, ale ked sa vyspinká, beriem ho na pohotovosť. Telefon na lekárku bohužiaľ nemám, ani to nebola naša, len zastupujúca.
@157misicka tak skus zvlhcovace...ale zas ani prililis vlhko nie je dobre
aj my nadd tym uvazujeme vyzera to ze kupime..lebo my sme zo zaciatku asi ani nemali nadchu ale len susniky v nosteku a tie sme zvlhcovali libenarom a potom odsavali...ach ja uz neviem....malemu teraz idu aj zubky pocula som ze ta nadcha moze byt aj tym..ze mu teraz ten soplik tak tecie.inak sa to zlepsilo neodsavam uz vysavacom bo vraj to drazdi este viacej...
dokotrka povedala ze ak sa to nezlepsi chce mu brat krvicku..sa toho aj bojim u takeho maleho babetka
@strapco13 na pohotovosti povedala doktorka že má červené hrdlo a dala nám Ospamox. Recept nevedela prečítať ani ona, ani v dalšej lekárni, kde som bola vybrať ATB. Malý má celý den 39 teploty, striedavo dávam Nurofen a Paralen čipky, obklady, nezaberá nič, už som zúfalá. Stále mu okrem tých teplôt nič nie je - nekašle, nesoplí, no nič. Poobede som ho strčila do vlažnej vody vo vani - hral sa tam asi 15 minút s hračkami, ja som mu zatiaľ liala hrnčekom vodičku na hlavu , nech sa trochu schladí. Ale teplota mu klesla len o 0,3 stupňa. Tak som zvedavá aká bude noc, ak bude mať nadalej 39, zajtra som na pohotovosti znovu.8-(
@lenja123 moč mal vyšetreny? CRP robili?
je možne ze sa jedna o 6 chorobu...to je virusove /ciže ATB netreba/..su tam 3-4 dni vysoke tepoloty, ktore sa tažko zražaju, dietatku pri tom akoby nioc nebolo, a potom je pokles teploty a vysev drobnych vyrazok po celom tele, ktore nesvrbia. Liečbu to okrem tlmenia teplot nema, vyrazky nesvrbia, ochorenie nezanechava ziadne nasledky
@157misicka pokial je soplikov malo, je lepsie preplachovat..to nedrazdi sliznicu
@strapco13 nerobili mu CRP, ani moč - doktorka na pohotovosti povedala, že je to z hrdla. Teploty mal už od stredy, ale tri dni len také do 37,5, maximálne 38, nie viac. Až včera v noci a dnes celý deň má 39. Môžem sa spýtať, či je normálne, že má červené hrdlo a nekašle? Alebo mám čakať, že ešte začne? ATB som už začala dávať. Zatiaľ dostal dve dávky, efekt žiadny. Asi by som ešte skoro chcela 😅 . Vyrážky nemá žiadne, je celý čas len v plienke, lebo mu dávam obklady, tak by som si hned všimla.
@strapco13
malá má odvčera zelené soplíky, t.j. dva dni. môžem ešte vyčkať, či soplíky neprejdú, alebo mám zájsť zajtra k lekárke? už 2krát mala zlatého stafylokoka,vždy mala tieto zelené soplíky a vždy sme užívali ATB. akurát ma trápi, že pred týždňom doužívala antibiotiká, mala angínu. tento mesiac nastúpila do škôlky a už budeme musieť byť druhý krát doma.
@strapco13 veľmi pekne ďakujem, celú noc sme mali 39, prespal ju holý obložený zábalmi. Hneď ráno mu začali stekať hlieny, cez noštek išla len "voda", ale pokašliaval ako mu to stekalo do hrdla. Len teraz neviem či to nie je aj tým, že fakt bol celú noc holý a studené obklady na sebe - nemohol prechladnúť? Ale teplota nikdy neklesla pod 38. Jááááj, už nech je pondelok a nabehnem k našej zlatej doktorke 😵 , ona je veľký pedant, nás hneď vylieči.
@strapco13 Ahoj strapčo, dcérka je dva týždne po operácii nosnej mandle.
Všimla som si, že začala huhňať - no a skoro som odpadla, keď som si prečítala, že ....
"Ďalšou komplikáciou po adenotómii môže byť otvorená rinolália-fufňavá reč ak po adenotómii zostane veľký priestor v nosohltane, táto komplikácía sa rieši foniatrickou rehabilitáciou mäkkého podnebia. "
http://www.orl-lfuk.sk/zvacsenie_nosohltanovej_...
Čo je to foniatrická rehabilitácia? To sa dúfam, že dá riešiť?! ☹ Som z toho nešťastná... ☹
@strapco13 Ahoj, tak mi to nedalo, bola som s ňou na kontrole u ORL a z "huhňania" sa vykľula začínajúca nádcha, že ma chytené hrdielko, doslova povedal, že tam má malý "infekt". Zatiaľ bez ATB, necháme na vlastnú imunitu. 😅

@denisocka stava sa...treba sa ozvat 😉
pokial ma sopliky len rano zelene a cez den nie su zelene, tak by som ATB nedavala..len preplach, nosne kvaky proti opuchu, ak je nos velmi upchaty nech pediater da antihistaminikum nejake /fenistil a pod/, ak su sople velmi huste a nevie ich vyfukat tak sinupret...ale pockala by som s nim
u starsieho..zrejme telo zabojovalo..to je dobre, dobra imunita 😉