Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@kika41 hladala som este raz na 120ml baleni je od 3 rokov http://www.adcc.sk/web/potravinove-doplnky/deta...
a na 250 ml som nasla to co vravis ty http://www.adcc.sk/web/potravinove-doplnky/deta...
sranda rovnaky liek len ine balenie 😕 kto sa v tom ma potom vyznat 🙄
@strapco13 ahoj
chcela by som sa ta spytat ze nam pediatricka dala zodac skusit ze ci nezmensi tu nosnu mandlu.
Teraz asi pred 2 tyzdnami mala obycajne biele sople a mandla sa jej musela este viac zvacsit lebo ju pocut ako dycha az cez dvere ☹ ☹ Nechrape len hlasno dycha. Som z toho na prasky.
A zda sa mi ze aj horsie pocuje lebo sa pyta co ? a na dvakrat opakujem ked je otocena chrbtom alebo necaka ze s nou idem hovorit.Plus sa zacala popiskavat v noci okolo 21 30 - 22 00. Ked ju stihnem dat predtym v spanku vycurkat tak nie. Ale to je tiez z toho co?
Ma aj apnoe lebo normalne prestane dychat a naraz nadych ☹ ☹ Nie casto ale ma.
Ake su sance zodacu ako to vidis ty ako ORL? asi mizive nie?
Joooj strapco13 dakujem ako sa nam tu venujes fakt.
mam jej popri zodaku striekat aj nieco do nosa?
Vincentku, physiomer alebo nieco ine?
Momentalne nie je chora ale asi ano nie?
To nie je sanca na zmensenie tej mandle? Uz ked je velka tak len vyrezat 😅 😅 ??
@skolara pokial ma apnoe..treba skontrolovat aj ci nema velke krcne mandle, lebo to byva casto pri velkych nosnych aj krcnych mandliach..tam by botom bolo dobre uvazovat o zakroku kde sa naraz emnesi nosna a aj krcne mandle. krcne nie vybrat cele /pokial nie je dovod, ze anginy, pozitivny vyter a pod/ale len zmensit, cize ich imunitna funkcia zostane zachovala
pri velkej nosnej mandle je caste nocne ponocovanie ☹ /ale kym som pochopila, ze je to s makcenom piškať a nie pískat 😀 ..som nechapala ze preco v noci piska a prejde ju to po curkani 😀 /..ide o to, ze pri velkej nosnej mandli je spanok nekvalitny a mozog nie je oddychnuty a potom nedava signaly ..kuk moj clanok o nosnej mandle..uz je dokonceny
samotny Zodac asi nezaberie...treba preplachovat nos, antihistaminikum, a zvazila by som uz lokalny kortikoid alebo aspon antihistaminikum v sprayi Livostin..tato kombinacia je niekedy uspesna...ale ak je nosna mandla velmi velka, tak zaberie az operacia
pokial horsie pocuje..daj jej vysetrit sluch...moze mat selektivnu hluchotu /t.j. pocuje iba co chce 🙄 /, moze mat len mazivko v usku..ale moze tam byt aj porucha sluchu kvoli mandli..pokial sa potvrdi tioto tak doporucujem jednoznacne zakrok v celkovej anesteze a podla nalezu aj zaviest pri operacii aj drenazne rurky do uska..to uz vysetrenie povie ci treba alebo nie
@strapco13 nemam makcene ja uz som si zvykla bez diakritiky 😀 😀
No takze co odporucas.
Pri orl som bola takze viem ze ma tekutinu v usku v lavom prave ma ok. Vravela ze to je z tej mandle.
Som bez manzela do 11.nov. takze dovtedy by som chcela skusit nieco na zmensenie ked sa to nepodari tak fakt budu musiet ist na vyber nosnej mandle kedze ja mam doma malicku a kojim. 😅 😅
Dovtedy by som skusila ten zodac, preplachy physiomerom a ten Livostin? hmm aby som jej aspon trosku pomohla aby sa jej lepsie dychalo dovtedy.
Este zbehnem na buduci tyzden ku ORL ale musim cakat kym si mama vezme dovolenku kedze tam nechcem tahat aj babatko.
alebo co by si mi odporucila jej dat ty? chapes moju situaciu 😅 😅
@skolara hej ja by som skusila tu trojkombinaciu..ale netrvdim, ze zaberie..aj ked mala som pripady ze hej..ale aspon vam to pomoze ostat zdravy na operaciu a nebude ju musiet prekladat /casto sa stav, ze deti s velkou nosnou mandlou ochoreju den, dva pred zakrokom a musia si prekladat termin
a kedze kojis..odsaj si trosku mliecka a ked nedas livostin tak pri ostatnych preplachoch daj par kvapiek svojho mliecka jej do nosteka..mat. mliecko je prirodne antibiotikum, dezificiens 😉
ja tiez pisem bez diakritiky...vacsinou precitam tak ako to aj autor myslel..ale obcas sa zadari nepochopit...ved som matka na MD 😀 😀 ...napr koza..raz je to prsko a raz pokozka...no a ked napisem, ze koza musi dychat...tak nie vzdy je to pochopene tak ako ma 😅
@strapco13 dnes som jej dala zodac pol kavovej raz denne. Kolko krat striekat physiomer? a ten Livostin je na predpis vsak? Ten mi da len ORL? A kolko trva kym by som mohla povedat ze antihistaminicum zabera. Viem blba otazka ale nemam sajnu kedy sa uz moze vidiet rozdiel.
Ma stve ze mala nebyva chora skoro vobec ani usi ani nic ine a ta mandla je velka 😠 😠
dobry vecer, neviem ci som v "spravnej teme", ale stale dokolecka riesime rovnaky problem.....sopliky,kasel a nasledna obstrukcia. Maly bude mat teraz 2 roky a v podstate aj nasa pediatricka uz sama nevie co s nim, nakolko sa nam to opakuje casto. Mame dve hypotezy: maly je polovicny Ind a jednoducho geneticky nie je vybaveny na nasu zimu a s tym suvia opakovane zapaly hornych dychacich ciest ( jemu sa stav zhorsi vzdy ked je ochladenie, lete leto bol v pohode, minuly rok v zime sme boli 2 x hospitalizovany v nemocnici a den po prepusteni mal pneumoniu) alebo druha hypoteza, maly mal pri narodeni AS 1/3 a bol 2 tyzdne na detskom ARO na UPV a podla lekarov jeho priedusky dostali zabrat a s tym suvisia aj tie opakovane problemy. Ja som uz zufala, aj teraz tu vedla mna kasle a kasle, uz je z toho unaveny, tak zajtra zase lekara dalsie ATB. Pripominam ze dostava: xyzal, ventolin, flixotide, podla potreby atrovent cez chamber, lieky na kasel a nadchu. Sme sledovani aj na ORL ambulanci, nakolko ma stredne tazku poruchu sluchu a mandle nema zvacsene. Dakujem za akukolvek radu. P.S: po dohode s manzelom sme sa rozhodli, ze na zimu pojdeme do Indie a skusime prezit chlad tam a este aj nejaku vychodnu medicinu. POkial sa malemu zmetabolizuju ATB uz dostava dalsie. V,
@skolara myslim, ze moze aj pediater napisat..ale teraz bola nova klasifikacia tak neviem presne, ale snad sa to nezmenilo..ale ORL moze predpisat urcite
physiomer mozes kolkokrat chces..kludne 5-6x do dna
ak zaberie..budes po tyzdni vidiet zlepsenie,,nie upolne ale bude sa to lepsit..lepsi sluch, nebudu apnoicke pauzy, tichsie bude dychat, niekedy na hlase je to pocut..ale podotykam..zlepsenie neznamena ze operaciu netreba..po mesiaci uzivania treba skontrolovat nosnu mandlu a sluch..pokila tam nebude uplne zlepenie tak operacia a v den nastupu eventualne znovvu pri prijme nech skontroluju..mala som dietako, kde kontrola nebolo dobre a ked prisl na operaciu tak nosna mandla stiahnuta, operaciu sme zrusili
@nikak23 kukni na moj clanok o toalete nosa a o nosnej mandli..hlavne priznaky, ci nema nieco z tojho
moze ist o kombinaciu oboch vasich hypotez..plus je mozna alergia na chlad /nezavisle od jeho povodu/,,tu indiu by som skusila
na ORL..ktoru mandlu nema zvacsenu..nosnu ci krcnu? vytery mal robene? aku poruchu sluchu ma? /ak mas nalez kludne mi opis diagnozy alebo aj cely/..kedy mu naposledy kontrolovali mandlu?
zvolila by som nejaky pripravok na zlepsenioe imunity, probiotika, vit C vo vyssej davke..brali ste nieco na podporu imunity?
@strapco13 prave kukam clanom o nosnej hygiene, v podstate sa o to vsetko snazim,ale je to katastrofa, on totiz vobec nespolupracuje a akekolvek cistenie proti jeho voli je vecny boj...ale skusam, co sa da. O tej nosnej mandli este nastudujem, ale podla lekarov je to OK ,aj krcna mandla aj nosna, nakolko on ine priznaky nemava, ale este to preverim a prekonzultujem, ak mozem.
Kultivacie ma robene vzdy, moja mama je lekarka, on mu urobi vytery a nic tam nie je take aby to mohllo sposobovat talketo problemy.Podla mna je to alergia na chlad, nasa alergolicka mu robila testy a je vsetko OK, ale aj ona to v podstate takto uzavrela, ze jemu chladny vzduch nerobi dobre. Probiotika dostava, Bio Gaia a dostava aj imunoglukan a Pykovit a Vit C. Davam mu aj Echinaceu a pri zacinajucej nadche homeopatilka.
Co sa tyka poruchy sluchu...ma stredne tazku percepcnu poruchu, ma nacuvacie aparatiky, sleduje nas foniatricka a logopedicka, ale napriek tomu, ze nie je patologicky hyperaktivny, tak nechce aparatiky nosit, ale nam sa zda, ze mu to keca dost dobre, dokonca v dvoch reciach. Na ASSR vysetreni sme boli 2 x s odstupom jeden rok a vysledok bol rovnaky. Lekarka mi vsak povedala, ze tato porucha je trvala a v podstate sa s tym nic neda robit, ale podla mna reaguje normalne a podla vysledkov Bery by tak pocut ani nemal ( napr. pocuje cez zavrete okno lietadlo, alebo pocuje vlak zo stanice vzialenej 3 km elektricku v noci, ked zvoni susedovi telefon a pod..) takze sama neviem. dakujem za rady..
@skolara tak hej..mame maly rozdiel..ale da sa..dnes som tiez sama, inak mam manzela doma, len dnes maju akciu..ale o 10 bude doma..haha uz je 11 a este ani nezavolal 😠
synator je strasne rozumny chlapcek..on spolupracuje, dnes dokonca zaspal sam vecer..1.x 😵 😵 malu lubi, nejak chape ze musim najprv kolo nej..aj ked ju dojcim uz pochopil, ze najprv sa pricucne ona a az potom pustim jeho na druhy prsnik /kojim oboch/..on zatial pekne vedla mna sedi a caka...co sa cudujem, lebo inak neposedi ani sekundu
@nikak23 pokial je tam percepcna porucha tak to s nosnou mandlou nesuvisi..to bude suvisiet s porodom..a to uz nezmenis..neboj na nasl. aparat si zvykne 😉
zrejme bude u neho porucha imunity a alergia alebo intolerancia chladu..
co sa tyka toalety nosa..skus ho to naucit formou hry..ukaz mu to na sebe, otcovi, oblubenej hracke..mne sa to podarilo a nemam problem..ale nenut, nech sa mu to nesprotivi
kojis este?..ak ano mozes mu po toalete nosa aj mliecko nakvapkat
ono tym ze zrejme on nema priedusky uplne OK /inak ak vykasle niekedy nieco..bolo by dobre spravit z toho kultivaciu, ci nema nieco tam/ tak musi mat nos priechodny a plne funkcny...aby nedychal ustami a nesiel mu studeny , sucha a neocisteny vzduch na priedusky
@strapco13 ano ta porucha sluchu je jediny dosledok toho strasneho porodu, on zacal lapavo dychat az v 28 minute po resuscitacii a mal velmi vaznu perinatalnu asfyxiu...takze ja tu poruchu povazujem za "kozmeticky" problem, pri tom vsetko co sa mohlo stat. Co sa tyka respiracnych ochoreni,,podla mna to je kombinacia vsetkeho, on totizto kojeny nebol vobec ( ja som pri porode zacala krvacat a mala som suspektnu koaguloaptiu a tiez som si par dni poleazala v umelom spanku na ARO), potom so bola na fraxiparine skoro rok a hlavne som sa nemohla k malemu dostat ( lebo som nebola v stave odist z nemocnice), tak na detskom ARO ho naucili na flasku a boli sme radi, ze vobec pije...no moj porod nebudem opisovat, je to zami a je to vsetko ok.
ta nosna hygiena...ja mam pocit, ze on uz negativne reaguje na vsetko co sa tyka nosteka, hrdla a liekov, ale budeme to trenovat, on mne v pohode "odsava" nos ( akoze), mne v pohode dava "kvapky kamaratky", ale akonahle sa k nemu len priblizim, dostane sa do afektu a potom s nim musim potriast, lebo prestane dychat a zmodraju mu pery tak to radsej vzdam. Physiomer mu davam ked spinka rovnako Nasivin, ale odsavat sopliky sa v spanku neda. Kultivacie zo sekretu skusime zobrat, ak sa podari. No a ked ideme von a je chladno tak mu umyselne davam dudlik aby dychal nosom ( co sa mu naramne paci, lebo inak dudinku nemava🙂ja uz fakt neviem, nam na kasel zabera cibula a kurkuma,....
@skolara hej tandemaci sme 😵 je to super..aspon chvilu moj starsi sedi a nebeha 😀 😀
moj maly nosi malej hracky, chodi ju pusinkovat..len co vstane ju hlada..sme trafili vekovy rozdiel ..dufam ze mu to vydrzi ..necakala som tolko rozumu od tak maleho dietatka...sice musi mat to co ona..ked ju dam pod hrazdicku, musim aj jemu nachystat a pod
@nikak23 este skuste inhalacie kamiliek alebo slanej vody..ked nespolupracuje pri preplachu, preplachuj v noci aj ked je zdravy..aj vtedy tak vymysla pri preplachu?...ja som maleho naucila na preplach ked bol zdravy a teraz plne vyuzivam /mame druhykrat nadchu/
este okrem cibuli a krkumy..kombinacia med a cesnak /ta zabera mne..vzdy ked na mna nieco lezie tak tymto to vynicim ja jedavam na vianocnych oplatkach ..vzdy mam v zasobe keby som cez rok potrebovala..ale jemu mozes rozpucit cesnak a zmiesat s medikom a tak za lyzicku mu dat zhltnut..ak zvladne moze aj viac..alebo potom do jedla zamiesat ale cerstvy cesnak..vareny uz nema taky ucinok a med kvalitny
tak ano v tom pripade e porucha sluchu fakt len kozmeticky problem..drzim palce nech to tak aj zostane, a nic viac vas trapit nebude a toto nejak prekonate
@strapco13 dakujem🙂 ozvem sa, ze ako sme dopadli, vidim to na ATB ale ked bude fit, tak ideme na alternaitvnu liecbu, lebo neviem, ci si lekarka, ale niekedy mam pocit, ze nasi lekari maju styl "sazka sportka" pri VSETKEJ ucte k nim!! dufam, ze vsetko bude OK, len nechcem maleho trapit, tak tento krat dame ATB. prave sa zobudil s placom a kaslikom...
@strapco13 dufam, ze som neurazila!! To by ma velmi mrzelo, naozaj. Ja som s tou poznamkou narazala na nasu alergologicka, ktora mi dneska do telefonu povedala, aby som malemu zacala davat nejake antohistaminika, lebo to moze byt alergia a pritom Xyzal mi sama predpisuje🙂) ale ja si nesmierne ctim lekarov, robia pracu, ktora podla mna vobec nie je ohodnotena a kazdy to berie nejako automaticky a nakolko celkom dobre poznam Indiu, tak si vazim vsetku starostlivost co u nas deti/dospeli dostavaju. Fakt klobuk dole,vidim to na mojej mame🙂) vdaka za vsetko.
@kurci Avamys je lkoalny kortikoid..pouziva sa na zmensenie sliznice v nose u alergikov, ale zabera aj u nealergikov niekedy
vyplach nosa..je super...len keby nahodou stipal solny roztok, tak cistou prevarenou vodouňpokial bude uplne OK tak moze ist do skolky..ale ja by som nechala este tyzden doma, nech sa uplne zotavi a imunita nech sa da do poriadku
Ahoj chcela by som ta poprosit o radu. Moj maly ma uz druhykrat za sebou sople, ale riadne. Minuly tyzden bol relativne klud, pred tym mal 10 dni take biele sopliky neustale sme ich odsavali, potom tyzden klud a teraz sa nam vratili ale su zelenkavozlte. Vzdy sa snazim to zvladnut odsavanim a bez ATB, ale teraz sa mi to zda uz velmi zle. Davam mu otrivin rano a vecer amucosin s medom nakolko zacal kaslat tak akoby mu tie stekajuce zvysky zostavali v hrdle. Teplotu nema, len sa bojim aby to nebolo nic vaznejsie. Na uska nekrici ze ho bolia. Neviem, je to asi z prechladnutia ale zelene sople sme este nemali. Neviem, mam s nim ist k lekarke aj ked nema teplotu? Dakujem za radu.
@strapco13 zabudla som o radu chcem poprosit teba strapco, nejak som na to neklikla 😉
@moonlightka no zelene sople znamenaju bakterialnu infekciu..cze by som k Dr sla..nech sparvi vyter a nasadi Pamycon..ten je citlivy skoro na vsetky bacily a ak by nezabral, tak dovtedy budu vysledky
kukni na moj clanok o toalete nosa..treba preplachy, nosne kvapky proti opuchu, pockat 5 min, potom odsat alebo vyfukat dobre nos a potom pamykon
kolko ma maly rokov?

@rina úprimne želám,aby sa dcérka čo najskôr vyliečila... 😔