icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

nikuska4
22. feb 2012

@strapco13 no asi to platí aj pre mna,čo si písala filmuske ☹

bevab
22. feb 2012

Ahoj strapco, nevies mi niekoho dobreho myslim ORL lekara v Bratislave odporucat do IP. U jedneho sme uz raz boli, ale ziadna slava to nebola. Velmi pekne dakujem 🙂

dominikuska
22. feb 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne za odpoved 🙂 . Podla tvojho clanku uz nostek cistime dlhsie, konecne som sa aj ja naucila spravne cistit nos 😅

lucinka83
22. feb 2012

maminky z Ga a okolia, ktore zaujima tato tematika ORL a chcu sa od @strapco13 dozvediet odpovede na svoje otazky osobne, pozyvame VAs na stretnutie s touto skvelou pani doktorkou do RC Bambulkovo!!! 5.marca o 9.30 🙂

natty53
22. feb 2012

@strapco13 Ahoj,mohla by som poprosit o radu? vcera sme boli na orl,mala ma laryngitidu plus zapal str ucha. Pred zhurba tromi tyzdnami mala zlto-zelene sople,nicim neliecene,potom boli uz len biele a skoncili. Tyzden na to,vracala tri dni ,ja aj muz. Ked skoncila vracat prislo na rad to hrdlo a ucho. Je mozne uz tie prve sople neboli dobre preliecene,ze boli bakterialne a kolovalo to po tele. V piatok mala krv ok a v nedelu uz sa dusila. Zeby ta bakteria prisla len tak? ATB nam dali lebo ze ma hnis v usku. Vcera vecer som dala polku Rectodelt cipku,dnes mam podat polku,stvtku a ten cas aj ked by prave vtedy nekaslala? Dakujem pekne

natty53
22. feb 2012

@strapco13 este otazocka,ma suvis laryngitida s alergiami?

motylik136
22. feb 2012

@strapco13 a tie histaminiká nie sú pri častom užívaní škodlivé?teda či neničia pečen a podobne ako všetky lieky...možno píšem sprostosť, no nevyznám sa v tom 😖 😒

motylik136
22. feb 2012

@strapco13 lebo vieš, nijaká matka nechce zbytočne pchať do dieťaťa lieky a ešte k tomu do takého malinkého... 😉

manka
22. feb 2012

@strapco13 nam teraz pekne zabral. klop klop. aj maly ho pekne znasa. tie co sme dostali raz na orl moc nechcel a este ho aj prehanalo. neviem ake to boli. nasa dr povedala, ze sa to dava dospelym, ked maju sanku zapalenu a pod.

takze bud budem chodit k obvodnej a dostanem sumamed bez vysetrenia alebo rovno na orl a obavat sa, co dostanem...

modra1
22. feb 2012

@strapco13 Prosím, rada by som vedela, ako dlho je bezpečné dlhodobé užívanie Fenistilu? Dávam ho dcére - 2 r., má predpísané 2x denne po 10 kvapiek, berie ho kvôli AE, pomáha jej proti svrbeniu, tým pádom sa neškriabe a lepšie sa mi darí kožu preliečiť, diétne opatrenia dodržiavam. Brala ho mesiac (1 fľaštičku), po vysadení sa svrbenie žiaľ vrátilo, takže som ho opäť nasadila. Píšeš, že sa berie 3x denne, aj v letáku tak píšu, neviem, mám dodržať dávkovanie jej predpísané, alebo sa riadiť príbalovou informáciou? Ďakujem 😉

weverka11
23. feb 2012

dobry, potrebujem urgentne poradit, moj 14m syn sa tyzden lieci z aft, lekar nam predpisal tantum verde ako nejaky extra vysledok nevidim, stale ich ma... teraz rano mu pozriem do pusky, samozrejme nasilu lebo ho to boli a normalne za hornymi zubami ma take ako keby nahlisane je to medzi zubkami a dasienkom ☹ moze to byt tiez afta? mne to pripada ako nejaky hnilobny proces, malemu smrdi aj z pusinky, aj dudlik ked mu onucham tak smrdi tak hnilobne... tak teraz neviem... som mu to teraz pretrela candibene sprejom. Normalne nemam chut ist k nasemu lekarovi, lebo mam pocit, ze vsetko berie na lahku vahu. a este maly ma vacsinu dna uz vyse tyzdna zvysenu teplotu, na zaciatku tyzdna mal aj 38,5, lekar povedal, ze to je normalne... a este jedna vec, zda sa mi ze ma tie dasna aj akokeby oslabene, ked nahodou padne, hned mu tesie krv z pusinky, doteraz mu netiekla

filmuska_01
23. feb 2012

@weverka11 ahoj, viem ze pises strapco, ale napisem aspon par riadkov,lebo my sme sa s tym velmi potrapili.
dcerka to mala,to tantum je prave vlemi dobre, tlmi to bolest.
mali sme este nejaku tinkturu z lekarne zarabanu na ginvitidu-zapal dasien,ale to ju velmi stipalo odporuca sa zvysit prijem b vitaminov napr. sirup Nutrolin B je dobry, malemu daj pit repikovy vlazny cajik,ten je tiez hojivy, pokial nie je alergicky.
vlemi odlezity je pitny rezim, my sme kvoli tomu takmer skoncili v nemocnici, pomohlo vstrekovanie cajiku tou striekackou od nutrolinu...
ta krv, zapach i vsetko je klasicky priebeh zial. kludne mu daj aj Nurofen proti bolesti,ak velmi place je to fakt hrozne bolestive... a obmedzit mliecne vyrobky na minimum okrem MM, kvasi to viac v pusinke potom.
skore uzdraveni prajem.

danielaviki
23. feb 2012

@weverka11
@filmuska_01 ahojte , my sme si s tym presli v decembri...tiez sme davali tantum verde, sirupcek echinancea od Dr. Valuch na podporu imunity a repikovy cajik, prvy den mal v noci vysoku teplotu potom uz nie, liecba trvala cele dlhe 2 tyzdne....my sme mali stastie, ze nas chcel pit vela ryz a soj. mlieka a papal ryzove a sojove jogurty/normalne mliecne nemoze/,ine nechcel papat, takze nebol dehydrovany ani velmi hladny...drzim palce a skore vyliecenie, je to ozaj neprijemne,,,

michala.l
Odpoveď bola odstránená
weverka11
23. feb 2012

@filmuska_01
@danielaviki dakujem baby, tak hned som s nim bola zasa u dr. presne mu dal tu tinkturu taku hnedu a stale ten tantum, vit. b davam uz treti den, preventivne som mu to nasadila, aj cecko davame a chvala bohu s vodickou nema problemy, dnes mi dokonca vypil aj moj caj 😀 matierina duška, čo on nic okrem vody nepije 😀 plus sa este kojime... a sak uz sa mi vecer zdal trosku pokojnejsi, dokonca zjedol plnu misku slepacej polievky, co mi doteraz fakt len studeny jogurt, alebo vyzivku jedol... no mi sme si tym najhorsim presli od pondelka, ako chytil tie afty, a dnes si toto vsimnem... chudatko malicke...

mirulienka
24. feb 2012

@strapco13 zdravim a rada by som sa spytala ohladom vysokeho ASLO (800) u 7 rocneho syna. zistili nam to na alergologii, odporucili zajst na ORL a poriadne skontrolovat usi a hrdlo. kedze citam vela prispevkov, ze najlepsie je dat vybrat mandle (aj svokra ma do toho nuti, kedze ona tak dvom synom urobila), tak by ma zaujimal tvoj nazor.

strapco13
24. feb 2012

@filmuska_01 streptokokova infekcia moze sposobit zapal klbov..cize to zacervenanie na hankach moze s tym suvisiet..je to tazv. parainfekcny zapal..cize zapal spervadzajuci nejaku infekciu
nakolko mala streptokoka..je nutne po ATB skontrolovat vyter, ci sa ho podarilo vynicit..inak sa mozu opakovat a zhorsovat aj tie zapaly klbov
co sa tyka vit C..kludne tych 500 mg denne pocas choroby

strapco13
24. feb 2012

@nikuska4 ako ste na tom?
bolo by dobre alergoimunoligicke a OR"L vysetrenie ak sa jej takto opakuju infekty

@andy485 je mozne ze ma suchu sliznicu...preplachy, vyhybat sa mentolu a eukalyptu /cize aj zuvacky/..ak mal ten triofed expectorans ..to obsahuje mukolitikum, to moze zhorsovat kasel lebo vyrobi privela soplikov
skor by som dala nieco na tlmenie kasla

strapco13
24. feb 2012

@bevab osobne nepoznam lekarov v BA..ale na detskych kramaroch by mali byt fajn

strapco13
24. feb 2012

@natty53 postup ako pomoct pri zapale stredneho ucha je v mojom clanku o zapale stredneho ucha
je mozno ze ta bakteria tam niekde prezivala a pri tom vrackani sa pretlacila do ucha, ale to iste sa mohlo stat ak sa obsah zaludlaa rtie kyseliny dostali do ucha cez nosohltan
Biolo by dobtre sparvit vyter..ci si s nou telo poradilo alebo nie..a podla toho dalsi postiup..ATB mate..cize vyter s odstupom po ich dobrati
laryngitida je virusova vacsinou..mozu ju mat aj alergici aj nealergici..ale pouziva sa v jej liecnbe liek na alergiu

strapco13
24. feb 2012

@motylik136 ziaden liek nie je 100% bezpecny, kazdy viac alebo menej zatazuje organizmus..ale antihistaminika patria k tym liekom co maju malo vedlajsich ucinkov a su dobre tolerovane organizomom aj pri dlhodobom uzivani
ale ak je poskodena pecen alebo oblicky tak sa znizuje ich davkovanie

helka1
24. feb 2012

@strapco13 Ahoj strapco, mam na teba 1 otazocku, mozno pamatas (mozno nie) dcerka mala vyberane 2 krat nosne mandle koli zhorsenemu sluchu , vtedy sa to pri zakroku skomplikovalo, mala cca 2-3 dni tamponadu.... potom mala cca 9 mes v uskach drenazne rurky, tento mesiac jej boli vybrate... no a moja otazka znie, je mozne sa sa jej moze vratit zhorseny sluch ked prekona niekolko prechladnuti ? Zvyknu sa vratit problemy po tychto zakrokoch ? Vdaka.

strapco13
24. feb 2012

@modra1 fenistil sa moze brat dlhodobo, rovnako ako aj ine antihistaminika
a dava sa 3x denne

strapco13
24. feb 2012

@weverka11 afty su strasne bolestive ochorenie a k ak ma aftoznu stomatitidu...cize zapal celych ust s vela aftami tak to trva aj 2 tyzdne a strasne to boli..ludovo sa tomu hovori slintavka..lebo pre bolesti dieta odmieta aj vlastne sliny hltata aradsej ich necha vytekat volne z ust
treba kludne aj proti bolesti davat..nurofen, paralen, repikom mozes, plus take zarabane vodicky z lekarne sa davaju
plus baby radili dobre @filmuska_01 @danielaviki

strapco13
24. feb 2012

@mirulienka ASLO ak je vysoke hovori o tom ze niekde v tele je streptokok a skodi telu..moze udriet na oblicky, srdiecko, svaly, klby...treba zistit kde sa nachadza a vyliecit alebpo vyoperovat
gtreba odstranit lozisko infekcie..zuby, mocove cetsy, /u dievcat gynekolofgicke/, ORL vysetreni vyteriy, nosna mandla prinosove dutiny
ak treba tak krcne madle von

strapco13
24. feb 2012

@helka1 problemy sa mozu opakovat ak nasledkom infektov sa opakovane zvacsi nosna mandla..cize predchadzat infektom, dokladna toaltea nosa kazdy den, otuzovat, vela zeleniny ovocia, vit C apod
pokial by ale bol nutny zakrok..tak hned treba dokladne hematologicke na zrazanie krvi pred operaciou a doporucila by som k operacii lieky na podporu zrazania krvi, kedze ste masli taky problem

helka1
24. feb 2012

@strapco13 no ono jej vlastne pri vyberani nosnej madle vtedy narusili cievku, ktora nesla zalepit ( nejakou pajkovackou - sorry za neodborny vyraz) lebo vraj sa k tej cievke nemohla Dr dostat, z toho krvacala , nebolo to koli zrazanlivosti - tu ma dobru... ale dik takze sa jej to vratit moze ☹ ☹ ☹ , no nesmieme zanedbavat ten nostek

strapco13
24. feb 2012

@helka1 ano cievka sa moze narusit...ale ja v takychto pripadoch davam lieky na zlepsenie zrazanlivosti
ale pokial zaberie prevencia tak sa zakroku vyhnete..nostek musi byt dokladne osetreny pri kazdom infekte a velmi dobre je aj preventivne ho preplachovat

helka1
24. feb 2012

dik 😉

natty53
25. feb 2012

@strapco13 dakujem za odpoved. Este sa chcem opytat,ze ked uz vyteka hnis z uska pri zapale,to vted su vzdy nutne ATB? Lebo nam teda vyter,krv nic nebrali,len rovno supli ATB ☹