icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

maca_p
1. mar 2012

@strapco13 pediatri ho nerobia preto, lebo tvrdia, ze je to zbytocne, aj tak nic nevyjde pozitivne... vraj oni nemaju potrebny material na kvalitny vyter.

strapco13
1. mar 2012

@bevab skontrolovat ci mas mykoplazmu preliecenu, ked uz ti bude brat obvodacka krv..tak krvny obraz, sedimentaciu, pecenove testy, ASLO, CRP, LATEX RF
a na ORL vyter z nosa, hrdla, rtg prinosovych dutin..ci nemas lozisko infekcie

strapco13
1. mar 2012

@maca_p ale da sa urobit aj kvalitny vyter s ich vybavenim..len treba ist hlbsie do nosa...ale tak ked nechcu, tak nech poslu na ORL na vyter..ale ani vyter ani na ORL neposlu, ani CRP????..tak o com to je

maca_p
1. mar 2012

@strapco13 hovor mi o tom este chvilu, ja nastastie (vlastne na nestastie 😲 ) chodim ku koznej kvoli atopu so starsim a tam mu vzdy zoberu aj z koze aj z nosa.
toto mi hovorila priamo deckarka, ze tak im to hustia na seminaroch. neviem ci je to skutocne tak.

strapco13
1. mar 2012

@mandragora2 bola ta silna angina az taka, ze sa nedali otvorit usta?
tazko povedat ci tie capy teraz uz nie su..musela by som vysetrit hrdlo, ci nie su len hlbsie..ale su pripady ked si telo nejako pomoze a vylieci sa aj same /kym nie su komplikacie na srdiecku a pod/
myslim ze na ten vyter staci o 2 mesiace
RTG prinosovych dutin si mala?

strapco13
1. mar 2012

@maca_p tak spravne by sa mal brat vyter zo stredneho nosoveho priechodu kde ustia prinosove dutiny
to co robia vacsinou u pediatra je posteklenie vchodu do nosa a to pokial ti sople nevytekaju von nosom naozaj nema zmysel

strapco13
1. mar 2012

@viktoria12 a ako odsavas nosik? kolko odsavas jednu stranu? lebo treba riadne poodsavat nie len par sekund jednu a par sekund druhu stranu
v podstate liecbu ste mali dobru..a ak bola spravne aplikovana, tak by mala zabrat
nemenila si pred tym ako to zacalo avivaz alebo nieco..ze by reagivala alergicky
vzduch nemate doma suchy alebo prilis vlhky?
ak su sopliky huste tak nieco na zriedene..ale ak su riedke tak nedavaj lebo to by prilis zriedilo a bolo by toho privela
a eventualne skocit na ORL nech spravia vyter tam

strapco13
1. mar 2012

@motylik136 ano pisu ze ma byt kratko otvoreny, kvoli riziku usadena bakterii....kazdemu sedi iny druh sprayz lebo maju rozne sily vstreku..cize to sa tak neda..super su aj krhlicky kde si spravis vlastny roztok a lejes nad umyvadlom jednou dierkou a druhou vyteka vsetko von
mozes si urobit aj vlastny roztokj..solny, bylinkovy

strapco13
1. mar 2012

@natty53 zapal stredneho ucha malokedy vznikne bez nadchy..cize prevencia nadchy
pri kupoani ak sa dostane voda cez nos do nosohltana tiez moze vzniknut zapal..cize by sa dieta nemalo pomarat a pod..ale tomu nezabranis, lebo niekedy staci splechnutie..skor dokladny preplach nosa po kupani
prievan je zapal nervu ..z toho zapoal ucha vznikne jedine ze ak dieta ofukne a chyti nadchu
cize klasicka prevencia chorob..ak neochorie, zapal ucha nebude

strapco13
1. mar 2012

@xlucia dlhodobe bolesti cela..moze byt chrbtica, nosna mandla, dutiny, upchaty nos, oci /ak horsie vidi, resp este ma pocit ze vidi dobre ale telo uz sa musi viac namahat/a ine ..cize toto vylucit
kedze pretrvavaju teploty..tak krvny obraz CRP, vyter eventualne RTG aj hrudnika
ak bude zdravy a potom vysledky krvi a RTG dutibn budu OK a nadalej bude boliet hlava..tak vylucit to co pisem na zaciatku pripadne CT

caterine
1. mar 2012

Ahoj možem poprosit o radu... sesternicin syncek ma už druhy tyžden nadchu, už mu sice prechadza ale noštek ma ešte upchaty, davala kvapky nasivin soft, za ake by ich mala teraz zamenit ked ten nasivin už užival 7 dni

viktoria12
2. mar 2012

@strapco13 ahoj tak boli sme dnes na ORL, tak ma cele hrdielko cervene a zahlienene a zakrvacane tak nam povedala urobila vyter z nosteka aj z hrdla dostali sme zase pamycon , aj antibiotika ospamox , aj mucosolvan sirup mame davat , a odsavam poriadne raz jednu potom druhu a zase , tak uvidime ako bude v pondelok amme ist na kontrolu

mandragora2
2. mar 2012

@strapco13 nie, az taka silna zas nebola..usta sa mi dali otvorit..bola to taka zdlhavejsia angina, dost tazko mi prechadzala, na zaciatku dost velke bolesti, potom uz len pri prehltani ziletky, boleli aj usi, vela capov na mandliach , aj na ling. tonzile (??), vysoke teploty, huste hlieny a na konci ATB liecby nadcha..neviem objektivne posudit, aka silna ta angina bola..ORL dr sa vyjadrila, ze skaredsi nalez na mandliach uz davno nevidela
a k tym capom...mandle su zjazvene, take kratery su na nich, tak mi bolo cudne, ze sa prestali capy tvorit (ak sa ovsem prestali tvorit, ako ste pisali vy) z nicoho nic..myslela som si, ze ak sa tie cesticky v mandliach nejako zablokovali a ten bordel sa nemal ako dostat von a hromadil sa v mandliach a z toho ta angina..ale to su len moje domnienky
a k comu to RTG dutin? 😕 ..nebolo robene
este ma napadlo, ked pojdem na vyter v maji, cize bude pelova sezona a to uz budem brat lieky od alergologicky – levocetirizin a nasonex..mozu tieto lieky skreslit vysledky vyteru? netreba ich par dni pred vyterom vysadit?
ospravedlnujem sa za slohy 😅 a dakujem krasne za odpovede 🙂

xlucia
2. mar 2012

@strapco13 ahoj. v noci mal syn velmi tazky zachvat, musel dostat rectodelt, aj na teplotu. dnes sme boli u dr. a crp ma pod 8, rtg hrudnika aj tvarovych dutin ma uplne ciste, nastasie. myslim ze vidi dobre. ta chrbtica napdla aj mna, furt sa hrbi a dost casto ma upchaty nos. robime to co pises v blogu, uz velmi dlho cca od jeho jednoho roka. preplach nosa zvladam ukazkovo. mandlu ma zvacsanu,ale nie nejak markantne. kukala ho orl dr. ked bol zdravy na moju ziadost. v noci nechrape. nasa dr. to uzavrela ako alergiu. on je hlavne na brezu a palinu. som z toho jelen. a ta teplota co mal a bolesti svalov, ze to bola chripka.
uz neviem co robit. tie zachvaty kasla ho vycerpavaju. a teraz ma zacat so starolarom. mam z toho obavy. v stredu ideme na alergo. napaa prosim este nieco co by mohlo pomoct?moze v takomto stave behat a sportovat?
dr. zakazala skolku este min. na tyzden

andy485
2. mar 2012

@strapco13 ahoj, mám ešte jednu otázku, prosím ťa. malý sa sťažuje, že ho bolí čelíčko a ukazuje na miesto hore na nose, medzi očami. taktiež mu slzia oči. nie je to neustále, ale tak cca raz za dva dni v priemere. sa sťažuje. môže to súvisieť ešte s tým zákrokom ?
raz za týždeň spomenie tiež, že ho bolí hlávka, vzadu dole nad krkom. na to si sťažoval už koncom roka, boli sme pred mesiacom na eeg, nález bol negatívny. ďakujem

strapco13
3. mar 2012

@caterine ak je nos stale upchaty tak by som pridala antihistaminika
ina ucinne latky v nosnych kvapkach ma olynth, vibrocil..neviem aky vek ma ten chlapcek

ada11
3. mar 2012

@strapco13 chcem sa len spýtať jednu otázočku. 3,5 ročná dcéra mla pred týždňom angínu /ale nakoniec to angína nebola, lebo výter z hrdla bol neg./ a sťažovala sa na bolesť uška a aj si to uško chytala. ja som trošku spanikárila a dala som jej ATB, ktoré jej naordinovala lekárka /chcela som počkať na výsledky výteru, ale ...../ ak sa bolesť uška v budúcnosti zopakuje, môžem jej dávať Burov kvapky do ucha alebo rovno Otobacid? či čo najrýchlejšie utekať ORL lekárovi?

strapco13
3. mar 2012

@mandragora2 ling tonzila je lymfticke tkanioo pri koreni jazyka..toto boli ked sa zabali a dost
ked to bolo takto zdurene..infekcna mononuklootza bola vylucena?
RTG dutuin..patri k standardnemu vysetrniu pri patrani po lozisku infekcie
na vyter nemusis vysadzovat lieky na alergiu..to sa neovplyvnuje

strapco13
3. mar 2012

@xlucia ak je nosna mandla zvacsena..tak moze robit tie problemy..cize skontrolovat a eventualne aj poriesuit operacne ak nie je zvacsnea nejak velmi tak skusit lieky..dokladne preplachy, antihiszaminika cerlkove a do nosa lokalny kortikoid alebo lokalne antohistaminikum.niekedy ju zmensia

strapco13
3. mar 2012

@viktoria12 daj vedeit ako ste dopadli v pondelok
@andy485 tie bolesti..okulieare nepotrebuje? krcna chrbtica? to slzenie oci..videla ocna..to je bd pricina v oku alebo upchaty nos..alergia nar..uz je po zakroku 2 tyzdne? to by uz nemalo byt zo zakroku

strapco13
3. mar 2012

@ada11 pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..tam je rozpisane co pomoze
ak je to zapal stredneho ucha tak zapal je ze blanou bubienka, cize ziadne kvapky sa tam nedostanu..treba dat nieco na bolest, teplotu /ak je/ a ak je nadcha tak uvolnit nos/u deti je zapal ucha vacsnou z upchateho nosa/
ak je zapalene hrdlo /aj virusove anginy existuju, neliecia sa ATB/ tak bolesti mozu strielat do ucha
pokial nezaberie postup ako som pisala alebo je stav velmi vazny treba ist na ORL nech na uska pozru..bez vysetrenia usi by sa do nich nemalo nic davat

luly13
4. mar 2012

@strapco13 opat ta poprosim o radu. Uz som sem pisala. Malemu sa uz mesiac stale vracaju huste sopliky zafarbene do zlta. Spravili vyter, vysla moraxella,nasadeny pamycon,po tyzdni a pol kontrolny vyter,ktory bol cisty. Na druhy den, znova sople,ktore uz trvaju tyzden. Dr odporucils odsavat a morsku vodu. Ako sa toho zbavit nadobro? V detskom kolektive sme uz mesiac neboli.

beruska.zuzanka
4. mar 2012

@strapco13 ahojky, malá mázapálené ušká+angínu a začala vykašliavať a mala taký fajný záchvat, že sa až pogrcala, a vygrcala hlavne hnusné hlieny, asi jej zatekajú, treba jej dáky sirup na to kúpiť? Ďakujem za radu 😉

ada11
4. mar 2012

@strapco13 prosím Ťa , kde nájdem ten postup pri zápale stredného ucha - na ktorej strane ?ďakujem

andy485
4. mar 2012

@strapco13 ďakujem, áno už to budú 3 t., po týždni na kontrole nám dr. povedal že to je ok, že to je od zákroku, resp. že z hlienov, a že to má obnažené na kosť a sa to hojí, tak sme to neriešili... ale tak sťažuje si občas ešte aj teraz, preto som sa pýtala či to je ešte možný následok... máme teda zájsť na očné ? má 3 r. budú ho vedieť skontrolovať či to je na okuliare ?

mandragora2
4. mar 2012

@strapco13 jj, infekcna mononukleoza vysla negativne…nastastie
som si aj myslela, ze je blbost, aby lieky na alergiu ovplyvnovali vyter, ale pre istotu som sa spytala
dufam teda, ze tie moje mandle uz nebudu robit vacsie problemy a bude vsetko v pohode 😎 , este raz vdaka!
akurat som si precitala vase clanky….super, palec hore 😉

katakata
5. mar 2012

@strapco13 ahoj strapco, tak zase prosim o radu, pred casom som ti pislaa o mojej dcere a jej kasli...mame po fibroskopii a potvrdila sa velka nosna mandla, 3. sutpen...takye ideme ju vybrat...tvrdia ye ten drhnuci kasel je asi y tej mandle, hrtan bol len yacervenany nic zvlastne..chcem sa ta opytat na tovj nazor, ako je lepsie vybrat tu nosnu mandlu, ambulantne alebo v narkoze...neveime sa rozhodnut, mala chce ist radej do narkozy, velmi sa boji..je to pre deti velky stres ked to robia len pod oblbovakmi, boli to? baby budem vdacna aj za vas nazor...dakujem

dendy1
5. mar 2012

@strapco13 Dobrý deň, rada by som sa tiež opýtala čo by som mala dať 1ročnej dcere na stupňujúci sa kašeľ. Nemá ani soplík, a kašeľ znie akoby jej len zabehlo. Ale stupňuje sa to. Je Inak na pohlad uplne ok. Neviem či ísť k Lekarke, alebo len nejaký sirup či kvapky dať. Ďakujem.

janna_1
5. mar 2012

@strapco13 Dobry den. tak isto prosim o radu, ako luly13, sustavny problem s moraxellou, po prelieceni Pamyconom alebo Unifloxom je stav ok tak na 3-4 dni, potom sa to opat vrati, zlte huste sople (aj ked nebol v kontakte s detmi), pokasliavanie, aj nocne kaslanie, Niekedy to zajde az tak daleko, ze ma piskoty na priedusach, vtedy ma od dr. nasadeny ventolin inh. a flixotade (flixo uz ma dlhodobo kvoli sustavnemu kaslu, kozne testy na alergiu ma negativne), na ORL vysetreni sme boli, mandle v norme, netreba vyberat, doktorka nam na moraxellu odmieta dat celkove atb. Chcem sa opytat, ked toto uz trva tak dlho, od decembra, nebolo by vhodne preliecit dieta atb? Ci to nema vyznam, kedze chodi do kolektivu a o par dni by to schytal od ineho dietatka? Velmi ma trapi ten dlhodoby kasel ... dakujem za radu.