Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@galanta CRP 8 znamena ze v tom case urcite netreba ATB, lebo sa jedna o nieco virusove.
Ale kedze ma bolesti hlavy, nech vylucia neuroinfekt
Kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha..tam je postup ako ulavit dietatu od bolesti
A ked sa z tohto dostane, potom by som sla na ORL..nech skontroluju nosnu mandlu..ci nie je zvacsena, lebo potom z nej mozu byt tie zapaly usi.
@strapco13 môže byť zápal ucha liečený bez atb? Dcéru totiž v noci z nedele na pondelok začalo bolieť uško, nádchu ani nič iné nemala, ani teplotu. V pondelok sme išli na ORL, pani dr. povedala, že je to začínajúci zápal (taký ani nie na lieky, ale ani bez nich), dala nám atb a Pamycon do ucha. Povedala, že jej ešte zatekajú do hrdla hlieny. Pritom nádchu nemá. V pondelok večer mala ešte teplotu zvýšenú, len do 38, bolesti už žiadne. Lieky sme začali dávať až v pondelok večer, v podstate už v pondelok nemala bolesti a celý týždeň už je v pohode. Nechcem spochybňovať postup pani dr., ale boli v tomto prípade vôbec atb potrebné? Je možné liečiť zápal ucha bez atb?
@smarti je mozne liecit ho aj bez ATB...hlavne pociatocne stadia..tie su z opuchu prepojenia medzi nosom a uchom..tam zvyknem davat antihistaminika a nosne kvapky proti opuchu..akonahkle sa to prepojenie uvolni, tak bolesti prestanu
ale nepises, ci to bol zapal stredneho ucha alebo vonkajsieho ucha
ak sa to tykalo mladsej dcerky..tak tie bolesti mohli byt aj z prerezavajucich zubkov a opuch dasna sa preniesol na to prepojenie
ale nemozem hodnotit postup dr nakolko som dieta nevysetrovala..vzdy zalezi na lokalnom naleze
kukni do mojho fotoblogu na clanok o zapale stredneho ucha..tam je postup ako jej mozes pomoct a pokial to nezabera, vtedy ist k dr /teda pokial nie su hned nejak vysoke teploty/
@strapco13 Nie, išlo o staršiu dcéru. Neviem, či to bolo stredné alebo vonkajšie, ja som myslela, že vždy treba atb. Myslím, že teraz sme jej ich dali zbytočne, keďže počas pondelka sa to zlepšilo ( s tým pamyconom). Júúj, ma to mrzí, minulý rok sme sa ťahali z choroby do choroby, atb 8x, v septembri jej opakovane vybrali nosnú mandľu a odvtedy bol pokoj. Celú zimu v pohode, akurát v novembri v Lúčivnej choroba so Sumamed a odvtedy až doteraz nič. A možno ani teraz netrebalo. Tvoj článok je super, nabudúce asi nebudem hneď letieť pre lieky. Pekné sviatky prajem.
@strapco13 chcem sa ti podakovat. 😵 😵 😵 nakoniec sa z toho vyklula praobycajna chripka. 😝 a kedze som sa este s takouto bezpriznakovoiu chripkou nestretla,mala som obavy,aby to nebolo nieco zavaznejsie.teraz je uz mala fit,aj ked maly to zas chytil od malej. 😖 ale uz som kludnejsia,kedze viem,co im je. 😎
ahoj @strapco13 , mozem ta velmi pekne poprosit? 3-rocnemu synatorovi prave ORL lekarka odporucila vyber nosnej mandle. Maly chodi od septembra do skolky a cca od novembra bol casto chory - nadchy, kasle, castokrat bez teploty, len raz mal anginu s atb, vzdy tak asi tyzden klud a dva tyzdne doma. V marci bol asi mesiac pokoj, ale zacalo to znovu. Vzdy sme len liecili symptomy. Teraz sa prvy krat stalo, ze dostal nadchu, kedy mu stekali priesvitne vodnate hlieny, ale nevedeli sme ani odsat ani vyfukat ziadne sopliky (odsavame sposobom aky popisujes v toalete nosa, ale vzacsinou sme odsali len spraj, ktory som nastriekala + len minimum hlienov) a aj napriek tomu nevedel dychat, v noci chrapal... Zda sa, ze vyber nosnej mandle bude dobra alternativa. Vies mi prosim poradit aky sposob by bol najlepsi? Viem, ze GA od 1.4. tieto operacie nerobi, pediatricka mi odporuca NZ. Da sa aj u takehoto maleho dietata urobit zakrok v lokalnej anesteze? Ake su tam rizika? Okrem dorastania mandle. Ako to co najlepsie "prezit" do operacie? Na vysetreni sme boli v stredu a mame si to premysliet, pockat na ukludnenie pocasia cca do maja a potom ist na operaciu. Vies, prosim poradit, co dovtedy? Momentalne berie len trifed sirup (zlty), ktory celkom zabera, ale pocitam, ze ked ho prestane brat, rychlo sa to vrati... Dakujem
@strapco13 Snád to sem ani nepatrí, ale predsa len... uz dvakrát (s odstupom pol roka) sa dcérke - 2 r. stalo, ze po páde jej zapadol jazyk, prestávala dýchat. Nemyslím, ze by po páde upadla do bezvedomia, preto sa chcem spýtat:
moze jazyk zapadnút aj pri vedomí, len "vdaka" pádu?
Prvýkrát som ju nevidela, ako spadla, druhýkrát sa to stalo priamo predo mnou, pri behaní vrazila do ovela starsieho chlapca, odrazilo ju od neho a spadla horeznak. Ten prvákrát vraj spadla pri predkláňaní, keď niečo vyšparkávala z prachu na ceste. Dakujem, ak mi budes vediet odpovedat.
@kisska no asi nemate na vyber..treba tu nosnu mandlu vybrat. Na vyber mas vlastne trnavu, NZ, nitru..to su asi najblizsie.
Da sa to robit aj v celkovej aj v lokalke. NEpises, ci ma problemy aj s uskami alebo sluchom..ak ano, tak potom jednoznacne doporucujem celkovu.
Pokial su to "len" infekty a stazene dychanie, tak sa da aj v lokalke..dostane oblbovak, cvakne sa to, dieta povypluva krvicku a ide spat k mame, este chvilu moze vypluvat krv, fukat nos..nesmie to krvacat silno, len take krvave hlieny a sliny. Niektrore deti vyzaduju nieco proti bolesti, niektore nie. Niektore deti po zakroku zaspia a vyspia sa z oblbovaku a nic si nepamataju, niektore deti nezaspi a aj tak si nic nepamataju..za to rodicia si pamataju vsetko 😅 .
Rizika po operacii su rovnake ako po celkovej...krvacanie /treba sa vratit na ORL, kde to osetria/, infekt..ako po kazdej operacii.
@strapco13 dakujem, urcite pojdeme na zakrok. Na problemy s usami sa maly nestazuje. Akurat mu doktorka aj nieco merala a vysledok bol, ze namiesto rozmedzia 0-30 mu namerala -273 (prave ucho) a -300(lave). Vraj naozaj horsie pocuje, ale bolesti zatial nema... Mohla by to byt indikacia na celkovu narkozu? Ktoru nemocnicu odporucas? Co sa tyka vzdialenosti, mame to asi jedno. Ide mi skor o skusenosti s detmi, vybavenie, pristup a tak. Este raz dakujem...
to meranie bolo take sluchatko do ucha, ale nepocuval zvuky... neviem ako sa to vola 😅
@kisska pravdepododne tympanometriu myslis
No ak je problem so sluchom, som jednoznacne za celkovu...jednak sa zakrok robi pod kontrolou zraku, cize operater vidi, ci je este niekde nejaky zvysok mandle a teda je mensie riziko dorastania, jednak sa v celkovej daju skontrolovat uska, ci tam je alebo nie je tekutina a podla toho preppichnut blanu bubienka a dat drenazne rurky ktore zabezpecia aby ta tekutina z uska vytiekla. V lokalke sa u dietata uska nedaju osetrit, lebo tam potrebuje operater aby sa dieta ani nepohlo.
@strapco13
pismenka
Maminky,dcerce v sobotu dopo píchali ouško a od té doby má pořád teplotu 38-39 Ráno jí třeba neměla ale pak to zase vylětelo. A pořád jí z toho píchaného ouška teče z toho druhého jí také něco do rána vyteklo,ale ted už neteče.
Snad mi tuto otázku administrátor nezavře - potřebuju se dozvědět něco přímo k tomuto!!!!
nic jsem k této otázce nenašla.
poraďte,dáváme sirup.....nemáme jet raději ještě na pohotovost?
Dnes ve 21:24
@pismenka to ze jej po pichnuti stale vyteka nieco z uska je normalne a je to dobre..na to sa to usko pichlo aby ten obsah vytiekol. Jedna sa o zapal stredneho uska ..kukni si aj moj clanok v mojom fotoblogu...mam tam rozpisane ako mozes pomoct, aby to co najskor preslo.
Aku mate liecbu? kedze teplotuje, urcite by som dala ATB, antihistaminika, nosne kvapky proti opuchu a toaletu nosa /ako to presne robit mam v clanku/, je tam dolezite to polohovanie hlavicky. Plus nieco na teplotu.
Akonahle vsetko vytecie z uska, mali by teploty prestat. Pokial sa teda blana bubienka nezlepila predcasne. Ale po pichnuti usiek by mali prestat bolesti ucha aj ked vytok moze byt dalej. Ak pretrvavaju bolesti a vytok nie je, tak na pohotovost, niekedy treba pichnut usko opakovane, alebo zaviest drenaznu rurku..hlavne ak je ten vytok taky husty a lepkavy..moze zlepit blanu bubienka.
Neviem ci ma alebo nema problemy s nosnou mandlou /aj ona moze byt na pricine zapalu ucha/..ale 2 tyzdne po odozneni vsetkych priznakov a dobrati liecby /cize ked bude dieta 2 tyzdne zdrave a bez liecby/ tak by som ju dala skontrolovat, ci ma alebo nema zvacsenu nosnu mandlu.
@strapco13 , prosím ťa, treba ísť na ušné, ak dieťa začlo bolieť ucho počas liečenia iného ochorenia? Staršia má od včera ATB Sumamed kvôli obštrukčnej bronchitíde a v noci začla plakať, že ju bolí ucho, vyzeralo to, že dosť. Dala som jej Nurofen, tak teraz tvrdí, že ju bolí stále (hoci myslím, že nie až tak ako v noci), ale občas zvrieskne, že jej v ňom písklo a zabolelo 😒 skúsim počkať kým prestane účinkovať sirup (rátam okolo desiatej) a aj podľa toho sa rozhodnem.
a ešte mám iný dotaz. Aký máš ty názor na to, že ako často sa môže dávať Pamycon? Totiž mne ušná prizvukovala pred časom, že sa nemá dávať častejšie ako raz za 4 mesiace, že potom je to úplne zbytočné. Menšia mala včera nasadený 3x od januára - dôvod celkové zahlienenie a výter z nosa aj hrdla pozitívny -zlatý stafylokok. Takže ATB celkové a Pamycon ako liek prvej voľby. Len ja teraz neviem, ked tá ušná vtedy tvrdila, že to aj tak nemá zmysel... 😕
@cairka jasne ze mas ist na krcne ked ju bolí usko u nas takto maly tiez mal obstrukcnu bronch.a potom jeden den plakal ze ho bolí usko ale nesla som hned na usne no po tyzdni nas doktorka poslala za tie zelene sople pneumokokove a tam som dre.spomenula ze jeden den maly sa stazoval na usko na druhy den uz nie nic nevravel ale aj tak som jej spomenula a mal zapal stredneho uska aj s tekutinou za bubienkom no nastastie kortikoidy do nosteka mu uvolili eustachovu trubicu a nemuseli prepichovat ucho ja som sa doki pytala ze akoje to mozne ze iba jeden dn ho bolelo a potom nie tak mi vysvetlila ze v ten dn sa urobil podtlak v usku a potom mu pomaly zacalo nasavat tekutinu a ze jked sa pomaly nasava tekutina do uska tak to uz nebolí drzim palce aby ste sa s toho dostali
@katecameron , no ja si práve nie som istá, či by nebolo viac na škodu obe brať do čakárne medzi ďalších chorých. A pokiaľ nie je ucho na pichanie, čo asi nie je, lebo to nevyzerá tak akútne ako v noci zatiaľ , tak asi ani ušná nemá moc čo riešiť. 😒 ATB má, tak hádam zaberú aj na ucho. ale uvidíme, ako sa to vyvinie, teraz myslím, že už sirup neutlmuje a zatiaľ nevraví, že by ju nejak viac bolelo (nepýtam sa jej, ale ona by sa ozvala)
@cairka ved uvidis co ti povie strapco ja by som isla alebo aspon potom na kontrolu
@strapco13 , @katecameron , tak sme nakoniec išli na pohotovosť a bol to ozaj obrovský problém 😅 mala v uchu mazovú zátku 😅 a že má podráždenú, červenú, blanu bubienka, ale nedal jej na to nič, tak hádam sa to už porieši teraz samo. s tým, že je teda na tom sumamede
len teda hovoril lekár, že by to už malo byť fajn a ako ľahla spať zas začla tvrdiť, že ju bolí ucho. tak hádam len z toho, ako jej to vyberal že nejak poškrabkal, alebo čo 😒
Ahoj, potrebovala by som súrne poradiť. Mám 13 mesačného syna, od narodenia býval dosť soplavý, nakoľko jeho staršia sestra nosila bacily zo škôlky. Za posledné 2 mesiace sa to ale vôbec nezlepšuje. Bol vyšetrený u imunoalergičky, zistili zo slizníc, že je alergik a nasadila liečbu. Okrem toho ale ORL doktorka zistila, že má dosť veľkú nosnú mandľu. Chcela som sa opýtať, či mi nevieš poradiť, či vyberajú nosnú mandľu aj takto malým deťom. Strašne chrápe v noci aj cez deň, škrípe so zubami, dýcha len ústami a potom často kašle - priedušky má čisté, rýchlo sa unavý. V noci spí 11 hod., ale už doobeda ide spať o 9, taký je unavený. V noci sa strašne hádže, má nekľudný spánok. Dá si dudel, potom si ho vyberie, lebo nevie dýchať. Lieky od imunoalergologičky berie 3 týždne, ale nejak mu to nepomáha. Prosím poraď.
@cairka no takze ste mali problemisko 😉 bezne...ale ono ked to tlaci v uchu to fakt boli..ako kamienok v topanke
moze tam mat etse akoby otlacene..pokial to neprejde do zajtra tak nech pediater napise otobacid N
ale ak ma nadchu a je chora..skus jej pomoct podla mojho clanku..ci tam nie je opuchnute prepojenie medzi uchom a nosom..to treba uvolnit
@lucia81 nosna mandla sa riesi operacne od 8 mesiacov..u takto malych deti, pokial nie su problemy s uskami by som volila lokalku...pod oblbovakom, maly si to nebude pamatat 😉
skus toaletu nosa podla mojho clanku, ci to nezaberie..ked nie aspon vydrzite zdravy do terminu operacie
@strapco13 ahoj ja potrebujem radu ☹ moj polrocny syn ma už tyzden sopliky asi dva dni už ma zelene a tak sme boli dneska u dokyho ten nam dal sirupcek Trifed,aj moja dcera sopli a tiež nam dal sirup THymomel +antibiotika pamykon možem ich dat aj mojemu synovi pol rocnemul ?ebo citala som pribalovy a tam neni napsiane od kedy su vhodne 🙂
a ešte sa chcem spytat ja som mala nadchu asi 2tyzdne do zadu po 4dnoch som bola u lekrky lebo mi to vsetko nastekalo do hrdla a nemala som hlas tak mi dala atb amoksiklav lenže este to eneni ono aj ked som icgh vybralaa stale soplima aeste mi to stale steka do hrdla co by mi pomohlo aby som už nemala sople ??????????
velmi pekne ti dakujem za odpoved 😀
@mariana0915 na zeleny soplik mala dat ATB..pamykon mozes aj malemu, trifed je dobry..uvolni nos, plus toaletu nosa a klasicke nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/
ty tiez toaletu nosa a nejake antihistaminikum..zrejme to mas v dutinach..skus NAsivin sinus sirup alebo tabl..je to na volnopredaj, mozes nahrievat, inhalovat, nosne kvapky proti opuchu tiez

@strapco13 ahoj...mam dcerku,ktora asi pred 5 tyzdnami mala problemy s uskom,nejaky zapal dostala pravdepodobne po lahkej nadche.chodili sme na vyplachy aj doma sme jej olejsekom to usko cistili.ale po uvodnych bolestiach sa cele toto obdobie zaobislo bez bolesti.teraz v pondelok vsak opat nastali problemy.dostala horuckua najprv tvrdila ze ju usko boli,teraz vsak uz o nom nic nehovoria neboli ju ani pri dotyku.boli ju vsak hlava az v takych navaloch a z nadele na pondelok dostala teplotu 38,4a asi po hodine a pol po uziti lieku/nurofen/mala teplotu ete vyssiu38,8.to sme zrazili kupelom a do rana bol pokoj.lekarka na druhy den nic nezistila,bsetko ok,tak sme cakali co bude,poobede mala zas nad 38,ale v noci pohoda,zabral nurofen.cely utorok ok, a dnes opat bolesti hlavy rev, teplota nad 38,a aj po panadole stale nezmenene.u lekarky.moc negat,CRP 8,hrdlo ruzove dychanie ciste,bez nadchy,ziadne priznaky,len ta hlava a teplota.moze mat chytene zas to usko ,alebo dutiny,pokial ma CRP take nizke? dakujem velmi pekne za odpoved.moc sa mi to nepaci,lebo nic jej v podstate nieje,viroza by sa uz aspon nejako prejavila a stale ma teploty. ☹