Ďalekozrakosť u trojročného

vinx
17. sep 2021

Ahojte,potrebujem poradiť.
Synovi včera očná lekárka predpísala dioptrie +2,75 a +2,5.Boli sme u nej,lebo začal skulit, dosť ma to šokovalo, že také silné dioptrie dostal, veď som si nikdy nevsimla, žeby nevidel dobre do diaľky alebo by niečo nevidel.Na internete som vyguglila, že to +pred číslom znamená dalekozrakost, ale nechápem toto:keď bude mať okuliare, bude dobre vidieť do diaľky, ale nebude zblízka vidieť rozmazane?
Dneska sme boli pre tie okuliare, keď som mu ich nasadila, tak sa obzeral okolo seba strašne prekvapený,povedal,že vidí dobre,že vidí ďaleko,tak ma to potešilo,ale potom sme išli na ihrisko a prešli sme okolo neho a on sa spýtal,kde je ihrisko,možno si ho len nevšimol,neviem.
Je možné,že mu aj zle zmerala zrak?Bojím sa,aby som mu ešte viac nepoškodila oči,keď ich bude nosiť.Som z toho hotová,že také silné dioptrie,v mojej ani v manželovej rodine nikto okuliare nenosil,vôbec tomu nerozumiem, citala som,že sa mu zrak bude zhoršovať,ako bude rásť,myslela som,že keď bude nosiť okuliare,tak sa mu to zlepší,až ich nebude potrebovať.Prosim,vysvetlite mi to,kto už máte viacej skúsenosti,ďakujem aj za prečítanie .

vinx
autor
17. sep 2021

@vinx a ešte by som upresnila,namerala mu na jednom ocku +3 a na druhom +2,75 a predpísala mu +2,75 a +2,5,myslíte,že je to ok?

oktoberka
18. sep 2021

@vinx no,ked neveríš lekárke,skús iné vyšetrenie.
Inak dalekozrakost sú ozaj plusky do diaľky,skratka-nastalo.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heleninamama
18. sep 2021

@vinx Plusové dioptrie a dalekozrakosť znamená, že dieťa nevidí dobre do blízka. Okuliare potrebuje na hranie s drobnými vecami, čítanie, pisanie... Do diaľky vidí dobre, preto si si nič nevšimla, aj keď môže mať problém pri zaostrovaní.
Táto vada sa u detí zvyčajne vekom mení k lepšiemu, na rozdiel od krátkozrakosti (mínusové dioptrie).

terezka1947
18. sep 2021

@heleninamama tak to sa veľmi mýliš.
Myslím,že si si to pomýlila s presbyopiou,ale tá prichádza až s vyšším vekom,resp. 40+

heleninamama
18. sep 2021

@terezka1947 Mám ďalekozraké dieťa. Do diaľky vždy videl a vidí dobre. Okuliare nosí len v škole, zle sa mu bez nich číta. A dioptrie mu vekom klesajú. Podľa lekárky je šanca, že sa to úplne stratí do 10 rokov.
Ja sama som krátkozraká. Okuliare mám skoro 40 rokov.

terezka1947
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
18. sep 2021

Stále platí,čo som napisala. Dalekozrakost nie je IBA za nevidí do blízka. Kľudne môže mať človek plusky do diaľky,no a vyššie plusky do blízka.
Ide len o to,v akom štádiu ťa dalekozrakost je.
Automaticky sa to často zovseobecnujes,že minuskar nevidí do diaľky,vidí do blízka. A pluskar nevidí iba na čítanie. Úplne v pohode môže nosiť plusky aj do diaľky.
Teraz ide o to,čo povedala lekárka. Či ich majú nosiť zatiaľ iba na čítanie...napr.

vinx
autor
18. sep 2021

@terezka1947 dr povedala nosiť celý deň.
Budem sa jej musieť nabudúce lepšie povypytovat,ja som si myslela,že ponosime pár mesiacov a upraví sa to😕.
Ale s takým malým drobcom je to ťažko,vie síce rozprávať všetko,ale raz povie tak,raz tak,neviem,čomu mám veriť.Najprv hovoril,že sa mu dobre vidí,potom si ich dal dolu,keď som sa ho spýtala,tak povedal,že nevidí dobre.A jedna mamička mi písala,že pri nosení okuliarov oči zleniveju a bude potrebovať ešte silnejšie.Da sa tomu nejak zabrániť,veď keď mu okuliare nebudem dávať,tak sa mu to bude zhoršovať,aj to škúlenie.

terezka1947
18. sep 2021

@vinx v žiadnom pripade nepočúvaj reči o zleniveni oka.
Pokiaľ potrebuje dpt,tak ich potrebuje. Čím skôr podchytiť,tým lepšie. Lebo potom sú z toho tupozrakosti,atď. A zvrátiť sa to nedá.

vinx
autor
18. sep 2021

@terezka1947 ďakujem,asi toto som potrebovala počuť,aby som sa nakopla mu ich dávať.

elbar
18. sep 2021

@vinx nam to u ocneho vysvetlili takto - detske oko vie relativne vela vykompenzovat samo, len sa viac namaha (to k tomu, ze hned taka vysoka dioptria a doteraz si si nic nevsimla). Nas syn ma podobne dioptrie, vraj su to pre deti hranicne hodnoty. Akonahle sa vsak pridruzia ine problemy, napr. Ako u vas to skulenie, tak sa prepisuju okuliare. A aj nam predpisali trosicka slabsie, vraj aby ten skok nebol tak velky. A ano, pri + dioptriach je to na celodenne nosenie.
Radsej teda nosit 🙂

terezka1947
18. sep 2021

@vinx neboj,veľa detičiek nosí okuliare. Je dobré,že si to pochytila skôr a šla k lekárke.