Dali by ste choré dieťa do škôlky?
Dobrý deň ženy, buďte také dobré, poraďte mi. Pred dvomi týždňami ma úplne všetky učiteľky upozorňovali a pýtali sa ma, či viem, že môj syn je chorý. Mal vlhký kašeľ a sople, žiadne teploty ani slabosť alebo bolesti tela. Očividne si s ním vo škôlke nos nevyfúkali veľmi často, lebo mal vždy špinavé rukávy. Takže najprv som mu začala dávať Sinupret, konzultovala som to s lekárkou, potom zase so setričkou, keď už o pár dní bola doktorka PN, pridala som mu Solmucol. No minulý týždeň bol vo skôlke iba dva dni doobedu, lebo mi vraveli, že mám priniesť potvrdenie, že môže byť v kolektíve. Prvý deň mi jedna učiteľka vravela, že oni nemajú jediné dieťa vo škôlke choré. Druhý deň mi druhá povedala, že deti už majú suchý kašeľ ako on (pritom on suchý vôbec nemal) a že ona už stihla štyri dni s takým istým suchým kašľom ležať v posteli 🙄 Hneď v ten deň som išla zase za lekárom a ten sa tiež čudoval, že ho "vyhodili" zo škôlky. Pritom syn sa musel nakaziť vo škôlke, predtým bol doma skoro dva týždne, tiež sa nakazil tam, polovička škôlky bola chorá, on mal 40 stupňové teploty, vybral atb, a vrátil sa preliečený, bez soplíkov a kašľu. No a o niekoľko dní potom začal sopliť a kašľať - tam sa to všetko začalo. Dnes išiel zase do škôlky, ale zdalo sa mi, že učiteľka zase zazerá, lebo on stále vykašliava a trošku soplí, dávam mu Stodal, a už som v strese, čo zase budú hovoriť 🤦♀️ Nepáčil sa mi ich prístup, ja netvrdím, že je úplne fit, ale zase nie je až taký, aby nemohol ísť medzi ľudí, čo mi vlastne potvrdili trikrát u lekára. Aký máte na to názor? Ďakujem
@drahomirrra To som asi iba ja sama matka storočia 😃 čo rozvírila vlnu zhrozenia, ale som sa zasmiala, že ako na infekčnom 😄
@muchacici neviem ako ty, ale ja nie som ovplyvnitelny človek a komentáre určite môj názor nezmenia. Komentáre čítam jedine vtedy, kedy môžem dostať na svoje otázky odpoveď a v diskusii sa človek dozvie viac ako je v príspevku. Co sa dočítam tu? Ze je viac takých,,zodpovednych" matiek ako ty? To viem aj bez toho
@simona20201309 Že napríklad som ešte doplnila nejaké info, ale dobre, ďakujem i tak 🙂
Baby, nedá mi to, napíšem, čo aktuálne doma riešime. Nonstop choré deti v šatni - sopeľ, kašel každé ráno. Ja dávam malú do škôlky, keď je doliečená, kvôli tomu som nemohla nastúpiť ani do práce a teraz k veci - doliečená šla do škôlky pred pár týždňami, hneď v pondelok tresk chlapček s kašľom a soplom. Upozornila som učiteľky, volali zástupkyňu a viete čo? Nič, chlapec tam ostal. 3 dni nato začala kašľať moja malá, tak som ju nechala doma (podľa foto viem, že chlapec s kašľom si veselo chodí do škôlky a bude aj na besiedke, o ktorú moja dcéra príde, lebo nezodpovední rodičia). Pár dní po dcére som od nej chytila kašeľ, po 2t kašľa som šla na odber a viete čo? Mám pľúcne chlamýdie. Včera brala krv doktorka aj dcére so slovami, že žiaľ, takto to vyzerá, keď vodia rodičia do škôlky deti s kašlom. Počkám si na výsledky a potom napíšem do škôlky kraaaaaaaaaasny email. Ja tomu hovorím karma - nie, neteším sa z toho ale ako asi poteší tie nezodpovedné matere, keď ich budú zo škôlky informovať, že sú tam zavlečené pľúcne chlamýdie? Krásny darček pred Vianocami.
@drahomirrra kto? No presne tie ako je napríklad autorka a spol, a ako znazornil Fero vo svojom videu. Úplná realita
@mima172 👌
Ale ved ten chlapček ma určite len alergiu!!! Určite to je len kaslik po chorobe... véd určite bral antibiotika pred rokom. . . A čo ty myslíš, že môže jeho mama znovu po roku marodovat???? Musí chodiť do práce! Pochop ju🙏🙏🙏
@muchacici za mňa dieťa, ktoré potrebuje lieky do škôlky nepatrí. Ani ja také nedávam. S doznievajúcim kašľom ale už dám. U môjho kašeľ trvá zvyčajne viac ako 2 týždne, preliečim, zbaví sa hlienov a soplov, no potom aj ďalšie 2 týždne 2-3x denne sucho zakašle, ale vtedy je už v škôlke. Kontrolné výtery máva čisté, v chorobe sa mu vracia väčšinou hemofil. Takže záleží asi od priebehu. A možností v práci. Dieťa ako popisuješ v príspevku by som do škôlky každopádne nedala…
@simona20201309 Jasné, pripadne mu zabehlo a ja sprostá som to len nepochopila 🤔
PS: ten chlapček nebol jediný, kasalo viac detí, sople po bradu atď. Ja sa len pýtam, načo sme podpisovali školský poriadok, kde sa jasne píše, že dieťa s akýmkoľvek príznakom respiračného ochorenia nepatrí do kolektívu.
@simona20201309 Nie, ja som tu sama, žiaden spol tu očividne neexistuje 😃 Dobre, žienky, ešte raz vrelá vďaka za všetky komentáre, pekný deň!
@muchacici Ahoj autorka, ja napríklad dieťa s akýmikoľvek príznakmi vôbec nedávam do škôlky. Ani so slabým soplikom ani s kašľom. Napríklad teraz mám syna doma, lebo má ešte nosový hlas. Robím to najmä pre neho, keďže na nedoliečené dieťa sa toho nalepí omnoho viac. My sme našťastie v súkromnej škôlke, kde dieťa s kašľom a soplikom vôbec neprijmú. Syn je aj tak doma každý mesiac. Ja mám našťastie možnosť Home Office, takže keď je chorý, tak pol dňa robím a pol dňa mám dovolenku. OČR som nemala ešte nikdy a to ma 5 rokov. Ak choroba trvá dlhšie ako týždeň, po pol dni si berie dovolenku muž na ďalsí týždeň. A ak je doma tretí týždeň, tak prosíme o pomoc babky, ak nemá vážnejšiu chorobu - napr. Keď mal moraxellu, bol doma 3 týždne a to som si zase po pol dni vzala dovolenku znova ja. My na Slovensku sme opační - nie že by sme trvali na Tom, že OČR je niečo normálne a má byť doma s chorým dieťaťom aj muž, ale dáme radšej choré dieťa do kolektívu 🙈. Budúci rok ide syn do školy, tak tam dúfam to bude lepšie.
@alexnina777 mám skoro to isté čo autorka. Posledný výter robený minulú stredu, v piatok výsledky, hrdlo aj nos negatívne. Na vytery sme neboli u obvodnej ale na ORL.
Syn síce nesopli, ale pokašliava. Dve rôzne lekárky mi povedali, že takto kašľať po zápale priedušiek môže dlho a teda, nie je infekčný a môže do škôlky. Aj potvrdenie som priniesla z ORL
@drahomirrra no napríklad v našej triede v škôlke sú to vyslovene ženy, ktoré sú buď na materskej, alebo tesne pred materskou.
Na prášky som z toho.
Aj dnes ráno v šatni opäť Dorotka kaslala o dušu a mamička s bruškom (akoby mala už dnes rodiť) no Zlatko, čo ti zabehlo?
Asi jej tie chrchle zabehli čo potom vyleteli na podlahu....
@majulino Áno, presne, aj my sme boli na ORL a znova s ním pôjdem pre istotu ešte raz. Už síce skoro vôbec nesoplí, nos fúkam len ráno a večer, len ten kašeľ, aby mu to náhodou neprešlo do niečoho vážnejšieho, to len taká moja osobná obava, lebo tiež mi dvakrát vraveli, že môže ísť do kolektívu 🙄
@majulino ano, to je specialita aj u nas v skolke. Co ti poviem, lenive starat sa o vlastne deti, hoci su doma.
Viackrat tu bol spominany skolsky poriadok. Je to interny dokument zriadovatela, cize od jedneho k druhemu moze byt uplne iny.
A uvadzam priklad ranneho filtra:
"...odmietne prevziať do MŠ ak:
-má oči červené, s hnisavým výtokom /,,karpinami,,/
-má bolesti ucha, vyteká mu tekutina a je zaschnutá na ušnici
-má silnú nádchu, vyteká mu hustá skalená tekutina, okolie nosa je červené, podráždené
-má na tvári alebo končatinách zapálené, hnisajúce miesta, chrasty
-má intenzívny dusivý kašeľ alebo výrazný vlhký produktívny kašeľ
takze nie soplik, ale SILNA nadcha a nie zakaslanie, ale Intenzivny alebo vyrazny kasel. A to by som dieta nedala ani ja. Ale v ziadnom pripade pri najmensom sopliku ci zakaslani, ako sa tu mnohe tvaria... Nehovoriac o tom, ze vacsina deti/ludi je nakazlivych uz pred zacatim priznakov
@muchacici "Očividne si s ním vo škôlke nos nevyfúkali veľmi často, lebo mal vždy špinavé rukávy." Rozum sa mi zastavuje z týchto rodičovských manierov. Mne dnes otecko povedal, že jeho syn ochorel, lebo mu dávam piť studenú vodu! neviem ako na to prišiel, no jeho syn sa po troch sopľavých dňoch zobudil s teplotou a odpálil ďalšie deti vrátane mňa a kolegyne. A ja doma celú rodinu! Prepáč, ale skutočne nie je učiteľkinou povinnosťou fúkať chorému dieťaťu nos! keď mal zasoplené rukávy, evidentne nie je zdravý a ak si nevie utrieť sopeľ do vreckovky, je načase ho to naučiť alebo nechať doma. V triede je ďalších 20 detí. Keď už nepozeráš na iných, pozeraj aspoň na svoje dieťa, ktoré sa necíti dobre. Ako je tebe, keď máš upchaté dutiny?
@deedol ja som nechala dceru doma so sinustitidou dva tyzdne, potom po ATB ona vzdy vzapäti dostane virozu, takze dohromady bola mimo skolky mesiac a to mi ucitelka niekolkokrat hovorila, ze chyba uplne najviac z celej triedy a ze preco ju nechavam tak dlho doma. Ked moja dostane sople, tak ju necham 7 dni doma a ucitelka sa cudovala, ze ju necham doma cely tyzden. Akoze som ja divna? Ja neviem, ako keby moja 5-rocna bola jedina, ktora ma taketo problemy. Ona ma s nosnou mandlou potiaze, riesime to na ORL, robili jej aj krvne testy na alergie a ci nema znizenu imunitu a nema nic. Ale kvoli tej nosnej mandli, na ktoru ma teraz brat lieky dva mesiace, je casto chora a na mna pozeraju ako na cudacku, ze necham decko tak dlho doma, evidentne je standard dat decko aj so soplami a kaslom po styroch dnoch naspät do kolektivu.
@mima172 Ver mi, že toto je všade, moja chodí už do druhej škôlky a sama učiteľka mi vravela, že je stále chorá a behá po imunológoch, lebo niektorým rodičom sa nedá vysvetliť, že dieťa s kašľom do kolektívu nepatrí.
@cookie29 neviem kde žiješ, ale na Slovensku sa študuje predškolská (elementárna) pedagogika na VŠ. Ja som špeciálny pedagóg a učím v MŠ. Som učiteľka s vysokoškolským vzdelaním 2.st. a mám aj kolegyne s doktorátom. Dokonca máme pár pedagogických asistentiek s VŠ. Nie sme žiadne vychovávateľky.
@nikaeli pozri sa na to opacne, potrebujes toto vzdelanie, aby si mohla zastavat svoju pracu? (pokial nepracujes v specialnej materskej skolke) Alebo si sa sama rozhodla, ze ju zastavat chces? Pretoze poznam ludi s doktoratom, ktori si otvorili cukraren 🙂 Samozrejme respektujem doplnanie vzdelania atd, ale ked to pozries, tak absolvent predprimarnej pedagogiky moze pracovat v MS ale zaroven byt vychovavatelom v skolskom klube... tak ako sa kedysi ucitelia na SS volali pan "profesor" popritom profesorom nebol ani jeden z nich :( Ale mas pravdu zijem v zahranici.
@scorpionflower1 moj bol doma 7 tyzdnov. K tomu subezne starsia 4 tyzdne doma 😀. A aj krpec najmladsi chory. Nepozerali na nas divne, ze tak dlho. Aj mandle sme vyberali uz 🤷🤔
@scorpionflower1 syn chodil do MŠ minimálne, v živote mi žiadna učiteľka na to nič nepovedala. Za 4 roky v MŠ vystriedal 4 triedy so 4 pármi učiteliek.
@letfenixa mne to tiez prislo zvlastne, vsak co taky astmatici alebo deti, ktore maju znizenu imunitu. Ona je taka mlada tato ucitelka, je velmi fajn, moja dcera ju ma velmi rada, ale asi este nema vela oducene.
@pohodacka03 no vsak aj nas, podla mna, to vyberanie mandli neminie.
@nikaeli Tak tebe sa teda rozum asi už dááávno zastavil, "dokonalá učiteľka"!
"Každá dobrá učiteľka predsa nenechá dieťa so sviečkou pod nosom, ale pomáha mu smrkať nos."
@scorpionflower1 Lebo si asi precitlivelá totálne, na opačnom konci tohto extrémneho spektra
Prečítajte si, vy múdre matky, niečo, čo nepíšu svätice z MK 🤦♀️
@muchacici A ty si sem čo prišla pindať do každého. Ako sorry, ale nedám si zasoplené a zakašlané decko do škôlky, aby zo soplov dostalo zápal priedušiek alebo ucha a nakazilo polovicu triedy, ty to nazývaš precitlivelosť, ja zodpovednosť k svojmu aj cudzím deťom. Ak tak robíš so svojím, tak nech sa páči. Ja vôbec nie som precitlivelá, moju dcéru normálne vypísala naša pediatrička, ktorá povedala, že nemá ísť do kolektívu, tak netrep. A to akože Púchovské noviny a pediatrička Mudr. Cígerová je čím lepšia od mojej pediatričky, ktorá tvrdí úplne čosi iné? Keď sem postavíš desať doktorov, každý ti povie niečo iné. Ale na to, aby ti doplo, že decko, ktoré sa povracia zo soplov a dusí sa kašľom je nákazlivé nemusíš byť Einstein. Ale pre niektorých je to naozaj komplikovaná úvaha ako vidím.

@danieladeley PRESNE. Ja uvažujem, keď tu všetky mamy píšu, ako by nedaliiii, že kto potom tie ultimátne choré deti do tých škôlok dáva.