icon

Dávate deti do školy, keď majú kašeľ?

24. sep 2023

Dávate deti do skoly aj s kašľom? Syn zacal v piatok kaslat, teraz občas odkasle. Ma vlhký kasel. A trochu upchaty nos.

bluka2
24. sep 2023

@tinkavvv to je drsne. Moja mala vymeskanych 5 hodin… t.j. 1 den.
Tu keby som kvôli nejakému zakaslaniu nedala do školy, by som este problémy z toho mala. Každopádne, mne by to ani nenapadlo

subartic
24. sep 2023

@beata_k tak dúfam že takto pristupuješ aj k sebe . Mám nádchu zostávam na PN teda ak si zamestnaná . Ja nádchu a kašeľ nepovažujem za chorobu .
A tak dúfam že aj učiteľka ak má nádchu a kašel zostáva doma a neučí ani tvoje dieťa a ani deti v iných triedach , riaditeľ nepracuje a zostáva doma so soplíkom a kašľom .

beata_k
Autor odpoveď zmazal
tinkavvv
24. sep 2023

@bluka2 tak zase s miernym soplom doma neostavala. Nie kazde dieta ma to stastie na dobru imunitu.

subartic
24. sep 2023

@beata_k áno a aj dostávaš PN ? Lekár ťa vypíše na základe sopla a kašla ? Zamestnávateĺ ti to toleruje ?
Sama vieš že učtieĺka nezostáva doma a učí , riadtiteľ taktiež . To je utópia čo by si ty chcela.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
subartic
24. sep 2023

@beata_k no vidíš ty si robila z domu , ale nie každý má tu možnosť. Nie každý má možnosť roiť z domu . Taká sestrička u lekára asi nie , ani predavačka alebo robotníčka vo výrobe. Ja mám možnosť robiť z domu , napriek tomu moje deti so soplom a kašľom chodia do školy .

subartic
24. sep 2023

Učiteľky učia aj zasoplené a aj kašľajúce , lebo školsto je poddimenzované a nemal by ich kto zastúpiť, takže také že mám soplík a ostávam doma takmer nefunguje. Lekár ťa zo soplom nevypíše , povie ti daj si kvapky a chod do roboty.

summer23456
24. sep 2023

@subartic ja som tiež raz prišla do škôlky a učiteľka láska, nos zapchaty, vreckovky v rukách, že je chorá už štvrtý deň... pritom keď chodili do školy choré deti, mali plno reči. Naozaj dospelý človek s hráškom a doplnok doma neostáva, veď to by človek celú zimu nechodil do práce,keby mal s nádchou ostať doma,potom s deťmi a dookola. Si viem predstaviť,čo by asi zamestnávateľ povedal.

subartic
24. sep 2023

@summer23456 samozrejme že sa to nedá ,ja mám kamaráta obvodného lekára a ten má podchvíľu nádchu a kašeľ , dostáva od pacientov čo tam k nemu chodia a teraz keby on mal vypadávať so soplíkom doma tak neviem kto by liečil pol obvodu . Rovnako tak niekde vo výrobe za pásom zo soplom zostať doma , tak keď tak urobí každý tretí v zime, rovno to môžu odstaviť.

summer23456
24. sep 2023

@subartic Ježiš,teraz pozerám na tie chyby, mobil prepisuje blbosti,ale chapeme sa

subartic
24. sep 2023

Jednoducho nechcime projektovať veci do ideálneho stavu a zvlášť do nereálneho stavu. Škodíme tým aj vlastným deťom .

summer23456
24. sep 2023

@subartic jasné, hneď by mal človek padáka,keď by pravidelne volal, že ostáva doma,má kašeľ,nádchu. Ja idem vyberať žlčník o mesiac, vravím to šéfovi a on hneď,že ako dlho budem doma 🙈🤦 keby som jazdy mesiac ostávala doma pre nádchu a kašeľ,asi by to dlho nevydrzal

bimbambim
24. sep 2023

Ja by som nechala doma pondelok utorok a uvidíš ako bude .kašeľ dlho trvá teda u mňa veľmi dlho ja kašlem aj dva tri týždne

lulu0123
24. sep 2023

Ak nema zvysenu teplotu, parkrat za den zakasle a je plny energie, dala by som do skoly.
Ja si ani z detstva nepamatam,ze by sme s kazdym kaslom a soplom ostali doma.A fungovali sme.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
subartic
24. sep 2023

@beata_k hej posielam , ale nie deti choré ale deti so soplom a občasným kašlom . Nepovažujem to za chorobu .

ankare
24. sep 2023

Nie, nedala

subartic
24. sep 2023

Rovnako tak ja pracujem , chodím po daňových úradoch , súdoch , notároch a aj klientoch so soplom a kašľom , a vieš čo ? Aj na tých úradoch , súdoch atď sú zasoplení ľudia . Sedím na súdnych pojednávaniach , kde sudca počas pojednávania smrká do vreckovky ,no neviem si predstaviť že by odročil pojednávanie ktoré je vytýčené po roku kvôli tomu že má sopeľ .

beata_k
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
24. sep 2023

Rozhodovala by som sa podla toho, ako sa dieta celkovo citi a aku ma noc. Ak sa v noci budi kvoli kaslu, tak ostava doma. Ak v noci nekasle, tak ide do skoly. Ak doma normalne funguje, tak ide do skoly. Ak polihuje, boli ho hlava, tak ostava doma.

subartic
24. sep 2023

@beata_k nie nie je ani sebecké a ani úbohé , je racionálne.
To tvoje je iracionálne a nemá s realitou nič spoločné . Tým že necháš deti doma im nijako nepomôžeš , ochorenie prekonajú len doma . Ako chceš znížiť chorobnosť ? Nešírením ? Ešte by som to brala ak ide o ochorenie s teplotou , také dieťa nepatrí naozaj do kolektívu , ale izolovaním dieťa z kolektívu len kvôli soplu tú chorobnosť posunieš. Práve prekonávaním ľahších ochorení sa posiluje imunita celého kolektívu , zvyšuje sa ich odolnosť a vo vyšších ročníkoch nie sú takmer chorí na banálne ochorenia. Moje deti majú minimum vymeškaných hodín a majú nádchu raz dvakrát do roka. Možno aj preto že zo sopla nerobím drámu a beriem ho ako normálnu súčasť života. Jednoducho je a odíde, som rada že v našich triedach nie sú rodičia ala drama queen .
Pri covide deti boli izolované dlhodobo , to ako narástla chorobnosť ich nástupom do školy ani netreba spomínať, no poklesla jednoducho kolektívna imunita. Ani izolovanie nás neuchránilo od vlny covidu , len ju spomalilo aby nemocnice stíhali a stihla sa vyvinúť vakcína. Teraz sme zaočkovaní ale aj premorení covidom a ide sa ďalej . Rovnako je to tak aj so soplom a nádchou.

adrianap83
24. sep 2023

Nechala by som ešte také 2 dní doma a uvidíš, dopuj ho. Možno v utorok už bude dobre. Zase neide len o jeho kašeľ, no má teraz oslabenú imunitu, aby na ten kašlík nechytil ešte dačo fajnovejšie a ozaj budete doma 3týždne.

mimikarol
24. sep 2023

Nechala by som doma. Ja dávam dcéru do školy maximálne že soplami. Aj teraz ju bolí hrdlo a zostáva doma, uvidíme na koľko. Do triedy im bežne chodia choré deti. Prechodné choroby od malička teda ozaj nie su žiadna sláva. Radšej týždeň doma, nech ju to prejde a učivo si dobehneme aj samé.

siska53
24. sep 2023

Pri nadche a slabom suchom kasli davam. Ak by bola teplota alebo besny kasel ci sa dieta citilo zle, tak nie.

lucia147852
24. sep 2023

Ja davam, ak jej nič iné nie je. Je astmatička, keby ju nechám doma vždy keď kašle, môže opakovať ročník. Takisto po chorobe kašle aj 3 týždne a už jej nič iné neni. Keby je ozaj chorá, má teplotu, necíti sa dobre, boli hrdlo, hlava nedávam

nominativ
24. sep 2023

Ja viem, že by to bol krásny, nádherný, ideálny svet, že hneď pri každej chorobe, aj keď dieťa neľahne, ostane doma. Mňa zaujíma, to máte všetci prácu, kde si môžete dovoliť nechodiť pol roka z roka? Napr. ja mám dve deti. Od septembra do apríla sú sústavne choré. Som s nimi sama. Rodičia sú pracujúci. V práci sme dve, keď nemôže jedna, druhá je celý deň, PN je v extrémnych prípadoch - kiahne a pod... Lepím to s celou rodinou, kde sú tiež všetci pracujúci ale sem tam sa čosi vyskytne. A viem, že takto to má obrovské množstvo mamičiek/rodičov.

Odpoveď na otázku - ak by som mohla, nechala by som si doma dieťa v škôlkarskom veku vždy. V škole? Ak má chýbať dva týždne z mesiaca, asi to urobí problém v zvládaní učiva, nie?

autor
25. sep 2023

@nominativ presne suhlasim

autor
25. sep 2023

V noci je úplne v klude vobec nekasle, cíti sa dobre. Dnes ideme ku Dr uvidime, spýtam sa jej

adrianap83
25. sep 2023

@nominativ no ono je fakt, že za mojich čias, 30 a viac rokov do zadu, tak choré deti neboli. Možno jeden, dvaja z celej triedy, boli častejšie doma. A deti nechodili sopľave, kašľajuc. rodiny to zvládali so starými rodičmi a tetkami, susedmi.
I keď chrípkové prázdniny si tiež pamätám. Lenže to prehrmelo a bol klud, choroba raz za polrok a viac fakt málokto.