icon

Dávate deťom na cumlík práškový cukor?

veronika56
9. mar 2014

Ahojte mamicky chcem sa opytat ci davate svojim detickam na cumlik praskovy cukor ? a od kolko mesiacov samoze davat? a ci je to vlastne dobre davat babatkam praskovy cukor na cumlicek? Dakujem 😉

Strana
z3
siska53
10. mar 2014

@alexandra1104 2 mesacnemu ma dat piskotu???

sense
10. mar 2014

nie nedavam, mala ma 10.5mesiaca a vcera som dostala mudru radu ze ked chcem aby mala prespala noc mam jej namocit cumel do medu a ked som povedala ze tak to radsej budem ku nej vstavat tak som si len vypocula aka som moderna ucebnicova mamicka, ze ved pred 30rokmi sa to robilo bezne....a to podotykam ze ucebnicova mamicka nie som a riadim sa viac intuiciou ako odbornymi knizkami....i ked niekt. veci sa snazim dodrzat....

mirage
10. mar 2014

preco cukor? Ved med je sladsi..

sense
10. mar 2014

@beruska.zuzanka alebo praca popri materskejj propagovat za kazdu cenu nejakuu stranku, lebo dotycna je v kazdej teme

siska53
10. mar 2014

@gaby21
@zita19
@sheila72 k tym zubom..raz som sa pytala svojho zubara,ci sa bozkavanim prenasa zubny kaz(teda bakterie za to zodpovedne) a tym,sa zacnu kazit zuby. Povedal mi,ze nie tak,ako,to myslim,ja(s partnerom),ale ked ludia,co maju pokazene zuby(maju kaz) a bozkavaju babatko (na tvar,na usta hadam,nikto babo,nebozkava),tak mu prenesu tie bakterie,ktore potom cakaju na,svoju prilezitost.
na,dalsiu vec,ci vobec,mozem dat pusu na,lice,som sa pytala uz svojej terajsej zubarky,lebo rodina priatela ma stopla,ze babo nesmiem bozkavat na,licko, maximalne na hlavku,aby som ho vobec cimkolvek,nenakazila.
ta mi vlastne upresnila,informaciu od mojho byvaleho zubara. Dolezite je mat zuby bez kazov,a to najma v case,ked dietatu zuby vychadzaju,lebo vtedy sa tie bakterie maju kde uchytit. Kym,zuby nie su,nemaju sa o co a hynu. Cize okolie,ktore rozprava na babatko ci ho bozkava,ma mat v tom case zdravy chrup bez kazov,aby sa dieta nenakazilo. Vraj do roka,je take zvysene riziko. A jasne,neolizovat cumle a tie strcit babatku,akoze ocistene do pusiny.
a ze kludne mozem,dat babu pusu,viac svinstva sa aj tak prenesie hovorenim na,babo. Preto,ak nechceme vedome,nakazit dieta,chodit k nemu,len,ked sme zdravi.(aj ked tato cast je uz mimo temu).

jatamido
10. mar 2014

Booooooože,ale tu píšete niektoré samé kraviny!!!!!

siska53
10. mar 2014

@veronika56 uz neviem,preco ti pisu take kraviny,uz som,im,aj ja predtym,napisala i ty a pokracuju v srandovani..:( akoze vtipne. Kasli na to a zariad sa podla seba,ako to citis ty. Ja viem,ze ten,cukor nedas. A keby si aj,je to tvoja osobna vec a zodpovednost,ako za vsetko,co sa,tyka vlastneho,dietata.

matrix87
10. mar 2014

@veronika56 ja osobne nedávam. ale moja mama do dnes spomína na našu susedku, ktorá mala na nočnom stolíku celé balenie pripravené pre svoje deti, je medzi nimi ročný rozdiel, a ked boli malí, tak im vždy cumlíky namočila do cukru a bolo ticho...

mima1722
10. mar 2014

@veronika56 preco chcete ucit svoje dieta na sladke? a este k tomu praskovy cukor?? preco? dobrovolne skodite svojmu dietatu? 😒

jaaty
10. mar 2014

@veronika56 v živote by som takú hlúposť neurobila 😝 , nenapadá ma žiaden normálny dôvod, prečo by to bolo nutné urobiť

lorela
11. mar 2014

@zita19 S napísaným s tebou čiastočne súhlasím.
No dnešná doba prináša, narozdiel od doby spred 30 a viac rokov, mnohé možnosti, ako sa dostať k informáciám. Samozrejme, za predpokladu, že ich vie človek selektovať.
Na to, aby sme sa vedeli zorientovať v spleti informácií, je dobré poznať, ako to fungovalo v minulosti, získavať seriózne poznatky na základe serióznych štúdií a nie informácií JPP (jedna pani povedala). Logické, na tom nevidím nič zlé. Ak k tomu pridáme vlastný rozum a svoj názor už nie ako totálny laik...

Tiež píšeš, že dnešné matky futrujú deti kolou, nepoznajú zeleninu a ovocie a majú katastrofálne stravovacie návyky. Jednoznačne. Tak ako chceš, prosím ťa, dosiahnuť iný pohľad na vec matky, ktorá sa pýta na cukor. Tak, že jej ho schváliš? Lebo v minulom storočí tak a tak, prečo v tom nepokračovať, veď sme tu? No neviem, ale osobne nemám pocit, že by sme boli nejako extra zdravá generácia... Absolútne nie.
A trochu sa mýliš v tom, že v čase môjho detstva, resp. 30 a viac rokov dozadu, sa neodporúčal cukor. Ale odporúčal. Do Sunaru sa ho dávalo niekoľko kociek na jednu dávku, čo do mesiaca znamenalo niekoľko kíl cukru! Asi ťa teda prekvapím, ale predstav si, dobre viem, že sa obezita riešila aj pred 30 rokmi.

Len hlupák sa nepoučí z chýb minulosti... (toto myslím absolútne všeobecne a u ž vôbec nie adresne!)

A preto nevidím žiaden dôvod, aby pri dnešných informáciách, skúsenostiach a poučeniach z minulosti + na základe vlastného rozumu by som mala na otázku, či malému bábätku dávať cukor, odpoveď kladne. Alebo ešte horšie: To je jedno, tvoja voľba. Určite, každého voľba. Ale bez dostatku informácií a záujmu o zdraví vývoj dieťatka a racionálne návyky v životospráve, je to len čistá hlúposť a nezodpovednosť, a nie voľba...

gaby21
11. mar 2014

@zita19 Absolutne nie je pravda, ze totalne zdevastovane mliečne zuby nemaju nič spoločne s buducim trvalym chrupom, hlavne kvoli tomu, ze matka ktora dava dieťaťu uz v piatich mesiacoch cukor na cumel, aby bol klud, bude v podobnych metodach pokračovať aj ked budu trvale zubky von, takze vysledny efekt bude ze aj mliečne zuby su velmi rychlo pokazene, a to nemusia deti dudlovať v puberte 😝

protektinka
17. mar 2014

Nie je to dobre.

Strana
z3