Deti s astmou

alja20
7. feb 2016

Ahojte maminy,kedze som nenasla nic co by mi pomohlo rozpoznat k tomuto zdravotnemu stavu tak sa obraciam zatial na vas.Prosim viete mi popisat ale len osobne skusenosti s detickami ako prebiehal zachvat ako dlho trval co najrychlejsie pomohlo opät dychat ci zvracalo dieta ci malo dusivy kasel pri kt.sa nemohlo nadychnut...mame podozrenie na alergiu sme objednany na testy a vysetrenia detska doktorja nam zatial predpisala aerius,ventolin,ambrobene,stoptusin a vincentku do nosteka a na odparovanie...no po tyzdni liecby sa nam nieco stalo a potrebujem to identifikovat.vopred velmi dakujem za odpoved.

lyzzy
7. feb 2016

Kamoska má dvoch.synov....obaja majú.astmu....zdedenu.....Ona mi opisovala záchvat tak že pred zachvatom malý začal dýchať z brucha,krátko,plytko a potom sa jednoducho nemohol nadýchnuť....kašeľ a zvracanie nespominala

carrie4
7. feb 2016

Prejavy su myslim velmi individualne a zavisia od stavu. My mame bronchialnu astmu a prejavi sa nahlym zhorsenim dychania, dychavicnostou, piskanim na prieduskach, kaslom. Aj u nas sa liecba zacinala aeriusim a ventolinom

ena70
7. feb 2016

u nás všetko začalo laryngitídami a dusením sa v noci...malý sa nemohol vôbec nadýchnuť...vystrašený kričal plakal....mudr na pohotovosti poradila rýchlo otvoriť okno, dýchať studený vlhký vzduch, v lete šup s hlavou do chladničky - viem znie to smiešne ale má to logiku... začali sme na alergo chodiť tuším od 2 rokov...fakt už nepamätám lebo mladý je už teenager...ale naordinovala ti dobre...v prípade záchvatu - nemôže sa nadýchnuť, dýcha plytko, kašeľ štekavý ako pes...daj mu ventolin. ale len v prípade záchvatu!! lebo inak zvyšuje činnosť srdiečka... nášmu neskôr zmenila alergologička na Berotec...pre deti vraj menšie zlo na srdce...Aerius berieme celoročne, vystriedali sme viacero liekov, od malička bol malý aj na sprejoch - ráno vstreky, večer vstreky. Záchvaty už potom nemal...spustili to laryngitídy...občas sme sa aj dovracalali, ale našťastie z toho vyrástol. Frčali sme aj na Kolostre od firmy LR, lebo imunitu mal na bode mrazu, a každý rok more... Teraz mu už dávam len tabletku na alergiu ráno a inak vybavené. Kúpila som mu inhalátor ultrazvukový a keď je nachladnutý a má kašeľ tak inhalujeme. Po 2 dňoch mu kašel ustúpi a antibiotiká už takmer nepoznáme.

ena70
7. feb 2016

inak ja sama som alergik a postupujucim vekom uz obcas musim brat aj spreje na astmu. ja mam taky pocit stahovania na hrudi - prieduskach..tazsie sa mi nadychne..ale ked dam sprej tak to povoli. Ten Ventolin je fajn ale len v pripade zachvatu, nema sa aplikovat pravidelne. Maly braval sprejov viac, nespomeniem na nazvy tusim nejaky Seretide..viem ze iny mal na rano, iny na vecer... Inak mudr mi povedala ze u chlapcov je velke % ze z toho vyrastu... aj môj syn je toho dôkazom...uz berie len tabletky na alergiu....ale zacinali sme velmi skoro na alergo... na alergo mu zoberu krv, lebo ak je velmi maly nemozu mu robit tie klasicke testy, co napichaju viacero alergénov, lebo dieta je este male. treba to cim skor podchytit. Ale ten kasel je taky stekavy.. môjmu nepiskalo v prieduskach ale niekto mava aj tieto prejavy.

alja20
autor
7. feb 2016

@ena70 nas maly mal v januari dva roky.cez vikend mu zacal vecer suchy kasel z nico nic ani sopel nic len proste ked zaspal zacalo ho dusit tak sme v pondelok isli k doktorke tak nam dala tie sirupy objednala na testy k alerg.no tyzden sme uzivali sirupy kasel sa zmiernil cez den takmer nic len ked sa jasil ale ked zaspal tak ho dusilo tri noci v kuse prekaslal.potom to ustupilo a spal celu noc a v piatok vecer pred 22hou ho zacalo tak dusit ze hrozne kaslal nemohol sa nadychnut az sa dovracal a az potom sa mu ulavilo po chvili kasel ustupil a bolo dobre.myslis ze to bol astmaticky zachvat?ten ultrazvukovy inhalator sa aj plni tekutinou?

alja20
autor
7. feb 2016

@ena70 aj my s muzom sme alergici ale v poslednych troch rokoch sa nam obom alergia zmiernila muz sem tam berie este tabletku a ja od tehotenstva som uz nic nebrala ked mi bolo tazko tak som si len do nosa a oci dala a stacilo takze nastasyie uz alergia ustupuje no pre zmenu to asi ma maly ☹ na krv mame ist az 18steho no pojdem pre istotu aj zajtra nech ho popocuva koli tomu piatku

ena70
7. feb 2016

@alja20 zvacsa sa zacne dieta dusit v noci lebo mu zateka soplik. aj ked my dospeli nevidime sopel, tak ten proste zateka... a ked tie hlieny vyvracal, tak sa mu ulavilo, lebo ho to tazilo na prieduskach. normalna reakcia. ja som toto zazila parkrat a preto uz viem, ze ked ho chytil takyto zachvat, tak len do okna ho daj, samozrejme chytro ciapku na hlavu (maj pripravenu pre istotu v izbe, lebo my sme zabudli a potom uz dostal aj riadnu chripku 😀 ale v takom strese to je normalka). podla mna je toto jasny pripad laryngytidy....hrtan sa mu zduri a kedze dieta ma uzke hrdielko, dochaza akoby k upchatiu hrdl. ten studeny vlhky vzduch mu automaticky znizi opuch hrtana a dietatu sa ulavi (predstav si ze ked sa udries a navrie hrca tiez sa dava studene na odpuchnutie). tuto laryngitidu sme mali viackrát.. ultrazvukovy inhalator sa plni bud Vincentkou alebo solnym roztokom ktory kupis v lekarni. Vola sa Natrium Chloratum, je na recept, ale mne ho bezne napise detska lekarka, neni s tym problem. Uvidis, vyskusaj. My na tom frcime uz roky...a ked maly nastupil do skolky boli sme furt chory, aj mandlu mu vybrali a aj v nemocke kde sme inhalovavali tak mi poradili nech si v zdravotných potrebách kupim inhalator. Ale da sa aj cez net. maly pozeral rozpravku a pri tom inhaloval. trva to asi 5-10 minut, je to tichucke a jemu sa to pacilo. Ver mi, po 2-3 dnoch krasne odkasliaval a antibiotika sme viackrát obisli zdaleka.

astmadotaznik
15. nov 2018

Dobrý deň, prosím Vás o vyplnenie dotazníka, ktorý má zhodnotiť vplyv spolupráce pacienta pri liečbe astmy.
Ďakujem za Váš čas 🙂

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsf51...

deni181
Odpoveď bola odstránená
Zobraz