Deti s Downovým syndrómom
Aky je zivot deti s DS ? Mozu v dospelosti zit normalny zivot?
Ano mozu, ale zalezi od prejavov posrihnutia. Toto je velmi individualne
Přátelé mají prcka s DS, je to dar, právě oni jsou ti nejskvělejší rodiče a malý je milovaný. O tom to je.
Poznám 2 dospelych ludi s DS, ani jeden z nich nežije "normálny" život. Nie su samostatní a sebestacni.
Dávno som mala ako opatrovatelka v zahraničí klientku s DS, ktora ciastocne fungovala sama. Rodičia jej prenajali byt s podobne "postihnutou" holkou, obe "pracovali", ale nákupy im robil niekto iny a každý večer prisiel nejaky opatrovatel pomoct s domácnostou, varenim, atd.
Ale je to velmi individualne, teraz má v Star dance tancovat niekto s DS.
@berenika39 pri vsetkej ucte na to sa autorka nepytala
co je to normalny zivot??? no vodicak asi mat nebude.pracu mat moze.moze byt samostatny.moze mat vztah.vsetko je individualne.zalezi od stupna retardacie a vychovy.moja dcera je este mala,ale zije asi normalny zivot dietata.samoobsluzne cinnosti zvlada,chodi do kolektivu,do kina restauracii,do divadla,herniciek,ma kruzky,kamosov.mam ambiciu,ze raz bude mat pracu a hobby.myslim,ze bude velmi samostatna.uz teraz je to samostatna jednotka.niektori ludia s ds sa nevedia o seba postarat,niektori maju vysoke skoly (v humanitnych odboroch).neda sa to kategorizovat.zivot ukaze
Slusne povedane asi na hovno... Ked by ste boli v pozicii dobrovolne by ste si vybrali take dieta a nasledny zivot?
Stym sa da len casom zmierit.
Záleží od stupňa postihnutia. Poznám mladého muža, kde sa mu od bábätka venovali. Vie si sám nakúpiť, vozí sa MHD sám po meste, chodil do osobitnej školy a následne do učňovského strediska, kde sa vyučil za cukrára. Pracuje ako pomocná sila vo výrobni zákuskov. Pokiaľ máte také dieťa, určite sa oplatí do neho investovať čas a energiu.
deti s dawnovym syndromom maju casto stredne mentalne postihnutie a koopu zdravotnych problemov. avsak aj s tymto sa da relativne plnohodnotne zit. neviem co si predstavujes pod "normalnym" zivotom. v kazdom pripade su odkazany na pomoc inych v beznych cinnostiach
Poznám dvoch ludi s DS. Jeden je na tom v celku dobre, jeden veľmi zle. Záleží od viacerých okolností.
poznám pomerne veľa detí s Downovým syndr.
všetky chodia do špec. školy.
to že už chodia do špec. školy niečo značí - nikdy nebudú tak samostatné ako bežné iné deti - myslím tým zdravé deti v dopeslosti
celý život budú odkázané na niekoho popr. na ústav.
@alkoholik a si predstav že poznám pani ktorá si zobrala dieťa s týmto handikepom....
dokonca už mala svoje dospelé deti z domu preč.
zo začiatku som bola jej činom nadšená, len ako ju poznám dlhšie, mám pocit, že to úplne ok nie je...
@deti95060810 Ok 1 z akej mnoziny ludi? 10 000-50 000
1 ryba vam nerobi rybnik...
@alkoholik ja nie som zo štatistického úradu... viem o tomto prípade, ale isto sa ich nájde viac.
Poznám človeka s DS, má ľahšiu formu. Vie ísť sám do obchodu, komunikovať, vie si uvariť, má kamarátov. Mentálne je zhruba asi ako 15 ročný. Má 35 rokov, žije s rodičmi, nikdy nebol sám na dovolenke, nepracuje, samozrejme nemá vodičák, má len základné vzdelanie, nikdy nemal vzťah, ani si teda nezalozil, a zrejme ani nikdy nezalozi rodinu. Žije, ale toto nie je podľa mňa plnohodnotný život.

K DS patrí aj mentálna retardacia, jej stupeň ovplyvňuje veľmi veľa
Další faktor je časté ochorenie srdca. Tiež jeho vážnosť ovplyvňuje veľmi veľa
Ale samostatný život asi sotva. Aj keď mnohe tieto deti sú vďaka rodičom veľmi šikovne, predsa len majú svoje vážne obmedzenia