icon

Detská mozgová obrna - pravostranná hemiparéza, hemiplégia

darina1978
15. jún 2016

zial,v 6 mesiaci mojmu synovi diagnostikovali tuto "chorobu",ktora ma pre mna mnoho zahad,mam v hlave vela otazok a strachu z buducnosti...kto presiel podobnym problemom,vie,o com pisem....oslovujem prave tychto ludi,ci uz maju takto postihnute deti,alebo aj priamo dospelych,ktory s touto diagnozou ziju...ako ziju,ako prosperuju,ako sa zaraduju do spolocnosti,co skola??moj syn zacal chodit,ked mal 21 mesiacov a aj ked chodza je dost nestabilna a casto pada(teraz ma 32 mesiacov)ale zas uz celkom dlho pochodi a naslapuje,momentalne mame ortezu,lebo na pravu nohu spickoval a super sa to upravuje,rucicka..no snazi sa a aj ju zapaja do cinnosti,aj ked s tazkostami,ale pomaly,pomay...horsie je to s recou,okrem toho,ze mu obcas vypadne mama,daj,ano...nic...neviem,kedy sa to rozbehne..inak je dost zivy,zvedavy..ale rychlo sa unavy...teraz v septembri ideme do skolky,bude mat osobneho asistenta,pretoze potrebuje pomoc pri ukonoch,aj ked sme uz plne odplienkovany,ma problem si stiahnut nohavice a pod...najviac ma trapi rec a slinenie,stale totiz slini,davame masaze v okoli ust a nic,proste sliny neprehlta aj ked s jedenim nema problem.Vyrovnaju sa tieto deti svojim rovesnikom niekedy,alebo rozdiel bude vidiet vzdy?A ako skola?Uz teraz ma problemy sustredit sa na cinnost a stale si robi po svojom,aj ked plne chape...dakujem za kazdy pribeh.

Strana
z5
duris1
22. jan 2024

@sss2023 Ahoj, tiez mam dievcatko s hemi. Ano bolo to u nas zretelne od zaciatku. Chytala aj do lavej rucky, ale dr na fyzio hned urcila hemi. My sme MR niky nerobili.

Strana
z5