Detský streptokok
Dievčatá, mám takú dilemu. Syna 10-ročného v pondelok štípalo hrdlo, inak mu nič nebolo. Ja chodím veľmi málo s deťmi k doktorke, iba keď majú naozaj dlhšie viaceré príznaky. Teraz som ale výnimočne šla, keďže od utorka ma čakali v práci maturity a vedela som, že keby bolo treba, nebude sa mi dať ísť. Doktorka povedala, že to nevyzerá na nič vážne, hrdlo len mierne červené, CRP 3. Zobrala mu ale pre istotu výter a že má zostať doma do výsledku. V utorok mu už nič nebolo, len sa doma nudil a ja som trochu aj ľutovala, že na čo sme tam šli. Včera ale volala, že má pozitívny výsledok na streptokoka a že musí zostať doma až do 24. marca a 10 dní užívať penicilín. Hovorím jej, že ale jemu už nič nie je a ona mi povedala, že to sa musí takto preliečiť, lebo keby to nepreliečil anitbiotikami, tak po mesiaci alebo až po roku mu to môže spôsobiť poškodenie obliečiek, srdca či mozgu. Ja som z toho normálne v šoku a mám výčitky, že čo keby som s ním k tej doktorke nešla a neprišlo sa na to. Máte s tým skúsenosť? Naozaj je to také nebezpečné a teraz mám radšej chodiť s každou bolesťou hrdla k doktorke na výtery?
@zuzkaemmka17 ja som s jej postupom stotožnená, skôr sebe vyčítam, že čo ak by som s ním k tej lekárke nešla. A hlavne ma zaujíma, že či naozaj mám radšej s každou bolesťou hrdla, hoci aj jednodňovou, ako to bolo u neho, utekať k lekárke, lebo čo ak to bude zase streptokok
Napiste mi spravu, odpisem Vam sukromne pocas dna, len tu nemate meno.

Ahoj , som lekarka, strept. pyogenes vzdy preliecujeme ATB , vasa lekarka postupuje spravne.